Skip to main content

Årgangen

Noble vinmarker i Burgund. Foto: Botti.no

Vinteren startet mild og tørr og spesielt opplevde vi at mars var solrik og overraskende varm under vårt besøk. April kom derimot med litt kulde og frost. Spesielt Côte de Nuits og Mâconnais ble utsatt. Juni var heller ikke på den varmeste siden som førte til at blomstringen var ujevn med druer og klaser av ulik størrelse. Dette reduserte også avlingen noe. Det var også tørt, faktisk så inneholdt vekstsesongen 1/4 av normal nedbørsmengde.

Sommeren fulgte opp klimaendringene vi har sett i Burgund med en tørr og varm sommer som gjorde at modningen på druene gikk raskt og sukkernivået økte. En del vinplanter led av stress og enkelte druer ble solbrente og noen tørket inn. Heldigvis kom det enkelte regnbyger noen dager og ikke minst var det forskjell mellom varme dager og kjølige netter. Det har bevart syrestrukturen i vinen. Høsten ble kort, men innhøstingen foregikk under fred og fordragelighet. Det meste av druene ble høstet i September. Både den kalde våren, frosten og varmestresset har gitt avlinger lavere enn normalt med ca. 20% reduksjon.

Kvaliteten

Chambertin. Foto: Botti.no

2019 er nok et år som internasjonal vinpresse og ikke minst vinbøndene selv lovpriser. Enkelte har hevdet at årgangen er den beste siden 1865. Her mener vi at det er viktig å moderere den positive kritikken noe, selv om konklusjonen er at årgangen er meget god. Spesielt den garvede vin-entusiasten som er glade i det mer skjøre og delikate i Chardonnay og Pinot Druen, er nok kanskje ikke enig i all den store oppmerksomheten rundt årgangen.

2019 er også en rik og tiltalende årgang for både hvite og røde viner med alkoholnivå rundt det som nå er  normalen. Årgangen kan sammenlignes med den varme 2018-årgangen. Fellesnevneren er at 2019 til dels har mer friskhet i seg med utmerket syre. Spesielt de hvite vinene har utelukkende mer nerve og energi enn vinene fra 2018. Her er det sommervarme, men friske frukter av eple og sitrus som er i fokus. De røde vinene er rike, men friske og har et tydelig bringebærspreg i denne årgangen. Pen parfyme er også et godt kjennetegn. Vinene oppleves som medium lagringsdyktige.

Prisene

Fat hos Mugnier. Foto: Botti.no

Prisene er høye til svært høye. Lave avlinger har noe av skylden, men dessverre så øker fortsatt etterspørselen etter Burgunder-viner og vi ser fortsatt en markant prisstigning hos de fleste vinimportørene. Et nylig eksempel er Leflaive Chevalier-Montrachet som på fem år har hatt en 100% prisøkning.

Er det fortsatt verdt å kjøpe vinene? Det spørs. Det er ikke noe som tyder på at prisene skal synke med det første og kjøp av gode Burgundere i 2019-årgangen kan fortsatt være en investering. Men vin-entusiasten må være ærlig med seg selv og vurdere om det er verdt å være med på den sterke prisgaloppen vi ser i Burgund for tiden.

Konklusjon

Echezeaux. Foto: Botti.no

2019-årgangen er en meget god årgang for både hvite og røde viner. Prisene er derimot provoserende dyre. Vin-Entusiasten anbefales derfor å følge de (få) spesielt gode kjøpene i årgangen.

Vi ønsker alle lykke til mandag 31.januar 2022!