Skip to main content

Her følger en liten oversikt over de beste vinområdene i Burgund:

Gevrey-Chambertin

 For mange er viner fra Gevrey-Chambertin det en ser etter i en Burgund vin med dens balanse mellom eleganse og litt mer kraft. Innenfor appellasjonen på over 400 hektar er det hele 9 Grand Cru og 26 Premier Cru vinmarker der kalkstein ofte dominerer jordsmonnet. Vinene herfra kan være godt strukturerte med konsentrasjon og rikhet.

I vinene er det ofte et jordlig preg med mørkere røde bær, modne bringebær, kirsebær, florale toner og utvikling av lakris, lær og kjøtttoner etter noe tid i kjelleren. Topp-vinmarkene herfra er Chambertin og Chambertin Clos De Beze, mens Ruchottes-Chambertin og Griotte-Chambertin leder de andre 5 Grand Cru markene med viner av god kvalitet. I premier Cru markene er det spesielt en indrefilet, Le Clos Saint-Jacques, som leverer viner av meget god kvalitet.

Morey-Saint-Denis

 Vinmarkene tilhørende Morey-Saint-Denis ligger liksom litt inneklemt mellom Gevrey-Chambertin og Chambolle-Musigny og kan av og til bli litt glemt. Innenfor appellasjonen på litt over 100 hektar er det 20 Premier Cru og 5 Grand Cru marker.

Vinene er ofte strukturerte og balanserte, og vi finner oftere litt mørkere frukt med ofte modne kirsebær, noen florale toner og lakris. Ligger vinmarkene mot Chambolle er det gjerne mer elegante og rene frukter som gjenkjennes i vinene.

Clos de La Roche er en litt større Grand-Cru vinmark der det fortsatt lages enkelte viner som er av akseptabel pris på det norske markedet. Viner fra Clos-Saint-Denis kan være litt ekstra interessant å følge med på. Premier Cru vinmarken Les Ruchots bruker å gi viner av god kvalitet.

Chambolle-Musigny

Appellasjonen som mange vinentusiaster forbinder med ypperste delikatesse og eleganse er av middels størrelse med 150 hektar vinmark hvorav de to Grand Cru vinmarkene Bonnes Mares og ikke minst Musigny er svært anerkjente. Det finnes også 24 Premier Cru vinmarker innenfor denne appellasjonen.

Jordsmonnet her er spesielt kalkaktig og gir viner med rikhet, eleganse og kompleksitet. Tanninene er ofte silkepreget med en del syre. Det er spesielt de delikate røde bærene som trekkes fram med bringebær og jordbær i spissen. Med noe modning kan hint av trøfler, skogbunn og enkelte animalske toner melde seg.

Topp-vinmarkene er for mange Bonnes Mares der vinene kan være vanskelig å bli kjent med i ung alder, mens Musigny er kanskje en av de aller beste vinmarkene i verden. Når det kommer til Premier Cru vinmarker finnes kanskje den aller beste i Burgund her – nemlig de elskedes vinmark – Les Amoureuses. Dessverre begynner dette også å vises på prisene som har hatt en astronomisk økning i den siste tiden. Andre Premier Cru vinmarker å spesielt følge med på er viner fra Les Cras, Les Fuèes og Feusselottes.

Vougeot

I Vougeot finner vi bare 70 hektar vinmark derav 1 Grand Cru vinmark og fire Premier Cru vinmarker. Grand Cru vinmarken er relativ stor med over 50 hektar der 75-80 eiere lager viner i forskjellige stiler som gjør at kvaliteten på vinene herfra kan variere relativt stort. Vinene herfra er konsentrert, har stor struktur og gir ofte litt mørkere rød frukt og gjerne med delikate tanniner og med noe syrlighet. Modning gir ofte litt lakris på paletten sammen med modne kirsebær.

Vosne-Romanèe

I Vosne-Romanèe er det to produserende kommuner; Vosne og Flagey-Èchezeaux. Totalt er det 151 hektar vinmark hvorav 14 Premier Cru vinmarker og verdens kanskje aller beste og dyreste åtte Grand-Cru vinmarker. (inkludert de to i Flagey-Èchezeaux).

Jordsmonnet er kalkstein sammen med leirete kalk. Vinene er ofte litt stramme som unge og kan være intense, konsentrerte og lett pompøse. Vinene kan gi et preg av jordbær, bringebær, bjørnebær, kirsebær og en del parfymerte og krydrete toner.

Modningen av vinene fører i mange tilfeller med seg kjøttaktige følelse sammen med en del lær. Alle de historiske og mest berømte vinmarkene i verden må her nevnes – Romanèe Conti, Romanèe Saint Vivant, La Romanèe, La Tâche, La Grande Rue, Richebourg og naboene Èchezeaux og Grands Èchezeaux.

Nuits-St-Georges

Appellasjonen er stor med sine ca 310 hektar vinmark, der ca 10 hektar er vinmark for hvite viner. Det finnes ingen Grand Cru vinmarker her, men det hjelper jo med hele 41 Premier Cru vinmarker i stedet for. Elven Meuzin skiller landsbyen, og vinene fra hver sin side av elven har ofte et forskjellig uttrykk.

Generelt gir yngre viner herfra røde bær med kirsebærtoner, noe jordbær og med innslag av bjørnebær. Vinene spesielt fra sørsiden av elven er ganske konsentrerte og maskuline (til å være fra Burgund). Følg med på viner fra Premier Cru marken ”Aux Torey, Aux Bousselots, Vaucrains og Aux Chaignots” som ligger mot grensen til Vosne-Romanèe.

Côte de Beaune

Aloxe-Corton, Ladoix-Serrigny og Pernand-Vergelesses

Området dekker solide 300 hektar med vinmark og derav 170 hektar Grand Cru vinmark samt 13 vinmarker som defineres som Premier Cru. På Corton-høyden finner vi druene til noen av områdets beste hvite viner fra ca 70 hektar i CortonCharlemagne samt noen solide røde viner fra Côte de Beaunes eneste røde Grand Cru vinmark med ca 100 hektar.

De mest kjente røde vinene kommer fra plottene Corton Les Corton og Clos du Roi, og vinene kjennetegnes gjerne med å være litt faste, med et jordligpreg og med noe animalske toner. De hvite vinene fra Corton Charlemagne kan variere noe da markene eies av over 50 forskjellige eiere, men generelt er vinene rike, godt konsentrerte og med noe mineralsk preg. Modning gir ofte preg av nøtter og med et herlig smørpreg. En god Corton-Charlemagne er ofte for meg essensen av Chardonnay.

Pommard

Pommard er den største appellasjonen innenfor Côte de Beaune med sine ca 320 hektar med vinmark. Hele 29 vinmarker har status som Premier Cru og vinene er ofte fruktdreven med tydelige tanniner og med delikat struktur. I smaksbildet finner vi ofte av både røde og mørkere bær med kirsebær, plommer og bjørnebær. Modning av vinene gir gjerne tanker mot lær, mørkere sjokolade og pepper-preg. Viner fra Premier Cru markene Les Grands Espenots, Les Rugiens og Les Pèzerolles gir spesielt viner av interesse.

Volnay

I Volnay finner vi ca 220 hektar vinmark hvorav halvparten er fordelt på 29 Premier Crus. Sammen med Pommard er dette den eneste kommunen innenfor Cote de Beaune der det kun lages røde viner. Vinene herfra er gjerne feminine, dog finnes det viner med mer maskulint uttrykk også. Vinene inneholder ofte frisk og ren frukt med kirsebær, og noe krydrete preg kan dominere vinene. På nesen finner du også ofte florale toner- For meg er viner fra Clos des Ducs det aller gjeveste, men også viner fra En Champans, Clos des Chênes, Pitures Dessus og Les Mitans er spesielt interessante.

Meursault

Meursault er den definitive største appellasjonen av de berømte i Burgund med litt over 380 hektar med grønne druer og i overkant 13 hektar med vinmark til røde druer. 19 Premier Cru vinmarker finnes her og generelt kan man si at vinene herfra er rike og herlig fete der sitrusfrukter, florale toner og mineraler får flott selskap av smør, honning og en følelse av nøtter. Disse vinene tåler tid i kjelleren.

For meg fungerer disse vinene til kveite, men også til lysere kjøtt kan det være en pen match. Er du ute etter ypperste kvalitet så se etter viner fra Charmes og Les Perrières. Også Lieux-dits vinmarker som Clos de La Barre og Le Tesson synes jeg gir fine viner.

 Puligny-Montrachet

 Den verdenskjente appellasjonen består i all hovedsak av grønne druer med 210 hektar vinmark, der nesten halvparten har status som Premier Cru vinmarker. Innenfor appellasjonen finnes også fire Grand Cru vinmarker. Det finnes også et lite område med vinmark til røde druer, men kun i underkant av en hektar.

De hvite vinene herfra er konsentrerte, og gir litt bred, ren og delikat frukt med epler, smør, mineraler og gjerne en del nøtter spesielt på nesen.

Når det gjelder de magiske og legendariske Grand Cru vinmarkene så ligger ChevalierMontrachet og Bienvenues Bâtard Montrachet i Puligny, mens de to legendariske vinmarkene Bâtard-Montrachet og ikke minst en av verdens indre-fìlèter Le Montrachet deles hjertelig mellom Chassagne og Puligny. Prisene på disse vinene begynner nå å bli ubehagelig høye, så se spesielt etter viner fra Premier Cru vinmarkene Les Pucelles, Les Perrières, Le Cailleret, Le Truffière, Clavoillon, Champ Gain og La Garenne.

Chassagne-Montrachet

Appellasjonen er faktisk ganske stor med til sammen nesten 300 hektar vinmark, derav rett under 200 hektar vinmark til grønne druer og i overkant 100 hektar der det dyrkes røde druer. De hvite vinene herfra er gjerne opulente og brede, men gir også herlig rund frukt og tydelige mineraler og kvalitetsviner gir ofte toast, smør, nøtter og etter hvert noe honning og pærefrukter.

Det er til sammen tre Grand Cru vinmarker der Criots Bâtard Montrachet ligger i Chassagne, mens nevnte Bâtard-Montrachet og ikke minst the one and only Montrachet deles med Puligny. I Chassagne er det lokal rekord på Premier Cru vinmarker med hele 55 vinmarker. Hvite Premier Cru viner som spesielt anbefales kommer gjerne fra Les Vergers, Moregot, En Virondot, og Les Chaumes, men er det mange marker å velge i mellom.