Skip to main content

Eldre smaksnotater

Gaja Barbaresco Sorì Tildin 2013 

Denne marken ligger sørvendt, og har litt tyngere vei til vanntilførsel som stresser plantene litt. Dette fører ofte til høy syre og mye tanniner i vinen.

Vinen oppfattes som bred og maskulin med litt tyngere og mørkere frukt på nesen. Vinen har en helt utrolig kryddertone som vibrerer nesten. Vinen er konsentrert og trøkker til, men med første touch oppfattes en ubeskrivelig renhet og balanse som setter deg nesten litt ut. Syrenivået er følgelig høyt og tanninene faste, men sånn må det være, eller faller denne vinen sammen som et korthus. Her er det tørkede kirsebær, bringebær, gamle roseblad, lær, lett tjærepreg og så var det den herlige kryddertonen da, mot noe asiatisk krydder som bare fortsetter på en utrolig lang lenge som vil vare hele kvelden hvis en får lov. Fantastisk flott vin som en faktisk kan nyte tidlig eller lagre lenge. Opp til deg! 97 poeng.

 

Gaja Barbaresco Costa russi 2013

Vinmarken ligger sør-vestvendt og ligger midt i vinmarken. Denne får litt mer vanntilførsel, og er litt mer lat enn de andre markene. Vinen får litt mer rikt og floralt preg.

Vinen har et annet uttrykk enn både Tildin og San Lorenzo og åpner mer rik og forførende opp av glasset med et veldig floralt preg og med noe herlige parfymerte kirsebær. Også noe asiastisk krydder og et tydelig preg av julekrydder på nesen. Testens absolutt største sjarmør aromamessig sett.

Vinen er konsentrert, men er allikevel på den sjarmerende siden, med kirsebær, urter, et tydelig einebærpreg og med noen flotte mineraler. Litt lær på utgangen. Tanninene er silkemyke og vinen framstår så utrolig balansert. Nydelig lengde også på denne sjarmøren. En vin som lagrer godt, men som smaker så utrolig godt nå. 96 poeng.

 

Gaja Barbaresco 2001 

En transparent, ekstremt klar farge av granateple, med et snev av en orange kant, men vinen ser latterlig ung ut! Wow! En presis og høy intens elegant frøken setter seg fast i nesen. Skarphet, men på den delikate siden. Spiss rød frukt med kirsebær starter showet, men går rask over i roser, urter, jordlig preg og lett treflis. Nydelig aroma, men frukten kunne kanskje ha vært litt tydeligere utover luktbildet.

Aaah, en uhyre kremete og fløyelsesrik masse leker og danser rundt i munnen. Ikke en heftig konsentrasjon, men særdeles eleganse med en bred harmonisk munnfølelse der godt integrerte tanniner, høy syre, og frukt er i en virkelig god balanse. Her er det litt tyngre røde og sorte bær, med bjørnebær og modne kirsebær i hovedrollen. Etterhvert også lett jord og lærpreg som til sammen får alle nerver i kroppen til å spenne seg i en særdeles uforglemmelig utgang. Fantastisk! En herlig vin som drikker nydelig nå!

Spørsmålet er om frukten vil vare i ti-år framover, og om vinen mangler kanskje litt kompleksitet i form av flere lag, men jeg nå tror jeg bare prøver å finne feil. Jeg er neimen ikke sikker på om hans CRU-viner i 2001 er bedre enn dette… Lykkelig! 96 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Gaja Costa Russi 1999 

60 flasker er fortsatt tilgjengelig i Norge. Her er det fortsatt 5% barbera sammen med Nebbiolo, som gir en litt mørkere kjerne i midten en for eksempel 2013 som er laget av ren Nebbiolo. Vinen har en herlig utviklet nebbiolo-frukt på nese med moden røde bær, litt sviske, tørket roseblad, trøffel, tørket lær og lett blyantspiss. Vinen har et raffinert og komplekst aromabilde.

På paletten er vinen mer middels konsentrert men er fortsatt i høy grad levende og en vibrant vin der modne rød bær og trøffel leder an denne elegante og meget balanserte vinen som har en silkemyk utgang med fine lette kryddertoner. Alt er nå blendet sammen i vinen og lever sammen i harmoni de neste 5-10 årene. Jeg savner litt trøkk, men det er jo ikke det denne vinen handler om. Jeg tror denne vil kle en godt kalvemåltid med litt tyngre tilbehør på en god måte. Dette en meget god vin. 95 poeng.

 

Gaja Barolo Sperss 2013 

Vinen er nydelig presis og nesten rik på nese, med store mørkere røde bær, noe røde roser og med en helt nydelig kryddertone. Vinen er konsentrert og dyp på paletten med litt kjøligere rød frukt der litt undermodne kirsebær, bringebær, og noe lakris og blyant preger vinen. Tanninene er også her faste, med er bare freshe og gir et ekstra godt bitt i vinen. Fin og nydelig lengde også her. 2013 er Gajas år. 95 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Gaja Barolo Conteisa 2013 

Conteisa framstår som rik med sylskarp tilgjengelig nese som virkelig sitter. Her er det rød presis frukt og med en dyp og herlig mokkatone. Vinen er middels konsentrert på paletten med frukt på den kjærlige siden med mørkere kirsebær, noe rosepreg, og et herlig mørkere krydder. Jeg synes dette er en elegant og en sjarmerende Barolo, men den mangler litt trøkk. Men Gud bevares, dette er en flott vin. 94 poeng.

 

Gaja Langhe Chardonnay Gaia & Rey 2006

Middels intens på duft med gyllen gul frukt, smørblomst, lett honning, nøtt og karamell. Lett salt også. Pen fyldig vin som virkelig brer seg pent rundt på en fløyelsesaktig måte. Virkelig delikat med smøraktig og kremet følelse. Tiltalende fruktbilde med lett tropiske frukter, noe bitre skall og god saltet utgang. Italias beste hvite vin også i denne strammere årgangen. 94 poeng. 

 

Gaja Pieve Santa Restituita Brunello di Montalcino Rennina 2010 – Montalcino 

Denne vinen har et rikt jordsmonn med kalkstein og ligger vendt mot vest og havet. Modningen på fat er det samme som på Barbaresco´ene med 12 måneder på barriques og 12 måneder på større botti. Vinen er mørk rød på farge og viser stor rund og kraftig konsentrert nese med bjørnebær og mørke skogsbær. Ganske så herlig. Vinen er konsentrert på paletten, skikkelig maskulin og svær med mørke komplekse frukter med tydelig røyk, lær, og mineraler. Tanninene er faste, og biter seg tungt i den lange avslutningen som viser godt med fattoner. Dette er en herlig vin, og må være en av de store Bdm´ene i 2010. Flott vin! 94 poeng.

 

Gaja Barbaresco 2013 

Som nevnt – dette er en blend med druer fra hele  14 vinmarker, der 11 av markene ligger rundt i Barbaresco og de resterende 3 ligger i Treiso.

Denne vinen er herlig sjy opp av glasset, litt forsiktig, men på en aldeles sjarmerende måte. Ren silke på nesen med saftige skogsbær, anis, og en flott røyktone. Denne er sammen med Costa Russi den vinen som gir mest glede foreløpig på nese. Vinen er middels + konsentrert, men her kommer det lille silkepreget inn igjen. Litt kjølig forsiktig frukt med kirsebær, bringebær noe lett vaniljestang og einebær. Fint syrenivå på vinen. Tanninene glir fint inn i resten av vinen. Det denne mangler er litt kompleksitet, som ikke fører den høyere opp på skalaen foreløpig. Men se på 2001 – den har blitt en liten legende – så antar at også denne vil høyne med minst et par poeng om 10-15 års tid. 93 poeng. For nå. 

 

Gaja Barbaresco 2010 

Vinen viser i 2010-årgangen en rik og bred frukt med kirsebær og mineralsk snitt på nese. Ganske så harmonisk og flott aromabilde dette! Vinen er mer mot middels konsentrert med forførerende kirsebær-frukter, mineraler og et lite eksotisk krydder på den lange utgangen. Syren og tanninene balanserer vinen fint. Denne trenger mer tid på å samle seg, men er absolutt en forførende liten sak allerede. 92 poeng. For nå. 

 

Gaja Barbaresco 2008 

Vinen er rik og konsentrert på nese med dypere rød frukt, lysere plommer, røde roser, og med noe noe mineralsk preg. Sånn skal Barbaresco dufte! På paletten mangler den litt konsentrasjon, men vinen har et elegant preg. Kirsebær, bringebær og vinen har fortsatt et ganske tydelig fatpreg samt noen herlige lærtoner. Også et litt snev av grønt gress. Tipper denne trenger 8-10 år til, så synger denne voldsomt. 92 poeng. For nå. 

 

Gaja Barbaresco 2009

2009-årgangen viser en typeriktig stil med varmere og rikere frukt, der litt mørkere modne plommer og mørk sjokolade dominerer. Ganske så forførende på nesen faktisk. Middels konsentrert på paletten med mørkere frukt, men også med en liten sjarmerende rødtone. Nesten litt animalsk også. Vinen mangler nok til kompleksitet, men dette er absolutt en sjarmør. 91 poeng.

 

Gaja Barolo Dagromis 2013 

Dagromis er en blend fra de yngste vinstokkene til Sperss og La Morra, og har i gjennomsnitt 20-25 år fartstid, så helt ungvalper er ikke vinstokkene. Men det skal nevnes at den eldste vinstokken til Sperss er ca 70-75 år, så i sammenlikning blir vinplantene til Dagromis litt uerfaren.

Vinen har et tyngre luktbilde med fine intense kirsebær, roser og litt fuktige løvblader. Middels konsentrert på paletten, med litt kjøligere frukt. Litt bitre røde bær, noe kirsebær, urter, lær, noe røyk og lett grønne toner på utgangen. Men dette er en flott barolo, som mangler litt trøkk og kompleksitet, men nå er jo sammenligningen her litt urettferdig også. 91 poeng.

 

Sito Moresco 2014 

Dette er siste årgang med drueblenden 35% Nebbiolo, 35% Merlot og 30% Cabernet Sauvignon. Fra 2015-årgangen blir barbera-druen også finne i denne vinen (25%) og en vill gjetning (aner ikke fasit) er at disse druene før ble brukt til for eksempel Conteisa og Sperss som nå lages uten det lille tilskuddet av barbera.

Vinen er rik på nese og gir mye av seg selv med saftige solbær, noe søtere preg, mulig mot søte jordbær, blyant, krydder og tydelig våte blader. Vinen er middels konsentrert med fin, litt søtladen rød frukt. Også litt blyant og lærtoner. Vinen starter veldig bra, men blir fort hul på mellompartiet, og utgangen er heller ikke alt for stor. Men det gir mye røde bær for pengene, og en vin som er lett å like til forskjellige typer kjøttretter. 88 poeng.