Skip to main content

Det er få personer som har hatt like stor innflytelse på vinproduksjonen i Piemonte som Bruno Giacosa. Den sagnomsuste mannen og det store vinikonet gikk bort i 2018, men hans vinmakingsfilosofi videreføres den dag i dag av datteren Bruna. I denne artikkelen kan du lese mer om Bruno Giacosa, samt smaksnotater til noen av produsentens viner tilgjengelig fra Vinmonopolet, blant dem Bruno Giacosa Baroloer i 2019.

Geniet fra Neive

Bruno Giacosa. Foto: Produsenten

Bruno Giacosa. Den ikoniske produsentens navn fremkaller mange gode assosiasjoner hos mange vinentusiaster. Bruno Giacosa var selv en mann av få ord og ønsket fremfor alt at hans viner skulle tale for seg selv. «Il Maestro», eller «Geniet fra Neive», som han også ble kalt, utsondret en enorm yrkesstolthet. Han hadde rykte på seg for å etterstrebe noen av de høyeste kvalitetsstandardene innen vinmaking, svært detaljfokusert som han var. Det overordnede målet var alltid å lage de aller fineste og mest delikate vinene.

Det er liten tvil om at Bruno Giacosa rangerer helt der oppe med størrelser som Bartolo Mascarello og Giacomo Conterno. Han har hatt stor innflytelse på vinproduksjonen i Piemonte og maktet blant annet å produsere en rekke fantastiske viner i både Barbaresco og Barolo, noe få andre Piemonte-produsenter har prestert. Viner som Barolo Le Rocche del Falletto og Barbaresco Asili klinger i denne sammenheng svært godt i manges ører. De mest ettertraktede vinene er Bruno Giacosas Riserva-viner med rød etikett, som kun produseres i de beste årgangene. Her snakker vi om eventyrlig uttrykksfulle og flotte viner med en unik nerve, dybde og struktur som gir gåsehudsfølelse.

Etter at Bruno Giacosa ble rammet av slag i 2006, trådte hans datter Bruna, som hadde gått i skole hos faren, stadig sterkere inn i vinproduksjonen. Hun har siden da, i fellesskap med Giacosas mangeårige vinmaker Dante Scaglione, maktet å opprettholde produsentens høye kvalitetsnivå og fokuset på terroir og typisitet.

Tradisjonalist og innovatør

Vineriet ligger i Neive, Barbaresco. Selv Baroloene vinifiseres her. Foto: Botti.no

Bruno Giacosa ble i 1929 født inn i en vinproduserende familie i Neive i hjertet av Barbaresco. I 1944 begynte han som 15-åring sin karriere med å jobbe i négociant- og vinproduksjonsbedriften til faren Mario og farfaren Carlo, en bedrift med røtter tilbake til 1800-tallet. Familien eide den gang ingen vinmarker. Bruno bygget over år opp en enorm kunnskap om vinmaking og Piemontes vinmarker.

På begynnelsen av 1960-tallet overtok Bruno familiebedriften og begynte å produsere viner under eget navn. Han var en utpreget tradisjonalist. Bruno ble med tiden kjent for viner med særegen kompleksitet basert på innkjøpt druemateriale fra anerkjente vinmarker. Samtidig var han også dyktig i å oppdage mindre kjente vinmarker som gjennom hans viner senere ble berømte.

Bruno Giacosa var også en utpreget innovatør. Blant annet var han en av forkjemperne for innføring av enkeltvinmarksbetegnelser på etikettene i regionen. Dette var viktig for den suksessen Barolo og Barbaresco senere har hatt. Han engasjerte seg også sterkt innen ivaretakelsen av Arneis-druen. Fremfor alt evnet Giacosa å kombinere regionens historie med moderne hjelpemidler i vinproduksjonen. Bruno Giacosa var en av de første produsentene som hadde en moderne kjeller med temperaturstyring, det ble tidlig innført maserasjon i ståltanker, det ble tidlig satset på å bruke botti av fransk – fremfor slavonsk – eik til modning, og produsenten var også blant de første til å sende inn viner for teknisk analyse i et laboratorium.

Falletto, Asili, Rabaja…

Giacosa lager strålende viner også fra Barolo og Castiglione Faletto. Foto: Botti.no

I mange år kjøpte Giacosa alle druene som inngikk i hans viner. Det ble senere vanskeligere å få tak i druer fra de beste vinmarkene, ettersom stadig flere ble kjøpt opp av andre produsenter. I 1982 kjøpte Bruno Giacosa sin første vinmark, og det var ikke hvilken som helst vinmark. Giacosa hadde nemlig tidlig sett seg ut den flotte Falletto-vinmarken i Serralunga d´Alba, med sin perfekte sørvestlige eksponering og sitt kalkholdige jordsmonn. Utover på 1980-tallet og inn på 1990-tallet kjøpte han flere utmerkede parseller i La Morra og i vinmarkene Asili og Rabaja i Barbaresco.Bruno Giacosa lagde også en av verdens beste viner med druer fra Canales (Nå Giovanni Rosso) topp-parseller i Vigna Rionda. Selv i dag mener markante vinbønder at Giacosa kanskje lagde den beste vinen i Barolo fra denne marken.

I dag er alle Bruno Giacosas Barolo- og Barbaresco-viner basert på druemateriale fra egeneide parseller og tappes under etiketten Azienda Agricola di Falletto di Bruno Giacosa. Produsenten eier totalt 20 hektar vinmarker. Under etiketten Casa Vinicola Bruno Giacosa produseres det i tillegg vin basert på druemateriale innkjøpt fra anerkjente vindruedyrkere.

Motstrøms

Botti laget av utoastet fransk eik i Bruno Giacosas kjeller i Neive. Foto: Botti.no

Til tider var Bruno Giacosa motstrøms i sin tilnærming til vinproduksjon og årgangsvurdering. Han sto alltid på barrikadene for den gode vinen, ikke nødvendigvis den gode årgangen.

I 2009 besluttet han til manges forbauselse å deklassifisere hele produksjonen av 2006-årgangen – ellers kjent som en god årgang i området – og valgte å selge vinen som bulkvin. Giacosa mente vekstsesongen i 2006 var ubalansert. En erklært god årgang var rett og slett ikke god nok for ham. Også 2010-årgangen kunne Giacosa styre sin begeistring for. Motsatt mente han at det som generelt ble oppfattet som uår, slik som 2002 (kaldt, mye regn) og 2003 (hetebølge, tørke), var flotte årganger for hans viner.

Tøffe år – og en lys fremtid

Bruno Giacosa og datteren Bruna. Foto: Produsenten

Utover på 2000-tallet var det noen tøffe år, hvor det også ble spekulert i det tradisjonsrike husets fremtid. I 2006 ble Giacosa rammet av et hjerneslag som for en stund tvang ham ut på sidelinjen. Han karret seg imidlertid etter hvert tilbake. I 2008 var han igjen å finne på kontoret, om enn fysisk preget. Eldstedatteren Bruna, som allerede var etablert innenfor bedriften, overtok mange av oppgavene.

Dante Scaglione, Bruno Giacosas høyre hånd helt siden 1992, følte imidlertid ansvaret for bedriftens renommé falt for tungt på sine skuldre, samtidig som det var noen gnisninger med Bruna. Far og datter Giacosa måtte med tungt hjerte akseptere at Scaglione forlot sin stilling i mars 2008. Deres farvel med Scaglione var imidlertid ikke mer endelig enn at de i 2011 klarte å lokke ham tilbake, denne gang som en ekstern ønologkonsulent. Familiebedriften reiste seg igjen.

Bruno Giacosa døde i januar 2018 i en alder av 88 år. Med ham forsvant en virkelig gigant innen tradisjonell vinmaking ut av tiden. Men fremtiden ser lys ut. Etter Giacosas død er det Bruna som styrer familiebedriften videre i farens ånd. Dante Scaglione er fortsatt med på laget som konsulent. Bruna har videreført farens vinmakingsfilosofi som består i å respektere tradisjonelle vinmakingsteknikker, samtidig som man gjør seg nytte av moderne teknologi. Avkastningen i vinmarkene er relativt lav, inngripen i vinmark og kjeller så liten som mulig, maserasjonen er relativt lang og modningen foregår på store, tradisjonelle botti av fransk eik. Målet er stadig å produsere strålende viner.

Bruno Giacosa siste årgang

Fermenteringskar. Botti.no

2017-årgangen av Bruno Giacosas viner er siste årgang hvor Bruno Giacosa selv var involvert i produksjonen. Ikke minst er dette en årgang hvor han gikk god for kvaliteten. Dette er altså vin med historisk sus.

Vinifikasjonen av vinene foregår på relativt sammenfallende vis. Ved produksjonen av Barolo fermenteres druemosten i 20-25 dager i rustfrie ståltanker. Vinen modnes deretter i 30 måneder på store botti av utoastet fransk eik. Etter tapping modnes vinen videre i seks måneder på flaske før den slippes for salg. For produsentens Nebbiolo d´Alba og Barbera d´Alba innebærer vinifikasjonen 15 dagers gjæring i ståltanker, med påfølgende 14 måneders modning på botti og én måned på flaske. Produsentens Arneis-vin både fermenteres og modnes på ståltanker – i henholdsvis 25-30 dager og 4 måneder.

Smaksnotater

Spesialbestilling. Ta direkte kontakt med importør Gaja Wine & Spirits for å bestille vinene. 

Varenr: 5074501
Vin: Bruno Giacosa Barolo Falletto le Rocche Riserva 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 5980 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Bruno Giacosa
Alkohol:14.50%
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: 47 år gamle vinstokker. 25 dager maserasjon. Modning 36 mnd i fat + 24 mnd i flaske. Utrolig tiltalende og raffinert aromabilde med denne storre rosen som bergtar i all sin prakt. Rødere bær, tjære og saltmineraler. Noe krydder også. Pen fyldig og frisk Barolo som er i den mer rikere og utadvendte stilen uten at det går utover struktur og kompleksitet. Tett og herlig med tett rødbærsfrukt, nelliksneve, krydder, nesten litt snev av tobakk, lær og lakris. Mer saftighet i utgangen, men det går ikke utover strukturen, så aboslutt ikke. Dette er tettere på en lang kompleks utgang med tanniner som er overraskende integrerte, dog kanskje ikke så uventet med tanke på årgangen. Dette vil drikke tidligere enn før, men dette er strålende.
Poeng: 96

 

Varenr: 5074501
Vin: Bruno Giacosa Barolo Le Rocche del Falletto 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2850 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Bruno Giacosa
Alkohol:14.50%
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: 47 år gamle vinstokker. 25 dager maserasjon. Modning 32 mnd i fat + 10 mnd i flaske. Bred og stor, men uten at den slipper gassen helt og allikevel føles den litt tettere og ikke helt utav skallet enda. Fyrrig nellikstoner og andre kryddertoner ligger over tett rødbærsfrukt, litt oransje appelsinskall, lett tørket nype og pent balsamico-preg. Pen fyldig masse som umiddelbart bare varer fra anslag til finish. Denne tuller ikke. Dyp tett kirsebærsfrukt mot lilla fruktskall viser friskheten, her det ikke oransje toner å finner. Denne stramme seg til å viser den mer maskuline og tette preget. Tjæreaktige toner er å finne med snev av et slør av søtere krydder og med lakrisbåt. Enorm struktur. Lang fast og virkelig kompleks utgang som er med ned i evigheten og bare sitter i. Syren gir energi også, dette faller ikke sammen. Vin for the long haul!
Poeng: 96

 

Varenr: 5074501
Vin: Bruno Giacosa Barolo Falletto 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2550 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Bruno Giacosa
Alkohol:14.50% Sukker:1.6 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: 25 – 29 år gamle vinstokker. 25 dager maserasjon.  32 mnd store fat. 14504 flasker produsert. Et herlig grovere granitt, leireaktige preg ligger i overkant her med denne florale tonen som er bred, men allikevel skarp. Rødbærsfrukt mot modning, nellik, herbalitet, nypetoner og snev av søt lakris. Pen fyldig og energisk vin som virkelig er majestetisk! Bred svær kraftfull bamse som vokser herlig i munnfølelsen. Dette tar tak! I andre årganger kan en slik bamse blir for mye, men ikke i 2019. Syren er med å ivaretar nødvendig energi og friskhet til vinen. Dypt konsentrert rødbærsfrukt mot bringebær, lyse kirsebær, lakris, tjærepreg og kjølige kryddersorter. Silke og massiv struktur møtes i herlig balanse. Fabelaktig utgang med tanniner som er tydelige, men allikevel ikke utenpå. Herlig vin.
Poeng: 95

Bestillingsutvalget. Vinen kan bestilles direkte via Vinmonopolet.no

Varenr: 13013201
Vin: Bruno Giacosa Nebbiolo d’Alba Vigna Valmaggiore 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 575,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Bruno Giacosa
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.4 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: 11 000 flasker. Floral og Ganske så direkte i aromaene med med rosene, disse våte høstbladene og de røde presise bærene. Middels fyldig til fyldig vin med denne fine saltpreget og kanskje mer robust munnfølelse med pene røde bær, litt lilla fruktskall, litt grafitt og kryddertoner. Lang fast og interessant utgang. Dette er høy kvalitet dette her.
Poeng: 92

Ikke tilgjengelig i Norge

Bruno Giacosa Barbarescoi Asili 2019

Litt restraint som man ville ha sagt på godt engelsk, men her er også  roseblader, litt tørket oransje frukt, litt lysere røde bær, litt granitt og lakris. Feminint, og utrolig deilige aromaer selv om det ikke er trøkk som er aromaenes force. Middels til fyldig vin som umiddelbart er så frisk og delikat at man smelter hjerter. Ikke bred, men vertikal og med nok fylde til at dette ikke er blir skrint. Herlig rødbærsfrukt, litt stein, litt lakris og med dette fine herbale krydderet. Flott syre holder vinen energisk og tanninene er raffinerte med. En strålende Asili! 95 poeng.

 

Bruno Giacosa Barbaresco Rabaja 2019

Fyrrig denne på duft. Den vil imponere deg og titter raskt opp av glasset med disse forførende rosene med lett tørkning, kryddersorter i ulike varianter, litt slørete grovere parfyme uten at det blir maskulint og røde bær i en kirsebærsvariant. Middels til fyldig og frisk vin med leken munnfølelse. Lett maskulin, men blir aldri grovt og den feminine siden vil også være med på leken. Røde bær, men også med denne lett tørkede oransje tonen som er med på ferden, litt balsamisk tone og nellik i en lang fast, men frisk utgang. Vinen oppleves kanskje som mer vandig og ikke mer power i midtpartiet, men frukten får være fri og leke den. En utmerket vin! 94 poeng.

Legg igjen et svar