Skip to main content

Norske vin-importører er flink til å kunne tilby de beste vinene fra Langhe og Barolo i Norge. Av og til glipper det. Endelig er vinene fra den klassiske vin-produsenten Rocche Costamagna tilbake der de hører hjemme – i Vinmonopolets hyller og i kjellerne til den norske vin-entusiasten.

Til minne for vår skribent Rune Wasshaug som døde 8.august 2023 – vi savner deg kompis!

Rocche Costamagna – vingården La Morras beste beste hotellrom 

Rocche Costamagna ligger i den flotte landsbyen La Morra. Foto: Botti.no

Tåken med dens magi stiger ubønnhørlig lenger opp i La Morras åser. Noen sekunder senere kommer de grå skyggene opp til Rocche Costamagnas utmerkede vineri i det sentrale krysset Via Alba og Via Vittorio Emanuele. – «Nice to see you again Andre! Vi blir som alltid tatt i mot med åpne armer. Alessandro Locatelli er karismatisk, utadvendt og stolt over sitt sted og viner.Det har han god grunn til.

Rocche Costamagna er kanskje allerede kjent for mange vinelskere som fokuserer på viner fra Piemonte, men kanskje ikke nødvendigvis bare for vinen. Rocche Costamagna leier også ut fire flotte rom med utsiktsterrasser over vinmarkene. Her ser man de store andre landsbyene som Serralunga og Castiglione Falletto. På en godværsdag kan man også skimte Monforte d´Alba i det fjerne. Alessandro forteller; Det er mange nordmenn som besøker oss her. Han er glad for dette. Dette kan også bekreftes av artikkelforfatter. – Vi er fra Ålesund vi, høres det fra naboterrassec litt senere på ettermiddagen.

Vinene til Rocche Costamagna forsvant litt fra radaren til den norske vin-entusiasten. Det skyldes et brudd med norsk importør førte til at vinene ble borte fra det norske markedet i over 10 år. Samtidig har anerkjennelsen i verdens ellers steget i takt med økt kvalitet og Forbes.com plukket ut Rocche Costamagna til å være blant de 25 beste Barolo-produsentene i Piemonte.

Historisk vingård 

Klassisk vinkjeller hos Rocche Costamagna. Foto: Botti.no

Vingården er derimot ikke en nyvinning. Tvert om. Rocche Costamagna er en av de eldste registrerte vingårdene i La Morra med opprinnelse fra 1841. Da fikk Luigi Costamagna «offisiell lisens til å selge viner produsert fra hans egne vingårder i La Morra» . Det er det første dokumentet som vitner om vinproduksjonsaktiviteten til gården.Vinmarkene lå i La Morra og tidlig fikk familien hånd om marker plantet i det som er dagens toppmark Rocche dell’Annunziata

I 1911 fikk Rocche Costamagna gullmedalje for vinene sine under messen Expo som vitner om at vinene tidlig ble anerkjent for å være av høy kvalitet. Vingården gikk i arv fra Francesco til Riccardo Costamagna, men etter sistnevntes død på slutten av 1930-tallet så var det enken Maddalena som tok vare på eiendommen videre.

Perioden etter den andre verdenskrig var tung for vinbøndene i Piemonte. Familiemedlemmene ble tett knyttet til hverandre da mange arbeidere heller dro til de store byene som Torino og Alba for å jobbe i bilindustrien eller andre store fabrikker. Hos Rocche Costamagna var det Maddalenas barnebarn Claudia Ferraresi og mannen Giorgio Locatelli som styrte igjennom de vansekelige tidene på 60 og 70-tallet. Vinmarkene ble omplantet og den historiske vinkjelleren ble ombygd for å passe til datidens produksjon.

Økt oppmerksomhet på 1990-tallet 

Alessandro Locatelli. Foto: Botti.no

Barolo-produksjonen fikk sin rennessanse på 1980 og 1990-tallet. Økt oppmerksomhet og større reisevirksomhet blant annet fra amerikanere og europeere satte Barolo på kartet. Også modernistene med sine rotorfermenterte viner og kortere maserasjonstid gjorde Barolo-vinene mer tilgjengelig og fikk sitt internasjonale publikum. Det var i disse årene på 1980-tallet at Alessandro gjorde sitt entre hos vingården. Under Alessandros hender har vinene økt i kvalitet og Rocche Costamagna lager robuste tradisjonelle Baroloer av høy kvalitet fra blant annet La Morras toppmark Rocche dell’Annunziata. Spesielt vinene fra Rocche dell’Annunziata oser kraft, men også sin røffe finesse. Barolo-vinene trenger ofte litt tid, men også i de varmere årgangene som har vært i de siste årene viser at også Alessandros viner er tilgjengelig tidligere.

Fremtiden 

Rocche Costamagna har utsikt over store deler av Barolo. Foto: Botti.no

Vi går ut på terrassen. Tåken har lettet og de grønne vinmarkene vises i all sin prakt. Alessandro har også tatt vare på familiens kunstinteresse. Morens flotte verk henger enda på veggene rundt på gården. Hans mor var kjent for sitt kulturelle engasjement. Hun opprettet i sin levetid en egen kulturforening som viste frem lokal kunst og historien fra La Morra. Vingården renoverte også gårdshuset som idag inneholder de nevnte fire gjesterommene med møbler og malerier laget av moren.

Alessandro er glad for økt oppmerksomhet både fra turister og vinglade fra hele verden. Alessandro lufter sine tanker om å utvide overnattingsmulighetene. – Jeg vurderer å bygge om nabobygget til flere rom, men har ikke bestemt meg. Han er også optimistisk for vin-regionen. Utvidet interesse for både hvite viner, Barbera og Barolo-vinene merkes. Alessandros klassiske stil og perfeksjonisme i både vinmark og kjeller gjør at vinene, sammen med fornuftige priser, er interessante både for vin-entusisasten og restaurantene .

Smaksnotater

Her kan du lese smaksnotater til Rocche Costamagnas viner som er å finne i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Vinene som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Medarbeidere i denne utgaven er Andre Brattland (AB).

Varenr: 1099101
Vin: Costamagna Bricco Francesco Barolo Rocche dell´Annunziata 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 795,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: None
Alkohol:14.50% Sukker:2.7 g/l Syre:5.7 g/l
Beskrivelse: Virkelig rik og sjarmerende vin som oser av det meste ut av glasset. Svær blomstereng bergtar med deg denne litt søtere parfymen som koser seg med mørkere rik frukt, balsamico og tjære. Pen fyldig og rik vin som fyller munnfølelsen med mørk saftig glede som brer seg ut. Mørkere fukt, balsamico, tjære og lakris smelter sammen med dyp tett mineralitet. Seriøs vin, men den har denne rikdommen som gjør at dette ikke blir en for stramhet i seg. Bamse? Ja, men syren er med og det blir aldri for slapt. Fin seriøs tanninstruktur. Voksen herlig vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 94

 

Varenr: 5127601
Vin: Rocche Costamagna Rocche dell´Annunziata Barolo 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 597,– kr (Bestilling. Lanseres etter 2018 er sluttsolgt)
Importør: Vininor
Produsent: None
Alkohol:14.50% Sukker:1.1 g/l Syre:5.5 g/l
Beskrivelse: Rik, maskulin og bred i aromaene, men med denne pene friskheten i duftbildet. Mørkere tøff frukt, litt sommerlig blomstereng der rosene viser seg, litt søt lakrisbåt, tydelig urt og litt krydder. Mineraler her også. Fyldig og rikere vin som tar tak fra anslaget og bare vokser seg ut uten at dette blir for aggressivt. Dette vil sjarmere og bergta med power i førersetet. Tett mørk frukt som oser friskhet, med litt urt, snev av tjære og tobakk. Lang mer saftig utgang der tanninene er delvis integrerte, delvis faste og biter seg fast igjen . Men dette er en super vin i årgangen. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 93

 

Varenr: 5127601
Vin: Cantina Rocche Costamagna Rocche dell´Annunziata Barolo 2018
Region: Piemonte, Italia
Pris: 597,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: Cantina Rocche Costamagna
Alkohol:14.50% Sukker:1.1 g/l Syre:5.5 g/l
Beskrivelse: Utadvendt på den delikate måten med fine roser som tar tak over jordbær, snev av tjære, balsamico og mineraler. Middels til fyldig Barolo med pen struktur som tar tak med mørkere kirsebær, noe modne jordbær, urt, balsamico og lakris. Fint tanninbitt som er fast, men allikevel på en riktig måte. Fin syre holder den levende klassiske vinen oppe. Meget god vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

 

Varenr: 14898201
Vin: Rocche Costamagna Barolo 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 477,– kr (Bestilling. Lanseres etter 2018 er sluttsolgt)
Importør: Vininor
Produsent: Rocche Costamagna
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Rikere, men allikevel fin vertikalitet på aromaene med bringebærskjerne, mørkere bær og med krydder og denne litt fine blomstertonen. Middels til fyldig vin med overraskende rikdom for årgangen med saftig bred rødbærsfrukt, fortsatt med denne friskheten som gjør vinen tilgjengelig og frisk. Mer strammere og tydelig mineralsk preg på en utgang som er fast, men sånn det skal være. Litt grovere stil, men for vin-entusiasten som ligger det mineralske i Baroloene – dette er tingen. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 14898201
Vin: Cantina Rocche Costamagna Rocche Costamagna Barolo 2018
Region: Piemonte, Italia
Pris: 477,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: Cantina Rocche Costamagna
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Tiltalende på duft med denne fine strammere parfymerte tonen over roser, kirsebær, grafitt og kryddertoner. Middels fyldig til fyldig og frisk Barolo med denne årgangtypiske elegansen som er over kraften. Fin kirsebærstoner, jordbær, oransje fruktskall og urter. Fint tanninbitt som er balansert sammen med den gode syren. Ikke for detaljert, men god Barolo er dette. Likanes Barolo. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 4947201
Vin: Rocche Costamagna Barbera d’Alba Annunziata 2021
Region: Piemonte, Italia
Pris: 298,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: Rocche Costamagna
Alkohol:14.50% Sukker:1.9 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: Barbera.
Beskrivelse: Dyp, tett maskulin Barbera-frukt med med mye krydder over mørk plommefrukt, litt tørket skall, litt fyrstikk og krutt. Fyldig, men saftig Barbera i den maskuline måten. Mørk frukt som oser tøffhet, med krydder, fatkrydder i et godt spann og salter. Lang saftig utgang med tanniner som er godt integrerte. En utmerket Barbera! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

 

Varenr: 5652201
Vin: Rocche Costamagna Roccardo Langhe Nebbiolo 2021
Region: Piemonte, Italia
Pris: 315,– kr (Bestilling. Lanseres etter 2018 er sluttsolgt)
Importør: Vininor
Produsent: Rocche Costamagna
Alkohol:14.00% Sukker:1.5 g/l Syre:5.0 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Rikere, allikevel dypere med denne fine steinmineraliteten over litt mørkere blomster, litt parfyme og litt mørk saftig frukt. Middels fyldig til fyldig og bred Langhe som er en baby Barolo. Saftig, men strukturert også. Seriøs frukt med mørkere bær, litt tjære og litt tobakk. Krydrete lang utgang. God vin! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

 

Varenr: 5652201
Vin: Rocche Costamagna Roccardo Langhe Nebbiolo 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 315,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: Cantina Rocche Costamagna
Alkohol:14.00% Sukker:1.5 g/l Syre:5.0 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Frisk og leken i stilen med fin rosepreg som ligger over kirsebær, jordbær, våt løv og litt urt. Middels fyldig, rik og frisk i munnfølelsen med veldig fin munnfølelse jordbærfølelse, litt kirsebær, urt og lær. Fint bitt i tanninene. Leken og seriøs Nebbiolo Alba. Gode saker! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

 

Legg igjen et svar