Skip to main content

Flaskefeil – grunn til bekymring?

Under fjorårets pressesmaking av Riesling 2016 ble det oppdaget flere feil på vinene enn normalt.

Det var dessverre en skuffelse at utfordringene gjentok seg i år under pressesmakingen av 2017. Totalt 15 flasker av ca 55 flasker hadde en mindre eller større uttalt flaskefeil.

Vinmonopolet opplyser at feilene sannsynligvis kommer av korkfeil/TCA og at graden av feil varierte fra litt dårlig fruktkvalitet i kombinasjon med ekstra tørr utgang til tydelige ødelagte viner med TCA lukt og fraværende frukt.

Vinmonopolet har sammenlignet feilene fra i fjor og det er ingen enkelt-produsenter eller områder som fra i fjor går igjen.

Vinmonopolet forsikrer også at de tar kontakt med de berørte importørene for å få kartlagt om feilene gjelder enkeltviner eller hele partier.

Kommentar

Det var flere viner som hadde begrenset feil og det er ikke sikkert at alle entusiaster hadde greid å sette fingeren på at vinen hadde en uttalt feil, men derimot heller ville ha satt vinen i båsen «ikke helt min cup of tea».

Vurdering

Det er både positivt og negativt at ingen enkelt-produsenter går igjen. Positivt i den forstand at det ikke er enkelte produsenter som opplever store problemer og negativt i at det derfor er vanskelig å forklare utfordringene. Er det korkene? Prosessen? Lagring? Hvem vet 🤔

Uansett – Vinmonopolet / importørene undersøker at det ikke er hele partier som er ødelagt og det er fortsatt en god grunn til legge kvalitets-riesling i kurven neste torsdag. Jeg skal i hvertfall gjøre det.

Men det er verdt å følge kjøpene litt, og teste noen flasker før 5 års regelen slår inn.