Skip to main content

Her får du en samlet liste over Grosses Gewächs vinene som ble forsøkt i 2017-årgangen i Wiesbaden:

Wiesbaden 2017 GG Liste (Trykk på lenken)

Wittmann og Keller leverer flott Morstein også i 2017-årgangen.

Her følger smaksnotater på viner som fikk 91 poeng eller mer: 

Smaksnotater

95 poeng

Keller Morstein (Rheinhessen)

Lett reduktiv. Kompleks og forførende på duft med tyngre gule frukter, herlig mineraler og tydelig spisse røykaromaer. Fyldig og kompleks vin med frisk gul frukt og herlig mineralsk nerve. Syren er som en maestro i bakgrunnen. Trenger tid, men er alldeles nydelig nå.

 

94 poeng

Wagner-Stempel Heerkretz (Rheinhessen)

Ikke for intens, men allikevel dyp og forførende på duft med sitrus, fersken, lett honning og et flott tiltalende røykpreg som ligger over vinen. Pen fyldig vin med herlig delikat kremete følelse. Perfekt balansert med god syre. Saftige gule frukter og mineraler på en lang og god utgang. Nydelig vin.

 

93 poeng

Dönnhoff Dellchen (Nahe)

Litt forsiktig på intensitet, men har herlig dybde. Litt undermodne stenfrukter, parfyme, og salter. En virkelig flott nerve på duft. Fyldig vin med pen balanse mellom maskulinitet og eleganse. Linær følelse. Gule frukter og salter. Syren er litt kamuflert av frukten, men kjennes på den lange og flotte utgangen.

 

Emrich-Schönleber Frühlingsplätzchen (Nahe)

Rik og frisk vin med konsentrert sitrus og stenfrukter, skifer og fine røykaromaer. Virkelig seriøs og komplekst aromabilde. Nydelig anslag med pen fylde. Her kommer virkelig Riesling-syren fram. Syrlige sitrusfrukter, epler og mineraler. Flott kompleks vin.

 

Keller Hipping (Rheinhessen)

Lett reduktiv med maskulint inntrykk med mørkere gule frukter, fin salthet, stein og nøtter. Pen fyldig vin med bra anslag. Vokser pent med flotte tiltalende stenfrukter og lett sitrus. Er frisk nok med fin underliggende syre. Lang utgang med litt sødme, skifer og salter. Flott vin. Beste Hipping?

 

Schloss Lieser – Thomas Haag Goldtröpfchen (Mosel)

Intens og maskulin på duft med mørkere tropisk kjerne, hvit stenfrukt, mineraler og tydelig røykaromaer. Pent fyldig vin med bra syrlig anslag. Saftige sitrusfrukter, lett frisk pære og fin mineraler. Lang utgang. Topp vin fra Mosel.

 

Wittmann Brunnenhäuschen (Rheinhessen)

Lett tilbakeholden på duft med sitrusfrukter, gul eple, og et tydelig preg av knust stein. Pen fyldig vin med herlig frisk og delikat fruktbilde med sitrusfrukter og syrlig eple. Linær igjennom lang og mineralsk utgang. Flott balansert vin.

 

Wittmann Morstein (Rheinhessen)

Konsentrert og dyp aromabilde med tyngre gule epler, sitrus, litt nektar og frisk mineralsk preg. Fyldig vin med store maskuline gule frukter, mineraler og krydder med velkjent flott Rieslingsyre. Mangler litt nerve enda, men er en flott Morstein.

 

92 poeng 

Barth Wisselbrunnen (Rheingau)

Delikat og kompleks på duft med moden sitrus, mineraler og tydelig røykaromaer. Pen fyldig vin med rund kremaktig stil med tydelig syre. Nydelig sitrusnerve med limeskall og epler. Perfekt balanse mellom frukt og syre. Flott vin.

 

H.Dönnhoff Hermannshöhle (Nahe)

Frisk og kompleks på duft mer parfymerte fersken, florale toner, mineraler og tydelig tiltalende røykaromaer. Bra anslag med middels til middels + fylde med gule frukter og litt forsiktige mineraler. Begynnende kompleksitet, vil trenge litt tid for å åpne seg. Syren ikke for fremtreden. God vin med stort potensiale.

 

Emrich-Schönleber Halenberg (Nahe)

Her er det røyk og mineraler som leder an med modne mørkere gule frukter i bakgrunnen. Bra kompleksitet i aromabildet. Pen fyldig vin med stenfrukter og epler. Fin mineralsk utgang og tiltalende syre. Ikke for kompleks, men er absolutt en flott vin dette.

 

Georg Mosbacher Ungeheuer (Pfalz)

Frisk og konsentrert med nektar, lime, sitronskall og et lett floralt preg. Virkelig tiltalende aromabilde. Middels fyldig vin med frisk og levende frukt som danser flott i balanse med syren. Frisk sitrus og fin mineralitet. Vinen mangler litt i midtpartiet, men tar det igjen med den ferske frukten og friske utgangen. Meget bra vin.

 

Keller Hubacher (Rheinhessen)

Rik og forførende med pent fruktbilde. Nektar, gule frukter, godt smør og fint mineralsk preg. Middels fyldig og pent syrlig vin. Bra moden sitrus, frisk limeskall og smattende salter. Lang og fin frisk syrlig utgang. En meget god Hubacker med godt utviklingspotensiale.

 

K.F. Groebe Kirchspiel (Rheinhessen)

Rik og floral på duft med gule frukter, knust stein og et pent røyklag. Pen fyldig vin med flott friskhet og tiltalende sitrusfrukter. Kanskje blir vinen en tanke syrlig, men det er en flott nerve i vinen.

 

Künstler Berg Schlossberg (Rheingau)

Konsentrert på duft med tiltalende saftige tropiske frukter, blomster og lett trevirke. Pen fyldig vin med flotte modne gule frukter som brer rundt seg. Saftig stil. Seriøs og godt balansert vin.

 

Schäfer-Frölich Frühlingsplätzchen (Nahe)

Reduktiv. Noe sitrus, nøtt og tydelig røyk. Kommer seg med tid i glasset. Meget fyldig vin. Virkelig dyp og forførende. Noe modne hvite stenfrukter. Flott syre. Vinen har et stort utviklingspotensiale og er verdt å vente på.

 

Van Volxem Scharzhofberger (Mosel)

Frisk og tiltalende på duft med gule frukter og lett floralitet. Middels fyldig vin som virkelig har delikat og flott fruktfølelse av moden sitrus og stenfrukter. God syrlig utgang. Overraskende bra vin.

 

Wagner-Stempel Höllberg (Rheinhessen)

Lett forsiktig, men delikat aromabilde med gule saftige frukter og et pent mineralsk preg. Forsiktig anslag men brer seg pent ut. Friskt og delikat følelse av gul saftig eple og lett tropiske frukter. God syre. Mangler litt kompleksitet, men tar det igjen med elegansen. God vin.

 

Wittmann Kirchspiel (Rheinhessen)

Foreløpig litt forsiktig på duft med tyngre sitrusfrukter, stein og lett røyk som gir et fint preg på aromabildet. Pent anslag og fylde med friske sitrusfrukter, syrlig eple og tiltalende mineralsk preg. Syren er meget pen på denne meget gode vinen som med tid har enda mer å gå på.

 

Wittmann Aulerde (Rheinhessen)

Intens og relativt dyp på duft med rå fersk frukt, mineraler og et tydelig røykpreg. Pen fyldig og frisk vin med flott fruktfølelse. Sitrusfrukter og ferske hvite stenfrukter. God syre på denne mer delikate utgaven av Aulerde. Flott vin.

 

91 poeng

Fritz Allendorf Berg Roseneck (Rheingau)

Middels intens på duft med tiltalende sitrusfrukter, pen skifer-mineraler og lett petroleumsfølelse. Middels fyldig vin med pen sitrusfrukt og fint mineralsk preg. God syre. Balansert og velgjort vin.

 

Geh. Rat Dr.von Bassermann-Jordan Pechstein (Pfalz)

Frisk og intens på duft med nektar, sitrus og lett floralt preg. Middels + fyldig vin med forførende syrlig anslag. Saftig gul eple, nektar, sitrus og et preg karamell. Litt sødmepreg i vinen som har en delikat fremtoning. En bra balansert utgave allerede.

 

Geh. Rat Dr. Von Bassermann-Jordan Kalkhofen (Pfalz)

Mer konsentrert og mørkere gule frukter, fersken og flott saltpreg på det forførende og mystiske aromabildet. Pen fyldig vin med gule frukter som akkurat bevarer friskheten og tenderer til delikat stil. Pen syre. Nydelig mineralsk nerve på en fin utgang. Bra vin.

 

Reichsrat Von Buhl Ungeheuer (Pfalz)

Konsentrert på duft med mer tyngre saftige gule frukter og fint krydderpreg. Middels fyldig og delikat vin med gule saftige epler og pent krydder. Flott fruktfølelse. God vin. 

 

Dr. Crusius Felsenberg (Nahe)

Rik på duft med tettere mørkere gule frukter, jordsmonn og lett dieselsøl. Pen fyldig og rik vin med saftigere tropiske frukter og tiltalende mineralsk nerve. Pen syrlig tone på denne gode vinen.

 

Schlossgut Diel Pittermännchen (Nahe)

Frisk vin med litt mørkere stenfrukter og et pent mineralsk preg på duft. Middels fyldig og lett syrlig vin med tiltalende friske eplefrukter og mineraler. Mangler litt kompleksitet, men er absolutt en frisk og god vin.

 

K.F Groebe Aulerde (Rheinhessen)

Rik og forholdsvis dyp på duft med tyngre tiltalende gule frukter og lett skifertoner. Pen fyldig og rik vin med god tropisk sødmefulle tone og tiltalende modne sitrusfrukter. Relativ fin friskhet, men syren havner litt i bakhånd. Også foreløpig litt kort utgang. Dog, dette er en god vin.

 

Gutzler Morstein (Rheinhessen)

Rik og intens på duft med moden tropisk frukt og pent skifer-mineralsk preg. Fyldig og lett syrlig vin. Bred og forførende, virkelig maskulint preg. Fersken, syrlig sitrusskall og lett smørpreget følelse på en lang utgang. Mangler litt friskhet, men er allikevel en god vin.

 

Kühling-Gillot Nierstein Hipping (Rheinhessen)

Vinen har fin friskhet på duft med typisk Riesling-preg med fresh gul eple, noe modne sitruser, mineraler og lett røyk. Middels fyldig vin med godt anslag og saftige gule frukter. Overraskende bra balanserende syre. Flott salthet til vinen. Vellaget vin.

 

Kühling-Gillot Pettenthal (Rheinhessen)

Mystisk og forførende på duft med tyngre gule frukter, florale toner og et tydelig røykaktig preg. Middels anslag, men vokser til god fyldig og lett syrlig vin. Pen frisk sitrusfrukt og mineraler. Bra nerve i vinen. Mangler foreløpig litt dybde. Stort utviklingspotensiale.

 

Haart Goldtröpfchen (Mosel)

Litt tilbakeholden på duft med lett umodent melonkjøtt, tiltalende saltpreg og fiffig røykaroma. Middels fyldig og lett syrlig vin med flott fruktpreg. Hvitt fruktkjøtt, røyk og forførende salter på en lang og fin syrlig utgang. God vin som trenger litt mer tid, men har et meget godt utviklingspotensiale.

 

Künstler Berg Rottland (Rheingau)

Intens og konsentrert på duft med mye gul frukt og tiltalende mineralitet. Lett røykaromaer i bakgrunnen. Pen fyldig og lett syrlig vin med noe fedmepreg. Litt tropiske frukter og syrlig limeskall. Også pent mineralsk preg. Lang, litt syrlig avslutning. Trenger litt mer tid for å finne balansen, men dette er en god vin.

 

August Kesseler Berg Roseneck (Rheingau)

Stram og tradisjonell med mørk sitrus, petroleumstakter og tydelig smineralitet på duft. Fiffig sak. Pen fyldig og maskulin vin med mørkere gule frukter, jord og skifer-mineralitet. Mangler kanskje litt friskhet, men kraftige saker er også godt.

 

August Kesseler Segligmacher (Rheingau)

Tiltalende og frisk på duft med moden sitruskjerne, noe florale toner og mineraler. Pen fyldig vin med mørkere gule frukter. Tydelig skifer og saltpreg som virkelig sitter i. Syren er høy, men ligger pent pakken inn av den friske frukten. Dette var en overraskende bra vin med godt utviklingspotensiale.

 

Kruger-Rumpf Dautenpflänzer (Nahe)

Floral og tiltalende på duft med litt avdempet fruktbilde med fersken og sitrusfrukter. Middels fyldig og frisk vin med gule saftige epler og sitrus. Syren er høy, men tar aldri overhånd. God balanse. God vin.

 

Peter Lauer Kupp (Mosel)

Aromatisk og ganske maskulin på duft med mørkere stenfrukter, salter og god del krydder. Fyldig og maskulin med lett sødmefulle gule epler, god mineralitet og med en lang og lett bitter utgang. Litt sødmefull, men gir et fint preg til vinen.

 

Georg Mosbacher Pechstein (Pfalz)

Mer intens med mørkere og lett sødmefull moden frukt, floralitet og pent krydderpreg på duft. Lett røyk. Pen fyldig og lett syrlig vin med godt anslag. Saftige gule og grønne epler, krydder og fint mineralsk preg. God vin som foreløpig mangler det lille ekstra.

 

Georg Mosbacher Freundstück (Pfalz)

Frisk og ren på duft med en fersk nektar, krydder og lett floral tendens. Noe røyk også. Frisk, relativt fyldig og syrlig vin med sitrus og nektar. Lang utgang. Mangler foreløpig det siste stinget, men denne vinen vil bli meget flott.

 

Schäfer-Frölich Felseneck (Nahe)

Reduktiv på duft. Dette er sure sokker foreløpig. Noe hvitt fruktkjøtt og saftige gule frukter. Pen fyldig vin som oser av herlig frukt med gule epler og hvite stenfrukter. Nydelig og et helt vanvittig saltpreg i vinen. Nesten litt Cablis. Lett petroleums-følelse og krydder merkes også. Syren er virkelig skinnende og tar foreløpig litt overhånd. Vinen trenger mange år i kjelleren, men har et særdeles uforløst potensiale.

 

Schäfer-Frölich Felsenberg (Nahe)

Reduktiv på duft. Noe hvite stenfrukter og røyk merkes. Mer åpen i smaksbildet. Pen fyldig vin som oppleves etterhvert som befriende frisk og leken. Tiltalende sitrusfrukter, gule epler og flott mineralsk preg. Flott syre. Vinen trenger åpenbart mer tid, men sånn skal gjerne Riesling være.

 

Schätzel Hipping (Rheinhessen)

Frisk og forførende på duft med lett tropisk og moden sitrusfrukt. Middels anslag, men vokser til en pen fyldig vin. Leskende frukt med tropiske toner og et tiltalende skiferaktig preg. Lang utgang. Trenger fortsatt litt tid i kjelleren. Godt utviklingspotensiale.

 

Van Volxem Scharzhofberger Perkentsknopp (Mosel)

Tydelig floral og rik på duft med gule frukter og limeskall. Middels fyldig og lett syrlig vin med delikate stenfrukter. God saftig følelse i vinen.