Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vinentusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss Raúl Pérez La Vizcaina La Vitoriana 2019.

Annonse

Annonse

Genierklært vinmaker

Raúl Pérez. Foto: Produsenten

Genierklært. Visjonær. Superstjerne. Raúl Pérez Pereira trenger knapt noen introduksjon. Det har med årene drysset mye heder og utmerkelser over vinmakeren og vinkonsulenten fra Bierzo som sikter mot å lage terroirtypiske viner med særpreg. For ham betyr det minimal intervensjon i vinmarkene og i vinmakingen, med forsiktig ekstraksjon og behersket fatbruk. Vinene skal skinne for seg selv.

Tidlig på 1990-tallet begynte Raúl Pérez å jobbe i familiebedriften Castro Ventosa i landsbyen Valtuille de Abajo i Bierzo i Castilla y León, hvor han er født og oppvokst. I flere år var Raúl vinmakeren, men i 2004 forlot han familiebedriften for å starte for seg selv. Han etablerte Bodegas y Viñedos Raúl Pérez, og har siden den gang virkelig vært toneangivende innenfor Bierzo-appellasjonen og mannen bak en rekke referanseviner.

Raúl Perez er kjent for sine mange samarbeidsprosjekter i ulike vinregioner, blant annet sammen med Rodrigo Mendéz i Rías Baixas (Forjas del Salnés) og i Ribeira Sacra (Castro Candaz), og med Alvaro Palacios i Bierzo. Utover dette har Raúl vært konsulent for en lang rekke kjente produsenter. Og sist, men ikke minst, har Raúl flere egne prosjekter med navngjetne viner som Sketch (i Rias Baixas), El Pecado (i Ribeira Sacra) og vinene i Ultreia-serien (i Bierzo), som han begynte å produsere i 2005. I Bierzo har han særlig søkt å løfte frem menciadruen og andre lokale – og kanskje litt glemte – druesorter.

Vinen fra halfpipen

Raúl Pérez skjøtter vinmarken med stø hånd. Foto: Produsenten

Noen av Raúl Pérez’ mange prosjekter er allerede nevnt. Prosjektet La Vizcaína de Vinos er av litt nyere dato og ble startet i 2011 av Raúl og nevøen César Márquez. De to samarbeidet om dette prosjektet frem til 2016. Navnet er en hyllest til Raúls avdøde far, som en gang brukte navnet for å markedsføre vinene sine.

La Vizcaína-serien består av fem enkeltvinmarksviner, fire røde og en hvit. Produksjonen er liten – under 5000 flasker per cuvée. Druematerialet stammer fra fire utvalgte vinmarker med ulikt jordsmonn og eksponeringer i åssidene rundt Valtuille de Abajo, vinmarker som Raúl selv har som favoritter. Felles for disse er at vinstokkene er minst 50 år gamle – noen vinstokker er mye eldre.

La Vitoriana er kanskje den fineste av vinene i prosjektet med sitt litt burgundske uttrykk for menciadruen, en håndverksvin som er umiskjennelig Raúl Pérez. Druematerialet stammet fra La Vitoriana-vinmarken, en vakker vinmark på totalt 4 hektar beliggende på cirka 600 meters høyde. Delen som tilhører Raúls familie utgjør cirka 1.8 hektar. Vinmarken blir av Raúl kalt «halfpipen«, ettersom vinmarken har form som et halvt rør og har både nordlig og sørlig eksponering. Dette gjør at man kan finne interessante forskjeller innenfor samme vinmark. Det er kun 80 meter mellom de motstående sidene av vinmarken, men innhøstingen av de ulike delene skjer vanligvis med to ukers mellomrom.

Raúl Pérez La Vizcaina La Vitoriana 2019

Eikefat i kjelleren. Foto: Produsenten

La Vitoriana er en av de aller eldste vinmarkene i Bierzo. Den har et jordsmonn som består av en blanding av sand i den øverste delen og kompakt leire i de nedre delene. Mange av vinplantene daterer seg helt tilbake til 1890, og er plantet på de opprinnelige Pie Franco-rotstokkene, altså på upodede rotstokker. Rotstokkene her overlevde i sin tid vinlusen phylloxera på grunn av den høye andelen av sand i vinmarken.

La Vizcaina La Vitoriana er en field blend hvor størsteparten er mencia, men hvor det også inngår flere andre druesorter, blant annet bastardo (trousseau) og garnacha tintorera (alicante bouschet). Det meste av druematerialet kommer fra de nevnte gamle vinstokkene, men en mindre andel kommer også fra replantinger gjort i 2015.

Ved innhøsting plukkes druene for hånd og selekteres nøye. Etter innhøstingen fermenteres hele drueklaser i store, åpne eikekar uten temperaturstyring. Når fermenteringen er ferdig, fortsetter maserasjonen med skånsom skallkontakt i åpne fat i 60-90 dager, ganske karakteristisk for flere av Raúl Pérez’ viner. Etter dette modnes vinen i 1 år på nøytrale, brukte 500-liters og 225-liters franske eikefat før den blir tappet uklaret og ufiltrert på flaske.

Resultatet er en dyp og raffinert vin med utpreget karakter, nerve og friskhet. Her snakker vi om en vin som er kraftig og delikat på samme tid, og med et sylskarpt fokus. Raúl Pérez er balansens mester.

Annonse

Annonse

Smaksnotat

Varenr: 13788401
Vin: Raúl Pérez La Vizcaina La Vitoriana 2019
Region: Castilla y león, Spania
Pris: 349,90 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Raúl Pérez
Alkohol:13.50%
Druer: Mencia, trousseau (bastardo/merenzao) og flere lokale druesorter.
Beskrivelse: Elegant, dyp og tiltalende på nesen med aromaer av mørke plommer, mørkerøde bringebær og skogsbær, samt pepper, krydder, blomster, lett anis og en lekker saltmineralitet. Pent fyldig vin med en elegant, strukturert munnfølelse med meget flott nerve. Meget bra konsentrasjon av saftig, frisk mørkere frukt på smak, med vekt på mørke bringebær, kirsebær og skogsbær. Innslag av mineraler, urter, pepper og krydder. Pen, frisk syre. Strukturert med fine tanniner. Bra lengde med en tørr, frisk avslutning. Virkelig flott og raffinert vin fra Bierzo.
Poeng: 92

Legg igjen et svar