Skip to main content

Det er tid for årets første høstlansering på Vinmonopolets basisutvalg. Fagtemaer for September er Grosses Gewächs fra Roter Hang i Rheinhessen, Blaufräkish fra Østerrike og Ungarn, Skandinavia, Jura, Bordeaux og Sherry del to – for de som husker de tørre Sherry-pregede vinene fra sommerlanseringen. 

I juli fikk Vinmonopolet kritikk for å ha tatt Sommerferie litt for tidlig og bare 12 viner ble omtalt på Botti.no. Heldigvis var kvaliteten høy på vinene som kom igjennom Bottis sensur. Denne gangen er Vinmonopolets flinke folk tilbake på hesten. 25 viner av de 40 lanserte vinene falt denne gangen i smak og er anbefalt til vin-entusiasten. Mange av vinene er også spesielt anbefalt.

Vinmonopolets innkjøpere er tilbake på hesten etter en lang sommerferie.

Det er flere viner å trekke fram denne gang. I tradisjonen tro lanserer Vinmonopolet sylferske Grosses-Gewächs viner fra Tyskland under September-lanseringen.  Den absolutt beste tørre vinen som lanseres er fra Gunderloch. Den tyske kvalitetsprodusenten holder til i Rheinhessen og lager viner fra sine ca. 25 hektar med vinmark. Gunderloch har tatt kvalitetsmessige steg i riktig retning etter at Johannes Hasselbach tok over når hans far døde for noen få år siden. Den røde sandsteinsjorden i Roter Hang er svært jernholdig og gir rike og komplekse viner.  Det merkes i denne meget flotte vinen fra Hipping-marken.

Gunderloch Hipping GG Riesling Trocken 2019

Vinmonopolet satser også på 2.viner fra Bordeaux, som kan være et godt valg i den grad slottets «Grand Wine» kan være betraktelige dyrere og trenger lang modning i kjelleren. De beste slottene fra Bordeaux tuller ikke med merkevaren sin, og ofte er 2.vinene meget gode kjøp, gjerne med druer fra yngre vinstokker eller en seleksjon av deklassifisert druemateriale fra de beste markene.

Ch. d`Issan med opphav i Margaux, Bordeaux er kjent for mange nordmenn og slottets hovedvin er en ettertraktet vin for mange norske vin-entusiaster. I september lanseres slottets 2.vin «Blason d`Issan 2015». 2015 er en meget flott årgang for Margaux og Ch. d`Issan. Vinen er rik og forførende og levende. Det er absolutt en god vin til kjøttretter utover høsten.

Blason d`Issan 2015

Til slutt må det trekkes fram Sherry-vinene som lanseres. Dette er heftige saker. Spesielt må Sherry`en til Lustau få plass i rampelyset. Den er følgelig laget i Solera-system som bare består av 22 fat. Modningen skjer på vingården i Jerez. Palo Cortado er forøvrig en stil som er ganske sjelden. Av 60 millioner flasker Sherry som lages i året, er kun 100 000 flasker Palo Cortado.

Det som gjør denne stilen sjelden er at Palo Cortado modnes under Flor for å bli en Fino. Underveis mister vinen det beskyttende laget av Flor og modnes videre med tilfang av luft i retning av en Oloroso. Resultatet bærer preg på å krysse stilartene Oloroso – med kropp og kraft – og Amontillados mer delikate preg. Det merkes her!

Lustau Palo Cortado Almacenista Cayetano Del Pino

Smaksnotater

Her kan medlemmer lese smaksnotater på 25 viner som kan anbefales. (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar