Skip to main content

Portvin

Portvinsproduksjonen har siden Romertiden foregått i den dype og bratte Douro-dalen som kranser seg rundt elven Douro som munner ut ved byen og navnementor Porto ved Atlanterhavet. Som appellasjon er Douro den tredje eldste etter Toscanske Chianti og Ungarske Tokaji og produksjonen strekker seg i ca i 7 mil fra Porto og innover landet mot den spanske grensen. Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro  Superior er tre underområder og vinmarkene i Cima har de fleste rènomerte vinmarkene. Vinmarkene ligger innlands og har et varmt kontinentalt klima med noe værforskjeller innenfor de tre områdene.

Vinmarkene ligger oftest vendt nedover i den bratte dalen med jordsmonn av skifer og granitt på eldgamle steinterrasser eller på andre naturlige hellinger. Høydeforskjellen kan være stor og det kan faktisk være temperaturforskjeller i vinmarkens øvre og nedre del. Det er åpenbart at det er både arbeides og kostnadskrevende å plukke druene som ofte ligger utilgjengelig i de dype skråningene. I de senere år har det blitt bygd enkelte terrasser – Patamares – som er såpass brede at det gir mulighet for å bruke traktorer i skråningene.

Fantastiske Douro-dalen. Foto: Roger Kolbu.

«Gullelven» – renner majestetisk ned til Porto og tvillingbyen Vila Nova de Gaia. Foto: Roger Kolbu

En gammel tradisjon har vært å samle druene i store basseng av stein eller betong (Lagar) før druene har blitt fottråkket. Idag er det mer vanlig med mekanisk knusing, enn bruk av menneskeføtter. Fermenteringen av vinen varer oftest i 1-2 dager når alkoholnivået er i mellom 5-9% og vinen blir tilsatt druebrennevin for å stanse gjæringen. Portvinene har til slutt gjerne mellom 19% til 22% alkohol. Portvinene blir stort sett fraktet til den andre siden av elvebredden for Porto, i tvillingbyen Vila Nova de Gaia. I gamle dager ble vinen fraktet på «Rabelo«, små flatbunnede båter, ned Duoro-elven og til det mer kjølige klimaet ved Vila Nova de Gaia der Portvinen ble modnet i de store lagringshusene. Dog ble en del Tawny Port lagret lengre opp i Duoro med høyere temperaturer som kunne kjennetegnes med raskere brunaktig farge. Idag er båtene erstattet med lastebiler.

Båndene mellom Portugal og England har alltid vært sterke og mange briter har vært involvert i produksjon og eksport av Portvin både til de britiske øyer og til deres tidligere kolonier. Etter modningen av Portvinen Ved Vila Nova de Gaia ble den skipet ut. Som vi også ser med en del øltyper som for eksempel IPA (Indian Pale Ale) trengtes det litt ekstra alkoholstyrke for at drikkene skulle tåle å skipes verden rundt og sterkvinene fra Portugal var, og er, meget lagringsdyktige og tåler ferden rundt i verden. Portviner kan ofte overgå oss mennesker i levealder og er et ypperlig lagringprosjekt for egne kjellere.

Det er oftest to stiltyper når det gjelder Portvin. «Ruby«, som ofte kjennetegnes med den dypere røde fargen, er portviner som modnes i store fat eller ståltanker og har lite kontakt med oksygen. Portvinene kjennetegnes gjerne med en del frukt som bjørnebær, bringebær, kanel og sjokolade. De forskjellige typene er:

  • Ruby som er enklere portviner for tidlig konsum
  • Reserve som også er ment for tidlig konsum, men har lengre modning på fat og er oftere av bedre kvalitet
  • Late-bottled Vintage (LBV) som er Portvin modnet 4-6 år på fat før flasketapping
  • Vintage Port – Årgangsportviner – gjerne modnet 2-3 år på fat. Crusted er en blend med flere årganger og Single Quinta er fra en spesiell vinmark.

Den andre kjente stiltypen er «Tawny«, en noe søtere Portvin modnet på eikefat med tilførsel av oksygen som gir portvinene et oksidativ preg med bringebær, nøtter, kanel og karamell-toner. I tillegg kan portviner lages som både hvit og Rosè. De forskjellige Tawny-portvinene er:

  • Tawny – Enklere Portviner som er modnet et par år og er ment for tidligere konsum
  • Colheita – Portvin som er fra en spesielt årgang
  • 20-40 Years – Tawny som er merket med for eksempel 20 – 30 – eller 40 år forteller at Portvinen er en blend fra flere årganger som er minst like eller eldre enn merket år.

Grahams – En av de eldre portvinhusene med tilknyting til Storbrittania. Foto: Roger Kolbu

Portvin har et bredt bruksområde. En yngre «Ruby» kan være en interessant kombinasjon med et stykke rødt kjøtt, da tanninene kan matche fettet i for eksempel en Entrecôte på en utmerket måte. Mer tradisjonelt finner du Portvin til mellomretter eller aller vanligst til siste retter for kvelden. Forskjellige typer nøtter, tørket frukt og sjokolade kan passe fint til en lagret Tawny, mens oster og desserter med mørke ferske bær kan ledsages av en yngre årgangsportvin eller LBV.

Her er noen anbefalte Portviner som vil passe fint til årets høytid, enten som tilbehør til maten eller som gave. Til seg selv eller andre!

Smaksnotater 

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Betegnelsen «For nå» angir at vinen formentlig har et større utviklingspotensiale med tiden som kommer. Minimum forventet poengscore er angitt.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under botti_norge.

Portvin

Grahams The Stone Terraces Vintage 2015 – Bestillingsutvalget – 1449,90 kroner (7747101)

Druene til denne karen kommer fra en 2.9 hektar vinmark som ligger i et amfibie-teater i hele tre solretninger. Alle druene er innhøstet på to dager, så her har det gått fort i svingene.

Denne portvinen har rå kraft og viser maskulinitet på duft, nesten med en kraftig rødsbær-sirup aromamessig sett. Portvinen er konsentrert med herlig dybde. Røde saftige skogsbær og mørke bjørnebær. Lang utgang med et herlig pepperpreg. Faste tanniner. Sødmefølelsen er ikke så stor som restsødmen på 102 g/l skulle tilsi. Dette er en meget flott portvin med stort utviklingspotensiale. Totalproduksjon på ca 4800 flasker. 94 poeng. For nå. (96-97p). Spesielt anbefalt. 

 

Niepoort Tawny 30 Years Old – Bestillingsutvalget – 1099,90 kroner (1835201)

Druemiksen er 20% Touriga Franca, 20% Tinto Cão 20% Touriga Nacional, 20% Tinta Amarela og 20% Sousão. Manuelt høstede druer, tradisjonell gjæring. lagret 30 år i 550 liters fat.

Overraskende frisk på duft med lysere frukter, karamell, nøtter og flott floralt innslag. Et nydelig delikat aromabilde. Middels fyldig portvin som framstår som ren og virkelig godt balansert. Sitrus, lett oksidert gul eple, noe honning og karamell. Lang og tiltalende utgang. Fløyelsdrikke dette. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Niepoort Vintage port 2015 – Bestillingsutvalget – 620 kroner (7988401)

Årgangsportvinen fra Niepoort er tilbake i hyllene i den gode 2015-årgangen.

Portvinen er rik på duft med sylskarp mørk frukt som treffer godt. Lett sjokoladepreg på baksiden her også. Pen fyldig Portvin med nydelig mørk solbærtoddy, lær og espresso. Fast og god tanninstruktur på en lang og flott utang. Enda mer silkeaktig sak enn fjorårets flaske og stiger et poeng opp. Smak idag eller om 30-40 år. Opp til deg. Flott Portvin! 94 poengSpesielt anbefalt. 

 

Niepoort Bioma 2015 – Bestillingsutvalget – 650,50 kroner (162701)

Denne portvinen er litt old-fashion med modning på tawny-fat i 3 år som slipper til litt oksidering. Druene kommer fra 100 år gammel vinmark.

Litt lukket, men virkelig konsentrert og dyp med mørk solbær, granbar, kaffe og tjære på duft. Presist og nydelig anslag på denne hetvinen med pen fylde. Kraftige mørke bær med solbær, bjørnebær og kaffe. Ikke like storsjarmør som årgangs-portvinen, men denne gir virkelig et pent maskulint inntrykk og pen kompleksitet. Lang, litt trå utgang. Vil utvikle seg flott de neste ti-årene. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Dows vintage 1985 – Bestillingsutvalget – 1049,90 kroner (6723101)

Denne portvinen fra 1985 er rik og intens på duft med god modne bær, svisker, nøtter og marsipan og gir et godt behagelig inntrykk. Middels fyldig med fin moden frukt, noe marsipan og bittelitt alkohol. Denne portvinen er velutviklet og vil passe bra til forskjellige oster. Meget god portvin dette. 93 poeng.

 

Graham’s 20 Years Old Tawny – Bestillingsutvalget – 549,90 kroner (5666101)

Drueblenden er Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Barroca, og Tinta Amarela. Tawnyen har gjennomført naturlig gjæringsprosess før tilsetting av druebrennevin (77%). 20 års lagring på store fat før tapping på flaske.

Frisk, råere og mer rampete duftbilde med fruktskall, toffee og et pent innslag av gule blomster. Presist og godt anslag som vokser til middels fyldig Tawny. Pen balansert med tørket orange-frukt, nøtter, karamell og en god kaffeutgang. God sak til julekosen. 91 poeng. 

 

Niepoort Late Bottled Vintage 2013 – Bestillinsutvalget – 199,90 kroner (3222501)

Vinen er modnet 5 år på store fat og er ufiltrert.

Frisk på duft med mørk syrupstoner med solbær, mørk karamell, salt og lakris. Frisk og leken vin med middels fylde med god fruktfølelse av skogsbær, bjørnebær, og espresso. Veldig god syre i denne hetvinen som ikke er for  kompleks, dog en lekker liten sak.  89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

 Churchills Late Bottled Vintage 2013 – Bestillingsutvalget – 279,90 kroner (3963401)

35% Touriga Nacional, 35% Tinta Roriz, 10% Tinto Cáo, 10% Tinta Barroca og 10% Touriga Franca.

Overraskende dyp og mørk fruktkarakter på duft med plommer, bjørnebær, tydelig krydder og kaffe. Middels fyldig og litt uventet seriøs LBV med mørk. lett kompleks fruktbilde med bjørnebær, kaffe, lær og salthet på en litt grov og virkelig brent utgang. Dette er en pent priset LBV som passer til tyngre oster og kraftig marmelade. 89 poeng. Spesielt anbefalt.