I starten av 2016 fikk virkelig det kjølige kontinentale klimaet som preger de beste områdene i Tyskland vist seg fram – på sitt verste. Druestokkene greide seg igjennom de kalde vinteren med frostdøgn, men under blomstringen var det fortsatt kaldt med mye regn. Fruktsetningen var dårlig, og de som var for sent ute med arbeidet i vinmarkene mistet mye druer. Regnet varte ut juli og gav mye sykdomspress på vinplantene. Spesielt produsentene med økologisk produksjon fikk virkelig prøvd seg denne sommeren og for de fleste vinprodusentene var det kostnadskrevende arbeid som måtte følges opp i markene.

Sabine Mosbacher og hennes hjelpere måtte virkelig arbeide i markene i 2016. Foto: Weingut Mosbacher
Når august banket på døren hang vekstsesongen tre uker etter normalt. Global oppvarming eller ikke, men i august snudde det helt og solen skinte som aldri før og det ble målt rekordvarme i Tyskland. Etter kort tid hadde modningen tatt igjen det tapte, og spesielt produsentene med yngre vinstokker måtte vurdere vanning i markene da plantene begynte å kjenne stresset. Heldigvis kom det i slutten av september etterlengtet regn. Akkurat i tide. Når det var på tide med innhøsting var været perfekt og vingårdene kunne plukke perfekt modne druer uten tegn til råte.
2016-årgangen er en årgang der en bør være nøye på utvelgelsen av hvilke produsenter og viner en ønsker å kjøpe. Årgangen er ujevn, mer på produsent-nivå enn i mellom regionene. Dog er toppvinene aldeles strålende og dette er viner som kan lagres i mange år ganske langt bak i kjelleren. Vinene framstår som friske og gir stort sett et preg av aromatiske ferske sitrusfrukter og vinene har et relativt høyt syrenivå. Alkohol-nivået er også ganske lav og kler vinene godt. I noen av vinene kan den høye syren føre til en ubalansert utgave, og enkelte av vinene hadde invitert til en aldri så liten syrefest.