Skip to main content

De mest kjente vinregionene i Tyskland

De 5 mest kjente vinområdene, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheinhessen og Rheingau ligger tett omkranset sør-vest i Tyskland. I tillegg ligger vinområdene Franken og Baden til øst og sør for disse indrefiletene i tysk vinproduksjon.

Mosel

Vinmarker ved Mosel og Bernkastel. Foto: JJ Prüm.

Mosel er mest kjent for å være opphavet til noen av verdens beste søte viner og det meste av produksjonen kommer fra vinmarker i midten av Mosel rundt landsbyene Piesport, Bernkastel og Wehlen. Vinregionen ligger i mellom regionene Ahr og Nahe, og grenser faktisk også mot Luxembourg. De beste vinmarkene ligger i bratte skråninger ned mot Mosel-elven. Under sommertider kan det være ganske varmt her, mens på vinteren er det ofte kaldt, med fare for frost allerede før julen har satt inn. Jordsmonnet er preget av steinholdige marker gjerne med litt skifer i. Vinene herfra får ofte lav alkohol og noe restsødme. Dette gir friske og elegante viner med et fint preg av mineraler.  Syren er ofte herlig sylskarp, og bidrar til å balansere restsødmen på en fortreffelig måte.

Nahe

Elven Nahe renner majestetisk igjennom ved vinamarkene. Foto: Weingut Dönnhoff.

Vinregionen Nahe ligger i tilknytning til Rheinhessen og elven Nahe som renner ut sør for Rheingau. De beste vinmarkene ligger også her i tilknytning til elven og landsbyene Schlossböckelheim og Bad Kreuznach. Vinmarkene her ligger også i bratte skråninger som er terrasserte noe som krever manuell håndtering av vinplanter og druer. 

I regionen er det ofte litt varmere på sommeren, men desto kjøligere på vinteren. Høydedragene rundt elven beskytter vinmarkene fra den kalde vinden som kan kjennes her. Jordsmonnet er variert med innhold av sandstein, leire og skifer. Helt generelt kan vi si at vinene herfra er rike, med noe restsødme, og men også med en tydelig, flott balanserende syre. I vinene kan det kjennes modne sitrusfrukter, noe stein og mineralpreg utrykk.

Rheingau

Den flotte Berg Schlossberg vinmarken i Rheingau. Foto: Weingut Georg Breuer

Rheingau er den lille sjarmøren i midten av de flotte vinregionene og både de tørre og søte vinene har hatt en høy stjerne her til lands. De fleste vinmarkene ligger sørvendt i hellingene nord for Rhinen og høydedragene beskytter vinmarkene fra kalde vinder. Dette sørger for at vinplantene får nærmest perfekt mulighet for modning av druene, selv i vanskelige årganger. Jordsmonnet i Rheingau er variert og kan inneholde blant annet skifer, stein og sand. Vinmarkene som har steinholdig jordsmonn får ofte drahjelp av Rhinens vannspeil som reflekterer solen opp til markene. Dette bidrar til at vinmarkene holder på varmen utover kvelden.

Vinene kan variere litt i stil på grunn av det forskjellige jordsmonnet, men helt generelt er de ofte rike og tilstedeværende, relativt fyldige, og de har ofte en tydelig syre. De tørre vinene kan gjerne få et markant preg av grønne epler, men også tropiske frukter som fersken, samt lett krydrete toner.

Rheinhessen

Vakre Rheinhessen. Foto: Weingut Wittmann.

Sør for Rheingau finnes kanskje den beste, men også den største vinregionen i Tyskland. Den historiske og flotte Reinhessen-regionen ligger til sør-vest for Rhinen og har marker som ligger i skråningene ned mot elven, men også med vinmarker så ligger innlands innover mot Nahe-regionen. I Rheinhessen er det også en del høydeforskjeller og stor variasjon i jordsmonnet. I bakken kan du blant annet finne sandstein, kalkholdig jordsmonn, sand og enkelte partier med næringsrik rød leire.

Størrelsen på vinregionen med dens varierende beplanting og jordsmonn gir viner med forskjellig utrykk og kvalitet. De beste vinene fra Nierstein har ofte høy konsentrasjon, med nesten litt fet moden tropisk frukt, lett florale toner og av og til med et snev av røyktoner. Mange av disse toppvinene er et kjellerprosjekt verdig og vil tåle mange år før de nytes.

Pfalz

Vakre vinmarker i vinregionen Pfalz. Foto: Weingut Georg Mosbacher.

Vinregionen ligger sør for Rheinhessen og nærmest forankrer de tyske vinområdene med flotte Alsace i Frankrike. Der vinmarkene i Alsace blir beskyttet av fjellkjeden Vosges, blir markene i Pfalz beskyttet av Haardt-fjellene, som er fortsettelsen av nevnte Vosges. Klima er ofte litt tørrere enn de andre regionene, og har en fordel i årganger som har hatt noe nedbør og kjølige netter.

Selv om Pfalz som vinområde er relativt stort og derfor kan gi viner av varierende kvalitet, er det oftest meget gode kjøp vs pris fra dette området. De to beste kvalitetsområdene i regionen er Forst og Deidesheim der markene ligger i skrenter vest for disse to landsbyene.

Jordsmonnet i Pfalz er relativt likt som i Rheinhessen med sandstein og kalkholdig jord, men også noen vulkanske rester ligger i jorda her. Vinene herfra kjennetegnes ofte ved å være rike og konsentrerte, og de gir et bra preg av steinfrukt og sitrus med en flott balansert syre.

Baden

Er den sørligste vinregionen og kjennetegnes også for å være den varmeste. Selv om vinmarkene er spredt over et større geografisk område, ligger de fleste markene langs Rhinen mot den sveitsiske grensen. Jordsmonnen er allsidig med en del sandstein og kalkholdig jord. Vinene herfra kjennetegnes som å være fyldigere og med et høyere alkohol-nivå. Det lages også gode Spätburgundere i Baden som preges av mørkere bær og med en tydelig syre.

Franken

Det er faktisk ikke Riesling som er hoveddruen i Franken, men hverdagsdruen Müller-Thurgau som er den mest beplantede og Silvaner som er den mest anerkjente. De beste vinene kommer fra sørvendte vinmarker i skråninger rundt byen Würzburg. Jordsmonnet varierer noe, men på enkelte steder er det kalkholdig jord med tanker til både Chablis og Loire i Frankrike. Kjennetegn for vinene er mer rikhet både på nese og på paletten med moden steinfrukt og noe honning.