Skip to main content

Kvalitetsinndelingen av viner i Tyskland har nok i mange år framstått som ganske irrelevant, men dette har forbedret seg i de siste år ettersom flere har produsenter har blitt medlem av VDP og tatt i bruk deres klassifiseringssystem.

Den offisielle klassifiseringen i Tyskland er gjort etter verdien av restsødme etter innhøsting. Viner merket ”Tafelwein” og ”Landwein” er ofte av de enkleste sortene til en rimelig penge. I Norge kjenner vi mer til vinene fra de 13 kjente vinregionene som er merket ”Qualitätswein” eller ”Prädikatswein”. Vinene merket ”prädikatswein” har seks kategorier som indikerer en stil, gjerne etter graden av restsødme i vinen. Ulempen med denne klassifiseringen er at den sier ingenting om kvaliteten på de forskjellige vinmarkene.

De seks kategoriene er:

Kabinett – lettere viner med høy syre som balanseres med restsødme. Ofte tydelig epler og sitrusfrukter i disse vinene. Fra tørre til medium søte viner. 

Spätlese – Ofte mer konsentrerte og modne enn Kabinett. Kan også være søtere. Fra tørre til medium søte viner. 

Auslese – Druene er ofte spesielt utvalgte ekstra modne druer med en rikere stil. Fra tørre til søte viner.

Beerensauslese (BA) – Edelråte er nøkkelen til disse søte vinene som har et lavt alkoholnivå, og ofte med honning, steinfrukter, og nøtter. Kun søte viner. 

Trockenbeerenauslese (TBA) – Samme som BA, men ofte mer konsentrerte og svært ettertraktede søtviner. Kun søte viner. 

Eiswein – Søte viner der druene har gjennomgått frost, mens de fortsatt henger på vinstokkene.

 

I tillegg kan restsødmen i viner merket Qualitätswein og prädikatswein indikeres ved bruk av betegnelsene:

Trocken – Tørr vin

Halbtrocken – halv tørr

Feinherb – Lett søtere enn halv-tørr

Ble du klokere? litt kanskje. 

 

VDP´s klassifisering

Heldigvis har den uavhengige organisasjonen for tysk vin (VDP)  klassifisert de ulike vinmarkene, noe som gjør det lettere for vinentusiasten å manøvrere seg etter jakten på den gode vinen. Ulempen er at vinene en del produsenter lager ikke fyller kravene som er satt av VDP og at mange vinprodusenter har motsatt seg å melde seg inn i VDP.

Opprinnelig var denne klassifiseringen ment for de tørre vinene, men kan idag brukes på både tørre og søtere vinene med unntak av Mosel. Klassifikasjons-systemet kan sammenlignes med Burgund:

VDP Grosse lage / Grosses Gewächs – Grand Cru, vinmarker fra de beste stedene innenfor regionene.

VDP Erste lage – Premier Cru

VDP Ortswein – Kommune-viner

VDP Gutswein – Regionale viner

Merk at Grosses Gewächs kun brukes på de tørre vinene, mens viner merket Grosse Lage kan være viner fra de beste vinmarkene men med mer restsødme. Også betegnelsene fra Pradikat-systemet kan brukes sammen med viner merket Grosse lage.

I tillegg er det i Rheingau tillatt på grunn av historiske årsaker å bruke betegnelsen Erstes Gewächs på viner fra de beste vinmarkene. Dog er det en trend at flere produsenter også i Rheingau går over til bruken av Grosses Gewächs på de tørre vinene.