Skip to main content

Her finner du smaksnotater på noen av de røde vinene som lanseres under Riesling-slippet fredag 19.april. Utover røde viner fra Tyskland har fokus vært på viner fra Italia da det er økt etterspørsel på kvalitetsviner derfra. Også noen viner med særpreg fra Tenerife og Veneto er av interesse. 

Røde viner

Giacosa, B. Barolo Falletto Vigna le Rocche 2013 – Serralunga d’Alba, Piemonte – 1789,90 Kroner        

Vinen har en perfekt transparent rødfarge, sånn skal Barolo-viner se ut! På nesen er vinen herlig konsentrert med ren kirsebær, nydelige rosebusker, litt lær, sviske og tegn til trøffel. Et flott aromabilde dette!

Vinen har forsåvidt en pen fylde, men skulle kanskje ha enda mer dybde i frukten. Men kirsebærene er rene og flotte de, med trøffel, mørk tofee og et pent trevirke på en lang og levende utgang. Tanninene er tilstedeværende, men føles relativt modne og det må være såpass for å tåle et langt liv i kjelleren. vinen trenger noen år for å bygge litt kropp, og vil lett bygge minst et par poeng de neste 20 årene. 64 flasker tilgjengelig. 93 poeng. For nå. 

 

Rampolla Chianti Classico 2015 – Panzano in Chianti, Toscana – 295,00 Kroner           

Fortsatt er (dessverre) en liten andel av de franske druene Merlot og Cabernet Sauvignon med som selskap i denne vinen med vekt på Sangiovese.

Vinen har en mørk rød kjerne, med lysere kant. På nesen er vinen typisk for årgangen med en rik og varmere følelse som preges av en flott sødmefull kirsebærsfrukt, moden plomme, søtladen sigarboks, litt størknet blod, lær og et snev av manne-svette.

Vinen er middels konsentrert med fine saftige plommer, lær og med et bra syrlig solbærstikk. Også lysere bjørnebær og lær merkes på den fine tanninrike utgangen. Varme og Rampolla CC bare fungerer altså! God vin dette! 480 flasker tilgjengelig. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Foradori Granato 2015  – Trentino –  499,90 Kroner         

På farge har vinen en lilla kant med en mørkere kjerne. Vinen er reduktiv ved åpning og og trenger et par gjennomkjøringer i dekanter før den nytes. Vinen våkner etterhvert og viser aromamessig at den kan by på seg selv. Her er det skogsbær, saftige kirsebær, og tendenserer mot en mørkere frukt med noe lær. På paletten vil vinen så gjerne vise seg fram og gir ren og presis kirsebærsfrukt med noen mørkere stenfrukter. Også en fin syrlig tone kjennes. Tanninene er relativt modne og kler vinen godt. Bra vin som trenger litt mer tid i kjelleren. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng. For Nå. 

 

Möbitz Koepfle Spätburgunder 2015 – Baden – 549,00 Kroner          

Eieren har kun 0,6 hektar vinmark og arbeider som forsker på kreftmedisin i Basel og driver bare med vin som hobby.To viktige ting i livet altså.

Vinen har en tydelig kirsebærsfrukt, med litt røyk, velhengt kjøtt og noe mineralitet på nese. Vinen har også en grei fylde med mørkere røde bær, kjøtt, røyk og med et fint jordlig preg. Spätburgunder altså! Ikke værst. Bra laget dette.

10 flasker tilgjengelig, og kjøper du vinen er du i en eksklusiv klubb da det kun lages noen få hundre flasker i året av vinen. 90 poeng. 

 

Koch Pinot Noir***  2016 – Baden – 499,00 Kroner        

10% av druene er helklaser og 50% av fatene er nye. På nesen er vinen fruktig og leken med tydelige markjordbær og moreller. Vinen har en middels fylde med en klar og flott syre. Frukten oppfattes som ren med fine kirsebær og en bra mineralsk nerve. Nok en god Spätburgunder. 24 flasker tilgjengelig. 90 poeng.    

 

Holger Koch Pinot Noir * 2016 – Baden – 379 kroner

Vinen har et litt forsiktig anslag på nesen med bringebær og kirsebær som framstår som pirrende søt-syrlig. Også denne vinen har en middels fylde, og kommer litt forsiktig ut av hoppkanten. Men dette er en liten kjæledegge altså – harmonisk frukt med kirsebær, bringebær, og lette innslag av morell og jordbær. Også litt asfaltpreg på den fine syrlige utgangen. Litt mindre konsentrasjon enn storebror, men nesten like god. Bra Spätburgunder dette også. 89 poeng.

 

Cecchetto Gelsaia 2013 –  Veneto – 370,00 Kroner          

15% av druene har i vært igjennom Ripasso-metoden med tørke i 25 dager. På farge har vinen en mørkere kjerne med en lysere kant. Det røpes at det er 8,5 gl syre i vinen som er temmelig høyt.

Vinen er ikke intens på nesen, men frukten har en bra dybde med saftige solbær, kirsebær, kjøtt, røyk og noe trevirke. Vinen er middels konsentrert på paletten, men direkte i anslaget kommer det umiddelbart en syre som bare får rynkene til å komme. Er dette den bortkomne bror til Riesling-druen? Som strandet i Veneto, Italia? En uhørt syre som brer seg rundt med skarp kirsebærsfrukt, litt lær og en fin mineralitet. Utgangen er lang og følgelig syrlig. Veldig godt – veldig spesielt. 192 flasker tilgjengelig. 89 poeng. 

 

Cecchetto Raboso del Piave 2015 – Veneto – 247,50 Kroner  

Vinen er rik på nesen med litt bringebærdrops, lysere bjørnebær, roser og med et fint røykpreg. Vinen er på paletten middels fydig med saftige kirsebær og med meget syrlige rips-toner. Ja, denne vinen gir mye av seg selv den, virkelig en liten fyrrig herremann med særpreg. Denne vinen må jo passe til rips-dessert og vaniljesaus! Nei da… Tulla. Uansett, kul vin. 210 flasker tilgjengelig. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Hofmann Röttinger Feuerstein Tauberschwarz Trocken 2016 – Göttingen i Taubertal – 236,60 Kroner           

Denne vinen er laget på den heller ukjente Tauberschwarz-druen som kun dyrkes i dette området i Tyskland.

Vinen er rødlilla farge. På nesen kjennes en ren rødbærsfrukt, med et snev av lær og med en pen floralitet. Vinen har en grei fylde med mørkere skogsbær, modne kirsebær, lær og med et mer jordlig preg. Vinen er kanskje litt stram og rustikk, men gir mye vin for pengene. 180 flasker tilgjengelig. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

   

Suertes del Marques Candio 2015 – Valle de la Orotava, Tenerife – 348,00 Kroner       

Vinen kommer med druer fra 120 år gamle vinstokker og er modnet på Foudre. På nesen er vinen rik og har et tydelig preg av blomst og bringebærsdrops som tenderer mot mot plommer. Vinen er middels fyldig med kirsebær, bringebær og har en litt bitter blomstrete utgang. En bra syre gir positive vibber. 180 flasker tilgjengelig. 87 poeng. 

 

Suertes del Marques Ciruelo – 2016 – Valle de la Orotava,Tenerife – 379,90 Kroner           

Druene kommer fra en 0,75 hektar vinmark med 120 år gamle vinstokker som ligger ganske høyt, opp mot 700 høyde over havet. Vinen vinifiseres på betong og 12 måneder på nøytrale Foudre.

Lys rød på farge. Vinen er ganske så reduktiv på nesen og bærene kommer liksom ikke igjennom, men det merkes en jordbær-tone som pirrer greit. Vinen har ikke all verdens fylde, men spiller på en slank og elegant stil med fine jordbær, bringebær og noe lær. Jeg savner litt sting i vinen, men det kan jo komme etterhvert. 180 flasker tilgjengelig. 86 poeng. For nå.