Skip to main content

SMAKSNOTATER FRA 2015-ÅRGANGEN SMAKT UNDER BORDEAUX-MESSEN 2018

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt».

Hvite viner 

Domaine de Chevalier Blanc 2015 – Pessac Leognan – 1396 kroner 

70% Sauvignon blanc og 30% Sémillon.

Frisk og saftige hvite stenfrukter med en meget pen nerve. Strammer til og får et komplekst duftbilde med smørblomst og toffee. Middels anslag. Vokser godt og får en pen konsentrert og kremete stil. Virkelig frisk og med en bra nerve. Gule frukter, lime med et herlig trevirke. Vinen vil trenge tid i kjelleren for å finne den riktige balansen, men er verdt å vente på. 93 poeng. For nå. 

 

Ch. Malartic Lagraviere blanc 2015 – Pessac-Leognan – 792 kroner

85% Sauvignon blanc og 15% Sémillon.

Frisk og rik med gule frukter og karamell på duft som gir et tiltalende aromabilde. Overraskende pen fylde. Brer seg godt ut med god frukt – sitrus, limeskall og moden nektar. også noe toffee på en fin utgang. Kanskje mangler vinen litt syre i denne varmen årgangen, men frukten virker da overraskende fresh allikevel. Bra vin dette. 92 poeng.

 

Lune d`Argent 2015 – 329 kroner – Pessac-Leognan (Spesialbestilling)

70% Sauvignon blanc og 30% Sémillon.

Rik og nesten med litt søtt duftbilde med saftige gule meloner og gule epler. Middels fyldig og lett syrlig vin med fin fruktfølelse av modne gule frukter og bra trevirke. Mangler litt kjøtt på benet i midtpartiet, men har en bra utgang. Ukomplisert, men en en bra innstegsmodell til hvite Bordeaux-viner. 87 poeng.

Røde viner 

Ch. Canon 2015 – St. Emilion – 3835 kroner 

Drueblend på 72% Merlot og 28% Cabernet Franc.

Vinen har en særdeles forførende og raffinert duft med kirsebær, konsentrerte plommer, solbær, violet og en bra espresso-nerve. Dette er essensen av sjarme. Vinen har en flott fylde og oppleves som fantastisk delikat og forførende med en silkepreget følelse med friske solbær, flott tiltalende tobakk, grafitt, kaffe og med et pent trevirke som vises i form av en toffee-følelse. Tanninene er perfekt harmoniserte i vinen. Vinen kan oppleves som ørlite varm og har en høy alkoholprosent på 15%, uten at dette merkes for mye. Fantastisk vin. Er dette Bordeaux? 96 poeng. 

 

Clos Fourtet 2015 – St. Emilion – 1594 kroner 

Drueblend på 88% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon og 2% Cabernet Franc.

Vinen er rik og kommer bredt ut med høy fruktkonsentrasjon på duft med mørkere kirsebær, solbær, blåbær, og en pen nerve av mørk sjokolade og kaffe. Delikat aromabilde dette! Vinen har en pen fylde, men oppfattes allikevel som herlig frisk i en silkeaktig stil med delikate kirsebær, lett grafitt, og mørk kaffe. En herlig tone av brent sigar på den svært lange og faste utgangen er også tiltalende. Dette må være en av de beste Clos Fourtet som er laget? Herlig vin. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Pichon Baron 2015 – Pauillac – 1937 kroner 

77% Cabernet Sauvignon og 23% merlot.

Mørk kraftig og herlig på duft med konsentrerte solbær, lær, heftige trevirke og et pent skarpt røykpreg. Dette er maskulint. Dette er Pauillac. Fyldig og bred med pen kompleksitet. Sødmefull og mer plommer i denne årgangen. Sorte plommer, cassis, toast, sedertre og masse kaffe. Mangler foreløpig litt dybde. Gi den rikelig med tid. Klassisk Pauillac. Flott vin med betydelig oppside i vente. 95 poeng. For nå. 

 

Ch. Calon-Segur 2015 – St. Estephe – 1426 kroner 

Drueblend på 82% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot og 2% Petit Verdot.

Konsentrert og dyp med sødmefulle bjørnebær, plommer, fyrrig tobakk, lær, stein, kaffe og søt vanilje på duft. Tradisjonell og flott Aromabilde dette. Pen fyldig vin med komplekse lag av mørkere klassisk frukt med bjørnebær, cassis, toast, lett kalde, og grafitt. Vinen kan oppleves som noe sødmefull, men framstå som godt balansert med perfekte modne tanniner. Dette er en av de bedre Calon-Segur på en god stund. 94 poeng. 

 

Ch. Leoville Poyferré 2015 – St. Julien – 1290 kroner 

65% Cabernet Sauvignon, 26% merlot, 6% Petit Verdot og 3% Cabernet Franc.

Frisk og meget forførende på duft med mørkere kirsebær, solbær, lett plomme, nydelig sedertre, toffee og herlig kaffe. Fyldig og kompleks, men oppleves allikevel ganske så elegant. Solbær, bjørnebær, tydelig mineraler, kaffe, lær og fyrrig trevirke. Stramme tanniner. Dette er mye vin dette. Gi den rikelig med tid i kjelleren så blir dette fantastisk. 94 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Haut-Bailly 2015 – Pessac-Leognan – 1499 kroner 

60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot og 4% Petit Verdot.

Intens, kraftig, og kompleks på duft med solbær, bjørnebær, lær og fyrrig rulletobakk. Et flott aromabilde. Konsentrert og overraskede oppulent. Dype herlige lag i vinen med svært tiltalende frukter av solbær, cassis, bjørnebær, fyrrig grafitt, lær, tobakk og espresso. Litt søtladen. Hinter mot å være fra California. Kraftig kost med stramme tanniner og litt høy alkohol. Vin for framtiden. 94 poeng. For nå. 

 

Ch.Clinet 2015 – Pomerol – 1596 kroner 

Drueblenden er 90% Merlot, 9% Cabernet Sauvignon og 1% Cabernet Franc.

Vinen har en herlig konsentrasjon og dybde på duft med sødmefull solbær og tiltalende lakris. Vinen har en pen fylde, men også denne østside-vinen spiller på en fløyelsmyk og delikat stil med sødmefulle plommer, solbær, mokka, og noe mint. Virkelig forførende smaksbilde. Tanninene er også her perfekt modne og gir en vin som oppleves allerede så balansert. Kan bli litt vel sødmefull for noen, men dette er en vin som vil glede mange om 15-20 års tid. 94 poeng. 

 

Ch.Beychevelle 2015 – St.Julien – 1477 kroner 

47% Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc og 4% petit Verdot.

Som alltid stor og kompleks på duft med konsentrert frukter av plomme, mørkere sjokolade og trevirke. Kanskje litt sødmefull. Vinen er konsentrert og brer seg godt ut. Tar med seg mye på ferden med lett sødmefulle plommer og lær. Hint av alkohol. Stramme tanniner som kler vinen godt. Dette er en vin med litt stiv nakke i idag som trenger kjellertid. Men kvaliteten er veldig bra. Frukt og tanniner vil vare lenge her. 93 poeng. For nå. 

 

Ch.Rauzan-Ségla 2015 – Margaux – 2200 kroner

Denne vinen fra Margaux har en drueblend på 63% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 3% Petit Verdot, og 1% Cabernet Franc.

Vinen er typeriktig på duft med flott solbær, bjørnebær, fyrrig mørk tobakk og litt tørket lær. Vinen er fyldig med lett sødmefulle mørkere kirsebær og solbær. Trevirket kjennes i form av tiltalende vanilje og toffee. Også en pen kaffetone i vinen. Tanninene er pent modnet, og kan oppleves som litt lav. Alkoholen på 14,5% merkes på den lange og gode utgangen. Denne vinen har et langt liv foran seg og vil bare utvikle seg til det positive. 93 poeng. For nå. 

 

Ch. Cantenac Brown 2015 – Margaux – 779 kroner 

61% Cabernet Sauvignon og 39% Merlot.

Konsentrert og mørkere bær på duft med flotte plommer, bjærnebær, kaffe og lær. Dypere og herlig aromabilde. Fyldig, allikevel med frisk og herlig fruktfølelse. Plommer, bjørnebær, cassis og en nydelig kaffetone. Silkepreg. Tanninene er perfekt stramme og gir håp om mange år i kjelleren. Flott Cantenac Brown som viser at 2015 er året for Margaux. Noe av de beste som er laget herfra. 93 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. d`Issan 2015 – Margaux – 998 kroner 

65% Cabernet Sauvignon og 35% Merlot.

Frisk og herlige frukter på duft med solbær, blåbær, sedertre og toffee. Middels + fyldig vin som oppleves strukturert og meget delikat. Flotte saftige bær av solbær, bjørnebær, kaffe, toffee og pent trevirke. Tanninene er pent modne. Blir på langt nær for varm. En meget balansert og flott Issan med supert lagringspotensiale. Best Issan på svært lenge. 93 poeng. For nå. 

 

Domaine de Chevalier 2015 – Pessac-Leognan – 810 kroner 

Drueblenden er 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, og 5% Petit Verdot.

Friskere stil med solbær, bjørnebær, plommekjøtt og blåbær på duft. Vinen har middels + fylde med noe varmere preg på frukten og ikke like konsentrert som en del andre. Men bærene er meget friske og har en mer rødbærs-stil med kirsebær, bringebær, noe cassis, sjokolade og lett røyk. Vinen trenger litt tid. 93 poeng. For nå. 

 

Ch. Le Carmes Haut Brion 2015 – Pessac-Leognan – 1352 kroner 

Pessac-Leognan. 44% Cabernet Franc, 32% merlot og 24% Cabernet Sauvignon.

Konsentrert og dyp på duft med mørkere preg på fruktbildet med solbær, bjørnebær, espresso og fyrrig tobakk. Pen fylde og brer seg bra rundt i munnen. Flere lag og viser en virkelig flott sjarme. Solbær, moden rips, blåbær, vanilje og brent trevirke. Noe sødmepreg og alkohol trekker foreløpig ned, men gi denne vinen minst 15 år i kjelleren så blir dette særdeles bra. Godt utført. Følg med denne produsenten. Her er det rivende utvikling! 93 poeng. For nå. 

 

Ch. Canon La Gaffliere – St.Emilion – 1175 kroner 

55% Merlot, 38 Cabernet Franc og 7% Cabernet Sauvignon.

Konsentrert, dyp og lett sødmefull på duft med saftige plommer, lett alkoholgjærede kirsebær, tobakk, og kaffe. Et meget tiltalende aromabilde dette. Middels fyldig + med en god balanse mellom kraft og mer kremete og delikat preg. Brer seg rundt og viser etterhvert tendenser til noe varm frukt. Solbærspreg, cassis, noe plomme og fyrrig sedertre på en lang utgang. Litt stramme tanniner. Vinen har et stort utviklingspotensiale så gi den nødvendig kjellertid. 93 poeng. For nå. 

 

Clos du Marquis 2015 – St. Julien – 796 kroner 

66% Cabernet Sauvignon, 31% merlot, 3% Cabernet Franc

Bra friskhet  og dybde på duft med forførende cassis, blåbær og noe bjørnebær. Konsentrert og viser overraskende silketendeser. Sødmefulle og tiltalende frukter med kirsebær, solbær, fyrrig tobakk, lett sedertre og bra vaniljepreg. Ja, dette ble en bra vin! 92 poeng. 

 

Ch. Branaire-Ducru 2015 – St. Julien – 855 kroner 

70% Cabernet Sauvignon, 22% merlot, 5% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot.

Sødmefull og lett tiltrekkende på duft med lyse plommer, stein og røyk. Pen fylde uten å kjennes for tung ut. Herlig frisk frukt med kirsebær, plommer og bra mineralitet. Espresso og modne solbær på utgangen. Tanninene er pent integrerte. Ikke like kompleks som en del andre, men dette er en vin som gir mye morro for pengene. 92 poeng. 

 

Ch. Prieure Lichine 2015 – Margaux – 770 kroner

Drueblend på 66% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, og 5% Petit Verdot.  

Konsentrert og bra dybde på duft med cassis, bjørnebær, fyrrig tobakk og lær. Middels + fyldig vin med bra friskhet med solbær, bjørnebær, plommer, grafitt og fyrrig trevirke. Ikke for kompleks, men er fint balansert med flotte modne tanniner. 92 poeng. 

 

Ch. Giscours 2015 – Margaux – 1085 kroner 

Svær og maskulin på duft med sødmefulle plommer, kaffe og med et pent lakrispreg. Pen fylde, ligger derimot på den mer delikate siden med bra fruktbilde. Saftige solbær og plommer. Tanninene er ganske rå og rivende. Vinen vil trenge tid for å finne balansen. Men dette vil gå seg til. Gi den 15 år i kjelleren. 92 poeng. For nå. 

 

Ch. Sociando-Mallet 15 – Haut-Médoc – 598 kroner 

55% Merlot og 45% Cabernet Sauvignon.

Frisk og gir umiddelbar en behagelig følelse på duft mer fersk frukt av kirsebær, solbær, lyse plommer, epsresso og lær. Harmonisk armomabilde. Pen fylde med straks en delikat og tiltalende stil. Lett sødmefulle plommer, solbær, grafitt og kaffe. Bitende tanniner som passer vinen bra. Dette var en meget god utgave av Sociando Mallet som vil ha en lang framtid foran seg. 92 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Phélan Ségur 2015 – St. Estephe – 695 kroner 

Frisk og tiltalende på duft med solbær, bjørnebær og lett floralt preg. Middels fyldig med friske bær. Lysere plommer, solbær og blyantspiss. Denne blir heller ikke for varm. Mangler kanskje litt i midtpartiet enda, men er absolutt vellaget. 91 poeng. For nå. 

 

Ch. Lafon-Rochet – St. Estephe – 698 kroner 

54% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 6% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot.

Rik og tiltalende på duft med en sødmefulle plommer, cassis, lær og toffee. Middels fyldig med pen delikat stil og flott frukt. Bjørnebær, solbær, lysere plommer og lett asfalt. Pene integrerte tanniner. Ikke for kompleks, men til gjengjeld er vinen frisk. Godt kjøp. 91 poeng. 

 

Ch. Talbot 2015 – St. Julien – 925 kroner 

66% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Petit Verdot.

Frisk og sødmefull på duft med kirsebær, solbær og lett vanilje. Middels fyldig. Frisk frukt med kirsebær, lyse plommer og trevirke. Ikke heftig kompleks, men lett å like. Litt vel sødmefull og hint av alkohol på utgang trekker ned foreløpig. 91 poeng. For nå. 

 

Ch. Siran 2015 – Margaux – 598 kroner

55% Merlot, 38% Cabernet Sauvignon og 7% Petit Verdot.

Frisk og ukomplisert på nesen med tiltalende frukt med plommer, cassis og lær. Middels fyldig vin med lyse plommer, noe syrlige røde bær, herlig tobakk og lær. Bra syre i denne vinen som tross mangel på kompleksitet gir en god følelse. Mye vin for pengene. 91 poeng. 

 

Ch. Malartic Lagraviere 2015 – Pessac-Leognan – 748 kroner

Pessac-Leognan. 53% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 7% Petit Verdot og 5% Cabernet Franc.

Frisk og tiltalende på duft  med bjørnebær, pepper, kaffe, blyantspiss, krydder og tydelige trearomaer. Middels fyldig vin som frisk og leken. Overraskende tilgjengelig. Sødmefull kirsebær, solbær, lett bjørnebær og tydelig trevirke. Flotte tanniner som er integrerte. Mangler nok litt kompleksitet, men en god vin som gir mye glede for pengene og kan nytes allerede om 10 års tid. 91 poeng. For nå.  

 

Ch. Cantemerle 2015 – Haut-Médoc – 499 kroner 

Fyrrig på duft med tydelig espresso og blyantspiss som gir velbehag sammen med solbær og bjørnebær. Bra fylde med friske og noe sødmefulle bær med plommer og kirsebær. Litt alkohol og sødmepreg, uten at dette blir for markant. Bra utgang med modne tanniner. Bra vin. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Chasse-Spleen 2015 – Moulis-en-Médoc – 576 kroner 

Frisk og sømdefulle bær på duft med solbær, plommer, røyk og espresso. Noe eikepreg også. Middels fyldig vin med syrlig anslag som gir en bra friskhet til vinen. Ikke for kompleks, dog med tiltalende solbær og bjørnebær. Lett eikepreg. Noe stramme tanniner som passer vinen fint. 91 poeng.

 

Ch. Nenin 2015 – Pomerol – 862 kroner 

67% Merlot og 33% Cabernet Franc.

Sødmefull og et  varmere preg på duft med modne solbær og tiltalende kaffe-aromaer. Middels fyldig med bra struktur. Balansert vin. Saftige solbær, tørket tobakk, vanilje og lett minte. Fine tanniner. Bra vin som trenger litt tid i kjelleren. 91 poeng. For nå. 

 

Ch.d`Aiguilhe 2015 – St. Emilion – 439 kroner 

85% Merlot og 15% Cabernet Franc.

Frisk og tiltalende på duft med kirsebær, yngre solbær, mint og lett toastpreg. Enklere anslag før vinen brer seg mer ut og gir et delikat fruktbilde med saftige kirsebær, solbær, kaffe, litt sedertre og karamell på en bra utgang. Tanninene pent integrerte. Bra vin og et meget god kjøp. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Côte de Baleau 2015 – St. Emilion – 475 kroner

80% Merlot, 15% Cabernet Franc og 5% Cabernet Sauvignon.

Leken og fyrrig på nesen med fin kombinasjon av røde bær og skogsbær samt lær. Vinen er middels fyldig og gir et smaksbilde med forførende frukter. Sødmefulle kirsebær og solbær. Delikat Bordeaux-vin dette med nok kompleksitet og konsentrasjon. Bra bitt i tanninene også. Meget bra budsjett-vin til Entrecôte. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Pédesclaux 2015 – Pauillac – 586 kroner 

Drueblend på 52% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, og 6% Petit Verdot.

Friskere stil med flotte solbær og tydelig treverke i form av toffee på duft. Middels fyldig med friskere frukt av solbær, lysere bjørnebær og blåbær. Mangler litt kompleksitet, men sjarmerer med den friskere stilen. Bra vin dette. 90 poeng. 

 

Ch. du Tertre 2015 – Margaux – 749 kroner (Spesialbestilling)

Frisk på duft med sødmefulle plommer, karamell og trevirke. Middels fyldig og innbyr til lek med friske og saftige bær. Kirsebær og plommer samt et pent innslag av kaffe. Mangler litt i midtpartiet og i utgangen, men er en vin med godt potensiale og fin frukt. 90 poeng. For nå. 

 

Ch. Potensac – Médoc – 465 kroner

45% Merlot, 38% Cabernet Sauvignon og 17% Cabernet Franc.

Frisk og forførende på duft med sødmefulle solbær og tobakk. Middels fyldig men tiltalende og sødmefull frukt. Dette er en vin som er lett å like. Solbær og lett krydder. Syren utmerker seg positivt og gir en fin friskhet til vinen. Bra vin. 90 poeng. 

 

Ch. Poujaux 2015 – Moulis-en-Médoc – 548 kroner

49% Cabernet Sauvignon, 42% merlot, 7% Petit Verdot og 2% Cabernet Franc.

Frisk og bred på duft med sødmefulle plommer, solbær og lær. Middels fyldig vin som framstår som frisk og saftig med solbær, cassis og lette toner av bjørnebær. Lær og krydder på en bra utgang. bra vin. 90 poeng. 

 

Les Griffons de Pichon Baron 2015 – Pauillac – 645 kroner

60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot.

Sødmefull og tiltalende nese med bjørnebær og lær. Middels fyldig med friske kirsebær, lyse plommer, og lær. Tanninene merkes, men passer bra. Ikke for kompleks, men tar det igjen på friskheten. Bra start på Bordeaux. 89 poeng. 

 

Ch. Camensac – Haut-Médoc – 545 kroner 

Fyrrig nese med bra intensitet der blåbær, skogsbær, bjøenbær, tobakk og et pent eikepreg gir et fint kompleks duftbilde. Middels fylde med saftige bjørnebær, cassis og tobakk. Vinen mangler litt i midtpartiet og er ikke for kompleks, dog gir den mye glede. 89 poeng. 

 

Ch. Dalem 2015 – Fronsac – 396 kroner 

90% Merlot og 10% Cabernet Franc.

Tiltalende litt rå og varm frukt på duft med modne solbær. Litt lavt anslag, men gir etterhvert en god fruktfølelse med sødmefulle kirsebær og solbær. Litt brent karakter også med trefat, krydder og lær. Bra vin. 89 poeng. 

 

Le parde de Haut-Bailly 2015 – Pessac-Leognan – 557 kroner

60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon og 10% Cabernet Franc.

Frisk på duft med kirsbær, solbær og lær. Middels fyldig og oppleves som frisk og lett sødmefull med kirsebær, lyse plommer og blåbær. Mer tilgjengelig og mindre kompleks vin som drikker bra ungt. 88 poeng.