Skip to main content

SMAKSNOTATER FRA VINER PRESENTERT UNDER CHAMPAGNEMESSEN 2019

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under botti_norge.

Musserende viner

Louis Roederer Cristal Champagne 2002 – Bestillingsutvalget – 2990 kr (10407501)

Drueblenden er 60% Chardonnay og 40% Pinot Noir. Druene som brukes til Cristal er følgelig fra Grand-Cru marker og fra vinstokker som er minst 25 år gamle. De eldste stokkene er opp til 90 år gamle. Ingen maloaktisk gjæring. 17% er modnet på eikefat. 6 år på berme før 9 år flaskelagring før lansering.

Champagnen er fantastisk spiss og konsentrert med flott fruktbilde med mørke sitrusfrukter, gul eple, grønt fruktskall, touch av pene florale toner og god mineralitet på duft. Virkelig kompleks og herlig aromabilde. Meget pent fyldig og kompleks Champagne med herlig sitrusfrukt, kjeks og tiltalende sopppreg. Champagnen utvikler seg i munnen – her er det virkelig lag på lag. Lang heftig utgang der syren bidrar til en meget flott frisk følelse med tiltalende lyse grønne frukter og en lang herlig saltpreget utgang. Det er ingen hast med å nyte denne, til tross for at den allerede har 17 år på baken. Den greier minst det dobbelte. Fantastisk chamapgne. 97 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Salon Cuvee ‘S’ Le Mesnil Champagne Blanc de Blancs 1997 –  5349 kroner (8112401)

100% Chardonnay. Denne flasken har utviklet seg noe fra flasken forsøkt i fjor, men ha fortsatt denne fantastiske dybden på duft som imponerer. Delikat fruktfølelse med mørkere sitrusfrukter, gul eple, størknet smør og pirrende krydderaromatikk. Pen fyldig og lett maskulin Champagne som virkelig er kompleks. Her er det virkelig lag på lag. Tydelig sitrus, grønne epler og fortsatt den fantastiske sitte-ved-sjøen-og-nyte-livet følelsen. Dette er virkelig å kjenne sjølukten treffe de våte steinene. Ikke så brioche-følelse som sist. Syren er tydlig, men blir godt tatt i mot av den konsentrerte frukten. Champagnen er meget flott idag og er mer utviklet enn forrige flaske. Dog er fortsatt mulig å lagre denne fortsatt en god del år. 96 poeng.  

 

Leclerc Briant Blanc de Blancs Pure Cramant Grand Cru Brut Zèro 2012 – 1549,50 kroner (8090401)

Denne Champagnen er fra Cramant og følgelig laget på 100% Chardonnay. Vinen har utviklet seg siden siste flaske for ca 16 måneder siden. Nå har forsiktigheten gått over til et mer maskulint og bredere aromabilde av friske sitrusfrukter, epler, nøtteskall og med et pent saltet ferdigbakt brød. Pen fyldig Champagne med herlig friskhet av tydelige syrlige grønne og gule epler. En virkelig ubeskrivelig salthet imponerer og gir en lang knusktørr utgang. Dette virkelig et godt håndverk! Tåler fint 5-7 år til. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Charles Heidsieck Champagne Blanc des Millénaires 2004 – 1495 kroner (6697401)

100% Chardonnay. Herlig frisk og allikevel kompleks på duft med tiltalende sitrusfrukt, brødbakst, nøtt, autolyse og med et pent røyklag. Litt forsiktig i anslaget, men vokser til en pen fyldig og frisk champagne. Presis syrlig sitrusfrukt og herlig saltet. Flott utgang. Litt tight enda. Kanskje vel syrlig for noen. Dog en flott Champagne. 94 poeng. 

 

Ulysse Collin Pierrières Blanc de Blancs Extra Brut – 759,90 kroner (748701)

100% Chardonnay. Ny base i 2014. Håndhøstet og førstegangsgjæring i brukte fat med ca. 11 måneders modning på bunnfall før flasketapping og andregangsgjæring. Ca. 33 måneder på bunnfall.

Imponerer umiddelbart på duft med virkelig høy kompleksitet og flott fruktfølelse med grønn eple, sitrus, autolyse, våt ull, flintsten og salter. Dette forfører! Pen fyldig og frisk Champagne med flott fruktfølelse av sitrus og med et imponerende lag med salter og flott knusktørr avslutning. Dette er dybde. Dette er terroir! Imponerende Champagne som viser hvordan frukt og jordsmonn kan vises fram i stedenfor alt for mye brødbakst og nøtter. Herlig! 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Leclerc Briant La Croisette Parcelle á Èpernay Brut – 1249,90 kroner (5483001)

Denne Champagnen er laget på 100% Chardonnay og kommer med druer fra 60 år gamle vinstokker fra en enkeltparsell i Epernay. Fatgjæret og modnet 30 måneder på berme. Ingen dosage her.

Konsentrert og frisk på duft med virkelig tiltalende epler, sitruser, brioche og tydelig mer nøttepreg enn siste flaske. Pen fyldig og uttalt delikat Champagne med frisk sitrus, yngre epler, nøtt og dette tydelig mineralske preget som virkelig imponerer i Leclerc Briant sine Champagner. Ikke bitterhet som ble opplevd i siste flaske. Dette bare vokser og blir bedre! 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Delamotte Champagne Blanc de Blancs 1999 – 1999,90 kroner (8094701)

100% Chardonnay. Champagnen har bra intensitet med modne gule og grønne epler, nøtt og med et fint saltpreg. Champagnen har en pen fylde, men preges mest av en delikat frukt med meget saftige litt bitre gule epler, noe toffee, og et ganske tydelig gjærpreg. Også litt brent sten. Syren er også ganske så bra. Champagnen trenger 7-10 år til i kjelleren for å kunne yte enda mer og finne balansepunktet sitt, men er absolutt verdt å vente på. 93 poeng. For nå. (93-95p)

 

Champagne Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2007 – 1795 kroner (5019801)

34´årgang av denne premium-champagnen på 100% Chardonnay som lages i de bedre årene. Litt sjenert på duft foreløpig, men har en pen underliggende sjarme med sitrus, grønt fruktskall, lette blomster og mineraler. Pen fyldig Champagne med god fruktfølelse med lysere stenfrukt og en lang flott sitrusaktig utgang med mineraler og brødbakst i skjønn forening. Bra syre i Champagnen. Mangler litt dybde foreløpig og Champagnen trenger litt tid, men godt resultat i en ujevn årgang. 93 poeng. For nå. (93-95p).

 

Bruno Paillard Blancs de Blanc 2006 – 846,10 kroner (9771001)

100% Chardonnay. Tiltalende på duft med bredere og mer uttalt gjæret brødbakst og autolyse som dominerer med moden sitrus og nøtt holder seg litt i bakgrunnen. Pen fyldig Champagne med bred mousse som forfører. Frisk sitrus, grønt epleskall og maskulin brødbakst som gir en klassisk god Champagne-følelse. Det har vært diskutert om kvaliteten på Paillards viner er på vei ned, men dette gir ingen grunn til bekymring. Meget god Champagne. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

A.D Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut – 609 kroner (3570001)

80% Chardonnay og 20% Pinot Noir. Uten malo. 2014-årgang. Tiltalende og kompleks på duft med pirrende sitrus, stenfrukter og med et fint saltlag. Pen fyldig og virkelig frisk Champagne med flott sitrusfrukt og grønt fruktskall. Salt og lett brødbakst også. Imponerende dybde. Fortsatt et av de aller beste Champagne-kjøpene på Vinmonopolet. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Champagne AR Lenoble Les Adventures Grand Cru – SPESIALBESTILLING – 999 kroner (Importør: LaMarc Wines)

Basert på 2002 og 2006 årgangen. Forførende på duft med moden sitrus, brødbakst og salter. Harmonisk aromabilde. Pen fyldig Champagne i god balanse med overraskende friskhet. Sitrus, papaya, brioche og nøtt. Lett mineralsk snitt også. Spesielt god friskhet i midtpartiet imponerer. Meget god Champagne. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Champagne AR Lenoble Cuvée Gentilhomme Grand Cru 2012 – SPESIALBESTILLING – 799 kroner (Importør: LaMarc Wines)

100% Chardonnay. Nydelig intens på duft med frisk sitrusfrukt, tydelig brødbakst og pent kruttpreg. Pen fyldig Champagne med maskulin fruktfølelse med sitruskjøtt, limeskall, nøtt, lett brød og tydelig mineralitet som imponerer. Bra lengde. Meget god Champagne. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Champagne AR Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs 2008 – 699,90 kroner (1405301)

Frisk Champagne med modne dype konsentrerte frukter, nøtt, brødbakst, autolyse og pent trevirke. Fyldig og kraftig Champagne som bevarer friskheten og forfører med nektar og sitrusfrukter. Virkelig en fin nerve med god syrestruktur. Flott balansert champagne i denne meget gode årgangen. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Leclerc Briant Abyss Millésime Brut Zero 2013 – 1339,90 kroner (8090501)

Druene er håndhøstet, presset spontangjæret i ståltanker, tappet på flaske i Juli 2014 før klassisk 2.gangsgjæring. Degorgert uten dosage februar/mars 1017 etter 31 måneder på bunnfall. Senket i havet for videre modning i 12 måneder på 60 meters dyp. Hentet opp fra havet i juni 2018.

Tiltalende og frisk på duft med syrlige epler, sitruskant, salt og lett kjølig brødbakst. Middels fyldig Champagne med litt kjøligere og ungdommelig fruktfølelse med sitrus, eple og lett rå gjærbakst. Tørr pen utgang. Champagnen mangler foreløpig pondusen og den maskuline sjarmen fra 2012, men kan utvikle seg ytterligere med tid. 92 poeng. For nå. (92-94p)

 

Legras st. Vincent Brut 2008 – 859,90 kroner (3390401)

100% Chardonnay fra Grand Cru marker. Forførende maskulin på duft med sødmefull sitrus, salt og god brødbakst. Pen fyldig Champagne med sødmefull sitrus, gule epler, grønt epleskall, salt og med et pent nøttepreg. Finnes Champagner med mer særpreg, men dette er absolutt godt. 92 poeng.

 

Lanson Gold Label Vintage 1996 – Spesialbestilling – 4500 kroner (MAGNUM – 9272805 – Stenberg & Blom)

53% Pinot Noir og 47% Chardonnay. Spesialutgave som ble degorgert så sent som for 3-4 år siden. Det har bevart friskheten. Balansert og harmonisk på duft med moden sitrus og pent preg av lagret nøtt. Middels fyldig og overraskende frisk Champagne med fortsatt litt ungdommelig touch over hvitt fruktkjøtt, tydelig limeskall, og litt nøtt på en tørrende og harmonisk utgang. Balansert og drikkeklar Champagne som vil glede mange på festen. 91 poeng. 

 

Benoît Layhe Brut Nature – 446 kroner (6973501)

90% Pinot Noir og 10% Chardonnay. Tiltalende og frisk på duft med sitrus, autolyse, nøtt og salt. Middels fyldig og frisk Champagne med god forfriskende mousse med kremete følelse. Grønnere epler, sitrusskall, nøtt og salter. Ikke for kompleks, men akkurat dypt nok til at du får en en fin kombinasjon mellom friskhet og ekstra dimensjon. Bra Champagne. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013 – 559,90 kroner (5231101)

Lett reduktiv på duft og viser seg ikke helt fram enda med forsiktig sjarme av kjøligere sitruser og mineraler. Middels fyldig Champagne med litt manglende midtparti. Dog bra fruktfølelse av sitrus, fruktskall og mineraler. Litt nøtt og kald brødbakst også. Bra syrlig utgang. Ganske ulik den mer oppulente 2012-årgangen og vil trenge litt tid, men dette er en bra laget Champagne. 90 poeng. For nå. (90-92 poeng)    

 

Phillipe Thévenin Champagne L `Extra Brut – 349,90 kroner (9856301)

85% Pinot Noir og 15% Chardonnay. Håndplukket, spontangjæret i ståltank. Chardonnay fra 2014-årgangen og Pinot Noir fra 2013-2015. Tappet på flaske for andregangsgjøring med ca 3,5 år på bunnfall. Dosage 2 g/l. Ikke for intens på duft, men har tiltalende fruktfølelse med sitrus, epler, rødt epleskall og lett brødbakst. Middels fyldig Champagne med tiltalende mousse som gir en kremet følelse. Grønn eple, nøtt, lett karamell og nøtt gir en god munnfølelse. Bra entry-level Champagne. 89 poeng. Spesielt anbefalt.

 

A.D Coutelas Origin´Extra Dry Gold – 350 kroner (10558601)

45% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier og 25% Chardonnay. Tradisjonell metode. Gjæring på ståltank med maloaktisk fermentasjon. Lagret minst fem år på bunnfall. Tiltalende på duft med mer sødmefulle stenfrukter, salter og noe lett kjølig brødbakst. Middels fyldig Champagne med rikere stil av gule epler, lime skall og bra mineralitet. Champagne for deg som liker litt mer sødmefølelse. Bra laget. 88 poeng.