Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt».
Betegnelsen «For nå» angir at vinen formentlig har et større utviklingspotensiale med tiden som kommer. Minimum forventet poengscore er angitt.
(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)
For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under botti_norge.
Smaksnotater
Røde viner
Jean-Paul Brun Fleurie Grille Midi 2015 – Bestillingsutvalget – 299,90 kroner (9150501)
100% Gamay-druer fra 60-90 år gamle vinstokker som kommer fra 2 parseller i toppmarken i Fleurie. Parsellene ligger i en sør / sørvest- vendt amfiteater der jordsmonnet er finkornet granitt. Vinen er burgundvinifisert og modnet i sement.
Dette er en ganske autoritær utgave av vin fra Beaujolais med bra kompleksitet på duft med forførende mørke røde bær, pen blomstereng, lakris og pen kryddertone. Middels fyldig og lett syrlig vin med nydelig lvektløshet i anslaget før den brer seg mer maskulint ut med relativt komplekse og saftige mørkere røde bær, brent jordsmonn og krydder. Lett stramme tanniner som gir et ekstra løft til vinen. Kraftig plommer, mørk sjokolade og mineraler på en lang utgang. Hvem sier Beaujolais er tynn suppe? Strålende utgave til mørkere fjærkre nå i høytiden. 91 poeng. Spesielt anbefalt.
Alto Moncayo Garnacha 2015 – Bestillingsutvalget – 429,90 kroner (1159401)
100% Garnacha fra 70-75 år gamle vinstokker som ligger på 600-650 meters høyde. 16-17 måneder på stort sett ny eik.
Virkelig kraftpakke på duft med mørke plommer, sopp og heftig krydder. Mørk sjokolade også. Pen fyldig og svær vin. Lett sødmefull følelse med plommer, mokkabønner, espresso og krydder. Litt alkoholstikk på utgangen. Dette er virkelig for deg som liker kraftpakker fra Spania. Kler julehøytiden denne her. 91 poeng.
Perrin Gigondas La Gille 2015 – Bestillingsutvalget – 289,90 kroner (8252601)
Vinen består i hovedsak av 80% Grenache og en liten andel Syrah.
Frisk og forførende på duft med røffe røde plommer, krydder og lett trevirke. Middels fyldig og leken vin med god fruktfølelse. Saftige røde bær, krydder, mørk eksklusiv sjokolade og lett trevirke. Bra tanninstruktur som gir akkurat det lille ekstra tanninbittet. Mangler litt dybde, men dette er en god Gigondas som ville passe til ulik krydret lam eller gryter i mellomjulen. 90 poeng.
Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013 – Bestillingsutvalget – 249,90 kroner (5789601)
I hovedsak på Sangiovese, men også med Canaiolo i blenden. Maserasjonstid på 10-15 dager med to års modning på store slavonske ovale fat og med en liten porsjon på franske fat.
Middels intens på duft med pen fruktfølelse med kirsebær, skogbunn, noe røyk og lett urter. Middels fyldig og pen syrlig vin med kirsebær, moreller, urter, og lakris. God friskhet i vinen med pent integrerte tanniner. Vil utvikle seg i kjelleren, men fungerer også godt til kjøttmåltider i høytiden. 90 poeng. Spesielt anbefalt.
Luis Pato Vinhas Velhas 2015 – Bestillingsutvalget – 224,90 kroner (4678601)
100% Baga-druer som er avstilket og gjæret i rustfrie ståltanker. Fatlagret i 12 måneder derav syv måneder i nye 670 liters fat og fem måneder i brukte fat.
Frisk og rik vin med flott fruktfølelse på duft med saftige kirsebær, solbær, lett toffee, kaffe, og pent lett kjøttpreg. Middels fyldig og lett syrlig vin med god saftig fruktfølelse med mørkere røde bær og kaffe, lær, og sjokolade. Virkelig bløt og innbydende tanninstruktur som biter akkurat passe. Ikke for kompleks, men aboslutt en meget god vin til lett vilt, lammekjøtt og kanskje ribba også faktisk. 90 poeng. Spesielt anbefalt.
Von Buhl Spätburgunder 2015 – Bestillingsutvalget – 219,90 kroner (10057201)
100% Spätburgunder (Pinot Noir) som er fermentert i gamle store eikefat og modnet i 12 måneder.
Frisk og tiltalende rødbærsfrukt, røde roser og lett mineralitet på duft. Middels fyldig og slank vin med flott fruktfølelse av saftige røde bær, jordsmonn, noe trevirke, lett mørk lakris og krydder. Til et godt glass eller fjærkre i høytiden. Godt kjøp! 89 poeng. Spesielt anbefalt.
Marques de Murrieta Reserva 2014 – Bestillingsutvalget – 209,90 kroner (360901)
84% Tempranillo, 9% Graciano, 5% Mazuelo, og 2% Garnacha. 8 dager maserasjonstid og deretter 19 måneder modning på amerikanske 225 liters fat.
Konsentrert på duft med plommer, ferske rosiner, sopp og lakris. Middels til middels + fyldig vin som er friskere enn på lenge. Mer på kirsebær, yngre plommer, lær og lakris. Pen utgang med modne tanniner med følelse av salter og lett eik. God vin og godt kjøp. 89 poeng. Spesielt anbefalt.
Dog Point Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 347 kroner (3996501)
Dog Point er en svært anerkjent økologisk produsent fra New Zealand og det er James Healy og Ivan Sutherland med familier som står bak vinene. Healy og Sutherland var forøvrig karene som sammen med vinmaker Kevin Judd bygget opp Cloudy Bay i sin tid. Som kjent driver Judd idag for seg selv med fantastiske Greywache, men han samarbeider fortsatt tett med de to andre og Judd kjøper fortsatt primært druer fra Dog Point til bruk i sine egne viner.
100% villgjær i egne ståltanker i 2-3 uker, før 18 måneder på eikefat hvor 40 % nye. Ikke filtrert eller finet før flasking.
Frisk og tiltalende på duft med mørke kirsebær, dyp flott kryddertone, og mørk konfekt. Middels fyldig og relativt frisk vin med mørk rødbærsfrukt, kraftig karamell og foreløpig litt mye trevirke. Trenger litt tid i kjelleren. Behagelige tanniner og godt syrenivå. Ha vinen til kalkun, men mørk krydret saus og tung potetstappe. 88 poeng. For nå. (90p)
Fabio Oberto Barolo Di Serralunga d´alba 2014 – Bestillingsutvalget – 239 kroner (10337201)
Fabio fra den kjente Oberto-familien har gått sine egne viner og er i oppstartsfasen med eget prosjekt.
Druene kommer fra marker i Serralunga og har 36 måneder på store eikeliggere. Maserasjonstid på 15 – 20 dager.
Klassisk Nebbiolo-duft med kirsebær, roser i slutten av sesongen, tobakk og lett neglelakksfølelse. Middels fyldig vin med kirsebær, skråtobakk, lakris og krydder. Pen utgang med salter. Litt grove tanniner, men aboslutt mye Nebbiolo for pengene. 88 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch.Musar Aana 2015 – Basisutvalget – 259,90 kroner (5400601)
Svært kjente Ch.Musar fra Bekaa-dalen i Libanon lager også en yngre spesialutgave som passer de nordiske ganer godt. 50% Cinsault, 35% Grenache og 15% Cabernet Sauvignon. Spontangjæret med 25 dager maserasjon og modnet 2,5 år på sement og franske fat. Ufiltrert.
Rik og ganske intens på duft med saftigere mørke røde bær, våt lær, lakris og kraftig toffee. Middels fyldig og rik vin med rødbærsfrukt, lakris og lett trevirke på en saftig utgang. Litt villet Brettanomyces følelse også, men av den gode typen. Pen tanninstruktur. Mangler litt kompleksitet, men er absolutt en liten sjarmør dette. 88 poeng. Spesielt anbefalt.