Skip to main content

Smaksnotater

Alle disse vinene er meget gode kjøp kvalitet vs pris og er «Spesielt anbefalte». 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Testamatta 2015 – Bestillingsutvalget – 795 kroner (5904101)

Rik og litt stram på duft med saftige røde bær, moden plomme, trevirke, lær, eksotisk krydder og lett stalltoner. Typisk høykvalitets Sangiovese-aromaer. Middels + fyldig vin. Rik og begynnende kompleksitet som vill utvikle seg med noen år i kjelleren. Lett sødmefulle kirsebær, kraftig bjørnebær, skogtoner, krydder, lakris, og lett vanilje. Lang utgang med fyrrig tobakkstone og noe salthet. Bra syre og faste tanniner. NB – Vinen trenger flere år i kjelleren eller rikelig tid i dekanter før den åpner seg. Flott framtid i vente. 94 poeng. 

 

Ch. de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape 2014 – Bestillingsutvalget –700 kroner (6976101)

Som de fleste vet er Ch. de Beaucastel en av Sør-Rhônes aller ypperste produsenter og lager CdP i verdensklasse. Den fantastiske 2015-årgangen er fortsatt tilgjengelig, men 2014 med sitt kjøligere preg vil passe ypperlig til viltretter i høstene framover og årgangen gir en klassisk og flott CdP. Også i disse dager med varmere klima er det anbefalt å putte disse vinene fra kjøligere årganger i kjelleren. Det er ikke sikkert det blir for mange av disse årgangene i framtiden.

Mørk og kompleks på duft med skogsbær, lett plommeskinn, brent stein, krydder og lær. Fyldig vin med kjøligere stil. Skogsbær, lett solbær, lakris, lær, tung skogbunn, herlige urter og mørk brent kaffe. Kanskje vel herbal for noen. Dog mye energi og dyp herlig kompleks frukt med god syre og flotte stramme tanniner. Kan tåle 15-20 år i kjelleren denne. 93 poeng. 

 

Tenuta San Guido Guidalberto 2016 – Bestillingsutvalget – 380 kroner (10407101)

60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot. Frisk og tiltalende på på duft med lekne toner av kirsebær, solbær, krydder og med en pen kaffetone. Litt forsiktig anslag, men vokser til en pen fylde med flott saftig fruktfølelse. Veldig kirsebærpreget, med noe mørkere bjørnebær på utgangen. Bygger på med lett trevirke, lær og mørk skogbunn. Meget gode integrerte tanniner med perfekt bitt. Det merkes at det er junior´en uten at det er negativt da frukten er meget flott. Denne tåler minst 5-8 år i kjelleren. Til enkelt viltretter eller gjerne til lam. Flott kjøp! 92 poeng.

 

Carm Maria de Lourdres 2011 – Bestillingsutvalget – 399 kroner (3978101)

Casa Agricola Roberedo Madeira (CARM) holder til i Almendra, som ligger i Øvre Douro i Portugal og har også gamle tradisjoner med både vin og olivenolje. Produsenten har i de siste år fått en økende anerkjennelse av både vinpresse og vin-konsumenter.

Denne premium-vinen fra Carm er laget på 30% Touriga Franca og 70% Touriga Nacional-druer. Vinen er lagret 24 måneder på eikefat som er 1 år gamle. Høy intensitet på nesen med mørke skogsbær og modne kirsebær. Fint konsentrert frukt på paletten med dypere mørk frukt som bare vokser i munnen. Litt varm frukt, som kanskje preges litt av alkoholen på høye 15%. Også faste tanniner som krever tid for å integreres. Dette er en seriøs vin, som vil ha mange tilhengere. Jeg slår et slag for at denne vil passe utmerket til et viltmåltid, prøv den gjerne til hjort. Du skal ikke se bort i fra at den utkonkurrerer en god del Amaroner og ypper seg med flere nord-Rhone viner også. 92 poeng

 

Ch.d`Aiguilhe 2015 – Bestillingsutvalget – 439 kroner (8162501)

85% Merlot og 15% Cabernet Franc. Modnet 16-18 måneder på Barriques. Frisk og tiltalende på duft med kirsebær, yngre solbær, mint og lett toastpreg. Enklere anslag før vinen brer seg mer ut og gir et delikat fruktbilde med saftige kirsebær, solbær, kaffe, litt sedertre og karamell på en bra utgang. Tanninene pent integrerte. Bra vin og et meget god kjøp. Til rødt kjøtt.  91 poeng. 

 

St. Cosme Côte-Rôtie 2014 – Bestillingsutvalget – 469 kroner (625601)

Saint Cosme er vel mer kjent for sine særegne og referanseviner fra Gigondas men de lager også viner fra blant annet Cote-Rotie og Crozes-Hermitage.

Denne vinen leverer en seriøs, litt tung nese med konsentrerte mørkere røde bær med knekk mot modne solbær, saftige plommer, og med et hint av velhengt kjøtt. Det er et delikat aromabilde dette!

På paletten er vinen relativt fyldig med mørkere røde bær der kirsebær, plommer, og bålrøyk dominerer. Årgangens litt kjølige uttrykk kommer fram i form av einer som faller godt inn på den behagelige siden. Tanninene er faste de, men er pent integrert i vinen som har en fin syre også. Vinen mangler kanskje det lille særpreget som de helt store vinene fra Cote-Rotie har, men jeg synes dette er en god vin. Idag er det ikke lett å finne viner fra Cote-Rotie til en bra pris, så dette er en vin å vurdere. Til det meste av vilt. 91 poeng.

 

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2014 – Bestillingsutvalget – 385 kroner

Ca. 25 dager maserasjonstid på sementtanker før modning på store fat i et par år. Frisk og herlig tiltalende på duft med kirsebær, lett morell, herlige roser, stilk og noe lakris. Dette oser Serralunga! Middels fyldig vin som viser rene friske røde bær. Noe kaffebønner og urter på en pen utgang. Tanninene er perfekt modne og er et skoleeksempel på hvor gode tanninene er i denne årgangen. Nydelig bitt. Denne vinen vil passe til lamme-måltider eller andre lettere kjøttretter. 91 poeng. 

 

Negro Roero Riserva Ciabot San Giorgio 2014 – Bestillingsutvalget – 340 kroner (10407301)

32 måneder lagring på store brukte bottifat. 8 måneder flaskelagring.

Klassisk og stramme Nebbiolo-toner på duft med modne bringebær, kirsebær og tyngre roser. Middels fyldig vin som er åpenbar tradisjonell i stilen. Saftige kirsebær, knuste steiner, lær, og lakris. Bra kompleksitet på vinen med en lang og lett rustikk utgang. Rørende klassisk Nebbiolo! Bra vin! 91 poeng. 

 

Negro Roero Prachiosso 2014 – Bestillingsutvalget – 280 kroner (10407401)

20 måneder lagring på store fat.

Frisk og tiltalende på duft med kirsebær, roser, sopp, lær og en tydelig følelse av å stå i en god gammel råkjeller. Middels fyldig og bløt vin som spiller på denne rørende klassiske og rustikke linjen. Kirsebær, noe lakris, urter og kalkstein-aktig følelse. Virkelig fin mineralitet kommer fram her. Vinen er ikke for kompleks, men gir en flott klassisk følelse. Flott vin for pengene. 90 poeng. 

 

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015 – Bestillingsutvalget – 250 kroner (3309301)

100% Sangiovese. Maserasjonstid er 20 – 25 dager før 16 – 18 måneder i barriques og Tonneau følger. 

Flott balanse mellom seriøsitet og lekenhet på duft med mørkere modne kirsebær, skogsbær og noen jordlige toner. Pen fylde og overraskende bra dybde. Saftige røde bær og med en pen lærnerve. Perfekt faste tanniner som kler vinen på en god måte. Mangler litt i midtpartiet, men utjevnes med en lang og overraskende kompleks utgang. God vin til rødt kjøtt og enkelte lammeretter. Bra! 90 poeng.  

 

Elio Altare Langhe Nebbiolo 2016 – Bestillingsutvalget – 295 kroner (746901)

Kun 3 til 4 dager maserasjonstid før 5 måneder følger på Barriques. 8000 flasker laget. Frisk med roser, sødmefulle kirsebær og lær på duft. Middels fyldig med ren og litt enklere utgave av Nebbiolo. Bra fruktkvalitet. Kirsebær og noe salter. En bra entry til Nebbiolos mysterier. 89 poeng. 

 

Le Guaite di Noemi Tano Rosso Veronese – Bestillingsutvalget – 214 kroner (8358801)

Drueblenden i denne enklere Veneto-vinen fra Dal Bosco er 35% Corvina, 35% Corvinone, 20% Rondinella og 10% Ocellata++. Vinen er faktisk modig nok lagret på ståltank i hele 18-20 måneder og får en kanskje litt sjelden friskhet i viner i fra dette området. Årgangen er 2011, og hva i alle verden skjedde i dette året i Veneto? Alle viner som er smakt fra denne årgangen leverer bare helt strålende og denne fiffige damen gjør ingen unntak.

Vinen har en middels intensitet på nesen med sødmefulle og tiltalende frukter med parfymerte kirsebær, lær og med et fint urtepreg. Vinen har overraskende bra fylde der bærene opptrer saftige og friske med kirsebær, skogsbær og noe lær. Alkoholen er på 14% og kjennes ikke. Tanninene og syrenivået kler vinen godt. Dette var en spennende og en forfriskende leken vin fra dette området som absolutt har livets rett. Ha den til lettere kjøttretter og enklere viltmåltider. 88 poeng.