Skip to main content

Musserende viner

Fèlsina Brut Classico 2016 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

Denne musserende vinen er faktisk laget på 60% Sangiovese, 20% Pinot Noir og 20% Chardonnay-druer.

På nesen gir denne ungdommen en lett intens nese med modne sitroner, lime, nøtter og med et bra innfall av mineraler som sørger for at dette ble et lekent og fint aromabilde.

Vinen er middels fyldig og med en gledelig fin kremete mousse der epler, sitrusfrukter, kjeks, valnøtter og et lett stilkpreg gir en overraskende pen musserende! Syren er ikke voldsom, den ligger tilbakelendt og er harmonisk med på ferden der der den knusktørre utgangen merkes. Dette er skikkelig musserende! Fra Italia? Med Sangiovese? Bare et ord å si dette – Bravissimo! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Røde viner

Fèlsina Chianti Classico Colonia Gran Selezione 2010 – Bestillingsutvalget – 950 kroner (PS – det står 2013 på Vinmonopolets nettsider, men det er i følge importøren feil.)

Øverst i kjeden hos Félsina er deres Colonia Chianti Classico Gran Selezione. Druene kommer fra Colonia-vinmarken som har et meget høyt innhold av store steiner, og familien har arbeidet over flere tiår før de fikk dreis på marken. Fermenteringen skjer også her på ståltanker i 16-20 dager før vinen modnes i 3 år barriques. Vinen får ekstra tid på flaske i 8 til 12 måneder før lansering.

Vinen er intens på nesen med kraftfulle kirsebær, blomster, tobakk og lett eiketre. På paletten finner vi en meget dyp konsentrert frukt med modne kirsebær, tydelige lær og fatpreg som bare varer og varer. Vinen har forøvrig en fin crispy syre som imponerer og gir en ekstra dimensjon til vinen. Tanninene er  faste og biter i fra seg.

Dette er en særdeles bra laget vin du kan prøve idag, men vil tåle fint 20 år i kjelleren. Vinen har alt du trenger, den bare trenger litt mer tid for å finne det riktige balansepunktet mellom frukt, syre og tanniner. Uansett, dette er en av de helt store vinene fra Chianti Classico området. Bravo! Til kraftige kjøttretter. 94 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Fèlsina Fontalloro 2011 – Basisutvalget – 420 kroner

Fontalloro er en annen klassiker Fra Fèlsina som har solgt så imponerende bra at den er inne på basisutvalget og finnes i hyllene på en rekke Vinmonopol. Fontalloro har tilnærmet lik vinifisering som Rancia, der de franske eikefatene er enten nye eller brukt ett år. Modningstiden er 18-22 måneder og vinen har flaskelagring i 8-12 måneder før lansering.

Denne vinen er intens på nese med skogsbær og med et skarpt tydelig krydder som pirrer. På paletten er det en middels konsentrert frukt, som gir en saftig munnfølelse som brer seg godt rundt. Skogsbær og herlige mokkatoner leder an, med tydelige tanniner som gjør at en smatter godt på utgangen. Flott vin! Ha den til påskens retter eller til en Entrecôte. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Fèlsina Chianti Classico Riserva 2015 – Bestillingsutvalget – 260 kroner

Deres Berardenga Chianti Classico Riserva har de samme likhetstrekkene som overnevnte vin, men modningstiden på flaske er mellom 12 til 16 måneder på slavonske eikefat og 2-3 års gamle franske eikefat.

Vinen er fortsatt litt lukket og forsiktig på nesen med en litt varmere tone der modne bringebær og litt lær gir et fint og behagelig aromabilde. På paletten har vinen en middels fylde, der frukten umiddelbart oppfattes som fresh  og leken, og har ikke for varme toner i seg. Frisk klar rødbærsfrukt med halvmodne jordbær, bringebær og plukkeklare moreller dominerer sammen med et lett jordlig preg og tiltalende eiketoner. Ja, dette fungerte! En god Riserva dette, med litt mer av alt i sammenlikning med Berardenga CC. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2015 – Basisutvalget – 170 kroner

Vinen fermenteres i ståltanker i 12-15 dager der det daglig pumpes over. Vinen modnes i hoveddsak på middels store slavonske eikefat, mens en liten del modnes på gamle eikefat. Etter 12 måneder blandes vinen sammen før ytterligere 3 måneder flaskelagring følger før lansering.

Vinen er i denne gode 2015-årgangen rik på nesen med kirsebær og bringebær. Fin konsentrasjon med mye frukt på paletten, der andre Chianti-viner kanskje blir litt for varm og søtladen greier Felsina og holde vinene sine akkurat perfekt balansert med en herlig syre og harmoniske bær. Her er det kirsebær og bringebær som har hovedrollen som sammen gir en deilig fruktkombinasjon. Fin utgang på vinen. Til måltider med svinekjøtt, eller du kan bruke den til et godt pastamåltid. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pagliarese Chianti Classico 2015 – Testutvalget – 175,00 kroner

Denne eiendommen sies å være en tidligere berømt storhet som etterhvert ble overtatt av anerkjente Fèlsina og druene inngitt i deres viner og navn. Nå etter 25 år får vinen atter en gang se dagens lys og i god Pagliarese ånd er vinen på 90% Sangiovese tilsatt litt lokale druer som Cannaiolo og Mammolo. Vinen har fått modning i 10-12 måneder på slavonske fat og deretter fire måneder på flaske før lansering.

Vinen er herlig tradisjonsrik CC-frukt på nesen med lett sødmefulle kirsebær, litt lær, noe mørkere sjokolade og noe tendenser til blyantspiss. Vinen har en middels fylde, men gir en seriøs tone med kirsebær, krydder og med et fint preg av trevirke. Tanninene er tilstede de, men blir aldri for grove. Vinen mangler nok til kompleksitet, men vinen er god den. Til helgens enklere kjøttretter eller pasta med kjøtt i. 86 poeng.

 

Castello di Farnetella Chianti Colli Senesi 2015 – Bestillingsutvalget – 130 kroner

Denne første innstegsvinen har faktisk modning på slavonske fat i hele 1 år, i motsetning til mange andre viner i denne priskategorien som knapt har vært i ståltank. Dette folkens, er vin. I denne vinen er det følgelig også Sangiovese som leder an, men vinen har fått et lite besøk fra Frankrike i form av 8% Merlot.

Vinen er leken på nesen med litt varmere rødbærsfrukter der moden bringebær, lett jord og et snev av mørkere sjokolade preger aromabildet. Vinen har en bra fylde i forhold til forventningene, men gir et litt preg av varmere toner med halvmodne jordbær og litt varm lakris som har ligget litt i sola. Vinen har en bra utgang, som på slutten gir lett bitre toner.

Denne vinen gir et litt mer modent preg enn de andre vinene fra Felsina som ble smakt, men vinen vil fungere utmerket litt enklere retter med pizza og pasta. 84 poeng.