Skip to main content

Smaksnotater

Musserende viner

Dom Perignon 2002

Innledningsvis litt avdempet på duft, men med tid i glass og dekanter (!) fyrer den seg opp og gir herlig aromabilde av moden sitrus, ferskenskall, nøtt, kjølig brød, sommer-damp og med tydelig sjømineralitet som virkerlig pirrer. Pen fyldig Champagne med markant og deilig Mousse. Nydelig munnfølelse som vokser seg fet med sitrus, våt stein og nøtt og det nybakte brødet som har ligget noen timer på rista og kjølet seg ned. Det som er Champagnens aller største Forcè er den fabelaktige vibrante syren. Herlig friskhet igjennom hele smakskurven og syra nesten river i deg i den lange og utmerkede utgangen. Strålende! 95 poeng.

 

Hvite viner

Domaine Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Pucelles 2002

Litt ertende på duft med noe uklar framtoning. Lett blanding mellom å være frisk og leken på duft til mer moden tone og snev av okdidative framtoning. Det er spesielt de tydelige solstekte epleskrottene som lurer deg, men bak ligger mer friskere og tiltalende fruktskall, kinnet smør, tydelig popcorn ala Meursault-style. Pen salthet pirrer også.

Lurte deg. Ha! Fra første touch er det åpenbart at det har vært et narrespill. Vanvittig anslag, nydelig friskhet og kraft som bare bergtar og nærmest får deg til å danse på bordene av glede. Vinen brer seg ut med nydelige nerve og finesse. Fantastisk saftig men fresh sitrusfrukt, epleskall, smør og salter. Her er det fedmepreg, men på den kurrante måten. Nydelig lang fruktskallsitrende utgang. Denne sitter voldsomt lenge i. Utrolig sjarmør – utrolig flott vin. Trekkes for aromabildet, men allikevel – Outstanding! 96 poeng.

 

Coche-Dury Meursault 2016

Nydelig aromabilde som skaper glede fra første sekund med stramt gult fruktskall, kjølig sitrus, men også med dette kjølige smør og eldre popcorntonen som bare kan gjøre en ting – Skape glede! Fabelaktig og presist anslag. Vinen skaper velbehag fra første sekund. Kald Sitron, Sitruszest, grønt fruktskall og dette pene underliggende salt-mineraliteten. Meget pent kremete og saltaktig midtparti. Mangler litt detaljer? Tja. Men glem det nå. Dette er så ubeskrivelig juicy vin og så flott håndverk. Glem beliggenhet som landsbyvin bla bla. Dette er bare så vanvittig godt! 95 poeng.

 

Domaine Ramonet Grand Cru Bienvenues-Bâtard-Montrachet 2004

Herlig delikat framferd på duft med svalt smørpopcorn, moden sitrus og dype salter, mot flintaktig karakter. Pen fyldig vin med herlig munnfølelse. Bred, men ikke på en aggressiv måte. Flott avdempet gul frukt, tørket fruktskall, tørr nøtt og smeltet smør. Utmerket dyp stenmineralitet på en lang utgang. Ren og utmerket vin fra Ramonet. 94 poeng.

 

Domaine Francois Raveneau 1´er Butteaux 2014

Frisk og tiltalende på duft med skarpe sjømineraler som ligger over sitrus og grønt fruktskall. Dette er som å ligge på de Sørlandske svaberg. Bra fyldig og uttalt frisk vin med saftig kjølig sitrus og limeskall. Slank, på nesten skrinn i midtpartiet de første timene i glasset. Med tid girer den opp og feter seg litt opp og gir en ypperlig munnfølelse. Flott syre. Meget flott Butteaux som jeg antar vil skinne fra 2030. 93 poeng.

 

Dageneau Silex 2006

Tilstedeværende og tiltalende toner på duft med stenfrukt, grønt krydder, lett parfyme og våt skog med uttalt stein-mineralitet som ligger og fyrer opp duftene. Raffinerte saker. Pen fyldig vin med nydelig lett fetladen anslag med saftig munnfølelse av stenfrukt og fabelaktige saltmineraler. Bra syre med litt sitrende fruktskall på en meget god utgang. Flott vin som kledde laksetarteren godt, selv om en mer syrlig vin også hadde gjort susen. Pent! 93 poeng.

 

Røde viner

Domaine de la Romanee-Conti La Tâche Grand Cru 2005

Kompleks og tilstedeværende på duft med herlige konsentrerte røde bær som brer seg ut med alt det du kan begjære av verktøyskassen innenfor sjangerene kraft og sjarme. Herlig vår skog, snev av grafitt og tydelig preg av After eight – både selve konfekten og minten som er inn i. Det som åpenbart på fremheves – de herligste dype kryddersortene som kommer i alle varianter og skaper begjær.

Pen fyldig vin med fabelaktig konsentrert rødbørsfrukt, lett tørket fruktkant, mint, granbar og våt bakke. Denne underskogstonen er tydelig hele veien igjennom. Superbe kryddersorter imponerer. Pen syre og mer stram, men typeriktig tanninstruktur. Vinen oppleves nok som at den blir litt gretten av å bli forstyrret nå. Ikke i fase, men den har et langt liv å dekke. Derfor er den litt irritert nå. Greier 50 år denne her. Strålende vin med stort potensiale. 96 poeng. (98p – 100p potensiale)

 

Domaine Jacques-Frederic Mugnier Les Amoureuses 2005

Vinen ble fulgt i flere timer og hadde en pen utvikling utover kvelden. Mer primær, noe mer tydelig trevirke fra start. Mer integrert etterhvert.

Herlig sjarmfull kraft på duft med herligste parfymerte bringebær, appelsinskall, sommer-roser, våt damp fra sommervåt gress, bakepulver og eksotiske, litt søtladen kryddersorter skaper ultimat glede. Fransesco spiller inn Granateple, anis og det hvite på lakrisen. Ikke uenig i det. Pen fyldig og ytterst sjarmerende og delikat vin. Herlig rød-lilla frukt, fatkrydder, noe mint. Pent saltpreg. Vinen utvikler seg utover kvelden og får også mer umami-karakter, mot sopp. Også noe lærbelte og svettetoner. Lang kompleks og frisk utgang. Vinen har mer markant styrke i årgangen og trevirke kommer tydeligvis mer fram her enn i de siste årgangene. Men det kler årgangen godt. Dette er en vin som har kommet 1/3 i livet sitt. Bare legg den tilbake i trekassen og dytt den lengre bak i kjelleren. Trenger tid, men allikevel – for en vin! 96 poeng.

 

Opus One 1996

Fyrrig og levende på duft, men ikke på den aggressive eller tøffe tonen. Pen moden aromabilde med solbær, bjørnebær, størknet søt vaniljestang, snev av tobakk, lett parfyme og harmonisk krydder som forfører voldsomt! Dette kan duftes på i timer. Pen fyldig vin med fabelaktig munnfølelse – dette er autoritet i ført amerikansk bomull. Pen modning på den lilla frukta, men allikevel med denne friskheten og energien som gjør det til en levende vin. Herlig lang utgang med tydelige bjørnebær og slukket tobakk. Fabelaktig OPUS! 96 poeng.

 

Tenuta San Guido Sassicaia 2000

Virkelig forførende på duft med avslepen aromaprofil av mørk lilla frukt, søt røyk og svette. Bra fyldig og balansert vin med meget god munnfølelse. Pen mørkere rødbærsfrukt og søt tobakk. Svalt krydder. Her er samspillet unikt og alle komponenter er smeltet sammen. Mangler nok litt konsentrasjon og dybde, men harmoni er alltids veldig godt. 93 poeng.

 

Domaine Jamet Côte-Rôtie 2004

Tiltalende på duft med parfyme som ligger over lett sødmeaktige lilla bær, saltmineraler og skogstoner. Avdempet animalsk også. Pen fyldig og lett ekstrahert vin med meget god og saftig munnfølelse. God frukt av lilla bær, lett grafitt, lett blod og rosmarin. Harmoni. Alt intergrert sammen. Mangler kanskje litt punch og detaljer, men drikker veldig veldig godt nå. 92 poeng.

 

Domaine Armand Rousseau Clos de la Roche Grand Cru 2004

Vegetal stramhet med urter, grønt gress, og lett grafitt holder noen skjøre røde bær i ørene aromamessig. Middels fyldig vin med god rødbærsfrukt og pen smakskurve. Dessverre er de grønne tonene sluppet inn i lokalet og dytter den ellers så gode frukten ut døra og dominerer med dette vegetale og gresspreget som forstyrrer. Mer mineralsk og akseptabel utgang. Veldig årgangstypisk og forsåvidt vanskelig å bedømme kvalitetsmessig. Det er ikke direkte feil med vinlagingen – dette er årgangstrekkene som vinner. Burde familien Rousseau deklassifisert vinen i 2004?  90 poeng.

 

Søte viner

Ch. Y`quem 1983

Fortsatt fyrrig og leken på duft med gul frukt, tilstedeværende krydder, karamell, flint og anis. Litt juletendenser her. Pen fyldig og med nydelig frisk anslag som går over i en vektig munnfølelse med leken gul frukt, krydder, mot urt og skog. Nydelig syre med sval og fløyelsmyk saltaktig utgang. Delikatesse i flytende form. 96 poeng.

 

Fontodi Vin Santo 1997

Snev av floraktig tone før mer friskere frukt åpenbarer seg med orange frukt, valnøtt, karamell, kjølig kaffe og krydder. Pen fyldig søtvin med vektig munnfølelse som fortsatt oppleves frukt med orange frukt, snev av voks, kaffe, tofee og saltkjeks. Uttalt god sødme på utgangen. Flott Vin Santo. 93 poeng.