Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt».
For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under navnet botti_norge.
(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)
Hvite viner
Roagna Solea Langhe Bianco 2016 – Bestillingsutvalget – 650 kroner (6802901)
Særpreget vin på 70% chardonnay og 30% Nebbiolo. Modnet på brukte fat i 2 år.
Rik og konsentrert med nektar, appelsinskall, florale toner og bittelitt smør. Pen fyldig og virkelig delikat vin. Lett syrlig gul frukt og appelsinskall med et herlig oljete midtparti. Virkelig tydelige salter på en lang og god utgang. Herlig særpreget sak. En av Italias beste hvite viner? 93 poeng. Spesielt anbefalt.
Roagna Derthona Montemarzino 2016 – Bestillingsutvalget – 650 kroner (6803201)
100% Timorasso-druer. Høstet for hånd der hele klaser er presset. Spontangjæret og modnet i brukte fat i ca 2 år. Ufiltrert.
Rik og kraftig på duft med modne sitrusfrukter, blomster og pene mineraler. Pen fyldig vin med gul, kanskje vel tung frukt og mørkt epleskall. Bittelitt smørpreg. Friskere utgang med godt mineralsk preg. Vinen har et flott godt fruktbilde og er tiltalende, trenger dog litt tid i kjelleren. 92 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.
Røde viner
Paolo Scavino Barolo Cannubi 2014 – Bestillingsutvalget – 874 kroner (1616601)
Druene kommer fra 0,5 hektar i Cannubi-marken der mesteparten kommer fra vinstokker plantet i 1946. Modning i 10 måneder på barriques før 12 måneder på store brukte fat. Deretter 10 måneder på ståltank for å klargjøre vinen ifølge Enrica Scavino. Noe flaskemodning også før lansering.
Virkelig konsentrert og dyp på duft med kirsebær, friske roser, lær, noe balsamico og mineraler. Middels + fyldig vin med god struktur. Mørkelilla kirsebær, modne bringebær, lær, lett tobakk og pent preg av salter. God utgang med perfekt bitt på tanninene. Meget god vin. 93 poeng. Spesielt anbefalt
Roagna Barbaresco Faset – Bestillingsutvalget – 789 kroner (10500701)
Fra 40-50 år gamle stokker fra en parsell på 0,34 hektar i Faset på kalkholdig leire ispedd sand og mergel. 60 dager skallkontakt 5 år i fat.
Konsentrert med klassisk og mer maskulin uttrykk. Modne røde bær, lett røyk, lær, tjære, herlig sopp-innslag og lett herbalt uttrykk. Middels + fyldig vin med flott erke-klassisk struktur. Kirsebær, mørk krydder og flotte grafitt/saltaktig utgang med gode stramme tanniner. Flott vin. 93 poeng. Spesielt anbefalt
Renato Ratti Marcenasco Rocche 2014 – Bestillingsutvalget – 540 kroner (5169701)
Druene kommer fra sør-vest vendte parseller på 1,5 hektar. Første årgang var tilbake i 1971. Modernistisk preg med maserasjonstid på 7-10 dager før 2 år i både Barriques, men også i 25 hektoliter fat.
Frisk og forførende med kirsebær, tiltalende roser og lett grafittpreg. Middels til middels + fyldig vin med delikate friske kirsebær, lett trevirke og god mineralitet. God tanninstruktur. Mangler litt konsentrasjon i midtpartiet, men tar igjen med god fruktfølelse i denne gode vinen. 92 poeng. Spesielt anbefalt
Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2015 – Partiutvalget – 549,00 kroner (10488701)
60 dager skallkontakt. Fermentering på sement. Spontangjæring. Modning på store fat, 1500 liter. Ufiltrert og lavt svovlet.
Rik og lett maskulin dronning med parfymerte røde bær, krydder, lakris og et pent floralt slør. Pen fyldig og lett syrlig vin med flott fruktbilde. Saftige konsentrerte røde bær, lakris og friske urter. Heftig saltpreg på en lang og foreløpig vel tanninrik utgang. Meget god vin med stort utviklingspotensiale. 92 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.
Sobrero Barolo Ciabot Tanasio 2013 – Bestillingsutvalget – 350 kroner (7761701)
Merk – det er 2013 som finnes i utsalgene, og 2014 er på vei inn i nettbutikken.
Druene til denne vinen kommer fra tre vinmarker rundt Castiglione Falletto som vinifiseres hver for seg og blendes sammen før flasketapping. Vinen har en hel måned med skallkontakt før modningen skjer på de tradisjonelle store bottiene i 30 måneder før tapping.
På duft er det klassisk tradisjonell Nebbiolo med sine modne kirsebær, stall, tjære, roser, samt et fint steinpreg som gir et relativt komplekst og fint aromabilde. Vinen har bra fylde og vinen brer seg fint ut i munnen. Her er det modne, lett sødmefulle kirsebær, roser og et lett trevirke som preger vinen med sine faste piggrådaktige tanniner og fine syre. Vinen har en lang utgang også. God vin som trenger tid i kjelleren. 91 poeng. Spesielt anbefalt
La Ca Nova Barbaresco Montestefano 2014 -Bestillingsutvalget – 325 kroner (6904501)
Minst to år på større fat.
Mørkere og tettere på duft med mørkere rød frukt, våt løv, krydder og pent preg av lakris. Pen fyldig og strukturert vin med kirsebær, noe tørket lysere frukt, lakris og stramme, men pene tanniner. Seriøs Nebbiolo fra den flotte Montestefano-marken til en meget god penge. 91 poeng. Spesielt anbefalt
Moccagatta Barbaresco Basarin 2013 – Bestillingsutvalget – 495 kroner (4853801)
Fra 1,7 hektar vinmark på mergel og sand. Modnet i 18 måneder på barriques samt noe flaskemodning. 8000 flasker produseres.
Mørkere på duft med mørkere røde bær, modne roser, tjære og lakris. Også noe tørket bærfølelse. Middels fyldig og pent syrlig vin med konsentrerte kirsebær, orangeaktig frukt, lakris, sopp og fine mineraler. God vin med ytterlige utviklingspotensiale. 91 poeng. For nå.
Pietro Cassina Lessona Pidrin 2013 – Bestillingsutvalget – 250 kroner (7300301)
100% Nebbiolo fra Lessona som ligger nordøst for Torino i retning grensen mot Sveits. Håndplukkede druer som er spontangjæret. 7-10 dager maserasjon før 15 måneder modning på større sveitsiske fat.
Bra konsentrasjon på duft med mørkere røde bær, trøffel og lær. Middels fyldig vin med fin dybde. Mørke røde bær og lakris. Seriøs og lett rustikk Nebbiolo til en meget god pris. 89 poeng. Spesielt anbefalt
Barale Barolo Vendemmia 2014 – Bestillingsutvalget – 310 kroner (1984001)
Fra kalkrik jord fra vinmarker innenfor Barolo-kommunen. Modning i 3 år på middels til store fat (15-30 hektoliter).
Frisk og tiltalende med freshe roser og parfymerte kirsebær. Middels fyldig vin med god frutktfølelse. Kirsebær og andre friske røde bær. Noe salter og lakris. God tiltalende utgang. Vinen mangler noe konsentrasjon, men leverer mye Nebbiolo-frukt til en meget god penge. 89 poeng.
Negro Barbera d’Alba Nicolon 2015 – Bestillingsutvalget – 235 kroner (3236001)
Det er 2016 som står i nettbutikken, men det er 2015 som leveres formentlig ut året. (jfr importøren).
Maserasjonstid på 8-10 dager før 12 måneder på større fat.
Rik og klassisk Barbera på duft med plommer, skogsbær, og frisk leirgulv. Middels fyldig og ganske stram vin. Dette er en seriøs Barbera. Saftige kirsebær, jordsmonn og noe stall. Også fin syre og godt bitt i tanninene. Dette er gammeldags og bra vin. 88 poeng.
Caviola Dolcetto d´Alba Vilot 2017 – Bestillingsutvalget – 200 kroner (10356201)
Druer fra forskjellige vinmarker. 10 dager maserasjonstid på ståltank før modning på ståltank i 8-10 måneder. Ufiltrert.
Frisk med lilla frukt og lett krydder på duft. Middels fyldig og rik vin med sødmefulle lilla bær og lakris. Syren blir aldri for pågående og gir en god balanse til vinen. God ren fruktfølelse her. 87 poeng.
Boffa Storica Barbera d´Asti Superiore 2016 – Bestillingsutvalget – 179 kroner (413801)
Boffa har produsert denne vinen siden 1961 og druene kommer fra San Marzano Oliveto, Moasca og Nizza Monferrato. Ni måneder modning på Tonneau før ni måneder på ståltank.
Meget frisk på duft med parfymerte rød-lilla bær og en pen tiltalende røyk-følelse. Middels fyldig og frisk vin med lilla freshe bær og krydder. Klassisk og lett rustikk vin til en meget god penge. 87 poeng. Spesielt anbefalt