Skip to main content

Smaksnotater hvite viner 

Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2014 – Basisutvalget – 300 kroner (Utsolgt, men finnes i en rekke utsalg)

Da er denne luringen tilbake – i en eldre utgave! Flere Vinmonopol har fått muligheten til å kjøpe inn noen rester av 2014-årgangen og fortsatt til en flott pris!

Vinen har en forførende stil på nesen med en lett og ledig tone med friske sitroner, limeskall og en touch av hvitt fruktkjøtt. Anslaget er bra og kommer seg til en middels fylde der vinen trives fint i denne årgangen. Også her er de freshe sitronene, lett syrlige limeskall og det tydelige mineralske steinpreget som er så fiffig i disse vinene fra Brand-marken. Jeg synes syren er overraskende markant her, men det kler vinen. Flott vin dette her altså! 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl Riesling 2014 – Bestillingsutvalget – 450 kroner 

Vinen har en bra intensitet på nesen med en touch tropiske toner med vekt på pære samt moden sitrus og litt limeskall. Et pent preg av steiner i fjæra skaper også en aromamessig interesse. Vinen har en pen fylde og en syre som er skreddersydd for vinen. Lett innslag av kjølige pærer, fersken og friske sitroner samt et behagelig touch av mineralitet. Ja, fungerer dette! Bra vin til en flott penge! 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Zind-Humbrecht Rotenberg Pinot Gris 2014 – Bestillingsutvalget – 380 kroner 

Pinot Gris fra Alsace gir stort sett alltid et særegent uttrykk som er lett å like – og ingen unntak her. Vinmarken ligger vest og på nordsiden av Hengst. Jordsmonnet er veldig steinete, og er rød i fargen da den er rik på jern.

På nesen er vinen middels intens med et behagelig utrykk som preges av friske epler, sitrus og fersk hvitt fruktkjøtt. Vinen har pen fylde med et ganske rundt preg på frukten med modne sitruser, snev av nøtter, en følelse av badesalt og et fint preg av lett pepper. Syren er bra og avslutningen gir en fin tørrhet i munnen. Dette var helt klart en annen vin en hva jeg forsøkte i 2016. Bra utviklingspotensiale her. Bra vin! 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Zind-Humbrecht Clos Häuserer Riesling 2016 – Bestillingsutvalget – 280 kroner 

Vinen er ganske så rik på nesen med dypere toner av sitrus, fersken og blomster. Også litt kryddertoner her. På paletten har vinen en middels fylde med vekt på friske sitrusfrukter og noe nektar. Krydder her også. Noe kjøligere stil, men greier seg fint og balansen er overraskende bra i denne her. Vinen mangler kanskje litt kompleksitet, men jeg tipper at dette kan gå seg til. 89 poeng. For nå.

 

Zind-Humbrecht Turckheim Gewürztraminer 2016 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Gewûrstraminer fra Alsace er jo som hånd i hanske og gir stort sett viner med masse særpreg. Denne har det klassiske uttrykket med masse florale toner som sprer seg ganske så intens opp på av glasset med lette meloner, nektar og med en lett grønn bitter tone. Fylden er overraskende bra, og gir straks denne lett florale og bitre tonen sammen med generiske gule frukter. Også noe mineraler merkes på den middels lange – igjen – bitre utgangen. Vin med særpreg, som krever riktig mat og til folk som liker – ja – bitre toner. 87 poeng. 

 

Smaksnotater søte viner

Zind-Humbrecht Clos Jebsal Vendange Tardive Pinot Gris 2010 – Bestillingsutvalget – 400 kroner 

Restsødmen er her ca 72 g/l, uten at dette merkes overhodet. På nesen gir vinen denne behagelig runde tonen som du kan lukte på lenge. Mørkere moden gul frukt med fine modne meloner, tørkede aprikoser, frisk nøtt og et snev av smørete toast. Og et lett mineralsk uttrykk. Det kan jo ikke dufte galt! På paletten er vinen overraskende fydlig med gule modne meloner, nektar, ferskere aprikos og med et pent nøttepreg. Syren holder sin hånd over vinen og dette blir utmerket balansert. Flott søtvin! 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Zind-Humbrecht Brand Vendange Tardive Riesling 2004 – Bestillingsutvalget – 442 kroner 

Vinen har en rik og flott stil på nesen med varmere preg av aprikos, valnøtt, toast og med et pent smørpreg. På paletten treffer vinen deg som klem fra en teddybjørn med en stor fylde, den er bare så rund og herlig. Moden aprikos og fiken, det smeltede smøret midt i grøten, litt voks, snev av røyk, og litt salt tørrende kjeks gir et bra smaksbilde. Syren er med å holder vinen i ørene og den oppleves aldri for søt. Dette er også en flott utviklet vin til ost. 93 poeng. Spesielt anbefalt.