Skip to main content

Smaksnotater øvrige viner

Her finner du totalt 34 smaksnotater på vinene uten bobler som lanseres førstkommende torsdag. 19 av disse notatene er på viner fra Loire, Chablis og faktisk Armenia, og det er spesielt Loire-vinene som imponerer mest denne gangen. Utenom Ch.de Tracy og Dagueneau i litt høyere prisklasse er det meget god kvalitet på flere av de hvite i prissjiktet 200-270 kroner som vil skape mye sommerglede.

De røde fra Loire er også ganske så friske i fasongen, selv om et par av vinene kan være noe rustikke også.

På den søte siden var det imponerende håndtverk fra både nevnte Dagueneau og Ogereau som det virkelig er verdt å følge med på.

Hvite viner

Ch. de Tracy Pouilly-Fume 101 Rangs 2014 – Loire – 721,10 kroner           

50% av denne Pouilly-Fume vinen på Sauvignon Blanc er vinifisert på brukte Tonneau i 9 måneder og resten på stål før den blendes. Jordsmonn er forøvig Silex. Kun 3000 flasker lages.

Gyllen lys på farge. På nesen er den ren og presis, dette er kvinnen som planlegger nøye og holder avtalene sine. Slank elegant nese med sitruser og med et høyt mineralsk snitt aromamessig. Som å stå i en mineralrik grotte og lukte! Også et snev av smørblomst. På paletten er vinen slank og raffinert med unge sitrusfrukter som bader i sjøvannet. Et hint av litt syrlige friske bær, pepper, og lett bitre oljer finnes også. På utgangen kjennes det at syren rister litt i kinnbeina og vinen kan nok trenge litt tid for balansebygging. Uansett, En delikat og flott vin med særpreg dette. 600 flasker. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Dagueneau, D. Pouilly-Fume Silex 2015 – Loire –  940,10 kroner

Dagueneau arbeider litt i kjelleren med denne ikon-vinen på 100% Sauvignon Blanc. De beste druene vinifiseres i både 350-400 liters eikefat, men også Noe på 600 liters fat. Ståltank er også nevnt her. 20-25% er nye eik og modningstiden er 12 måneder.

Vinen er lys gyllen på fargen og roper sol og frisk sommer opp av glasset. Frukten oppleves som ganske skarp og påtrengende på nesen med sitrusfrukter, salthet, snev av nøtt og med tydelige tiltalende florale toner. Egentlig også noe skifer. På paletten er vinen konsentrert og ganske skarp i anslaget, men går raskt over til en elegant stil som oppleves linær igjennom smaksbildet. Her får du en tydelig kombinasjon av flere verdensdeler med modne sitruser, epler og lette tropiske toner. Også ganske så saltlake og lett bitre oljer på en lang og komplisert utgang. Dette er en vin som vil trenge lang tid i kjelleren. Spesiell vin. 180 flasker. 93 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Dauvissat, V. Chablis Les Clos 2015 – Burgund – 832,00 kroner 

Dauvissat eier en ganske stor del av indrefileten Les Clos med hele 1,7 hektar. Vinen har to forskjellige tappinger, enten etter 12 eller 18 måneder på fat derav 20-30% nye. På flaskene som lanseres i Norge er det 18 måneder som gjelder.

Gyllen gul farge. På nesen er vinen dyp og ren med hint mot det tropiske med fersk nektar, frisk pære, sitronskall, lett florale toner, litt smeltet smør i varmen, og ikke minst dette herlige sexy flintsteinsaromaene du finner på en øde strandkant i nordligere utgaver av landet. På paletten er vinen fyldig og det nikkes gjenkjennende til Les Clos-markens konsentrasjon. Selv i denne varmere årgangen blir den ikke alt for fet og oppleves som forholdsvis slankere enn forventet. Dog mer gulere frukter med nektar, moden sitrus, lett tørt trevirke, smeltet smør og ikke minst denne flotte sjøkantsfølelsen. Denne trenger tid i kjelleren. 48 flasker. 93 poeng. For nå.

 

Laureau  Savennieres Bel Ouvrage 2015 – Loire – 466,80 kroner

Mørkere strågul på fargen. Vinen har 12 måneder på fat og resten har vært på glassfiber-tank i 6 måneder. Bunnfallet er ikke rørt her.

På nesen er dette morgensol og duggfrisk gress med friske frukter som roper glede med ferske lime, nektarkjøtt, litt strå og en tanke nøtt. Flott aromabilde altså! Vinen har en pen fylde, men igjen er det de friske fruktene som skaper glede med ferske nydelige epler, sitrusskall, nøtt og med et snev av salthet. Ja, dette stråler! Bra! 120 flasker. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Laroche Chablis Blanchots 2016 – Burgund – 819,00 kroner 

Laroche er denne produsenten som inne i mellom kan være vanskelig å forholde seg til med en stor varelinje fra simplere tax-free viner til bedre kvalitetsviner, som denne her fra Blanchot. Laroche eies faktisk mest vinmark i Blanchot med 4,5 hektar. Vinen har fått modning på fat og noe ståltank i 14-15 måneder derav på 15% nye fat.

Gyllen gul farge. På nesen er vinen litt lukket og er ikke veldig giret på å komme fram. Motvillig gir den fin lett sitrusfrukt med hint mot det tropiske, fine mineralske toner, strå, og lett smørpreg aromamessig. På paletten er vinen ganske så fyldig, men har faktisk en slankere stil en hva årgangen kanskje skulle tilsi. Mer yngre gul-grønne frukter med hovedvekt på sitrus og med et pent preg av salthet og sjø. Utgangen er bra, kanskje et hint av bitre oljer. Gi den litt tid. 96 flasker. 91 poeng. For nå. 

 

Boudignon Anjou a Francoise 2016 – Loire – 451,20 kroner            

Denne vinen er produsentens hyllest til sin avdøde mor og har fått modning på de store eikefatene fra østerriske Stockinger.

Strågul på fargen. På nesen er vinen frisk og leken og gir mye av seg selv med friske epler og et snev av aprikoser. På paletten har vinen en pen fylde med ren frukt med ferske epler, kjølig pære og tydelige lett undermodne sitrusfrukter. Dette roper høy fruktkvalitet! Dog er syren høy og dytter deg i retning av Riesling, noe som kanskje blir vel mye. Men uansett, prøv den på grunn av den flotte fruktkvaliteten! 96 flasker. 91 poeng.

 

Chidaine Clos Baudoin 2016 – Loire – 364,10  kroner    

Produsenten mistet 90% av avlingen og det lille som var igjen ble lagret i 11 måneder på 600 liters eikefat. Ingen maloaktisk gjæring her.

På nesen er vinen rikere og viser mer tropikale trekk og fetere snitt. Gule runde tropiske frukter, smør, nøtt og røyk. Dette var mye morro det! På paletten er vinen ganske så fet og dunker til med tropiske toner med nektar og aprikos. Også et pent syrligere snitt enn forventet. Utgangen er bra, kanskje litt oljete og lett bitter. Men til forskjellig fet fisk til sommeren vil dette synge som i operaen. Bra! 60 flasker. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Caille / Domaine le Fay d’Homme Gorges 2015 – Loire –  249,30 kroner       

Denne Loire-vinen har fått 29 måneder på bunnfallet og det er utført «battonage», altså omrøring av bunnfallet.

Lys gyllen gul på fargen. Vinen har en pen intensitet på nesen der den leker og forfører før den feter seg litt opp. Sitrusfrukter med hint mot det tropiske og med et fint preg av nøtt. Vinen er middels fyldig med en fin saftighet og frisk frukt med gule lette tropiske toner og salter. Den er kanskje ikke for kompleks, men har faktisk et fetere snitt enn forventet. Denne vinen er meget anvendelig til mye forskjellig fisk. Dette er høy kvalitet for pengene. 600 flasker. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Betes Curieuses  Clisson 2014 -Loire –  244,60 kroner

Denne vinen er modnet 30 måneder på bunnfallet. Urørt, ingen Battonage her. Mørkere strågul på fargen.

På nesen er den relativt slank med mer sitrusfrukter og mot de grønne eplene. Også fin mineralsk nerve og et snev av blomst. Tydelig årgang her. På paletten er vinen middels fyldig med en slankere linje med fine morgenfriske sitrusfrukter og grønne epler. Minner om Chablis dette. Fin mineralsk nerve på utgangen også. Morsomt, et helt annet uttrykk en for eksempel Caille sin 2015-årgang. 132 flasker. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Cormerais Clisson 2012 – Loire – 268,90 kroner

Denne vinen har hele 52 måneder på bunnfallet i sementtanker. På fargen er vinen mer mørkere gyllen. På nesen gir vinen en bra intensitet med en fetere stil. Mer tropisk aromamessig, men uten å bli for dvask. Vinen har en middels fylde med en bra saftighet i frukten. Gyllen sitrus og aprikos med lett kremtete stil. Syren er høy, men er crispy og med på å gjøre vinen frisk og tiltalende. Flott vin, flott pris. 480 flasker. 90 poeng. Spesielt anbefalt.   

 

Mourat Fiefs Vendeens Mareuil Clos Saint Andre 2015 – Loire – 246,70      

Vinen er laget på 90% Chenin Blanc og resten er på Chardonnay-druer.

Gyllen gul på fargen. På nesen er vinen rik og ganske så intens med mer tropiske toner, lett smør og salt. Egentlig litt salt popcorn her! På paletten er vinen middels konsentrert og kanskje ikke alt for kompleks, men her er det mye frisk delikat frukt med epler, litt sitruser og bra med mineralitet. Dette er herlig ren presis frukt for pengene. Bra! 132 flasker. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Raveneau Chablis Montee de Tonnerre 2015 – Burgund – 636,10 kroner

Raveneau eier ca 2.5 hektar i denne større vinmarken med vinstokker som er 50 år gamle. Vinen har fått 18 måneder på små franske eikefat.

Vinen har en gyllen lett mørkere farge. På nesen er den litt lukket, men det merkes en dyptliggende konsentrasjon under. Mer tropisk på nesen med melon, fersken og noe salter. Vinen er middels fyldig på paletten med litt tyngre og mørkere frukter enn vanlig. Mer tropisk snitt med nektar, nøtt og lett steinaktig dieselpreg på utgangen. Også litt brent gress. Hm, vinen trenger tid i kjelleren, men er ikke idag alt for spennende. Gi den tid. 18 flasker. 89 poeng. For nå.

 

Metaireau / Grand Mouton Muscadet de Sevre et Maine Cuvee 1  2011 – Loire – 211,10 kroner

Vinmarken er den elste i området, fra 1930-tallet, og produsenten har kun druer herfra. På fargen er vinen gyllen gul og på nesen middels intens med generiske gule frukter og litt salt. Kanskje litt nøtt også. På paletten er vinen middels fyldig med friske sitruser og litt nøtt. Det er åpenbart ganske et stort saltpreg i vinen som skaper et flott særpreg sammen med en bra syre. Ingen fet vin, men ganske så slank og delikat. Bra kjøp! 150 flasker. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Cormerais Muscadet Sevre et Maine Bruno 6 Ans  2010 –  Loire – 257,40 kroner

Denne vinen har fått nesten 6 år på bunnfallet og jordsmonnet til denne vinen er granitt.

På fargen er vinen gyllen gul og den gir bra intensitet på nesen med gul bred frukt, noe smør og med gule blomster. Noe nøtt og lett sødme også. På paletten har vinen en overraskende bra fylde. Nektar, litt salthet og bitre oljer gir kanskje en litt sær vin smaksmessig, men det er ingen tvil om at dette er godt håndtverk. Ha den til forskjellig retter med hvit fisk. 240 flasker. 89 poeng.

 

Chevre Saumur Clos de l’Ecotard 2016 –  Loire – 320,70 kroner

Vinen har en gyllen gul farge.

På nesen er vinen frisk og rask med modent gul eple, nøtter og smørblomst. Fylden er pen, men det er den friske frukten som pirrer mest. Litt yngre gule frukter, grønne epler og salter. Vinen er dog vel syrefrisk og kjennes noe skarp. Men uansett, dette er en bra vin dette. 120 flasker. 89 poeng.

 

Blot / Domaine Taille aux Loups Clos de Venise 2016 – Loire – 471,00 kroner          

Jordsmonnet til denne vinmarken er Silex og kalkstein og druene kommer fra 30 – 50 år gamle vinstokker. 10% av eikefatene som brukes er nye.

Vinen er lys gyllen på farge. På nesen er vinen frisk og gir mye av seg selv med litt tyngre modne epler, smørblomster, toffee og et ørlite preg av kaffe egentlig. På paletten er vinen konsentrert og det kjennes nesten litt svovel her. Frukten kunne nok ha vært enda mer fremme i skoene, men de generiske gule fruktene gir forsåvidt et bra smaksbilde med vanilje og lett tørre fat. Vel tøff syre kanskje. Vinen har det meste den trenger, men vil nok ha godt av litt tid i kjelleren for å sette seg litt. 100 flasker. 89 poeng.

 

Zorah Voski 2016 – Vayots Dzor – 335,60 kroner      

Prøvd denne før? Vin fra vinens vugge Armenia med mange tusen års historie? På de to lokale druene Voskéak og Garandmak? Sikkert ikke. Denne er forøvrig modnet på betong og har fått en lys gyllen farge.

Vinen er ikke for intens på nesen, men gir noe ukjent og interressant som møter deg. Sitrus, litt fet olje, og ikke minst et ypperlig steinete preg som gir et bra aromabilde. På paletten er vinen middels fyldig med en slankere stil enn forventet med fersk lys gul frukt og mye flint-karakter. Smatter godt på dette. Dette er en vin med særpreg og bare veldig kul! 180 flasker. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Droin Chablis Montee de Tonnerre 2016 – Burgund – 418,50 kroner       

Denne dyktige Chablis-produsenten lagrer denne vinen 10 – 12 måneder på gamle eikefat. På fargen er vinen gyllen gul og på nesen er den rik og leken med tiltalende mørke modne smørdynkede sitruser, nektar og et snev av treplanker. På paletten er vinen middels konsentrert med gul lett moden frukt, salter og litt trevirke. Vinen er frisk nok den og blir ikke for dvask. Dog skinner den fine frukten bedre i mer Chablis-orienterte årganger. 480 flasker. 88 poeng. For nå.

 

Chidaine Chenin d’Allieurs 2016 – Languedoc – 244,40 kroner

Denne vinen fra Limoux kjøres på tankbil til vineriet sitt i et annet område. Morsomt det da. Vinen er forøvrig modnet på 600 liters eikefat.

På fargen er vinen lys gyllen gul og på nesen er vinen middels intens. Aromamessig er det litt tyngre frukter med aprikos og nektar som forsåvidt er tiltalende. På paletten er vinen middels fyldig med ganske så tydelig syre. Det blir litt bittert over dette med nektarkjøtt og bittert grønt gress. Ikke for tiltalende på utgangen heller. Til litt bitre matretter kan det fungere, men oppleves som litt intetsigende. 600 flasker. 85 poeng. 

 

 Røde viner 

Blot / Domaine de la Butte Bourgueil Mi-Pente  2016  – Loire – 441,10 kroner

Denne vinen på Cabernet franc kommer fra 70 år gamle vinstokker med sørlige eksponering. Vinstokkene ligger midt i marken og det er mye kalkstein i marken. 20% er på nye fat, mens resten på 1-2 år gamle. Vinen er ufiltrert.

På farge har vinen en mørkere lilla kjerne. På nesen er vinen meget frisk og herlig fersk. Friske duggvåt skogsbær, rene kirsebær, noe våt løv og lær. Et meget pent aromabilde dette altså!

Vinen har en overraskende pen fylde, men også her er det den friske frukten som er så tiltalende. Fersk herlig rødbær med litt lær og et snev av stilk. Tanninene pent integrerte. Bra dette! 100 flasker. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Grosbois Chinon Clos du Noyer  2016 – Loire – 418,50 kroner

Denne vinen på 100% Cabernet Franc kommer fra en enkelt-vinmark på 1,2 hektar. Vinstokkene sies å være fra gamle vinstokker og har fått modning i 16 måneder. Vinen har en mørkere tett kjerne på farge.

På nesen gir vinen en fersk frukt med denne flotte slørete skogstonen. Som å løpe i frisk natur på små stier dette. Skogsbær, saftig plomme, litt kjøtt, og kaffe. På paletten er vinen middels fyldig der frukten dominerer med sin ferskhet. Nydelige skogsbær, og lyse slanke plommer. Litt salthet og steinete utgang gir kanskje et lite preg av rustikke tanker, men vil mest huskes for den friske frukten. Bra! 180 flasker. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Prieur Sancerre Vinification en grappe entière 2016 –  Loire – 391,10 kroner           

Dette er vin på «spesialbestilling» av Vinmonopolet som det kun lages 300 flasker av. Druen er faktisk Pinot Noir. 30% er på eikefat, resten på ståltank.

Vinen viser en rikere nese og brer seg godt ut med mørkere rødbærsfrukt, litt lær og et hint av kaffe. Fylden er middels, men den tiltalende og friske frukten leker lenge i smaksbildet. Kirsebær, skogsbær og lær her. Litt følelse til Spätburgunder egentlig, uten at der negativt. Ganske lang fruktig utgang også. Til sommerglede eller til lettere kjøttretter som svinekjøtt. 180 flasker. 90 poeng.

 

Germain / Roches Neuves  Saumur-Champigny Marginale  2016 –  Loire – 400,70 kroner

På denne vinen er det brukt 100% hele klaser under fermenteringen.

Vinen gir ganske så parfymerte skogsbær, friske plommer og lett lær på nesen. Fylden er middels med ferske kirsebær og lett plomme. Også litt toffee. Tanninene softe og med på ferden. Vinen mangler kanskje litt kompleksitet, men vinen er meget fersk og vil passe mange av sommerens lettere kjøttretter, inkludert hvitt kjøtt. 180 flasker. 90 poeng.

 

Joguet Chinon Clos de la Dioptrie 2014 – Loire –  521,60 kroner         

Vinen har fått 18 måneder på fat og viser en tett mørkere farge på kjernen og med en lysere kant. Vinen har en bra ferskhet på frukten med skogsbær, lær, litt blodig kjøtt og steiner på nesen. På paletten er vinen middels fyldig med fin fersk frukt. Mer lysere kirsebær, halvmodne skogsbær og mørk toffee. Kanskje kler vinen varmere årganger bedre, men pent dette også. 132 flasker.  89 poeng.

 

Delaporte Sancerre Cul de Beaujeu – 2016 – Loire – 391,30 kroner

Vinplantene til denne ble plantet i 1999 og vinen har kun vært på ståltank. Dette gir en aromatisk og frisk nese med parfymerte skogsbær. Vinen er middels konsentrert på paletten med frisk fruktdreven stil med skogsbær og noe salthet. Tanninene er godt integrerte. Mye frukt, men oppleves kanskje som litt endimensjonal. 120 flasker. 88 poeng.        

 

Guiberteau Saumur 2017 – Loire – 270,10 kroner

Vinen er virkelig aromatisk og fersk på nesen. Den løper i mot deg og roper ungdommelig friskhet. Skogsbær, lett lær og lett blodige tanker. Fersk blod sådan. Fylden er middels og det er mye frukt her. Skogsbær og litt lær. Tanninene er faktisk litt stramme her, som gjør at du kan ha vinen til Entrecôte med en bra fett-rand. Bra sommerlig vin uten den store kompleksiteten. 84 flasker. 87 poeng.

 

Mourat Grenouillere Negrette  – 2017 – Loire –  257,70       

Denne vinen er laget 100% på Negrette-druer der vinstokkens alder er i gjennomsnitt ca 80 år. Noen av vinstokkene er utrolige 150 år gamle også.

På nesen er vinen ren og aromatisk med kirsebær, skogsbær og lett blodig jerngrep. På paletten er vinen middels fyldig med skogsbær og tanker til moden bringebær. Syren er tiltalende også i denne vinen som oppleves som frisk, dog litt enkel. 132 flasker. 87 poeng.

 

Ch. Yvonne Saumur-Champigny Yvonne  2015 – Loire – 320,70 kroner 

Druene kommer fra 28 små parseller. På nesen er vinen relativt frisk med kirsebær og bringebær. På paletten er vinen litt mer beskjeden med generiske røde bær og med litt tørrende utgang. Helt grei vin. 180 flasker.  86 poeng.

 

Zorah Karasì  2016 – Vayots Dzor – 320,40 kroner

Dette er en av de røde utgavene til Zorah fra Armenia. Modningen har skjedd på Amphora samt franske og armenske eikefat. Vinstokkene er ganske unge, 10-15 år gamle.

Vinen er litt reduktiv på nesen og viser en mer rustikk stil med mørkere røde bær, lær og litt blod. Sannelig litt røyk også. På paletten har vinen en middels fylde med skogsbær og litt lær. Rustikk tanke her også, og blir egentlig aldri så veldig spennende. 260 flasker. 85 poeng.

 

 Søte viner 

Dagueneau, D. Jardins de Babylone 2013 – Loire – 900,30 kroner   

Denne søtvinen fra Dagueneau har en mørkere gyllen gulaktig farge. På nesen er den tett og virkelig stram. Litt dronning med stiv nakke. Her får du nydelig frukt med aprikos, lys honning, strå og et preg av toast. På paletten er vinen fyldig og lett stram. Mer modne sitruser her med aprikoser, fersken, nøtter og et pent preg av mineraler. Ganske så linær med en flott syre som sømløst er med på ferden. Liker stilen! Bra! 108 flasker. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ogereau Quarts de Chaume Martiniere 2015 – Loire – 493,50 kroner

På nesen gir denne søtvinen et meget behagelig aromabilde med aprikoser, honning, litt mørkere pannekakssirup samt et pent preg av toffee. Ikke for komplekst nivå på aromaene, men dette er helt supert. Vinen har en pen fylde med en ganske så tung kjerne med aprikoser, mørkere sirup, og med et pent flintpreg. Balansen er strålende her, der syren og frukten leker som bestevenner. Sødmen er heller ingen uvenn. Bra altså! 132 flasker. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ogereau Coteaux du Layon Saint Lambert Bonnes Blanches  2015 –  Loire – 353,50 kroner

På nesen er denne søtvinen ganske så rik og fremtreden med fine aprikoser, nøtter, noe brent smørrik toast, fine sommerfriske blomster og lett trevirke. Vinen er nok ikke mer enn middels fyldig, men er allikevel flott balansert med et tiltalende smaksbilde av aprikos og nøtter. Nok en flott søtvin fra Ogereau. 132 flasker. 91 poeng. Spesielt anbefalt.       

 

Ch. Pierre-Bise Coteaux du Layon Beaulieu Rouannieres  2016 – Loire – 278,30 kroner

Denne søtvinen kommer fra 40 år gamle vinstokker og har vel hele ca 150 g/l restsødme. Fargen er nesten litt gul-orange preget og gir aprikos, nøtter og mineraler på nesen. Fylden er grei, men er nok et steg slankere enn de andre som lanseres. Også her aprikos, nektar og nøtt. Ikke for komplisert, men bare godt. 132 flasker. 88 poeng.      

 

Ch. Pierre-Bise Coteaux du Layon Rochefort  2017 – Loire –  250,40 kroner

Vinstokkene på denne er 40 år gamle. Også denne er gyllen gul-orange på fargen.

Litt forsiktig på nesen med moden sitrus, melon og aprikos. Fylden er middels, men frukten er bra nok og i bra balanse med syre og sødme. Aprikos, nøtt og litt pent trevirke kjennes på paletten. Bra søtvin, uten de alt for store kompliserte tonene. 132 flasker. 88 poeng.