Skip to main content

Tørre hvite viner fra Portugal

Det produseres hvite viner fra flere områder i Portugal som blant annet i Ribatejo, Alentejo og Douro, men det mest kjente område er Minho og dens underområde Vino Verde som en finner nord-vest i Portugal. Området preges av moderat maritimt klima og har mye nedbør som kan skape sine utfordringer. Appellasjonen er tradisjonsrik og har lang historie i Portugal. Det har vært en tradisjon for å selge druene til større kooperativer som har laget rike og fruktige viner gjerne med et høyt syrenivå og viner lave på alkohol (8-12%). Moderne tider har også kommet hit og det er nå over 30 000 produsenter som lager vin fra området. Dette fører åpenbart til stor kvalitetsforskjell på vinene herfra. Idag kan du både få fruktige og lettdrikkelige viner, men også kraftige viner med av og til vel mye eikepreg. De mest brukte druene er de lokale druene Loureiro og Arinto som ofte gir slankere viner, mens viner på Alvarinho kan gi mer konsentrerte og dype viner med større lagringspotensiale.

Også i Douro lager de hvite viner og spesielt vinmarker som ligger i høyden gir friske hvite viner med middels til høy syrenivå. En av de mer kjente produsentene av tørre viner er «Wine & Soul«, selskapet som Sandra Tavares da Silva og Jorge Serôdio Borges startet så sent som i 2001. De hadde på det tidspunktet verken vingård, vinmarker, eller druer, men har idag en rekke anerkjente viner blant annet den røde vinen «Pintas» som har fått høye poengsummer av Wine-spectator. Deres lille rocke-prosjekt Guru er fra 50 år gamle vinstokker i Murça i Douro som er en blend på like deler av Viosinho, Rabigato, Codega do Larinho og Gouveio-druer. Vinen fermenteres i 15 dager og modnes i 7 måneder på franske eikefat.

Samme typer druer brukes både til flotte tørre viner og Portviner fra Douro-dalen. Foto: Roger Kolbu.

Tørre røde viner fra Portugal

Portugal er som nevnt et meget spennende vinland, ikke bare på grunn av dens flotte Portvinsproduksjon, men også for at landet med dens rike variabler av druer, jordsmonn og klima lager viner av ulik stil og uttrykk. Som nevnt starter vinområdet Douro åtte mil fra Porto og østover mot spanskegrensen. Druene Tourgia Franca, Tinta Roriz (klone av Tempranillo), Tinta Barroca, Tinta Câo, og sist men ikke minst Touriga Nacional brukes både rød og portvinsproduksjon Douro-regionen, men det er lov til å lage portvin fra et titalls druer. I Douro er de røde tørre vinene ofte preget av konsentrert mørk frukt, tunge fattoner og med faste tanniner.

I Bairrada som ligger mellom Dào og Atlanterhavet er det et maritimt klima der somrene byr på varme og sol, mens under vinterhalvåret kan nedbør være mer utfordrende. Det er Braga druen som er maestroen i Bairrada som ofte gir viner med en dyp mørk farge, med preg av blå-sorte bær og faste tanniner. Andre ulike portugisiske druer som Touriga Nacional og Alfrocheiro Preto brukes også samt at det finnes innslag av franske druer her.

Dâo, vinregionen som er en av de eldste vinområdene i Portugal, ligger Ca 8 mil sør for Douro. Vinmarkene ligger på jord over granittgrunn og sammen med klimaet blir vinene herfra mer elegante og har ofte et fint syrlig preg. I vinene kan du forvente mer delikat frukt med røde bær, mykere tanniner og viner med høy syre. Klima er litt som vi kjenner i andre deler av Europa med kjølige vintre med nedbør, mens på sommeren er det varmere og med tydelig temperaturforskjeller mellom dag og natt. Det dyrkes en rekke druesorter her, som Touriga Nacional, Tina Roriz og Alfrocheiro Preto.

En ny spennende produsent fra Dâo er Aune Lohmann som trønderen Roar Aune og hans følge Petra Lohmann står bak. Roar arbeidet i mange år i motebransjen, men lever nå ut drømmen som vinbonde sør i Dao-regionen på vingården Quinta Das Merces. Paret får hjelp av ønologen Virgilio Loureiro, men arbeidet både i vinmark og kjeller blir utført av ekteparet selv. I helgen som var arbeidet Roar med å pakke ferdig en ny forsendelse med viner som straks er på vei til Norge. Produksjonen har økt det siste året og de laget i år ca 9000 – 10 000 flasker med vin. Og druene? Ja, det stemmer. De fottråkkes.

I 2017 opplevde de tragedien under de voldsomme skogbrannene. Deres 400-500 år gamle vingård brant ned til grunnen sammen med 1 hektar skog, uthus og låver. Også noen vinstokker ble rammet, men heldigvis ble vinkjeller og lager reddet i siste liten. Heldigvis har Aune og Lohmann brettet opp armene og fortsetter med deres lidenskap og som Roar sier – «Vi reiser oss fra asken og sender mer vin til Norge, vi». Imponerende!

Høstens druer er på vei inn. Foto: Petra Lohmann.

Flotte druer hos Aune Lohmann. Foto: Petra Lohmann.

Det produseres også vin i regionen som strekker seg fra Beiras og langs kysten ned til Lisboa. Tidligere het vinområdet Estremedura, men har i de siste år fått navnet Lisboa som har 9 underområder for vinproduksjon. En av disse underområdene er «Alenquer», som ligger med sine høydredrag nordvest for Lisboa. En av vinprodusentene herfra er «Quinta de Chocapalha» med sine 45 hektar vinmarker som har historie tilbake til 1600-tallet. Vinene herfra fikk en løft etter at Alice og Paulo Tavares da Silva overtok og renoverte eiendom og vinmarker på 80-tallet. Også husker du nevnte Sandra Tavares, den ene halvparten av Soul & Wine? Hun startet nok ikke på bar bakke, det skal for ordens skyld nevnes at Sandra allerede hadde debutert som vinmaker hos sin familie hos Quinta de Chocapalha da Wine & Soul så dagens lys.

«Quinta de Chocapalha» med sine flotte vinmarker. Foto: Roger Kolbu.

Et annet under-område i Lisboa er den glemte vinregionen Colares med historie tilbake til romer-riden. Vinområdet er det minste i Portugal og ligger helt vest ved kyststripen langs Portugals kyst og er bare 45 minutter kjøretur fra Lisboa.

Dessverre er området under skikkelig press. For 70 år siden var det 500-600 forskjellige druedyrkere med 1100 hektar vinmark. Nå er det under 50 dyrkere igjen som forvalter kun 20 hektar vinmark, mye på grunn av at vinområdene blant annet har blitt ferieboliger for eliten i fra Lisboa. Det er ikke bare vinene herfra som sjeldne, men også druen. Den portugisiske druen Ramisco blir kun dyrket i Colares og gir viner med tydelig syrepreg og faste tanniner. Området er også en viktig del av vinhistorien. Da vinlusen Phylloxera herjet på slutten av 1800-tallet ble ikke Colares berørt. Vinlusen var ikke begeistret for jordsmonnet av sand og styrte unna.

Klima her er relativt kjølig med været som kommer inn fra Atlanterhavet, men området får hjelp av Sintra-fjellet og sanden som ligger som et lite varmeteppe. For å beskytte vinregionen ble det på 30-tallet bestemt at vin under områdebetegnelsen Colares skulle vinifiseres i et kooperativ som fikk navnet Adega de Colares. Vinen ble så solgt videre til vinhusene som lanserte vinene.

Viuva Gomes lanserer nå i disse dager flere årganger i Norge, der både 1965, 1967 og 1969-årgangen er mulig å få tak i.

Kjelleren til Viuva Gomes. Foto: Roger Kolbu

Gamle portugisiske herremenn samlet. Nå er flaskene kommet til Norge! Foto: Roger Kolbu.

Josè Baeta – Eieren av Viuva Gomes. Foto: Roger Kolbu

Vinene fra Portugal er såpass forskjellige med ulike vinområder, stiler, og bruk av hundretalls druer så det er vanskelig å anbefale portugisiske viner til matfølge på generelt grunnlag. Se derfor under hver anbefalt vin for hva vinen kan passe til av matfølge.

Artikkel og smaksnotater om Portvin kan du lese ved å trykke HER.

Smaksnotater

Hvite viner

Wine & Soul Guru White 2016 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

En hvit godbit fra Douro i Portugal. Vinen er laget på en god blanding på druer som Gouveio, Viosinho, Rabigato, Codega, og Larinho. Denne vinen er relativt sjelden med kun 60 flasker tilgjengelig i Norge. På nesen er vinen middels intens med ren deilig rund gul frukt med et herlig spisst krydder som kommer smygende opp av glasset. Middels konsentrert på paletten med nektar og epler med en fin balanserende syre. Litt hul i midtpartiet, men vinen avslutter med en lang fruktig utgang. En meget god vin. 90 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Aune Lohmann Branco 2016 – Bestillingsutvalget – 180 kroner

Det er nok de røde vinene fra Aune Lohmann som er mest interessante foreløpig, men denne hvite har en fin rik nese med litt grønnere frukt og noe blomster-preg. Vinen har lav til middels koonsentrasjon med saftige gule frukter og med et lite bittert grapefrukt preg. Bra mineralitet her. Ukomplisert, men en enkel og grei vin til enklere fiskeretter. 84 poeng.

 

Røde viner

Viuva José Gomes da Silva & Filhos Colares Reserva Tinto 1965 – Spesialbestilling hos importør Winetailor – 1000 kroner

Det er lansert tre eldre herremenn fra Portugal og nevnte Colares området rett ved Lisboa. Vinmarken ligger i et område med et relativt kjølig klima der sanden virker som et varmeteppe. Alkoholprosenten er på behagelige 11%.

Vinen har en dypere tiltalende sursøt tørket frukt, mot lett sviske og gårdsbrukstoner på nese. Vinen er middels konsentrert på paletten med relativt dyp forførende ren frukt som ikke vokser i munnen, men forblir bare herlig med rene røde bær, jordlig og med et fint mineralsk preg. En bra sursøt utgang også, ikke minst er de integrerte tanninene flotte. Til glede og ettertanke. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Carm Maria de Lourdres 2011 – Bestillingsutvalget – 399 kroner

Casa Agricola Roberedo Madeira (CARM) holder til i Almendra, som ligger i Øvre Douro i Portugal og har også gamle tradisjoner med både vin og olivenolje. Produsenten har i de siste år fått en økende anerkjennelse av både vinpresse og vi konsumenter.

Denne premium-vinen fra Carm er laget på 30% Touriga Franca og 70% Touriga Nacional-druer. Vinen er lagret 24 måneder på eikefat som er 1 år gamle. Høy intensitet på nesen med mørke skogsbær og modne kirsebær. Fint konsentrert frukt på paletten med dypere mørk frukt som bare vokser i munnen. Litt varm frukt, som kanskje preges litt av alkoholen på høye 15%. Også faste tanniner som krever tid for å integreres. Dette er en seriøs vin, som vil ha mange tilhengere. Jeg slår et slag for at denne vil passe utmerket til et viltmåltid, prøv den gjerne til hjort. Du skal ikke se bort i fra at den utkonkurrerer en god del Amaroner og ypper seg med flere nord-Rhone viner også. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Viuva Josè Gomes da Silva & Filhos Colares Reserva Tinto 1969 – Bestilligsutvalget – 550 kroner 

Vinen har en herlig tett rød kjerne med tegn til orange kanter. Denne 48-åringen ser latterlig ungdommelig ut faktisk. På nesen er vinen intens, nesten leken med syrlig sursøt frukt, røde tørkede bær, tydelig stalltoner, sopp, rosin, lær, og tørr knust stein. Også et tydelig preg av neglelakkfjerner, men som ikke blir alt for negativt.

Vinen er middels kosentrert på paletten og gir raskt et preg av sursøte bær som vokser godt i munnen. Den herlige syrlige tonen er virkelig frisk og lekende, men det blir aldri for mye. Det er nok frukt i vinen til at syren ikke virker overveldene. Balsamico, tørr jord, bittelitt lær og et tydelig saltpreg på en lang utgang der tørrende tanniner er merkbare. Her drikker du historie til en rimelig penge. Et absolutt must for den som vil prøve noe sjeldent. 91 poengSpesielt anbefalt.

 

Viuva Josè Gomes da Silva & Filhos Colares Reserva Tinto 1967 – Spesialbestilling – 800 kroner

Her er den tredje eldre herremannen som nevnt. Vinen er ganske så levende på nesen med moden rød frukt, stallaromaer og lett sviske. Vinen er middels konsentrert med høy syre, men vinen har en tiltalende og leken moden frukt med sursøte kirsebær, moreller, noe jordlig preg og soltørket lær. Vinen har en fin utgang, med preges av vel tydelig syre. Drikker fint i julen, trenger ikke så mye mer lagring. 89 poeng.

 

Quinta de Chocapalha Vinha Mae 2013 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

En vin på 27 år gamle vinstokker med 60% Touriga Nacional, 20% Syrah og 20% Tinta Roriz fra nevnte Quinta de Chocapalha og er kanskje deres flotteste vin.

Vinen har en middels intensitet på nesen med harmoniske røde generiske bær med et fint underliggende krydder. Medium + konsentrasjon på paletten med klare mørkere røde bær, mokkabønner og fat. Dette en typisk Entrecôte vin der tydelige tanniner, som absolutt hører hjemme i vinen, vil passe kjøttet ypperlig. De lager god rødvin i Portugal, ingen tvil om det! En seriøs vin, men jeg liker det sånn. 89 poeng.

 

Niepoort Lagar de Baixo 2014 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Denne vinen kommer fra kalkholdig vinmarker som ligger sør for Duoro i Portugal. Vinstokkene til denne Braga-druen er 70 år gamle og Niepoort arbeider etter biodynamiske prinsipper. Vinen er modnet i 20 måneder på fat som er 2500 liter. På nesen er vinen rik og fruktig med saftige skogsbær, parfymerte bringebær og med et lett sjokoladepreg. Vinen er middels konsentrert, men framstår litt stram og med stiv nakke, selv om de røde bærene og lærpreget er innbydende. Vinen mangler kanskje litt syre, men dette er aboslutt en morsom vin som kan passe til hvitt kjøtt. 88 poeng.

 

Niepoort Poeirinho 2014 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Denne er også fra Niepoort og har en litt reduktiv åpning på nesen med litt stramme røde bær og fine lærtoner. Også litt stallpreg. Vinen er middels konsentrert på paletten med litt syrlige røde bær, nesten med noe gult/orange bærpreg. Denne krever litt mer tid i kjelleren en Baixo, men dette er en interessant vin som er tappet ufiltrert. 88 poeng.

 

Aune Lohmann Touriga Nacional 2015 – Bestillingstuvalget – 175 kroner

Denne vinen kommer følgelig med 100% Touriga Nacional druer som er håndplukket og ikke minst – fottråkket. Det er både brukt ståltanker og franske fat, der 60% av vinen lå i disse eikefatene i 6 måneder. Vinen har en middels intens nese med bra rød frukt, med noe animalske toner, litt sjokolade og lett våt lær. Vinen er middels konsentrert på paletten, og egentlig litt slankere en ventet. Fin rød frukt, godt med krydder og lett sjokolade. Jeg synes kanskje kalv og noe forskjellig vilt vil passe utmerket her. Bra vin! 87 poengSpesielt anbefalt. 

 

Aune Lohmann Tinto Alfrocheiro 2015 – Bestillingsutvalget – 175 kroner (Det står 2013 på nett, men 2015 finnes i utsalgene)

Her kommer de røde vinene fra norske Aune og den tyske kona Lohmann som omtalt under deres hvite vin. Vinen er laget på 100% Alfrocheiro-ruter og oppfattes som rik med trøkk på nese med litt varme moreller, kirsebær og mørk sjokoladepreg. Middels konsentrasjon på paletten med modne røde bær med en fin syre og tanniner som er behagelig gjemt i vinen. Jeg tenker umiddelbart en vin til lam her. En bra vin dette, med fine 13% alkohol. 87 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Quinta de Chocapalha 2013 – Bestillingsutvalget – 160 kroner

Drueblend med 50% Touriga Nacional, 20% Tinta Roriz, 10% Touriga Franca, 10% Castelao og 10% Alicante Bouchet-druer. Fin intensitet på nesen med rikere frukt med røde bær, krydder og urtepreg. Middels konsentrasjon på paletten med litt steinfrukt og noe krydder. Litt kort utgang, men lett å like denne til for eksempel forskjellige tapasretter. 86 poeng