Skip to main content

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Smaksnotater

Røde viner 

Passagem Reserva 2015 – Partiutvalget – 228 kroner

Enklere er oftest det beste med kun to druer i denne Portugiseren fra Douro broderlig delt på 50% Touriga Nacional og Touriga Franca. Modningstiden er på hele 18 måneder i franske eikefat.

Yes. Endelig! En vin med bra intensitet og dybde i frukten som roper tøffhet til sommerens kraftigere kjøttretter. Modne solbær, lett sødmefulle bjørnebær og tydelige eksellent kaffearoma gir et meget bra aromabilde. På paletten er vinen middels fyldig, men har en bra dybde i frukten. Mørkere skogstoner med solbær, bjørnebær, skogsbær, lær, lett krydder og kaffebønner. Syren og tanninene kler vinen godt. Jepp – endelig en vin med litt trøkk under denne lanseringen. Bra! 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Planeta Etna Rosso 2016 – Basisutvalget – 200 kroner

Planeta fra Etna-området på Sicilia lager stort sett gode viner og denne er laget på 100% Nerello Mascalese. Skallmaserasjonen er i to uker med daglige omrøringer. Modningen har foregått i 6-8 måneder på trefat og ståltank.

Vinen har en fruktig og leken tone på nesen med kjølige røde bær med brignebær i spissen sammen med litt krydder og lær. Tiltalende dette! Vinen er middels fyldig på paletten med sursøte røde bær med fokus på bringebær, undermodne jordbær, kirsebær og en neve med moreller også. Tanninene er middels faste og kler vinen godt. Kompleks er den ikke – bare kul og frisk til sommeren! Bra vin. 88 poeng.  Spesielt anbefalt. 

 

Colinas Do Douro Reserva 2015 – Basisutvalget – 170 kroner 

Det lages ikke bare Portvin i Douro, men også tørre gode røde viner. Drueblenden er på 30% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz og 20% Tinto Câo. Modning i 12 måneder på brukte eikefat.

Skogbrann! Her velter flotte røykaromaer opp av glasset sammen med modne solbær, sødmefulle bjørnebær og lett kaffe. Bra nese! På paletten mangler vinen litt pondus, selv om frukten i seg selv er frisk med plommer, bjørnebær, og et pent kaffepreg. Tanninene er noe rustikke, men dette er mye vin for pengene og vil passe fint til sommerens grillretter. 87 poeng.  Spesielt anbefalt. 

 

Ioppa Ghemme 2007 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Denne vinen fra Ghemme i italienske Piemonte er laget på 80% Nebbiolo og 20% Vespolina.

Her får du en klassisk moden Nebbiolo-nesen med modne kirsebær, tørkede roser, og den utviklede følelsen av tørket lær og sopp. På paletten er vinen middels konsentrert med modne kirsebær, noe sursøtt rødt inlag, lær, litt sopp og med et lett preg av mineralitet. En noe utviklet vin som gir et greit inntrykk av moden vin fra Ghemme. 87 poeng.

 

Donnafugata Soul Vulcano Etna Rosso 2016 – Partiutvalget – 240 kroner

Sicilia og Etna her også med 100% Nerello Mascalese.

Vinen gir en mer rikere rødbærsfrukt på nesen med lett søtladen stil. Bringebær, plommer og et bittelitte snev av kjøtt. Også denne vinen har en middels fylde med bra dybde i frukten. En fin kirsebærsnerve med en syre som holder pent tak i vinen. Tanninene blir litt andrefiolin faktisk. Bra utgang også. Ha den til grillet svinekjøtt i sommer. 87 poeng.

 

Blankbottle Pseudonym Cinsault – Basisutvalget – 291 kroner

Denne karen fra Darling i Sør-Afrika er modnet i 12 måneder på gamle eikefat.

Vinen har en mer oppulent stil med sursøte kirsebær og en følelse av en nedlagt gammel bensinstasjon med snev av petroleum og gammel støv som ligger på bakken. På paletten er vinen middels fyldig med en overraskende syrlige nerve. Litt tidlig plukkede bær? Vet ikke, men får følelsen. Markjordbær, kirsebær og friske karameller. Bra tanniner i denne vinen som vil passe fint til spareribs med syrligere marinade. 87 poeng. 

 

B Vitners Lone Wolf Cinsault 2017 – Partiutvalget – 250 kroner

Denne vinen fra Stellenbosch i Sør-Afrika er laget på 100% Cinsault og ordnet i nøytrale fat i 10 måneder.

Vinen har bra intensitet på nesen med kirsebær og sursøte moreller. Tiltalende dette egentlig. På paletten er vinen middels konsentrert med sursøte røde bær og noe vanilje. Denne vil passe fint til retter av svinekjøtt nå i sommer. Noe enkel, men bra vin. 87 poeng. 

 

Casa Ferreirinha Callabriga 2015 – Basisutvalget – 210 kroner

»kun» 3 druer i denne vinen fra Douro i Portugal med 40% Touriga Franca, 35% Touriga Nacional og 25% Tinta Roriz. Modningstiden er 12-18 måneder på eikefat.

Denn portugiseren har en sødmefull tiltalende nese med plommer, kaffe, røyk og lette kryddertoner. Ikke voldsom konsentrasjon på paletten, men gir fine sursøte rødebær med solbær og kaffe. Litt smattende fine tanniner som gir et bra bitt. Ikke komplekst – bare godt! 87 poeng.

 

Ramos 2016 – Basisutvalget – 170 kroner

Som vanlig har Portugisiske viner en rik drueblend og denne er laget på 42% Alicante Bouschet, 18% Aragónez, 15% Touriga Nacional, 15% Trincadeira med mer.

Denne vinen har en fin jordlig stil på nesen med tørr skogbunn, rustikke plommer og krydder. Et stikk av solbær også. På paletten er vinen middels fyldig med noen sursøte frukter, saftige plommer, skogsbær, og urter. Tanninene er ganske tørrende. Mye vin for pengene dette. 86 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Domaine Le Garrigon Côtes du Rhône 2017 – Basisutvalget – 160 kroner 

Vinen fra Sør-Rhone er laget på 60% Grenache, 30% Syrah og 10% Carignan.

Vinen har mørkere røde bær på nesen med kaffe, lær og lett krydder. Fylden er grei med mørkere kirsebær, krydder og litt jordlige toner. Ukomplisert, men vil fungere fint til sommerens biffer. 85 poeng.

 

Passo Dei Sani Rosso Premium – Testutvalget – 152 kroner

Vinen er fra Terre di Chieti i Abruzzo, Italia og er modnet på franske eikefat i få måneder.

På fargen er vinen mørk som natten og prøver å følge opp på nesen også med mørkeblå bær, kaffe og lett blodige toner. Også tunge kryddertoner her. Vinen har en middels fylde på paletten med sursøte bær, men også med vel sødmefulle mørkere bær. Også litt krydder, fyrstikk og lær. Mye vin for pengene, dog kanskje litt sødmefull for noen. 84 poeng. 

 

Mais Oui Pinot Noir – Basisutvalget – 130 kroner

100% Pinot Noir fra Languedoc-Roussillon i Frankrike. Ca 4 måneder på ståltank før flasking.

Dette er en helt enkel og ukomplisert vin med friske kirsebær på nesen. Konsentrasjonen er heller ikke stor med friske sursøte røde bær og noe krydder. Hvorfor tas den med? Fordi dette er en vin som behager og vil fungere rett og slett som en ukomplisert, men rimelig og god vin på terrassen i sommer. 83 poeng.