Bernhard Huber, gudfaren av tysk pinot noir, finpusset sine viner gjennom tiår og satte dype spor etter seg. Etter farens altfor tidlige bortgang i 2014 har sønnen Julian, med dyp kjærlighet til pinot noir, men også til mineralske chardonnayviner, gjennomført viktige endringer, samtidig som farsarven holdes i hevd. Vinene er nå nærmere Burgund enn noen gang før.
From Baden with love
Julian Huber er begeistret når han skal sette ord på 2022-årgangen.
– 2022 er en veldig spesiell årgang for oss. Det er en årgang som jeg og alle mine vinmakervenner sier vi gjerne ønsker en reprise av. Vi hadde veldig god kvalitet, veldig god avkastning. Alt gikk veldig fint. Det eneste vi måtte passe på var at vi ikke fikk overmodne druer, siden det var så varmt, forteller Julian.
– Hvis man ser på de røde vinene, tror jeg at jeg aldri i løpet av de ti årene etter at jeg tok over etter min far, har sett vakrere druer med den type perfekt modning, friskhet og tykke skall som her. Jeg er en stor tilhenger av 2022-årgangen fordi den kombinerer fantastisk parfyme med dyp konsentrasjon – og det uten at det blir for mye.
Vi spoler tiden noen tiår tilbake.
I 1987 grunnla Julians far, Bernhard Huber, sammen med kona Barbara, familiebedriften som bærer hans navn i Malterdingen i Baden. Drevet av ønsket om å lage elegante kvalitetsviner basert på pinot noir-druen slik man gjorde det i Burgund, jobbet Bernhard målbevisst for høyere plantetetthet og lavere utbytter i vinmarkene, samt høyere konsentrasjon i vinene.
Selv om Burgund var hovedinspirasjonskilden, forsøkte ikke Bernhard å få sine viner til å smake som burgundere. Han evnet å skape en unik identitet og vinstil knyttet til opprinnelsesstedet, sitt elskede Baden. Han næret en dyp kjærlighet til vinmarkene her. Allerede på 1990-tallet var familiebedriften ansett som Tysklands beste rødvinsprodusent. Bernhard spilte en nøkkelrolle i å gjøre tysk pinot noir kjent utenfor Tysklands grenser.
Historien om familiebedriften har også en trist side. Bernhard ble diagnostisert med uhelbredelig kreft i 2012. Julian studerte på dette tidspunktet i Geisenheim, men forberedte seg på å overta driften. Der andre kanskje hadde trukket seg tilbake, valgte Bernhard å fortsette. Helt til det siste var han beskjeftiget med familiebedriftens fremtid, og far og sønn jobbet tett for å legge veien videre. Faren hadde det siste ordet, men lyttet til Julians ideer. Sammen tok de noen beslutninger og satte i gang noen ting, blant annet enda tettere beplantning og reduksjon av dyrkingsarealet. De var også enige om den nye kursen Julian senere har tatt med sine hvitviner. Mer om dette senere.
Bernhard Huber døde i juni 2014, bare 55 år gammel. Etter dette overtok Julian og moren Barbara familiebedriften. En ting er sikkert: Julian har arvet sin fars kvalitetsbevissthet og hans kjærlighet til Baden og vinmarkene.
Balansekunstneren
Etter videregående begynte Julian i lære for å bli vinmaker – først ett år i Württemberg, så ett år i Burgund. Han begynte deretter å studere ønologi i Geisenheim i 2011, og gjennomførte praksis i Sør-Afrika. I 2013 returnerte Julian til Malterdingen for å jobbe med det som skulle bli farens siste årgang.
Da Julian overtok familiebedriften, var forventningene til ham høye. Dette er forventninger han til de grader har innfridd. For hver årgang blir det tydeligere hvilken enestående vinmaker han er. Julian jobber med folk fra det samme vinmakingsteamet som Bernhard gjorde, blant dem Yquem Viehhauser, Bernhards assistent i en årrekke.
Han har flere forbilder, men ifølge Julian er det faren som har formet ham mest. Bernhard sluttet aldri å fintune sine viner, og det gjør heller ikke Julian når han produserer sine elegante, balanserte viner. Han er på konstant søken etter små forbedringer av det som allerede er velfungerende i vinmarkene og i kjelleren. Underveis har Julian gjort flere mindre, men likevel viktige endringer som har betydd en utvikling i vinstilen.
– Min fars vinstil var for tung som ung. Far var en tålmodig mann, som ønsket at man ventet med å åpne hans flasker. Han hadde rett. Hans viner trenger tid. Jeg likte stilen, men kunne aldri kopiere den, sier Julian ettertenksomt.
Julians første årgang var 2014. Det ble ikke gjort store endringer i starten.
– Åpner du en flaske 2014, kjenner du igjen min fars klassiske stil. Vi plukket tidligere enn før. Men i kombinasjon med mye hele klaser var det litt mye. Dette endret seg i 2015, med mindre nye fat og hele klaser, og er redusert år for år. Fra 2019 har vi funnet stilen mer slik den kommer til å være fremover.
Vinporteføljen er også blitt betydelig slanket.
– Da jeg kom til vingården produserte vi rundt 30 forskjellige viner. Nå lager vi vel fjorten. Så porteføljen er blitt mye mindre og samtidig mer fokusert på de to viktigste druetypene våre.
Lang historie
Dyrking av spätburgunder har dype røtter i Malterdingen. På slutten av 1200-tallet brakte cisterciensermunker med seg pinot noir-druen fra Burgund og plantet vinstokker i vinmarken Bienenberg. Munkene mente at de klimatiske forholdene – med kjølige temperaturer og endel regn – var nær perfekte her, og at jordsmonnet – med mye forvitret kalk – var veldig likt jordsmonnet i Burgund. Likhetene mellom de to områdene var også noe Bernhard Huber vektla da han besluttet å produsere egne viner, og som Julian trekker frem når han skal beskrive sine hjemtrakter og hvorfor dets jordsmonn og terroir er så godt egnet for hans vinproduksjon.
De nevnte munkene bygget også en gård, og det er her, på plotten i Malterdingen som kalles Mönchhofmatten, Hubers vineri ligger i dag. Frem til Bernhard overtok gården fra sin far og grunnla vineriet, hadde familien i alle år solgt alt druemateriale fra vinmarkene til det lokale winzergenossenschaft – det lokale vinbondekooperativet. Men Bernhard ønsket ikke lenger at høykvalitetsdruer fra egne vinmarker skulle forsvinne i kooperativets viner. Han ville lage egne viner som kunne konkurrere med viner fra Burgund.
– Det hører med til historien at min farfar var grunnlegger av kooperativet. Du kan tro det ble konflikt av at sønnen til grunnleggeren startet for seg selv, forteller Julian med et stort smil om munnen.
Bernhard Huber begynte med 5 hektar vinmarker. Med tiden besluttet han å kjøpe ytterligere parseller i området. I dag eier Huber-familien totalt 28 hektar vinmarker. Cirka 70 prosent er plantet med pinot noir, rundt 15 prosent er plantet med chardonnay, mens det resterende er plantet med blant annet pinot blanc og pinot gris.
Tradisjonstro og nytenkende
Når det gjelder rødvinene, forener Julian Huber vinmaking etter burgundsk modell med familietradisjoner. Han lærte mye av sin far om vinmaking, men det har vært en utvikling i vinstilen. Julians spätburgundere er slankere, har kjøligere frukt og mer eleganse.
Vinmakingsfilosofien er basert på at «less is more».
– Min far ekstraherte mer, vinene var mer maskuline og trengte tid. Det var tidstypiske viner. Jeg tenker at vi har en mer feminin stil. Vi fokuserer på mindre ekstraksjon. Vi søker etter friskhet og den sjarmerende siden av pinot noir, sier Julian.
Vinifikasjonen foregår ved at druematerialet gjennomgår spontangjæring og skallmaserasjon i store, åpne eikefat i 18-23 dager. Tradisjonelt har det vært en stor andel hele klaser i pressingen.
– Dette hang sammen med hva slags kloner vi hadde også. Min far fikk mer liv og struktur i vinene med stilker. Men i tørre årganger, med mindre frukt, måtte vi være forsiktige. Det kunne bli for grønt, forteller Julian.
Bruken av hele klaser har endret seg. Der far Bernhard benyttet seg av 70-80 prosent hele klaser, besluttet Julian i løpet av noen år å bruke mindre og mindre. Siden 2017 vinifiseres alle pinot noir-viner på samme måte og med 100% avstilking.
– Da jeg overtok i 2014 prøvde jeg mye for å holde kvalitetsnivået i den typen rødvinsstil min far hadde. Men for å være ærlig klarte jeg ikke det, og jeg måtte tenke nytt om stilen. Vi gjorde eksperimentelle ting i 2015-2016, og reduserte andelen hele klaser til 15-20%. Men vi så også at cuvéene viste veldig godt terroiridentiteten når vi avstilket 100%. Og det er der vi har landet. Det viktigste for meg er bare å håndtere hver vin på samme måte, slik at vi virkelig kjenner terroiret og vinmarken, ikke vinmakingen på slutten, forklarer Julian.
Rødvinene modnes på det fine bunnfallet i opptil 18 måneder på hovedsaklig brukte, franske eikefat før de tappes uten filtrering eller klaring på flaske.
Bruken av tre og nye eikefat har gått ned etter at Julian tok over. Han gir uttrykk for at far Bernhard var en en trofast tilhenger av høy andel nye fat.
– I 2013 fikk jeg snakket med ham om mitt syn på fatbruk, fordi jeg var tilhenger av å redusere bruken av nye fat. I 2013 brukte vi 50-60 prosent nye fat. Men den gang var det nødvendig i kombinasjonen med bruken av hele klaser.
Andelen er nå inntil en tredjedel, avhengig av årgangen og seleksjonene. Vinene uttrykker nå tydeligere struktur, nerve og terroirpreg.
– Vi jobber med opptil 30 prosent nye fat. Vi ønsker ikke for mye eik og bruken må være skånsom. Vi ønsker alltid å respektere frukten og terroiret, men dette med fatbruken er spesielt viktig i årganger med delikate, transparente viner, forklarer Julian.
Jakten på mineraliteten
Før far Bernhard gikk bort, var far og sønn enige om å videreutvikle familiebedriftens hvitviner. Blant annet høstes chardonnaydruene nå tidligere og vinene påvirkes i mindre grad enn før av tre. Julian bruker også mer ståltanker enn sin far til noen av hvitvinene. På hvitvinsområdet har Julian funnet sin egen stil og nådd nye høyder nærmest år for år. Hans viner har en strammere, renere karakter sammenliknet med viner hans far laget.
– Da jeg overtok vingården var fotavtrykkene etter min far veldig store. De er fortsatt veldig store. Men fordi det alltid var pinot noir det handlet om når man snakket om min far, var det mye lettere for meg å finne min plass når det gjelder hvitvin og komme med nye ideer om chardonnay. Jeg kom inn som 24-åring og trodde jeg kunne gjøre alt bedre. Jeg har selvsagt prøvet og feilet. Jeg begynte men å lage viner nesten helt uten fatpåvirkning, men har etter hvert funnet balansen, forklarer Julian.
Familiebedriften har produsert rene chardonnayviner siden begynnelsen av 1990-tallet. Der Bernhard la vesentlig mer vekt på moden frukt og tre, har Julian i betydelig grad endret stilen mot mer friskhet og eleganse. Og ikke minst har han lyktes med å fremheve mineraliteten og skape viner med tildels sylskarp presisjon.
Vinifikasjonen foregår på samme måte for alle hvitviner. Hele drueklaser presses. Druemosten gjennomgår en rask spontangjæring, og deretter en sen malolaktisk omdanning om våren det påfølgende året. Vinene modnes på bunnfallet i opptil 14 måneder i franske eikefat, hvorav 1/3 er nye fat (ca. 35 % i 2022-årgangen) og 2/3 er brukte eikefat. Vinene tappes deretter ufiltrert på flaske.
En viss lett reduktivitet er nå blitt karakteristisk for flere av vinene, og bidrar til et godt lagringspotensiale.
– Reduktivitet er fint, hvis det ikke dekker for mye. Det kan skjule potensialet. Så vi er forsiktige, forteller Julian.
Noen nyvinninger har kommet til på hvitvinsfronten de siste årene. Et eksempel er Breisgau.
– 2022 er den andre årgangen av Breisgau, som er en blend av pinot gris (grauburgunder) og pinot blanc (weissburgunder). I vårt område har det tradisjonelt vært veldig vanlig å kun produsere en ren grauburgunder. I Tyskland drikkes det mye endrueviner. Men hos oss er vi ikke så veldig fokusert på druesorter. Vi fokuserer mye mer på opprinnelse. Og der ligger tanken bak Breisgau. Ideen var bare å ha en estatevin, en kvalitetsvin, som får frem det typiske fra regionen vår.
Malterdinger Chardonnay er også kommet til. Her har tanken vært å lage en skikkelig kvalitetschardonnay av en villagevin. Julian forteller at det blant annet er gjort et større arbeid med å selektere kloner med høyere kvalitet.
– Vi er ikke kommet like langt i arbeidet med chardonnay som vi har med pinot noir, men vi har kommet et godt stykke i å selektere druekloner som passer vår smak bra, som har et godt utbytte i kombinasjon med jordsmonnet her, men som også har fin syre og god konsentrasjon.
En tid for rosé
Siden 2020-årgangen har det også blitt produsert rosévin med Bernhard Huber på etiketten.
– Far produserte rosé frem til 2005. Rosé var aldri favorittvinen hans. Men vi hadde mange sommeliervenner som spurte om vi kunne produsere en rosé, og vi gjorde oss mange tanker. Vi hadde noen vinmarker i Malterdingen med pinot noir hvor vi slet med å oppnå tilstrekkelig modning og hvor rødvinene ble for syrlige. Jordsmonnskarakteren egentlig egner seg bedre for hvitviner. Så vi bestemte oss for å prøve med disse vinstokkene. Jeg hadde aldri laget rosé før. Men vi endte med å gjøre det samme som vi gjør med chardonnayvinene. Derfor er fargen heller ikke for mørk, forklarer Julian.
Ifølge Julian var det aldri en idé å produsere en lettdrikkelig rosé for sommeren, men desto mer en rosé for gastronomene og en som kan lagres.
– I noen årganger, som 2021 og 2023, får druene litt maserasjonstid, mens vi i en varm årgang som 2022 presset direkte før gjæring på fat. Det er ca 30 % ny eik. Vinen har to vintre på bunnfallet. For oss er det veldig viktig å gi terroiret så mye plass som mulig. Derfor må vi være forsiktig med fatbruken. Selvfølgelig trenger vi tre i vinstilen vår, men ikke for mye. Og modning på bunnfall er et veldig viktig verktøy for oss for å gi terroiret nok plass.
Ypperlig terroir
Julian og hans team jobber med et knippe flotte vinmarker. Blant disse finner man tre strålende GG-vinmarker.
– De eldste vinstokkene, som du blant annet finner i Alte Reben Spätburgunder, ble plantet av min bestefar på 1950-tallet. De eldste vinstokkene er altså nesten 70 år gamle. Ellers ble mye plantet av min far på begynnelsen av 1980-tallet. De gamle vinstokkene har vanligvis mer dybde og er mer konsentrerte, uten at de mangler friskhet, forklarer Julian.
– Alle vinmarkene våre har løss i toppjorden og bølger av kalkstein under. Toppjorden er ikke veldig dyp, fortsetter han.
Det praktiseres høy plantetetthet, med 11.000-14.000 vinstokker per hektar. Slik planting var noe Bernhard begynte med. Plantetettheten gir lavt utbytte per vinstokk, men gjør også at plantene er bedre rustet i møte med klimaendringer.
Julian legger også vekt på arbeidet faren påbegynte med massal seleksjon – utvelgelse av særlige kvalitetsplanter som man tar skudd fra.
– Min far begynte å eksperimentere med seleksjoner fra Burgund, men også fra gamle vinstokker fra vårt eget område. Han ønsket å ha så forskjellige genetiske uttrykk som mulig. Han ville se hvordan jordsmonnet her passet. Mer enn 40 prosent av pinot noir-stokkene er plantet med seleksjonene fra Burgund. Men mer og mer av druematerialet er basert på tyske kloner. Vi fikk vår egen seleksjon som han begynte å velge ut i 2006, forteller han.
Bernhards arbeid med druekloner og massal seleksjon er noe Julian har videreført, både for chardonnay og pinot noir. Han har blant annet jobbet med seleksjoner som skal klare varme bedre.
– Det er en stadig utvikling. Målet er å ha den beste seleksjonen og en lik seleksjon i alle vinmarker, men det er en lang prosess. Vi trenger dette fingeravtrykket i alle vinmarker. Det er viktig for kvaliteten. Alle de unge vinstokkene som vi planter er vanligvis fra vår egen seleksjon, men prøver også å få inn ny genetikk, forteller han.
Julian foretrekker å høste druene tidligere enn sin far, dette for å fremheve de individuelle terroirene, men også for å kombinere konsentrasjon og kompleksitet med eleganse og friskhet.
Vinmarkene
Schlossberg anses som den mest spesielle vinmarken. Dette er en bratt, sørvestlig eksponert vinmark med helning på opptil 72 grader, med jordsmonn bestående av mest Muschelkalk (kalkstein) og nesten ingen toppjord. Dette er en varm vinmark, ettersom helningen gir en intens solpåvirkning. – Schlossberg gir energiske og mineralske viner. Vi forsøker å finne elegansen i druene. Det skal ikke være for mye sødme, de skal ikke være for overmodne, forteller Julian.
Vinplantene står tett, hvilket ansporer planterøttene til å gå dypere. Det gir færre druer per vinstokk. Plantetettheten gjør også at den varme siden beskyttes i for varme årganger.
– Men denne vinmarken har aldri smakt av varme årganger. Beskjæring og oppbinding er åpenbart veldig viktig. Jordsmonnet er også veldig viktig for oss. Men det er mye vanskeligere å jobbe i Schlossberg, forklarer Julian.
Sommerhalde ligger øst for Malterdingen, ved foten av Schwarzwald, og ble plantet første gang på slutten av 1990-tallet. Den har sørøstlig eksponering og rødaktig, jernrikt jordsmonn bestående av kalkstein og løss. Beliggenheten kombinert med kjølige vinder fra Schwarzwald, gjør dette til et utmerket vekststed for pinot noir.
Bienenberg er en samling av parseller med sørvestlig og sørøstlig eksponering, med utsikt mot Kaiserstuhl og Schwarzwald. Jordsmonnet består av kalkstein og løss. Vinstokkene står delvis i en svak helning, delvis på terrasser. Gjennomsnittsalderen er rundt 30 år, men to parseller med chardonnay ble plantet på 1950-tallet.
– Bienenberg er der vi kan selektere mest og som det er morsomst å velge ut fat fra. Den er mer energisk og leker mer med saftighet og syre. Den gir viner med en litt tilbakelent smak, hvis man kan si det. Vinene får en elegant dybde som jeg virkelig liker, sier Julian. Han fortsetter: – Bienenberg har en kjøligere side som gir friske druer som går mer i hvit retning enn i gul retning. Druene er veldig aromatiske, men ikke med for mye smak eller for parfymerte.
Julian beskriver parsellen Wildenstein som indrefileten i Bienenberg.
– Det er en veldig spesiell parsell. Vinen herfra er aldri den mest uttrykksfulle, konsentrerte, parfymerte eller friskeste vinen, men den er alltid den mest balanserte, delikate og for meg mest komplette pinot noir-vinen, forteller Julian.
Alte Burg ble plantet på slutten av 1990-tallet, og ligger ved landsbyen Köndringen. – Vi skilte først ut denne vinmarken som en cuvée i 2013. Vi føler at Alte Burg er spesiell, den gir viner som har en litt vill karakter og trenger tid, forteller Julian.
Lykkelodd
Det blir varmere og varmere i Tyskland, og Baden er intet unntak. Spørsmålet mange stiller seg er hvordan Julian og Weingut Bernhard Huber håndterer klimaendringene, og hvordan dette påvirker druedyrkingen.
– I Malterdingen er vi ved foten av Schwarzwald og har kjøligere forhold enn i Baden for øvrig – Tyskland varmeste vinproduserende region. Her får vi kjøligere vinder og har friskhet. Vi får endel regn, men vi er i skyggen av Kaiserstuhl og får mindre kraftig regn enn nabolandsbyer. Her får vi mindre druer. Det er bra for oss. Og nå ser vi etter seleksjoner med høyere syre. Vi er veldig nøye med canopy management og lar druene henge i skyggen, forteller Julian.
– Vi profitterer fortsatt på beliggenheten og på klimatiske forhold her, det er liten tvil om det, avslutter Julian Huber.
Smaksnotater
Her kan du lese smaksnotater til Bernhard Hubers viner i 2022-årgangen som er å finne i bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Viner som lanseres i forbindelse med Vimonopolets nyhetslansering 8. januar 2025 er merket NYHET. Vinene er smakt av Erlend Stokstad Haarr (ESH).
Hvite viner
Varenr: 11579501 (NYHET)
Vin: Bernhard Huber Chardonnay Alte Reben 2022
Region: Baden, Tyskland
Pris: 980,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.8 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Dyp, kjølig og konsentrert på nesen med aromaer av grønne epler og sitrusfrukter, samt flintrøyk, saltmineraler og elegant integrerte tretoner. Noe reduktiv. Pent fyldig vin med en utpreget god, rik munnfølelse, fint teksturert fedme og en nydelig nerve. Konsentrert, kjølig og kjøttfull frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og syrlige epler. Innslag av bittertoner, litt nøtter, røyk og en fin saltaktig mineralitet, samt pent integrert tre. Nydelig dybde på smak. Livlig, presis syre griper godt. Nydelig lengde med en tørr og saltmineralpreget avslutning. Svært raffinert og flott chardonnay. Spesielt anbefalt.
Poeng: 95
Varenr: 18946501 (NYHET)
Vin: Bernhard Huber Malterdinger Chardonnay 2022
Region: Baden, Tyskland
Pris: 599,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:13.00%
Beskrivelse: Konsentrert og elegant på nesen med dufter av sitrusfrukter og grønne epler, nektariner, samt saltmineraler, knust stein, mandler og tre. Noe reduktiv. Pent fyldig vin med en utpreget god, nerverik munnfølelse og kremet tekstur. Strålende intensitet. Konsentrert, fyldig og kjøttfull kremet frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og syrlige epler. Innslag av epleskall, noen kryddertoner, samt saltmineraler, nøtter og tydelig, men elegant integrert tre. Lekker kompleksitet på smak. Frisk syre. Pen lengde med en knusktørr, konsentrert og saltmineralpreget avslutning. Strålende, meget vellaget chardonnay. Spesielt anbefalt.
Poeng: 93
Varenr: 16315701
Vin: Bernhard Huber Breisgau 2022
Region: Baden, Tyskland
Pris: 389,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:13.00%
Beskrivelse: Kjølig og innsmigrende på nesen med aromaer av sitrusfrukter, gule epler og lyse stenfrukter, samt florale toner, flint, mandler, nøtter og fint integrerte tretoner. Middels til fyldig vin med en god munnfølelse med flott nerve og kledelig kremet fedme. Konsentrert og kjøttfull lett kremet frukt på smak, med vekt på syrlige, modne sitrusfrukter og stenfrukter. Innslag av kryddertoner, noe bittert fruktskall, samt saltmineraler og litt tre. Frisk syre som griper godt. Flott lengde med en tørr og mineralpreget avslutning. Elegant laget, virkelig presis vin. Spesielt anbefalt.
Poeng: 91
Roséviner
Varenr: 18946701 (NYHET)
Vin: Bernhard Huber Malterdinger Rosé 2022
Region: Baden, Tyskland
Pris: 599,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Bernhard Huber
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Konsentrert og moden på nesen med dufter av fersken, sødmerike røde bær og epler, samt flintrøyk, saltmineraler, blomster og fat. Pent fyldig vin med en god, strukturert munnfølelse og pen friskhet. Konsentrert, fyldig og lett kremet frukt på smak, med vekt på epler, solmodne røde bær og noe sitrusfrukter. Elegant integrert fruktsødme. Innslag av saltmineraler og pent integrert fat, samt bittertoner og litt peppertone. Frisk syre. Flott lengde med en tørr og syrlig avslutning. Virkelig lekker, seriøs og karaktersterk rosé. (ESH)
Poeng: 91
Røde viner
Varenr: 11194401 (NYHET)
Vin: Bernhard Huber Malterdinger Spätburgunder 2022
Region: Baden, Tyskland
Pris: 799,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Weingut B. Huber
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: spätburgunder
Beskrivelse: Innsmigrende, konsentrert og mørkbærpreget på nesen med aromaer av mørkerøde kirsebær, skogsbær og sødmerike villbringebær, samt lilla blomster, urter, anis, pene saltmineraltoner og velintegrert tre. Noe reduktiv. Pent fyldig vin med en god, transparent munnfølelse og silkeaktig tekstur. Lekker nerve her. Konsentrert, kjøttfull sursøt frukt på smak, med vekt på mørke kirsebær, bringebær og skogsbær. Fint integrert fruktsødme. Innslag av anis, fruktskall, lette krydder, samt saltmineraler og litt tre. Flott, frisk syre. Finkornede, lett strukturerte tanniner. Pen lengde med en tørr, presis og saltmineralpreget avslutning. Virkelig flott spätburgunder med nydelig frukt.
Poeng: 92