Skip to main content

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Vinene som har årgangsendring er merket «Ny årgang», resten av vinene lanseres fredag 4.mai.

Flere av vinene med årgangsendring som omhandles er allerede lansert eller er i ferd med bli lansert. Det kan derfor stå på nettsiden til Vinmonopolet at vinen er «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang. Hvis noe er uklart så ta kontakt med Vinmonopolets kundesenter eller send en mail direkte til importørene, de fleste svarer raskt og er veldig hyggelige.

Musserende viner

Salon Cuvee ‘S’ Le Mesnil Champagne Blanc de Blancs 1997 – Bestillingsutvalget – 5300 kroner

Denen ikon-Champagnen har en dyp intensitet som treffer nesen hardt og brer seg rundt. Heftige pirrende kryddertoner tar tet og drar med seg ytterste delikate sitrusfrukter, saftige grønne epler, og salter på en runddans før den avslutter daten med litt velbakt brødblings og nøtter. Dette er aromabilde det!

På paletten er Champagnen fyldig, brer seg rundt med en herlig mousse med store modne sitrusfrukter, syrlige grønne epler og den fantastiske sitte-ved-sjøen-og-nyte-livet følelsen. Dette er virkelig å kjenne sjølukten treffe de våte steinene. Litt jordsmonn og lett brioche-følelse på den lange og tørre utgangen. Syren er tydlig, men blir godt tatt i mot av den konsentrerte frukten. Champagnen er meget flott idag, men trenger masse tid til å harmonisere seg enda mer. Hvor er denne herligheten om 10 år? Jeg tipper høyt der oppe. 96 poeng. For nå. 

 

Delamotte Champagne Blanc de Blancs 1999 – Bestillingsutvalget – 1950 kroner 

Champagnen har en bra intensitet med modne gule og grønne epler, nøtt og med et fint saltpreg. Champagnen har en pen fylde, men preges mest av en delikat frukt med meget saftige litt bitre gule epler, noe toffee, og et ganske tydelig gjærpreg. Også litt brent sten. Syren er også ganske så bra. Champagnen trenger 7-10 år til i kjelleren for å kunne yte enda mer og finne balansepunktet sitt, men er absolutt verdt å vente på. 93 poeng. For nå. 

 

Vouvette et Sorbee Cuvée Fidele Champagne Extra Brut – Bestillingsutvalget – 520 kroner

Produsenten av denne Champagnen har i dag kun 5 hektar vinmark og har vært sertifisert biodynamisk av Demeter siden 1998. Denne musserende er laget på ren Pinot Noir derav druene kommer fra 35-40 år gamle vinstokker. Basen er 2015-årgangen.

Champagnen er litt rå og grov på paletten med tung kraftig frukt, noe gjæret bakst og mørk toffee. Champagnen er konsentrert på paletten og oppleves som maskulin og svær med tung kraftig gjærbakst, grønne syrlige epler og sødmefulle røde epler. Nesten litt kaffe også med en smattende syre. Dette er ikke en Champagne for de sarte sjelene, men gir et virkelig preg av godt håndkraft med særpreg. Ingen polert utgave dette. Well done! 91 poeng.  Spesielt anbefalt. 

 

Michel Maillard Mont Vergon Premier Cru 2008 – Bestillingsutvalget – 501 kroner

Denne Champagnen kommer fra en enkeltvinmark og skal visstnok være favorittmarken til gamle Maillard selv.

På nesen viser Champagnen en middels intensitet, men har absolutt tiltrekkende aromaer med litt forsiktige grønne frukter, lett kremete følelse med toffee-preg og mineraler. På paletten viser Champagnen en pen fylde med en merkbart høy syre som tar tak og viser vei. Her får du skikkelige fruktig og syrlige grønne epler, pære, og med et fint mineralsk preg i form av tørre steiner. Utgangen er også bra, med en fin munnfølelse. Dette er Champagnen for deg som liker Riesling. Det gjør jeg. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Louis Roederer Brut Rosè 2010 – Bestillingsutvalget – 620 kroner

Rosè-utgaven i 2010-årgangen har en middels intens nese som er leken og fruktig med søtere bringebær, bakverk, nøtt, og et bra Autoglyse-preg. På paletten har Champagnen en middels fylde med fin syrlig nerve som holder tak i den rene frukten. Bakverket er rett og slett meget tiltalende, og går aldri over til å bli for dvask eller for grov. Nei, dette var et godt håndtverk og vil passe til både terrassenytelse og som selskap til forskjellige matretter. Ny årgang. 91 poeng.

 

Louis Roederer Brut Premier NV – Bestillingsutvalget – 430 kroner 

Denne NV´en har fått en ny base i 2013-årgangen med selskap av 2008-2012. På nesen er Champagnen middels intens med litt forsiktig halvlunken bakverk med modne gule tropiske frukter og med et fint preg av nøtt. Champagnen har en middels fylde med en bra dybde i frukten. Noe gule syrlige epler, sitrus og lett bakverk gir en harmonisk og bra palett. Ikke kompleks, bare så godt. Bra laget. Ny årgang. 89 poeng.

 

Champagne Michel Maillard – Bestillingsutvalget – 428 kroner

Champagnen på 100% Chardonnay (bdb) kommer fra Premier Cru vinmarker som de omtales som sin beste. Det er ikke gjennomført maloaktisk gjæring.

Champagnen gir ikke for mye av seg selv på nesen med litt umoden grønnere frukter og kjølige sitroner. På paletten har Champagnen en middels fylde og girer opp et tempo med en tydelig crisp og forførende syre med friske frukter med ferske sitroner, limeskall og grønne epler. Det er også en bra mineralitet i Champagnen som har en bra utgang med lett følelse av Brioche. Ganske greit å kjenne at det ikke er gjennomført maloaktisk gjæring, blir mer saftig ren frukt her. Bra Champagne. 89 poeng.

 

Baron Fuente Champagne Brut Tradition Champagne NV – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Champagnen er laget på 70% Pinot Meunier og 30% Chardonnay og har en fin intensitet på nesen med modne tropiske frukter, litt røde epler og med fersk lett rå gjærbakst. Champagnen har faktisk overraskende bra trøkk den med saftige epler, brioche og noe ferskere gjærbakst. Ganske så bra syre også merkes på den fine utgangen. Ukomplisert, men rett og slett en god introduksjon til Champagnens verden. Vil fungere både som aperitiff og til skalldyr. Bra levert. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Bernard Pitois Brut Millesime 2008 – 369 kroner

Denne Champagnen holder seg i hovedsak til det røde med 80% Pinot Noir og 20% Chardonnay-druer. På nesen er Champagnen litt lay-back  med undermodne sitroner, syrlig lime og med bittelitt Brioche. Champagnen har en middels fylde med en fin syrlige nerve som er lett å like. Her er det grønne epler, syrlige sitroner og med en lett mineralsk nerve på utgangen. Ikke for komplisert og vel syrlige kanskje, men til de riktige matrettene vil dette fungere supert. 88 poeng.

 

Mouscaillo Cremant de Limoux – Bestillingsutvalget – 214 kroner

Det er en ny base med vekt på den unge 2015-årgangen på denne musserende vinen fra Languedoc i Frankrike.

Vinen er rik og tilstedeværende på nesen med grønne syrlige frukter og med en lett fornemmelse av gjærbakst. Ganske spiss syre egentlig. På paletten er denne musserende vinen middels fyldig, men fyrrer seg litt opp med en en skarp og bra syrlig sitrustone, noen modne meloner, noe stilk og lett gjærbakst. En smatter bra på utgangen, som kanskje er en anelse bitter. Dette var en vellaget musserende til en bra pris som vil passe fint til lett sjømat til den kommende sommeren. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Cecilia Beretta Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2017 – 150 kroner

Denne Proseccoen har en bra tiltalende nese med sitrusfrukter og pære. På paletten er vinen middels  fyldig med en overraskende bra mousse med friske og saftige grønne frukter og noe mineraltiet. Tørr og fin utgang. Jeg må erkjenne at dette var godt, og oppleves ikke så tutti frutti som mange av sine søstre. Et meget godt kjøp til sommerens terrasse-liv. Ny årgang. 85 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Paolo Leo Tenuta Monticello Prosecco – Bestillingsutvalget – 150 kroner

Denne Proseccoen på druen Glera er rik og forførende med sine sitrusfrukter og lett følelse av tutti frutti. Proseccoen har en overraskende bra konsentrasjon på paletten med en fin mousse med frisk banan, fersken og en bra smattende mineralsk følelse. Enkel, men fin utgang. En enkel men fin Prosecco til livet på sommer-terrassen. 83 poeng. 

 

Hvite viner

Marques de Murrieta Castillo Ygay Blancs Gran Reserva Especial 1986 – Bestillingsutvalget – 3700 kroner 

Dette har blitt en liten ikon-vin fra Spania, som ikke akkurat er rimelig å lage. Druen er Viura, med en liten dæsj Malvasia. Vinen er modnet på amerikanske eik i pene 21 år (!), før nye 5 år følger på sementtanker. Når skjedde flaskingen. I 2013….. I Spania lages det jo ganske stort volum på ting, men denne rariteten er det laget kun ca 8000 flasker av.

Vinen stråler perfekt harmoni både på utseende og på aromabildet med balansert intensitet med moden lett tørkede tropiske frukter, honning, nøtteskall og eksklusiv karamell av edleste sort. Et mer eksotisk krydder fanger oppmerksomheten sammen med et pent saltpreg som pirrer og holder interessen oppe. Lenge. På paletten er vinen middels + fyldig med flott dybde i frukten. Lysere tropiske tørkede frukter, fortsatt livlig sitrus, litt våte nøtter, smørtoner, og lett vanilje gir en silkeaktig preg på vinen og med en fløteaktig lang utgang. Vinen er i god balanse, selv om syren er overraskende tilstedeværende og flott.

Dette opplevelses overhodet ikke som en vin som nærmer seg pensjonistalderen. Dette er 45 åringen, som er ferdig med de største livskrisene og har tiår igjen før gamlehjemmet venter og livet er på hell. Om ikke uforløst, så er det enda bedre ting i vente i denne vinen. Ikon-vin dette. 96 poeng. For nå. 

 

Kongsgaard Napa Valley Chardonnay 2014 – Bestillingsutvalget – 889 kroner 

Denne ettertraktede vinen fra Napa Valley er modnet 16 måneder på ny eik og viser en rik og frisk nese med behagelige runde tropiske frukter og med en overraskende fin saltaroma. Også noe nøtter her. Vinen er konsentrert på paletten med sine saftige tropiske frukter, sitruser, trevirke, et pent sjøaktig steinpreg med en fin balansert syre. Utgangen er også lang og behagelig, og vinen oppleves overhodet ikke som varm. Bra vin dette, som fort kan stige et poeng til med 5 år i kjelleren. Ny årgang. 92 poeng. For nå. 

 

Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken GG 2016 – Bestillingsutvalget – 422 kroner 

Denne kvalitetsvinen fra Roseneck-marken overrasket stort i 2015-årgangen og ble kåret til den beste vinen under Tyskvins årlige blindtest av Riesling. I 2016-årgangen følger vinen nesten helt opp med en flott rik nese med lette tropiske frukter, noe eple, behagelige florale toner og noe stein. Vinen har en pen fylde med saftige gule frukter og med en fin steinete mineralsk uttrykk på lang og tiltalende utgang. Syren er pent pakket inn og gir et fint crispy snitt til vinen. Bra dette! 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Samuel Billaud 1er Cru Butteaux 2016 – Bestillingsutvalget – 370 kroner

Under denne lanseringen kommer det flere 1er Cru viner fra Samuel Billaud, «utbryter-barnet» fra Billaud-Simon som ble solgt til Faiveley. Samuel tok med seg 1/6 og startet for seg selv. Et klokt valg.

Denne vinen fra Butteaux er åpenbart vinneren av 1`er som lanseres med en bra intensitet og åpenbart mer konsentrasjon og nerve på nesen. Sitrusfrukten framstår som moden, men ren. Vinen er ikke voldsom fyldig, men spiller på en slankere stil med virkelig frisk frukt med sitroner, lime, ferske steinfrukter, og med bra mineralitet. Delikat sak altså! Se der, 2016-årgangen kan levere sakene sine også. Bra vin! 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Alheit Cartology  – Bestillingsutvalget – 340 kroner

Denne sør-afrikaneren er laget på Chenin Blanc og Sémilion og kommer fra virkelig gamle vinstokker som ligger i 5-6 plotter. Vinen er modnet på både 225 liters fat og 400-500 litersfat.

Vinen er rik og lett vulgær på nesen der den viser seg fram med nektar, smørblomster, og nøtter. Fint særpreg aromamessig. På paletten slår den til med power og kraft og gir saftige frukter med gule tropiske frukter, nektar, snev av lime og et tydelig saltpreg. Vinen har en lett bitter utgang som kler vinen godt. Denne kan du ha til kraftige fiskeretter, men er nesten et måltid i seg selv. Kanskje mangler den litt syre, men overraskende god vin med et kompleksitet. Virkelig verdt å prøve. Ny årgang. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Gérard Duplessis Chablis 1er Vaugiraut 2015 – Bestillingsgutvalget – 300 kroner 

Inne i mellom synes jeg 2015-årgangen i Chablis er undervurdert. Hvem liker ikke rikhet og fylde liksom? Denne leverer bra med en rikere stil med moden sitrusfrukt og gule epler på nesen. Vinen har en bra fylde med saftige gule epler som greier akkurat å oppleves friske, og ikke for dovne. Syren er med på dette, og oppleves som overraskende frisk. Duplessis altså! Ikke værst. Bra gjennomført dette. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Zind Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2015 – Bestillingstutvalget – 270 kroner

Zind-Humbrecht er absolutt en av mine personlige favoritter i fra Alsace, og denne vinen har vært en salgsuksess i Norge i flere år. Faktisk så sender ZH over 90% av produksjonen til vårt lille kalde land. På nesen er vinen rik med moden sitrusfrukt, touch av syrligere lime, gul eple, smør og mineral. En fin nese, som gir et snev av litt varmere toner. På paletten er vinen middels fyldig med fin ren gulaktig  frukt, noe lime og med en bra smattende følelse av mineralitet. Syren er tiltalende i vinen, og utgangen bra. Flott vin, flott pris. Ny årgang. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ca´Rugate Soave Classico Monte Fiorentine 2016 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Soave Classico er kanskje ikke det heteste lengre, men her har du et godt motsvar – området har virkelig livets rett med denne flotte vinen!

Vinen er laget på Garganega-druen og har ikke vært bort i eikefatene. Lurt. Vinen har umiddelbart en rik og fruktig nese med friske frukter av harmoniserte stikkelsbær, nektar, saftig melon og et pent krydderpreg. Vinen har en middels fylde, men holder seg overraskende rent igjennom hele smakskurven. Saftige gule frukter, modne stikkelsbær og bittelitt tutti. Bra utgang, og gir en bra smattende saftig følelse. Dette er en absolutt en sommer-favoritt i meget god balanse. Bør prøves! Ny årgang. 90 Poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Mosse Les Bonne Blanches 2015 – Bestillingsutvalget – 340 kroner

Denne vinen fra Loire er laget på 100% Chenin Blanc og kommer fra ca 50-60 år gamle upodede vinstokker. Jordsmonnet består av mye kalk samt noe skifer.

På nesen er vinen rik og byr mye på seg selv med litt syltet tropisk frukt, smør, nøtter og nesten et hint av petroleum. Vinen er kanskje litt tung i sessen på nesen, men forsøker å være lett leken også. På paletten er vinen middels fyldig med gule generiske frukter, lime, bra mineralitet og ikke minst med en overraskende pen syre som virkelig holder frukten i ørene. Fin utgang også. Dette fungerer! Bra vin! 90 poeng. 

 

Bruno Giacosa Roero Arnis 2017 – Bestillingsutvalget – 260 kroner

I følge sikre kilder skal Bruno Giacosa selv ha fremhevet hvor god denne vinen er i 2017-årgangen dager før han dessverre selv gikk bort fra denne verden og satte vinverden tilbake i sorg og mimrende beundring.

Vinen har i 2017-årgangen en relativt rikere og aromatisk stil med fruktkjøtt, gress, og krydder. Også relativt bra dybde på nesen, dette luktet godt! På paletten har vinen en bra konsentrasjon med fruktkjøtt, fersk melon, litt bitter blomstereng og med en fin smattende utgang som bare vokser og holder seg lenge. Syren er akkurat der denne skal være, og vinen er i god balanse. Til krydret fisk på grillen. Vin med særpreg dette. Ny årgang. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Charly-Nicolle Chablis Grand Cru Bourgros 2015 – Bestillingsutvalget – 450 kroner

Vinen kommer litt forsiktig i mot deg med tiltalende modne sitrusfrukter, litt tunge mineraler, lett trefat og nøtter. På paletten er det en slankere stil en hva en kunne forvente av årgangen, med sitruser, et bra krydder, og noe mineralitet. Dette er en bra vin, men mangler kanskje litt kompleksitet foreløpig. Selv om vinen drikker godt nå, vil 3-5 år være et godt drikkevindu. 89 poeng. 

 

Samuel Billaud 1er Cru Les Fourneaux 2016 – Bestillingsutvalget – 370 kroner

Vinen er ikke intens, men allikevel forførende med bra sitrusfrukter og salter. Vinen er middels fyldig med en mer syrligere fres med friske sitrusfrukter og noe mineralitet. Kan fint ha et par år i kjelleren. Bra vin! 89 poeng. 

 

Adegas Beira Mar Colares Chitas Branco 2015 – Bestillingsutvalget – 349 kroner

Dette er den hvite utgaven fra karene i den bortgjemte Colares-regionen, rett utenfor Lisboa. Vinen er litt rå og tøff på nesen og dytter de sjarte sjelene bort. Dette er modne saftige meloner, tøffe gule blomster med tagger på, nesten litt gjær og våt strå rett fra stallen. På paletten er vinen litt mer unnskyldende med en middels fylde og mer harmoni og balanse. Her er det gule frukter, bra fint toffeepreg og lette fattoner. Vinen mangler kanskje litt i midtpartiet, og er litt forsiktig på utgangen. Dette er en vin med særpreg, og langt i fra noe for hvermanns´en. Dog, jeg tipper et par Sommelierer tripper for å kunne sette denne karen til forskjellige fiskeretter. 89 poeng. 

 

Samuel Billaud 1er Cru Vaillons 2016 – Bestillingsutvalget – 370 kroner

2016 var et vanskelig år for mange i Chablis, og det kan tyde på at det vil være lurt å legge litt ekstra i potten for finne viner fra anerkjente vinmarker. Denne fra Vaillons er ikke voldsom intens på nesen, men har åpenbart friske gule frukter og et bra streif av mineraler. Fylden er middels med mer sitruspreget frukt og med en fin smattende mineralsk utgang. Ja, dette er bedre. 88 poeng. 

 

Ca´Rugate Soave Classico Monte Alto 2016 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Ca´Rugate lager også en vin som har fått smake fatene, herunder større eikeliggere, men også 1 års brukte barriques i 5-6 måneder.

Vinen bevarer fruktigheten på nesen med friske sitrusfrukter, nektar, et klart preg av modne stikkelsbær samt lysere toffee og tørt trevirke. Bra nese. På paletten er vinen åpenbart mer fyldig og fetere enn Fiorentine, med moden sitrus, stikkelsbær, meloner, fersk banan og litt bitre blomster. Bra smakskurve. Dog virker vinen kanskje litt dvaskere enn Fiorentine, og blir liksom ikke like innbydende. Dog, dette er nok en vin som trenger litt krydret fisk og grønnsaker til. Bra vin dette også. Ny årgang. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

DeLoach Russian River Valley Chardonnay 2015 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

På nesen blir denne amerikaneren som å bade i herlig smørbukk, tropiske frukter, vanilje, virkelig herlig til og begynne med, men som kan bli litt sødmefullt i lengden. På paletten er vinen middels konsentrert og framstår som mer slankere enn hva nesen skulle antyde. Vinen har en fin frukt med generiske gule tropiske frukter, noe smør, litt treverk, snev av mineralitet og en lett floral bitter utgang. Syren er faktisk overraskende bra også. Dette er en vin som vil være ypperlig til kveite. Ny årgang. 88 poeng. 

 

Umami Ronchi Verdicchio del Catelli di Jesu Casal di Serra 2016 – Bestillingsutvalget – 190 kroner

Denne vinen fra Marche-regionen har friske sitrusfrukter med et fiffig preg av et grønt limeskall, tiltalende florale toner og litt steinete følelse på nesen. På paletten er vinen litt mer råere med moden pære, bitre epleskall og lette florale toner. Syren sitter fint i. Vin fra Marche altså. Bra, vil passe fint til grillet fisk den kommende sommeren. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Samuel Billaud Chablis 2016 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

Denne standard-Chablis´en fra Billaud er middels intens på nesen med gule tropiske frukter, litt sitrus og noe stein. Fylden er middels med gule stenfrukter som kanskje mangler litt særpreg i denne årgangen. Den litt fete 2015-årgangen savnes, men det er håp at et par år i kjelleren hjelper. Ny årgang. 87 poeng. For nå. 

 

Marjan Simic Chardonnay 2016 – Bestillingsutvalget – 215 kroner

Jeg synes jo dette er fascinerende, der vinmarker ikke bryr seg om grenser og strekker seg mellom landegrensene. Vinmarkene til denne vinen ligger både på slovensk og italiensk side og stokkene er 40-60 års gamle. Jordsmonnet består i hovedsak av mergel og vinen har faktisk 1 dag med skallkontakt før den modnes 8 måneder i ståltank.

Vinen er rik og krevende på nesen, nesten litt uren og uryddig med generiske gule frukter og noe kryddertoner. Dette er rockeren som ikke bryr seg. Vinen har en middels fylde med en maskulin tropisk frukt, gul eple, brent stein og med en en lett bitterhet i utgangen. Dette er en vin med særpreg og må være sommelierens drøm å kunne sette til fiskeretter i en vinpakke. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Occhipinti SP 68 Bianchi 2016 – Bestillingsutvalget – 235 kroner

Vinen er spontangjæret og har hatt hele 7 dager skallkontakt, noe som gjør at vi lett kan kalle den en semi-orangevin. Modningen har forøvrig foregått på sementtanker.

Vinen har en mørkere gulfarge. På nesen er vinen rå og lett uren med appelsinskall, gule modne epler, et snitt av syrligere frukt og en tanke nøtter. Vinen er middels fyldige og er litt forsiktig i anslaget, men byr etterhvert bra på seg selv med moden appelsin, syrligere epler og en liten tendens til lime. En bra og tiltalende utgang på denne vinen som vil kle en rekke kraftige fiskeretter. Bra gjort dette. Ny årgang. 87 poeng. 

 

Enate Chardonnay 234 – Bestillingsutvalget – 180 kroner

Denne spanjolen på 100% Chardonnay har et tydelig preg på nesen med flotte sommertider av sitrusfrukter, honning, og med et tydelig floralt preg. Dette er sola som skinner og humla som suser forbi. På paletten har vinen nedre sjikt av middels fylde med et preg av lime, pære, og et bittert floralt preg, akkurat som å bite på løvetanna, uten at det føles for gærnt. Ja, dette fungerer. En bra vin med særpreg! Ny årgang. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Tinpot Hut Sauvignon Blanc 2016 – Bestillingsutvalget – 150 kroner

I følge bladet Decanter har denne vinen fra New Zealand tidenes beste qpr da vinen fikk hele 98 poeng. Ikke værst til en vin som koster 150 kroner i Norge.

Vinen har en rik og ekspressiv nese med litt søt tutti frutti, gress og friske sitroner. Vinen har ikke allverdens fylde, men gir allikevel mye glede på paletten med friske sitruser, grønne herbale toner, nesten litt asparges og gress, samt et tydelig bra mineralsk preg. Syren er overraskede fresh og holder et fint tak i vinen. Vinen er ikke særlig komplisert, men gir absolutt mye valuta for pengene. Ha gjerne vinen til fiskeretter med rike grønnsaker til. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Samuel Billaud Bourgogne D´or Chardonnay 2016 – Bestillingsutvalget – 230 kroner 

På grunn av mangelen av druer grunnet det trøblete været kommer Chardonnay-druene med lik halvdel hver fra Mâcon og Chablis.

Vinen har en ren fin frukt med sitrusfrukter og bra mineralitet, men virker kanskje litt ukomplisert på nesen. På paletten greier vinen såvidt en middels fylde, med gul stenfrukt. Enkel, men vinen gir et godt smaksbilde og vil passe fint til sommerens terrasseliv. 86 poeng.

 

Manz Steig-Terrasse Riesling Kabinett 2016 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Denne Tysklandsprodusenten er en ny i Norge og vil nok vil få sine følgerne i tiden som kommer. Vinen har en rikere stil med modne sitrusfrukter som gir et behagelig aromabilde. Vinen har ikke allverdens fylde, men lever fint på en saftig sitrusfrukt og antydninger til fine salter. Bra vin dette. 86 poeng. 

 

Manz Spätlese Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 190 kroner 

Vinen har en bra intensitet på nesen med gule saftige epler og modne sitrusfrukter. Vinen har en middels konsentrasjon med saftige grønne epler og noe sitrus. Bra harmonisert syre også. Vil passe fint til lettere asiatiske retter denne her. Bra levert. 86 poeng. 

 

Manz Turm Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 190 kroner

Denne Rieslingen har en middels intensitet med en rikere stil der tropiske sommerfrukter og blomst gir en fin nese. På paletten har vinen en noe lav fylde, men gir allikevel en fin syrlig sitrusfrukt med vekt på lime samt noen litt bitre blomster. Allikevel, en frisk vin som vil passe fint til de kommende sommerkveldene. Ny årgang. 86 poeng. 

 

Wageck Tertiär Riesling Trocken 2017 – Bestillingsutvalget – 150 kroner

Denne Rieslingen er rik på nese med sitroner, lime og pære. Vinen har ikke all verdens fylde med gir bra frukt med grønn, herlig syrlig eple, noe gulere epler og med en fin smattende utgang. Dette er en strålende terrasse-vin til sommeren. 86 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Kreinbacher Juhfark 2016 – Bestillingsutvalget – 175 kroner

Ungarsk vin er ikke bare søt Tokaji, og her får du muligheten til å prøve noe du aldri har forsøkt før. Vin på druen Juhfark. Prøvd før? Neppe.

Vinen har en overraskende aromatisk stil, nesten litt «up in your face» med tropiske toner, blomster og pen mineralitet. Vinen har et godt anslag, men følger ikke opp i like stor grad i mellompartiet. Men vinen har fine generiske gule frukter og med et lett bittert blomsterstilk preg.  Dette er en kul vin til sommerens grillet fisk. Bra kjøp. 86 poeng. 

 

Charly-Nicolle Chablis «Per Aspera» – Bestillingsutvalget – 210 kroner

Vinen er litt forsiktig ut av startgropen, men sjenert viser den fram friske sitrusfrukter og halvmodne tropiske toner. Vinen har en slankere stil på paletten som mange vil like, men mangler nok litt power. Noe undermodne gule melon sitrus, stein, og krydder preger smaksbildet på den litt korte utgangen. Vinen har livets rett, og vil passse fint til svale sommerkvelder på terrassen, dog er ikke dette vinen for den maskuline karen. 86 poeng. 

 

Roche De Bellene Bourgogne Chardonnay 2016 – Bestillingsutvalget – 190 kroner

Vinen er rik på nesen med moden tropisk frukt samt noe gule epler. Ikke komplisert aromabilde, bare godt. Vinen kommer opp i middels fylde med gule og grønne epler og med noe mineralitet. Vinen gir en bra syre også. Kort, men fin utgang på denne gode entryvinen til hvit Burgund. Ny årgang. 86 poeng.

 

Bouchard Bourgogne Chardonnay Reserve 2015 – Basisutvalget – 170 kroner

Vinen er litt forsiktig opp av glasset der den gule frukten virker frisk og lett med antydning til mineraler og florale toner. Vinen har ikke stor fylde, men gir en fin saftig frukt med sitrus, gule og grønne epler samt et snev av litt bitter blomst. En vin for terrasselivet. Bra vin. Ny årgang. 85 poeng.