Skip to main content

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Vinene som har årgangsendring er merket «Ny årgang», resten av vinene lanseres fredag 4.mai.

Flere av vinene med årgangsendring som omhandles er allerede lansert eller er i ferd med bli lansert. Det kan derfor stå på nettsiden til Vinmonopolet at vinen er «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang. Hvis noe er uklart så ta kontakt med Vinmonopolets kundesenter eller send en mail direkte til importørene, de fleste svarer raskt og er veldig hyggelige.

Røde viner

Ch. Mouton Rothschild 2014 – Bestillingsutvalget – 5588 kroner 

Vinen har en høy andel av Cabernet Sauvignon med 81% og resterende av blenden er 16% Merlot og 3% Cabernet Franc. Andel nye fat er selvfølgelig – 100%.

Vinen har en mørkere dyp rød farge med lilla kant. Også aromamessig er vinen dyp og bred med tydelige bjørnebær, et hint av florale toner, lær og pappas edlere rulletobakk. Vinen framstår som ganske så kompleks, men herlig forførende på nese.

Vinen er virkelig konsentrert og tett. Vinen bare vokser og tar plass i munnen. Vinen er på ingen måte vulgær, det er bare med en naturlig autoritet og lederskap den tar seg fram. Mørke saftige pikante bær, med en nydelig dyp kryddertone. Vinen har engentlig ingen utgang, den bare fortsatter og overskygger det meste. Tanniner og syre er godt pakket inn i vinen, og gjør at vinen allerede framstår som komplett. Flott vin dette også som fint greier 20 år i kjelleren. 96 poeng. 

 

Torbreck The Laird – Bestillingsutvalget – 3970 kroner

For dere som trodde at kvalitetsvin fra Australia kun kom fra Penfolds, så må dere tro om igjen. Denne fiffige herligheten kommer fra Barossa Valley og er laget på 100% Shiraz med 3 år på franske eikefat.

Vinen kommer ganske så spisst og krass opp av glasset, men endrer oppførsel og blir allikevel ganske så forførende med mørke konsentrerte saftige plommer og bjørnebær. Også noe animalsk uttrykk merkes på aromabildet med litt kjøttaktige toner samt litt lær og vanilje.

På paletten er vinen dypt konsentrert med sine saftige solbær, lett søtladne bjørnebær, krydder, brent stein, og med et fyrrig og krafig halvtørket lærpreg. Vinen har en overraskende balanse og smooth´ness, som kommer overraskende på. Her er det noe kreative vinmaker-ferdigheter på ferde. Helklaser? Andre lure ting? Bemerkesesverdig harmoni her på denne vinen som har en lang og flott utgang. Vinen kan trekkes for at den kan bli noe søtladen, men kan stramme seg opp med tid. Mine damer og herrer – Penfolds har fått en likeverdig konkurrent! Ny årgang. 96 poeng. 

 

Domaine de Chevalier 2014 – Bestillingsutvalget – 1657 kroner (MAGNUM)

En klassiker for mange vinentusiaster i Norge er denne flotte eiendommen som ligger ved en skog i Pessac. I 2014-årgangen har vinen en drueblend på 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Petit Verdot. Vinen er modnet 16-18 måneder på barriques.

Vinen har en mørkere rød kraftig farge med mørk kjerne. Intens, saftig frukt kommer opp av glasset, med modne mørke kirsebær, lett solbær og noe fatpreg på nese. Medium + konsentrasjon med herlig dybde i frukten med elegant frukt (til Bordeaux å være), med solbær, jordlige toner, cedertre, deilig sjokolade og et lite mint-preg på utgangen. Kompleksiteten synes jeg allerde har kommet seg med noen måneder lagring. Dette liker jeg! For en utvikling av Domaine Chevalier på den røde siden de siste årene, dette er en herlig vin! 94 poeng. 

 

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2009 – Bestillingsutvalget – 950 kroner

Straks årgangsendring på denne lett ikonvinen fra Castillo Ygay. I 2009-årgangen har vinen en blend på 81% Tempranillo og 19% Mazuelo. Vinen har modning i 26 måneder på eikefat.

På nesen er vinen intens med mørk kraftig frukt med plommer, bjørnebær og med et pent røykpreg. Vinen har også en pen fylde med virkelig dybde i frukten med saftige bjørnebær, solbær, lær, et pent lett søtladent tobakkspreg, litt vanilje og med en herlig mørk sjokolade som topper det flotte smaksbilde. Taninnene er der og vil trenge litt tid for å integreres. Legge gjerne denne herligheten 10-30 år i kjelleren og den vil stige et par poeng. Bra vin! 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. Haut- Bailly 2012 – Bestillingsutvalget – 1195 kroner 

60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot. Rik, stor på på nesen med heftige bjørnebær, jordlige toner og et litt spicy krydderpreg. Medium konsentrasjon med friske og herlige bjørnebær, klare blyanttoner og røyk. Denne vinen er nok en ganske typisk 12-årgang. Vinen mangler litt konsentrasjon og kompleksitet, men gir allikevel mye glede for pengene med saftig og deilig frukt. En Bordeaux som vil være på høyden de neste 5-10 årene. En meget god vin! 93 poeng. 

 

Ch. Beychevelle 2014 – Bestillingsutvalget – 2268 kroner (MAGNUM)

Denne vinen fra Saint Julien innehar 4.Grand Cru Classé status. På nesen har vinen en medium + intensitet med bjørnebær og litt lær som preger aromabildet. Konsentrert frukt på paletten med flott struktur og faste tanniner. Tydelig preg av bjørnebær og skogsbær på en lang utgang. En meget seriøs Beychevelle som allikevel leker litt. Trenger litt tid, men egen veldig bra vin. Vil passe fint om ca 10 år? 93 poeng.

 

Burlotto Monvigliero 2014 – Bestillingsutvalget – 545 kroner

Lys granateple med lysere kant på fargen. Vinen har overraskende høy intensitet på nesen med herlige rene dype røde bær med fokus på bringebær, meget friske jordbær og et preg av morell. Litt mørk toffee og de flotteste røde roser hjelper bærene til å gi et flott aromabilde.

På paletten har vinen en bra fylde, men det er de sexy røde bærene som igjen setter sine spor med konsentrerte kirsebær, lær, lette urter og mørk toffee. Tanniene er som alltid relativ moden og kler vinen supert. Utgangen er lang, med lett bitre toner og med en steinaktig stil. Vinen mangler idag litt kjøtt på benet i mellompartiet, men greier seg langt på den utrolige sjarmen som Burlotto greier med denne vinen i hver eneste årgang. Legg denne i kjelleren i 5-8 år, og forsøk den til meditiasjon. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Burlotto Cannubi 2014 – Bestillingsutvalget – 495 kroner

Vinen har en lysere rød farge med en mørkere kjerne. Vinen er ikke like intens og forførende som Verduno-kameraten, men har et tydelig tegn av røde friske roser som har fått røykaromaer etter en nærliggende skogbrann. Fin kirsebærsfrukt, noe sjokolade, lett oregano og bittelitt kjøtt er med på å gi et ganske så bra komplekst aromabilde.

Vinen har en god fylde med en klart dypere fruktkonsentrasjon enn Monvigliero. Vinen har et bra anslag og vokser pent i munnen. Her er det saftig mørk kirsebærsfrukt, krydder, grønne stilker og med et flott lærpreg på den gode utgangen. Tanninene er grovere her, og vinen trenger nok minst 10 år i kjelleren før balansen er vunnet. Dog, dette er også en overraskende god vin, og verdt å satse på. Greier akkurat 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Mayacamas Cabernet Sauvignon 2013 – Bestillingsutvalget – 898 kroner 

Denne amerikaneren gir en intens start på nesen med tydelig ny-verden Cab med sødmefulle bjørnebær, solbær og med et pent lærpreg. Vinen roer seg litt ned på paletten med middels fylde med saftige mørkerøde frukter med et hint av bjørnebær, lær, mørk sjokolade og lett brente steiner. Vinen har en pen tannin-struktur, som kler de øvrige komponentene godt. Denne ble smakt opp mot 1998-årgangen. Anbefaler at du holder deg til ungdommen her… Ny årgang. 93 poeng. 

 

Lillian Syrah 2014 – Bestillingsutvalget – 695 kroner

Nå lages det flotte Syrah-viner over hele kloden, og neste mann ut er denne maskuline jenta som faktisk er fra Oregon i USA. Vinen er modnet på franske eikefat i 26 måneder.

På nesen er vinen rik og intens med saftige skogsbær, plommer, kjøtt, lær og røyk. Ja, dette er Syrah! Vinen er også intens og konsentrert på paletten med litt varm og tung saftig mørk fruktmasse som brer seg rundt i munnen. Her har du mer bjørnebær, mørk mokka, lær, et fyrrig lærpreg og med en fin søtladen tobakk. Lang utgang, der tanninnene sitter greit. Alkoholen er 14,5%, men oppleves ikke for høyt egentlig. Flott, litt nymoderne vin, men som setter deg greit tilbake til opphavslandet Rhône-dalen. Bra! Ny årgang. 93 poeng. Spesielt anbefalt.  

 

Dom. Rostaing Côte-Rôtie Ampodium 2015 – Bestillingsutvalget – 580 kroner

Denne vinen fra Nord-Rhône er rik og ganske så sødmefull på nesen med deilig saftig plommefrukt og lær. På paletten er vinen fyldig med saftige kirsebær, plommer, anis, og kokesjokolade. Noe fint lærpreg også. Tanninene er også pent integrerte. Vinen er kanskje en anelse varm, men det blir aldri for mye. Gi den 5 år, og den har minst økt et poeng. Bra vin! Ny årgang. 92 poeng. 

 

Domaine du Colombier Hermitage 2014 – Bestillingsutvalget – 530 kroner 

2014-årgangen i Nord-Rhône er for meg virkelig bra. Den litt kjøligere frukten er generelt tiltalende, og de animalske uttrykkene kommer mer til sin rett. Det grønne er der inne i mellom, men jeg har troen på at dette går seg til.

Denne vinen slutter seg i rekken av gode 2014-viner fra Hermitage. Vinen kommer litt forsiktig opp av glasset, og er litt usikker på hvor han vil, men gir etterhvert noe solbær, men ikke minst det flotte preget av kjøtt, røyk og med tiltalende parfymerte toner. Noe grønt merkes også. Vinen er konsentrert på paletten med umiddelbart en delikat frukt med mørk solbær, lær og en flott tobakksutgang. Noe urter, men av den gode sorten. Tanninene er tydelige, men frukten tar i mot, og sammen med en god syre blir dette relativt harmonisert etterhvert. Flott Hermitage med oppside i vente. Ny årgang. 92 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

A Tribute to Grace Besson Vineyard Grenache – Bestillingsutvalget – 449 kroner 

Denne vinen med det fiffige navnet kommer rett sør for Santa Cruz Mountains, mellom Los Angeles og San Fransisco og er laget på Grenache. Vinen har en intens forførende nese med kirsebær, saftige plommer og et pent lærpreg. På paletten har vinen en flott sødmefull fylde med sprekkferdige kirsebær, skogsbær, lær, og med et pent preg av salter. Også noe krydderaktige toner som gjør dette til en meget spennende vin på Grenache. Syren og tanninene greier seg pent, det blir ikke for lite. Alkoholen er på «lave» 13,7%. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Azelia Barolo 2013 – Bestillingsutvalget – 398 kroner

Azelia fra Castiglione de Falletto lager beundringsverdige viner og deres standard-Barolo i 2013-årgangen leverer sakene. På nesen har vinen en fin kirsebærsfrukt, tørkede roser, lær og lett umami-tendenser. På paletten følger vinen opp med en pen fylde med konsentrerte kirsebær, noe lær og et pent trevirke. Tanninene merkes, men såpass må det være. En flott entry-Barolo dette. Ny årgang. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Dal Bosco Giulietta Le Guaite di Noemi Amarone della Valpolicella – Bestillingsutvalget – 585 kroner

Denne Amaronen kommer fra en liten familiedrevet bedrift som ligger på den andre siden av gaten for legendariske Dal Forno. Vingården har idag en produksjon på totalt 30 000 flasker fordelt på fem forskjellige viner og det er idag datteren Naomi som driver gården alene. Naomi er en ung kunnskapsrik kvinne som holder på områdets tradisjoner, men også med innovative tanker. Drueblenden i denne Amaronen fra 2009-årgangen er 35% Corvina, 35% Corvinone, 20% Rondinella og 10% Oselata og vinen har vært modnet på franske eikefat i tre år før flere år med flaskemodning før lansering.

Vinen har på nesen en fin intensitet med mørk stram plomme, halvtørkede rosiner, sopp, lær og med et fint steinpreg. Vinen har en pen fylde med saftige mørke skogsbær, mørk intens sjokolade, og med et pent lærpreg. Tanninene er relativt modne og kler vinen. Alkoholen er høy, 17%, og det merkes nok noe uten at det oppleves for skjemmende. Dette er klassisk Amarone med dens fordeler og utfordringer, men kvaliteten i denne vinen er bra. 91 poeng. 

 

Black Sheep Finds Holus Bolus Presqu’ile Syrah 2016 – Bestillingsutvalget – 369 kroner 

Dette var en av sensasjonene som ble lansert i fjor, Syrah fra herlige Black Sheep i fra Santa Barbara County, et av de aller hotteste «nye» vinområdene for tiden. Vinen er ikke like balansert i denne årgangen, men leverer allikevel strålende mye vin for pengene.

Vinen gir mye av seg selv på nesen med mørke sødmefulle plommer og sprekkferdige bjørnebær. Også noe fyrrig lær. Vinen er fyldig og brer rundt seg maskulint og upåvirket av det er andre områder i verden som er mer kjent for Syrah enn Santa Barbara. Her får du mørke sødmefulle kirsebær, saftige plommer, tobakk, krydder og med et fint steinete preg på en lang, og kanskje vel søtladen utgang. Vinen passer kanskje bedre til et saftige storfe-stykket enn tradisjonell vilt, men vinen er uansett super-kul med godt integrerte tanninner.  Bra vin! Nok engang! 91 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Scarzello Barbera d´alba Superiore 2015 – Bestillingsutvalget – 269 kroner

Dette er en klassisk Barbera fra en tradisjonell produsent der vinen faktisk har over 30 dager skallmaserasjon. Vinen er selvfølgelig laget på Botti og noe Tonneau. (550 liters fat).

Vinen på barbera-druen kommer rik, stor og forførende opp av glasset.  Her er det fyrrige skogsbærtoner med et lett animalsk preg av halvmodent kjøtt samt røyktoner som preger aromabildet. Varmen i årgangen kommer fram med litt søtt tilsnitt på nesen, men det blir aldri for mye.

På paletten er vinen middels fyldig og gir straks en forførende saftig  tone med skogsbær, halvmodne plommer, lær og litt kaffetoner. Syren er pen. Dette er en seriøs barbera av den tradisjonsrike sorten. Sånn skal det være. Flott vin. Ny årgang. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Podre Monastero La Pineta – Bestillingsutvalget 2015 – 350 kroner

En liten produsent som lager kun 1000 flasker av denne særegenheten. Ulempen? Den er laget på på 100% Pinot Noir og modnet på amerikanske eikefat. I Toscana? Uhørt!

Vinen er rik og leken på nesen, og gir en fiffig blanding av det litt jordlige og stallpreget som viner fra Sangiovese kan få, i lett blanding med leken rødbærsfrukt. Vinen er middels fyldig på paletten med lett syrlige leken kirsebærsfrukt, et fint lærpreg og noe jordsmonn. Ja. Dette fungerer. Dessverre. Morsom vri. 90 poeng. 

 

Podre Monastero Campanio 2015 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Super-Toscaner på 50% Cabernet Sauvignon og 50% Merlot.

Rik og lett konsentrert på nesen med mørk frukt med kaffetone, litt røyk og med et fint jordlig preg. Åpenbart noe som har ligget i Toscansk jord på nese! Vinen er middels fyldig, med litt mørkere bær, som kanskje mangler litt liv og fruktighet, men som etter en litt tung start leverer en dyp og bra vin med mørke bjørnebær, kaffe, lær, og velhengt kjøtt. Også en ganske klar tung mokka-utgang. Ja, til en kraftig biff badet i mørkere saus vil dette passe fint. Bra vin! 89 poeng.

 

Molino Barbaresco Ausario 2013 – Bestillingsutvalget – 429 kroner

Vinen har en tradisjonsrik Nebbiolo-nese med dyp kirsebær, roser, og et pent lærpreg. På paletten er vinen middels fyldig med tørket frukt, roser på vei ned i solnedgangen, tydelig sviske, sopp og med et pent tobakkspreg. Tanninene er bra modne og blir aldri for grove. Dette er en god vin i en lett rustikk stil. 89 poeng. 

 

Drouhin Roserock Pinot Noir 2014 – Bestillingsutvalget – 399 kroner 

Denne karen kommer fra anerkjente Drouhin, og ikke fra deres Burgund-eiendom, men faktisk fra vinmarkene de eier i Oregon, USA. Vinen på 100% Pinot Noir er rik på nesen med en litt mørkere stil med modne kirsebær, plommer, litt sopp og lær. På paletten har vinen en bra konsentrasjon med saftige, nesten litt søtladne kirsebær og lær. En bra ren utgang på vinen med pent integrerte tanniner. Vinen har såvidt et litt søtere preg, men er absolutt verdt å prøve ut. Bra vin. Ny årgang. 89 poeng. 

 

Ch.Les Ormes Sorbet 2007 – Bestillingsutvalget – 270 kroner 

2007 var jo en mildt sagt travel årgang i Bordeaux, men denne vinen greier seg bra den. Drueblenden er 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, og 5% Petit Verdot.

På nesen har vinen et modent utrykk med mørke skogsbær, bjørnebær, lær og et tiltalende tone av skråtobakk. Vinen har faktisk en middels fylde med bjørnebær, noe halvmodne solbær og noen tobakk. Vinen mangler litt på midtpartiet og er litt hul, men har allikevel et bra Bdx-uttrykk og gir virkelig mye vin for pengene. Bra! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Viberti Giovanni Barbera d´alba Gemella 2015 – Bestillinsgutvalget – 196 kroner

Vinen har en rik og interressant nese med søtladne skogsbær, litt skogstoner og med et fint preg av lær. Vinen har en middels fylde med en saftig og leken barbera-frukt med mye skogsbær og bittelitt solbær. Syren er meget flott i denne vinen og er i god balanse med frukten og fint integrerte tanninene. Denne vinen har du til pizza-retter med kjøtt på. Bra vin. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Dal Bosco Giulietta Le Guaite di Noemi Rosso Veronese Tano 2011 – Bestillingsutvalget – 214 kroner 

Drueblenden i denne enklere Veneto-vinen fra nevnte Dal Bosco er 35% Corvina, 35% Corvinone, 20% Rondinella og 10% Ocellata++. Vinen er faktisk modig nok lagret på ståltank i hele 18-20 måneder og får en kanskje litt sjelden friskhet i viner i fra dette området. Årgangen er 2011, og hva i alle verden skjedde i dette året i Veneto? Alle viner som er smakt fra denne årgangen leverer bare helt strålende og denne fiffige damen gjør ingen unntak.

Vinen har en middels intensitet på nesen med sødmefulle og tiltalende frukter med parfymerte kirsebær, lær og med et fint urtepreg. Vinen har overraskende bra fylde der bærene opptrer saftige og friske med kirsebær, skogsbær og noe lær. Alkoholen er på 14% og kjennes ikke. Tanninene og syrenivået kler vinen godt. Dette var en spennende og en forfriskende leken vin fra dette området som absolutt har livets rett. Ha den til lettere kjøttretter og enklere viltmåltider. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Chenu Savigny-les-Beaune Vielles Vignes 2016 – Bestillingsutvalget – 310 kroner

Det er to søstre som driver denne 8 hektar eiendommen nå, men far vaktsomt følger med på gårdsplassen. Denne vinen er spontangjæret i ståtank før 14 måneder modning på fat, derav 15-20% nye.

På nesen har vinen er mørkere jordlig stil med skogsbær og modne kirsebær. Vinen har en middels fylde, men gir saftige skogsbær, plommer, lett treverk, mørk toffee, litt størknet blod og med en fin stilkaktig bitterhet. Tanninene er modne og har en sekundær rolle i denne gode vinen. Ny årgang. 88 poeng. 

 

Torbreck Old Vines 2015 – Bestillingsutvalget – 180 kroner 

Dette er entry-vinen til nevnte Torbreck fra Australia med en drueblend på 84% Grenache, 8% Mourvèdre, og 8% Shiraz.

Vinen er rik og forførende på nesen med saftige skogsbær og lær som skaper et godt aromabilde. På paletten er vinen middels konsentrert med en følelse av saftig kirsebær, mørk bringebær, lær og sjokolade. Og igjen, denne lille smoothe-følelsen sniker seg inn. Må jo være brukt noe helklaser her også? eller? Vet ikke, men godt var dette! Tanninene er modne og vinen har akkurat nok  syre. Ha vinen til sommerens lammekotletter som grilles i solnedgangen. En god vin til en flott penge. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

JH Meyer Pinot Noir Carbonic – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Vinen kommer fra det kjente Elgin-området i Sør-Afrika. Druene kommer fra 40-50 år gamle vinstokker som står i jordsmonn med grus, sand og quartz. Det er følgelig brukt hele klaser og er spontanfermentert. Skallmaserasjonen varte i en hel måned før modning på ståltank, sement og store fat.

Vinen er frisk og leken på nesen med dropsaktig kirsebær. På paletten er vinen middels fyldig og gir masse flott frukt med kirsebær, litt syrlig morell, modne bringebær og med et fint lærpreg. Vinen har en virkelig leken og sommerlig nerve, og vil være en vinner ute på terrassen når solen nå stiger. Bra vin! Ny årgang. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Save our Souls Yarra Valley Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 260 kroner

Denne Australia-produsenten lager viner på forskjellige kjente druer og har ganske så fiffige etiketter, for de som bryr seg om slikt. Vinen er modnet på ståltank og fat.

På nesen gir vinen umiddelbart en leken profil med rene og lette bringebær og jordbær, før den svinger over til noen mørkere toner med et lett kjøttpreg. Vinen har en bra fylde, men det er den digge (med australsk sleng) saftige frukten som merker seg på paletten med rene kirsebær, bringebær og med en flott syrlig tone av moreller og rips. Også en pen liten tone av fat. En spesiell og fin liten sak dette til sommerens lette grillretter. Ny årgang. 88 poeng.  Spesielt anbefalt. 

 

Guerrini Il Terziere Toscana 2008 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

Denne modne Toscaneren er laget på 50% Sangiovese og 50% Merlot-druer.

På nesen er vinen litt forsiktig, med mørk litt jordlig kirsebær, noe tørkede frukter og med et pent mineralsk utrykk. Vinen har en moden følelse på paletten med tørket frukt, halvfriske kirsebær og med et pent preg av sopp. Tanninstrukturen er bra, men vinen mangler kanskje litt syre. Dog, dette er en moden Toscaner som drikker fint idag til kjøtt med litt fett på. 87 poeng. 

 

Domaine Du Colombier Crozes Hermitage 2016 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Vinen har en rikere stil med søtladne plommer og med en fin røykfølelse på nesen. Vinen har middels konsentrasjon med saftige skogsbær, plommer og tydelig einebær. Trenger gjerne et par år i kjelleren. Vil passe fint til lettere viltretter til de kommende høstmåltider. Ny årgang. 87 poeng. 

 

Domaine de ´Armandier Brezeme 2016 – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Denne vinen fra sønnen til Eric Texier, Martin, er laget på 100% Syrah-druer fra vinmarker som ligger i søndre del av Nord-Rhône.

Vinen er rik saftig og nesten litt fizzy på nesen med skogsbær og plomme som har en liten antydning til dropsfølese. På paletten er vinen middels fyldig og spiller raskt på en leken og lettere stil, og frukten nesten hopper og danser rundt i munnen med  saftige skogsbær, plommer, noe salter og med litt lær. En spesiell, men god vin dette. Verdt å forsøke! 87 poeng.

 

Lagrave-Martillac Rouge 2015 – bestillingsutvalget – 290 kroner 

Dette er 2.vinen til meget flinke Ch.latour-Martillac fra Pessac-Leognan i Bordeaux. Vinen er ganske så intens på nesen med skogsbær og moden solbær. Litt lær og trevirke, men kunne gjerne ha vært mer fremtreden aromamessig. På paletten har vinen ikke allverdens fylde, men prøver å kompensere skuffelsen med saftige kirsebær, solbær, blyant og litt lær. Vinen virker litt varm også på utgangen. Neei, her har nok druene fra de antakeligvis unge vinstokkene møtt litt motstand. Gi den litt tid og se hva som skjer. 86 poeng. For nå. 

 

Gaudio Bricco Mondalino Grignolino – Bestillingsutvalget – 229 kroner

Vinen fra Monferrato i Piemonte er laget på 100% Grignolino-druer. Vinen er middels rik på nesen med tilgjengelig og fin frukt med skogsbær, plommer samt et preg av mørkere sjokolade. På paletten er vinen middels fyldig med en bra dybde i frukten med mørkere kirsebær og med et mer steinete og stilkete preg. Tanninene oppleves som faste og vinen kan trenge et par å i kjelleren for å komme rundt. Da vil vinen passe fint til svinekjøtt. 86 poeng. For nå. 

 

Roche De Bellene Bourgogne Pinot Noir – 190 kroner

Denne entry-vinen fra negocianten Roche De Bellene er middels intens på nesen med mørkere kirsebær og med noe preg av stilk. Vinen har ikke veldig stor fylde, men greier å gi nok frukt til at dette oppleves som godt med bringebær og lysere plommer. En bra vin til å kjenne hva Pinot Noir kan være. Ny årgang. 86 poeng.

 

Dom. Hatzimichalis Prima Terra Xinomavro Syrah 2010 – Bestillingsutvalget – 173 kroner

Mange tusen nordmenn besøker de greske øyene hvert eneste år og mange har vel egentlig opplevd en god vinopplevelse eller to på turen. Men gresk rødvin er vel kanskje ikke det mest attraktive og mange glemmer den gode opplevelsen når de lander på Gardermoen eller andre norske flyplasser.

Dog finnes det rødvin fra Hellas på Bestillingsutvalget, og vinene har absolutt livets rett. En av disse er denne som er laget på 50% Syrah og 50% Xynomavro-druen. Vinen gir et behagelig luktbilde med stramme kirsebær, paprika og et snev av tørkede roser. På paletten er vinen middels fyldig med fine saftige mørkere røde bær og med et fint pepperpreg. Denne vinen kan du lett ha til sommerens krydrete kjøttretter du har på grillen. Morsom vin. 86 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Dom. Hatzimichalis Alfega Erythros 2010 – Bestillingsutvalget – 187 kroner

Produsenten lager også en vin på Bordeaux-blend med 40% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc og 30% Merlot som har modnet på eikefat i 12 måneder. Vinifiseringen skjer forøvrig hver for seg.

Vinen har en rik stil på nesen med sødmefulle plommer og litt brente fyrstikker. Vinen har ikke allverdens fylde, men gir forsåvidt et pent fruktbilde med skogsbær og bjørnebær. Et litt søtere preg av krydder og lett trevirke er med på å skape en god vin. Ha den blindt til dine gjester sammen med en rimelig Bordeaux-vin. Kan bli et spennende resultat. Eller så har du den selv til et lett kjøttmåltid. Morsom vin dette også. 86 poeng. 

 

Jean-Paul Brun Beaujolais Le Ronsay – Bestillingsutvalget – 165 kroner

Jean-Paul Brun lager kanskje noen av de beste vinene du kan få fra Beaujolais og greier  å tilføre mer trøkk og power enn mange av de andre produsentene fra området. Denne entry-vinen kommer fra 20-25 års gamle vinstokker som har stått i et kalkrikt jordsmonn. Vinen har fått modning på sementtanker.

Vinen er rik og ganske så typeriktig på nesen med modne markjordbær og noe mørkere kirsebær. Vinen har en bra fylde, men mangler kanskje litt dybde i frukten. Men vinen er saftig og viser mye frukt med litt mørkere kirsebær og et lite syrlig snitt av moreller. Litt jordlighet og asfaltpreg på den enkle med gode utgangen. Dette er godt dette! Bra vin! 86 poeng. Spesielt anbefalt.