Skip to main content

Klassifisering

Artikkelen vil først og fremst ta for seg den mest kjente klassifiseringen i Bordeaux – nemlig de 61 slottene på vestre del som ble klassifisert på midten av 1800-tallet.

Napoleon skulle vise fram sine flotte viner under verdensutstillingen i 1855. Men hvilke viner var best? Vinene ble delt inn fem klasser og tok som utgangspunkt for seg rådende vinpriser og omdømme på det tidspunkt. 1.crù Classe var den ypperste klassen og fire slott fikk den gjeveste utmerkelsen. (Mouton Rothschild kom etter i 1973) Lite visste slottene at denne klassifiseringen av Bordeaux-viner fra vestsiden av Bordeaux skulle bli en gullgruve av de sjeldne. Noen slott hadde ikke engang troen på denne klassifiseringen og valgte å avstå. Jeg tenker en del arvinger har irritert seg over dette. 60 slott fra Haut Mèdoc ble klassifisert og 1 slott fra Graves – Ch.Haut Brion.

Er listen like relevant i dag? Ja og Nei. Når det gjelder viner fra Graves mangler det mange gode slott som ble holdt utenom. Flere slott herfra ville i dag ha vært klassifisert som 2.Cru Classe. I tillegg eier slottene ulike parseller ofte spredt rundt i appellasjonen og mange parseller eller plotter har skiftet eiere på tvers av slottene. I tillegg har en del slott vært igjennom radikale forbedringer i både kjeller og vinmark, noe som har løftet kvaliteten på vinene siden 1800-tallet.

Når det gjelder de 5 vinene på topp – Ch.Lafite, Ch.Latour, Ch.Mouton-Rothschild og Ch.Margaux og Ch.Haut Brion så dominerer de fortsatt og ville nok ha ledet an i en ny klassifisering i dag også. Når det gjelder klassifiseringene fra 2-5 classe er det vanskelig å se at den gjelder like mye. Ett av slottene som har hatt en eventyrlig utvikling de siste 10-15 årene er Ch.Pontet Canet. I dag ville de ha vært en klar kandidat for toppen i 2.Cru Classe, istedenfor 1855-statusen som 5.cru klasse.

En fin liten liste som har en detaljert oversikt over prisene vinene har i dag og som gir en indikasjon på den klassifisering de antatt ville hatt i moderne tid er Livex sin side som har fått en helt ny oppdatering av 2017. Listen tar også med seg de mest kjente slottene i Pessac-appellasjonen. Siden kan du besøke her, men merk at dette er en kuriositet og ingen formell bedømmelse av kvalitet.

En liten geek-detalj fra 1855-klassifikasjonen er at det har vært gjort noen særdeles få endringer på listen fram til nå. Ch.Mouton Rothschild fikk et fortjent opprykk fra 2.cru klasse til 1.cru klasse i 1973, og er kanskje den mest kjente endringen. Men to mindre kjente endringer er at Ch.Cantemerle var for sent på perrongen, og fikk sin 5.klassifiseringen først året etter – i 1856. I tillegg overtok Château Malescot St. Exupéry den 3.Cru klassifiserte eiendommen Château Dubignon på 1870tallet og slottet ble en del av Ch.Malescot. Dubignon har senere skiftet flere eiere og navn, men har kun klassifisering som Bourgeois supérieurs under navnet Château Larruau.

Toppslott – den veien! Foto: Botti.no

Vinene fra Graves og Pessac Leognan har siden 1959 også brukt Grand Cru classè som kvalitetsbetegnelse.

Når det gjelder klassifiseringen «Crus Bourgeouis» ble den stiftet i 1932 som et lite motsvar til de 1855-klassifiserte slottene. I overkant av 400 eiendommer ble da klassifisert og listen har blitt endret 5 ganger siden, senest i 2015. Den mest dramatiske endringen skjedde i 2003 da reduksjonen av antall klassifiserte slott til kun 247 ble klaget inn for fransk domstol. Og fikk medhold! Dette førte til at klassifiseringen ble suspendert fram til 2010, og har nå kommet i en annen form og markerer årlig vinen mer enn selve slottet som produserer den.

Det er også en klassifisering i St.Emilion som har skapt sine magesår og gleder. Den ble først introdusert i 1955 og har blitt oppdatert hvert 10-20 år. Men også her ble det søksmål og klager da noen eiendommer ble degradert slik at klassifiseringen som ble gjort i 2006 ble kjent ugyldig. En ny klassifisering ble gjort i 2012 som gjorde at to av produsentene kunne juble hele veien til banken da Ch.Angèlus og Ch.Pavie ble oppgradert til Premier Classe A der Ch.Ausone og Ch.Cheval Blanc hadde tronet alene i alle år. Det er i tillegg 14 produsenter som også er Premier Classe, mens 64 vinprodusenter kan smykke seg med Grands Crus Classès på etiketten.

Og hva med Pomerol? De trenger ingen klassifisering. De lager bare gode viner der.