Skip to main content

Bordeaux-messen er blitt tradisjon for alle vin-entusiaster som er glad i det ultra-klassiske og arrangøren lager også i år en flott vinmesse med selve vinen i hovedrollen. Når årgangen i tillegg er den fabelaktige vekstssongen 2016 kunne det rett og slett ikke gå galt under messen. 

Utsolgt på Bordeaux-messen 2019. Foto: Botti.no

Arrangøren har fått et godt fotfeste innenfor import av Bordeaux-viner til Norge og det er gledelig å se at hele 30 gode navn fra Bordeaux var representert under messen som ble holdt i Vulkan Arena. Lokalet er stort og godt tilpasset med god takhøyde og bra luftkvalitet. Allikevel framstod lokalet som litt sterilt og kjedelig. Litt lunkent vann og loff piffet heller ikke opp stemningen.

Det ble også denne gang litt trangt ved bordene, og for vin-entusiasten som ønsker å lære mer om slottene og vinene var arbeidsforholdene krevende. I tillegg bemerkes det at varmen i lokalet gikk etterhvert utover kvaliteten på vinene som etterhvert hadde serveringstemperatur på 23-25 grader. Selv om Bordeaux-vinene er spesielt robuste, var det flere av vinene som merkbart strevde litt i glasset.

Ch.Canon, Ch.Pichon-Baron og Ch.Haut-Bailly leverer strålende viner i 2016-årganger. Foto: Botti.no

Uansett – dette var en meget god vinmesse og det var spesielt gledelig å se tidligere topp-slott som Pape-Clement og Cos d`Estournel tilbake i Norge og sammen med kjente og kjære slott som Ch.Pichon-Baron, Ch.Haut-Bailly og Ch.Leoville poyferre var det mye godt å smake på for vin-entusiasten.

Det var Ch.Canon, som virkelig opplever sin rennessanse, som toppet kvelden med en sublim 2016-årgang som det kommer til å gå gjetord om i mange år. Velfortjent 100 poeng ble gitt til slottet. Det var også spesielt flott å se at de gamle traverne og norgesvennene Ch.Phelan-Segur og Ch.Talbot stråler i årgangen og kanskje har slottene laget sin aller beste vin noensinne. 

Ch.Lafon-Rochet, Ch.Talbot og Ch.Phélan Segur kan kanskje laget sin beste vin noensinne. Foto: Botti.no

Konklusjon om årgangen  – Røde viner

2016 leverer strålende. Vinene oser av klassisk uttrykk og kombinerer balansegangen mellom stramhet og friskhet på en meget god måte. Her er det generelt nok fabelaktig frukt, god syre og utmerket tannin-struktur til at vinene kan ha et meget langt liv i kjelleren. Alkoholnivået er heller ikke for framtreden i denne årgangen. Kanskje vil mange like den mer oppulente og framoverlendte 2015-årgangen som kan drikkes noe tidligere, men i den lange løp er jeg sikker på at 2016-årgangen vil være en sikker vinner. 

En foreløpig konklusjon er at i denne årgangen kommer det seriøst mange gode viner fra de fleste appellasjonene. Internasjonal presse har i proklamert at øst-siden er bedre i 2015-årgangen og vest-siden bedre i 2016-årgangen. Jeg vil foreløpig advare vinentusiasten om la dette bli avgjørende for årets innkjøpsstrategi. Ch.Canon er her godt eksempel. 2016-årgangen er overlegent superior årgangen før.

OVERSIKT OVER MESSEN

Arrangert 3. september 2019 Vulkan Arena, i tidsrommet kl 1600 – 2000.

Arrangør: Grapestone sammen med Sovex GrandsChateaux og NVKF. Over 30 slott til stede.

Antall gjester: 250 stykker (utsolgt)

Pris: 598 kr.

+ Mange produsenter fra de store områdene på både vest og østside til stede.

Gode slott som stiller –  Ch.Pichon-Baron, Ch. Loeville Poyferre, Ch. Haut-Bailly, Cos`Estournel, Pape Clement og Ch. Canon

+ Produsenter/representanter til stede, også noen eiere og vinmakere.

2016 – Fabelaktig årgang å få smake!

+ Alle slottene hadde med seg gjeldene årgang og flere hadde noen eldre årganger med seg

+ Programmet inneholder alt det du trenger – vinene, pris og drueblend. Hva med alkoholnivå?

+ De aller fleste vinene er tilgjengelig på vinmonopolet allerede eller blir det i nær framtid

Litt sterilt lokale og trangt ved bordene

Litt loff og vann er vel litt kjedelig

– Et slott fra Pauillac? Det holder ikke!

Karakter over messen: 5

Merk – Vinene som nå er tilgjengelige på Vinmonopolet kommer fra en importør. Av erfaring vil prisene ligge noe lavere under selve Bordeaux-lanseringen i spesialbutikkene 28.november 2019 . Så er det et valg om en ønsker å sikre seg disse vinene allerede nå til en formentlig høyere pris eller vente til spesiallanseringen.

Smaksnotater

Her finner du smaksnotater på 45 røde viner og notater på tre lysere viner fra 2016-årgangen som ble forsøkt under messen.

Smaksnotater – Bordeauxmessen 2019

Legg igjen et svar