Skip to main content

Årgangen

2017-årgangen vil huskes som en årgang med værforhold som endelig var gunstig for stor produksjon. Desember og Januar var kjølig og relativ tørr slik at vinplantene fikk tid til å komme seg i dvaleperioden. Været slo om og våren ble varmere enn normalt med blant annet over 25 grader i slutten av mars. Det førte til at knoppskytingen startet veldig tidlig og vinbøndene sov nok ganske så dårlig når faren for frost begynte å melde seg i slutten av april med blant annet minus 2 grader på gradestokken. Proaktiv arbeid med blant bål i markene og vifter for skape sirkulering av luft gjorde at vinbøndene kom seg igjennom de kjølige nettene i sentrale Burgund uten store utfordringer. (Merk at Chablis opplevde frostskader).

April, mai og juni var varme og gav gode vilkår med tidlig blomstring og etterhvert med et hav av druer. Tykt skall på druene bidro til å hindre angrep av råte etter nedbør i juli. Lett hagl i øvre del av Côte de Nuits gjorde heldigvis begrenset skade. – Dette er årgangen vi kunne krysse av alle boksene når vi ser på volum av druer. Puh! Endelig! Guillaume Angerville tørker  pannen og forteller at vi må tilbake til 2009 får å finne samme kvantum av viner og legger til at i mellom 2009 og 2017 har de mistet to fulle avlinger til blant annet frost og råte i vinmarkene. Francois Millet hos Domaine Comte de Vogûe sier seg enig. – Det var en sunn og god avling nikker Millet tilfreds. På grunn av mengden med druer var det mange som måtte praktisere grønn høsting. – Vi valgte grønn innhøsting for å optimalisere konsentrasjonen hos de gjenværende druene forteller Millet videre.

August var varm og tørr, men ikke på samme måte som både i 2009 og 2015. Litt regn på slutten av august hjalp også å friske opp druene før plukkingen tok sted. – Vi plukket faktisk veldig tidlig overrasker Millet. Vi plukket 2.september, som bare er tre dager senere enn i den varmere og meget tørre 2018-årgangen. – Men det grunnet den tidligere våren og ikke for at det var for varmt påpeker Millet og forteller indirekte en viktig presisering til vin-entusiasten. Selv om det plukkes tidlig kan det skyldes ulike faktorer, og ikke nødvendigvis at årgangen har vært i overkant varm med overmodne druer.

Klare for ny sesong. Foto: Botti.no

Kvaliteten

2017-årgangen er meget god både for hvite og røde viner, noe som ikke alltids er vanlig. Både de hvite og røde vinene har uttalt frisk frukt, noe som er tilnærmet en befrielse i mellom disse varme årgangene vi ser for tiden. Alkoholenprosenten er også lav, ca. 13%. De hvite vinene har mer kjølig frukt av sitrus og stenfrukter og virker veldig energirike. Kanskje mangler de nerven og den lille ekstra konsentrasjonen som vi så i 2014-årgangen, men det er forståelig at sammenligningen nevnes. For de røde vinene gjelder mye av det samme. Her ser vi syrefriske viner som gir masse kjølig og energirik frukt, uten at det går over til det grønne og sjelløse. Vinene mangler nok noe konsentrasjon og kompleksitet som mange vin-entusiaster liker, men spesielt for entusiasten som husker hvordan Pinot Noir fra Burgund smakte for 15-20 år siden, vil mange smile av glede. Både de hvite og røde vinene vil tåle mange år i kjelleren, men generelt vil dette være en årgang med middels til godt lagringspotensiale. 

Prisene

Det er dessverre å meddele at prisene har gått opp, selv med økt volum av viner hos produsentene. Dette skyldes flere årsaker. Her kan det nevnes årsaker som stadig synkende kronekurs, stadig økt etterspørsel og vinbønder som endelig ser muligheten til å betale ned ekstra på lånene sine eller investere videre etter noen magre år kvantummessig.

Det er dessverre synd. Kvaliteten på årgangen er meget god, men det er rett og slett for dyrt sammenlignet med kvalitet å kjøpe mange av disse vinene. Mange av vinene vil nok smake lett bittert når vin-entusiasten tenker på hva flaskene kostet.

Kvalitetsviner i Burgund har generelt blitt dyre. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Konklusjon

Det er viner som vil være ganske sjeldne om noen år, med tanke på den kjølige og flotte nerverike frukten som finnes i disse vinene. Varmere klima vil helt sikkert gi mer breiale og større viner og med høyere alkoholprosent. Det er allikevel en årgang man må velge nøye. Prisene er rett og slett for dyre jfr kvaliteten!  Ta derfor lite sjangser og velg viner fra produsenter du samler på, eller viner som får god anbefaling fra den eller de skribentene du følger fast. Det er også noen (få) viner av gir mye drikkeglede for pengene. Disse vinene kan være et godt kjøp, spesielt med tidlig nytelse.