Skip to main content

Klassifisering

I motsetning til Bordeaux der det er eiendommene selv som har fått sin klassifiserte status er det vinmarkene som er klassifisert.

Helt på toppen troner vinmarker som har fått statusen som ”Grand Cru” og 550 hektar utgjør kun 1% av det totale antallet vinmarker i Burgund. Det er 36 vinmarker som innehar denne statusen i Côte d or. Den ypperste vinmarken i Burgund, kanskje i hele verden, er DRC sin Monopolvinmark Romanee Conti.

Flere hundre vinmarker har status som Premier Cru vinmarker, og disse utgjør ca 10% av totalen. Vinene kommer fra enkeltvinmarker innenfor en av de nevnte kommunene ovenfor. Her er det flere eksempler på at Premier Cru vinmarker overgår viner som er klassifisert som Grand Cru i kvalitet. Eksempler på dette er for eksempel de særdeles flotte vinmarkene Les Amoursees og Le Clos Saint-Jacques.

Benevnelsen «kommunevin» eller «landsbyvin» (village) brukes om vin som kommer fra vinmarker som ligger rundt de nevnte landsbyene. Disse kommer gjerne fra forskjellige vinmarker, ikke en spesifikk. Noen landsbyviner kan inneholde druer fra en navngitt vinmark, også gjerne kalt ”Lieux-dits.” Da vil kommunenavnet samt vinmarksnavnet stå på etiketten.

Nederst på rangstigen finner vi viner merket Bourgogne som kan inneholde druer fra hele Burgund. Mange har nok forhold til disse vinene, da prisene er mer på nivå med det som de fleste kan ta seg råd til. Dessverre ser vi i økende grad at topprodusentene selger sine overflødige druer som Bourgogne til priser over 400 kroner, noe som er relativt drøyt.

Her kan du lese om de viktigste vinområdene i Burgund.

Burgund – de viktigste vinområdene