Skip to main content

Casanova di Neri – Deres gamle vineri er nå blitt smaksrom

Di Neri familien har i de siste årene fått en stjernestatus i Montalcino etter å ha levert strålende Brunello di Montalcino viner fra deres tre vinmarker – Casanova di Neri – Cerretalto – og Tenuta Nuova. Mange tror kanskje at Casanova di Neri er deres standard-vin som får andre seleksjon eller druer fra yngre vinstokker fra de to andre vinmarkene. Det er det med få untak ikke. Deres vinmark «Casanova di Neri ligger på den andre siden av veien fra huset og vineriet deres. «Dette er historien vår», kunne Gianlorenzo di Neri fortelle meg under sommerens besøk. Det var her det begynte da bestefaren kjøpte sin første vinmark og lanserte den første årgangen så sent som i 1978. Det lages ca 40 000 flasker av denne vinen, på folkemunne kalt «hvitetiketten». Mer om Casanova di Neri`s sin fantastiske reise blir omtalt senere.

Vinmarken – Casanova di Neri Brunello di Montacino

 

Her er to smaksnotater etter en minivertikal fra 2007-årgangen og årgangen som nå kommer på markedet – 2012.

Casanova Di Neri Brunello Di Montalcino 2007

Mørkere dyp rød kjerne med lett orange-brun kant. Forførende, presis frukt som stikker deg kraftig i nesen. Virker nesten litt nysgjerrig ungdommelig med et markant krydrete preg, på den gode måten, med fine saftige røde kirsebær, stilken på rabarbra, hvit pepper, litt røyk og lær.  Følger veldig opp i munnen, men på en annen måte. Dette er en stor kraftig masse som sprer seg godt rundt i munnen, den vil liksom ikke lande. Skikkelig dyp konsentrert frukt av mørkere modne kirsebær, bjørnebær, mørk sexy sjokolade, sort krydder og lett lærpreg. Saftig utgang der først nå en strålende presis syre kjennes. Alkoholen på 14,5% og de markante tanninene balanseres supert. Denne har virkelig lagt på seg og vokst opp! Samme vin forsøkt for 4 år siden var mer spinkel og sjy.  Framtiden? Nja, denne tror jeg drikker helt på topp nå, og kanskje et par år til. Tror faktisk ikke frukten vil vare jeg. Drikk nå for å være sikker – hvorfor la være når vinen er så bra nå? Denne ville jeg ha gått for litt kraftig mat til – Okse, villsvin, kanskje til Hjor også, med litt kraftig tilbehør og saus til. 93-94 poeng.

 

Casanova di Neri Brunello Di Montalcino 2012

Klar rubinrød farge. Litt sjy på nese enda, denne herremannen. Trenger et par timer i glass eller dekanter for å åpne seg litt. Får toner av litt rød/mørkere kirsebær og litt tørkede urter på glasset. Boom! Fin syre og ganske markante tanniner som setter seg fast. Kompleks vin med god struktur – en vin med med flere lag. Markante saftige røde bær her og tydelig animalske toner. Kjøtt, røyk, og lær. Mangler litt balanse enda, men kommer da den trenger tid for å vokse litt, men vinen er allerede strålende. 2012-årgangen viser at den er er ganske så tilgjengelig årgang allerede, så viner for medium lagring. Tenker 6-8 år på denne vinen vil være perfekt. Til kraftig kjøttretter hvis den skal drikkes nå. Lansert for ca 400 norske kroner på Systembolaget. Særdeles godt kjøp. 92 – 93 poeng. For nå. 

Legg igjen et svar