Skip to main content

Det er de røde vinene som har satt Italia og vinproduksjon på verdenskartet. Det er derimot også andre vintyper som får hjerter til å smelte fra støvellandet. Her kan du lese historien om Contratto – produsenten bak de første musserende vinene laget etter tradisjonell metode i Italia og som lager noen av landets beste sprudlende viner. 

Annonse

Annonse

Historien

Contratto med historie tilbake til 1867. Foto: Produsenten.

Contratto representerer en svunnen tid og har en bagasje som få andre har innenfor produksjon av musserende viner i Italia. Det var Giuseppe Contratto som startet å vinifisere Moscato fra Monferrato (Piemonte) tilbake til 1867. Det var også på den tiden familien begynte å arbeide med å bygge ut den verdenskjente kjelleren i Canelli som i dag er på UNESCOS liste. Contratto ble tidlig på 1900-tallet  kjent også utenfor både Piemontes og Italias grenser.  Contratto leverte blant annet vin til Vatikanet og det belgiske kongehuset. 1919 ble et minnerikt år for Contratto. Da laget produsenten Italias aller første musserende vin på «Metodo Classico», altså tradisjonell metode (andre gangs gjæring på flaske). Druene var tuftet på de kjente franske Champagne-druene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. I tillegg ble Contratto kjent for produksjon av Vermouths og ulike liquorer.

Nedgangstider fulgte. Contratto-familien som solgte vingården til Bocchino-familien i 1993. Heldigvis fortsette vineriet å lage musserende vin av god kvalitet og kjelleren ble restaurert.  I 2011 skulle derimot eiendommen få se en radikal forandring da Rivetti-familien bak anerkjente La Spinetta kjøpte Contratto og satte retning for å kanskje bli Italias ledende musserende produsent.

Energiske Giorgio Rivetti 

Bruno, Giorgio, Giovanna og Carlo Rivetti. Foto: Produsenten.

– «Jeg har sikkert drukket 200 000 flasker Champagne og jeg drikker det fortsatt.»

Giorgio Rivetti ler. Han er karismatisk av karakter og er full av energi. Den stilsikre mannen i den italienske skjorten bedyrer at han har erfaringsgrunnlaget for å kunne sammenligne italiensk musserende med den verdenskjente drikken øst for Paris. – Jeg vil at vi skal lage musserende viner som i Champagne. Jeg mener vi kan sammenligne. Vi har vinmarkene, stedet og og ikke minst kjelleren. Det er et perfekt sted for andre gangs fermentering og flaskelagring. Vi ønsker til enhver tid å gjøre vårt beste og gjøre forbedringer forteller Giorgio mens han gir detaljer om det uventet skrittet Rivetti-familien har gjort for å møte klimaendringene også Piemonte nå står ovenfor.

Alta Langa

De nye markene i Bossolasco ligger veldig høyt oppe. Foto: Produsenten.

Etter oppkjøpet så Rivetti-familien til Alta Langa, som er en liten appellasjonen for produksjon av musserende viner i Piemonte med produksjon i regionene Alessandria, Asti og Cuneo. Familien bestemte seg for å kjøpe flere hektar vinmark i Bossolasco sonen, som er i den høyeste delen av Langhe. – Det er perfekt område for musserende produksjon! Giorgios stemme bærer av overbevisning. Og han setter listen høyt som kun Steinar Holen kunne komme over i sine glansdager.

– «Jeg er sikker på at området vil bli det viktigste området for musserende vin i hele Italia.»

Giorgio trekker knapt pusten før han begrunner sitt standpunkt. – Vinstokkene ligger veldig høyt. Våre marker er sørvendte på 750 til 800 meters høyde. Det gir fin soltilgang, men området kan også være kjølig som passer klimaendringene godt. Piemonte har en fantastisk mulighet med den globale oppvarmingen, men på 250-300 meters høyde er det vanskelig. Vi må gå i høyden, Det er masse land der. Giorgios stemme er fortsatt full av overbevisning.

Jordsmonnet passer bra for de franske druene. Jordsmonnet er ikke generøs, nærmest mer fattig med en del sandstein. Utbytte er ca. halvparten av det som er vanlig. – Men det er mye mineralitet og gir kompleksitet i våre musserende viner forklarer Giorgio. Rivetti-familien er såpass overbevist over områdets kvaliteter at de raskt bestemte seg for å flytte hele produksjonen fra det gamle området til Alta Langa. – Vi flyttet gradvis. Fra. 2013 hadde vi 50/50 produksjon, men fra 2015-årgangen er alle druene fra Alta Langa forteller han. I de første årene vil noen av vinstokkene være unge, men han forteller at har kjøpt land med eksisterende vinstokker som er 25-30 år gamle som bidrar med kompleksitet i vinene.

Vinifikasjonen

Kjelleren i Canelli har UNESCO-status. Foto: Produsenten.

Selv om  druene høstes i Alta Langa foregår vinifikasjonen i den tradisjonelle dype kjelleren i Canelli. Kjelleren opprettholder konstant temperatur på rundt 13 grader og kjelleren er idell for vinifisering og modning av musserende viner. Giorgio er derimot opptatt av så lite avtrykk etter kjellerprosessen som mulig. Produksjonen er økologisk og 90% av vinene er Pas dosé, dvs har ikke noe ekstra sukker tilsatt den siste vinen. – Hvis det er balanse i frukten ved innhøsting er det ikke noe grunn til å tilføre sukker sier Giorgio bestemt. Vi ønsker å holde på kvaliteten på frukten fra plukking til vinen åpnes.

«Tyngdekraften gir druesaften Contratto trenger og resten selges i bulk til andre.»

I motsetning til de fleste Champagne-produsentene utfører Contratto heller ikke maloktisk gjæring. – Nei, vi har disuktuert det i familien. Jeg synes at med Malo mister vinene energien. Vi ønsker syren, friskheten og energien forteller Giorgio. Vinene ligger på berme i seks måneder før 4-6 år flaskemodning i den kalde kjelleren før salg.

Fremtiden 

Her i dypet får vinene 4-6 års modning i den flotte kjelleren. Foto: Botti.no

Vinene til Contratto tåler både et godt måltid og spesielt deres Blanc des Blancs vil også fungere godt som aperitif. – Du får bare karakter, kraft, mineralitet og syre. Dette er skikkelig italiensk Champagne fortsetter Giorgio med sterke følelser. Han må derimot erkjenne at både de franske, engelske og til dels tyske boblene har et større fotfeste innenfor vin entusiastene enn italienske kvalitetsmusserende viner.

– Det vil ta tid, det vil ta tid. Kanskje vil noen av mine kollegaer være uenige, men vi må være mer presise og jobbe hardt.

– «Vi må ikke bare lage «Metodo Classico» og tro det holder».

Vi må ha ha en minimum standard og forsøke å forbedre oss før vi i det hele tatt tenker på å promotere vinene våre. Men Girgio har fortsatt klokketro på italienske musserende viner og spesielt Alta Langa. Vi er i en perfekt situasjon bedyrer Giorgio mens korkene spretter i bakgrunnen.

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Vinene er tilgjengelig på Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Vinene Botti.no mener er meget gode kjøp når det gjelder kvalitet vs pris, eller som viser et helt spesielt særpreg, har betegnelsen «Spesielt anbefalt».

Medarbeiderne i denne artikkelen er Andre Brattland (AB).

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Musserende viner 

Varenr: 13124801
Vin: Contratto Blanc de Blancs Extra Brut 2016
Region: Piemonte, Italia
Pris: 399,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Cant. G. Contratto S.R.L.
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.7 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Rik, men på den svale og balanserte måten med utmerket fruktkarakter av grape, moden eple, lett oransje skall, brødbakst, saltlag, autolyse og nøtt. Bra mousse som sprer seg ut med kraft og glede med denne brede og flotte munnfølelsen som tar for seg med konsentrert kraftig grapefrukt, sitrus, skikkelig saltkarakter, nøtt og dette grove brødskalk på dette brødet som har satt seg på kjøkkenbenken. Kraftig utgang, kanskje mot udetaljert, en allikevel er det kompleksitet nok her. Litt tett utgang enda, så ha den til skalldyr, spekemat mot fenalår. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

 

Varenr: 13124701
Vin: Contratto For England Blanc de Noir Pas Dosé 2016
Region: Piemonte, Italia
Pris: 399,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Cant. G. Contratto S.R.L.
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.0 g/l
Druer: Pinot nero.
Beskrivelse: Forførende og leken på duft med tydelig rødbærsfrukt, appelsinfruktkjøtt, krydder, grov brødbakst og pene saltmineraler. Rik og saftig på munnfølelsen med god sødmefull frukt som også bevarer friskheten med blodappelsin, bringebær, jordbær, brødbakst, kjeks, urt og pene saltmineraler som strammer seg sammen på en god utgang. Syren bevares og forfrisker opp den meget gode musserende vinen som fint kan gå til et godt måltid. Meget flott italiener. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 13124601
Vin: Contratto Millesimato Pas Dosé 2015
Region: Vino de italia, Italia
Pris: 299,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Cant. G. Contratto S.R.L.
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.4 g/l
Druer: chardonnay og pinot nero.
Beskrivelse: Litt grovere i snittet med denne skogbunn og grov stein som ligger på grusveien ligger over maskulin gul frukt, stram brødbakst og nøtt. Middels fyldig og lett maskulin musserende vin med uttalt god munnfølelse av grovere gul eple, saftig sitrus, nøtt, autolyse og mors kraftige boller som ligger å godgjør seg på benken. Ikke lang utgang, men god. Bra Contratto.
Poeng: 89

 

Legg igjen et svar