Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vinentusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss La Gerla Brunello di Montalcino 2016, en klassisk brunello fra en meget bra årgang. 

Annonse

Annonse

La Gerla

Vakre Montalcino. Foto: Produsenten

Det hele startet med Sergio Rossi, som opprinnelig var en suksessrik reklamemann fra Milano og som flyttet til Montalcino på slutten av 1960-tallet. Dette var på et tidspunkt da Montalcino var en litt søvnig landsby og Brunello ikke hadde oppnådd den anerkjennelsen internasjonalt som vinen har i dag.

I 1975 kjøpte Rossi eiendommen i Canalicchio nordøst for byen Montalcino, en eiendom som da gikk under navnet Podere Colombaio Santi, fra Tedina Biondi-Santi, datteren til brunellolegenden Tancredi Biondi-Santi. Tedina hadde arvet eiendommen etter sin far. Kjøpet inkluderte en gammel gårdsbygning og 6.5 hektar omkringliggende vinmarker i Canalicchio, som Rossi satte seg fore å restrukturere og replante basert på massal seleksjon.

Sergio Rossi, grunnleggeren av La Gerla. Rossi døde i 2011. Foto: Produsenten

Fattoria La Gerla ble deretter grunnlagt av Sergio Rossi i 1976, og hele vingården ble møysommelig renovert. Første årgang var 1978-årgangen. Vingården henter navnet fra de gammeldagse, store koniske kurvene som innhøsterne tradisjonelt pleide å bære på ryggen under innhøstingen.

Rossi var på ingen måte noe ubeskrevet vinblad i Montalcino da han kjøpte eiendommen. Forut for La Gerla hadde han nemlig i en årrekke vært bestyrer for de nå velkjente produsentene Altesino og Caparzo. Foruten at han etablerte La Gerla, spilte Sergio Rossi også en sentral rolle da Brunello di Montalcino fikk DOCG-status i 1980. Rossi var en av de 24 grunnleggerne av Consorzio del Brunello di Montalcino.

Donatella Monforte, enken etter Sergio Rossi, leder La Gerla videre. Foto: Produsenten

La Gerla har med årene etablert seg som en dynamisk og solid produsent av brunello. Etter at Sergio Rossi gikk bort i juli 2011, er det nå enken Donatella Monforte som eier og driver vingården. I samarbeid med direktøren Alberto Passeri og vinmakeren Vittorio Fiore, som begge jobbet side om side med Sergio Rossi i mange år, er kontinuiteten hos La Gerla sikret.

En god match

Vingården ligger i Canalicchio nordøst for Montalcino. Foto: Produsenten

La Gerla produserer klassisk brunello som er laget med respekt for terroir og med betydelig bevissthet om detaljer. I dag eier produsenten totalt 11.5 hektar vinmarker. Det dyrkes utelukkende sangiovesedruer.

Et av La Gerlas viktigste fortrinn er at produsenten eier og dyrker vinmarker i to distinkte produksjonsområder innenfor Brunello DOCG, noe som sikrer at man gjennomgående har en høy kvalitet på druematerialet uavhengig av årgang. Foruten de opprinnelige 6.5 hektar vinmarker i Canalicchio som ble beplantet i 1976, eier La Gerla også 5 hektar vinmarker ved landsbyen Castelnuovo dell’Abate, som ligger sørøst for Montalcino. Vinmarkene i Castelnuovo ble innkjøpt på slutten av 1990-tallet.

Fra La Gerlas vinmarker i Canalicchio. Foto: Produsenten

I Canalicchio er vinmarkene nordøst- og østvendte, beliggende på cirka 270-320 meters høyde over havet.  Jordsmonnet her består av galestro, kalkstein og endel silt. Sammenliknet med vinmarker sør for Montalcino, er mikroklimaet i Canalicchio kjøligere og tørrere gjennom sommeren, noe som bidrar til en langsommere modning av druene, som i sin tur gir seg utslag i utvikling av elegante, intense aromaer i vinene.

Utsikt utover La Gerlas vinmarker i Castelnuovo dell’Abate. Foto: Produsenten

Rett nedenfor landsbyen, beliggende i et naturlig amfiteater og noen meter fra det kjente klosteret i Sant’Antimo, finner man La Gerlas 5 hektar vinmarker i Castelnuovo dell’Abate. Her er jordsmonnet preget av sand og endel stein, samt en betydelig andel kalkstein. I dette området er det et varmere middelhavsklima, og vinmarkenes nærmere beliggenhet gjør at disse er beskyttet fra kjølige vinder fra nord og vinder fra havet i vest. Druemodningen her er balansert, mye takket være markante temperatursvingninger mellom natt og dag. Druemateriale herfra gir viner som gjerne er kraftfulle og strukturerte.

La Gerla Brunello di Montalcino 2016

Kjelleren hos La Gerla. Foto: Produsenten

La Gerla Brunello di Montalcino 2016 er et pent eksempel på en vin som på eksemplarisk vis forener ulike typer terroir, som kombinerer kraft og eleganse og som attpåtil gjør dette til en fin pris. 2016-årgangen var en meget bra årgang i Toscana og for brunelloviner, mye takket være optimale værforhold gjennom vekstsesongen.

Vinen er en blend av druemateriale fra produsentens vinmarker i Canalicchio og Castelnuovo dell’Abate. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er cirka 25 år.

Druene som inngår i vinen plukkes for hånd og selekteres nøye. Etter innhøsting blir druene først oppbevart kjølig i 7-8 dager. Etter dette finner en relativt rask fermentering sted med skallmaserasjon i opptil 15 dager. Deretter blir vinen overført til store 5000-10000 liters slavonske eikefat, hvor vinen modnes i tre år før den blir tappet på flaske. Vinen modnes deretter videre på flasken i ett år før den slippes for salg. Det produseres omlag 40.000 flasker i hver årgang.

Innhøsting hos La Gerla. Foto: Produsenten

Annonse

Annonse

Smaksnotat

Varenr: 115301
Vin: La Gerla Brunello di Montalcino 2016
Region: Toscana, Italia
Pris: 400,- kr (bestilling)
Importør: Momentum Wines
Produsent: Fatt. la Gerla
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.7 g/l
Druer: Sangiovese.
Beskrivelse: Intens og virkelig presis i aromabildet der frukten er stjernen med kirsebær, blomst, lett tørket oransje fruktskall, anis og lær. Bra fyldig vin med dette umiddelbare delikate preget med masse fruktglede av kirsebær, urt, krydder og lær. Klassisk. Nydelig syre og balansert Brunello. Løp og kjøp-vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

Legg igjen et svar