Skip to main content

I en vinverden der etterspørselen etter viner fra de mest kjente områdene er høyere enn tilbudet og med priser som eksploderer tvinger mange til å se etter andre områder. Fortsatt er det en region som gir høy valuta for pengene. Viner fra Tyskland leverer både tørre og søte hvitviner i verdensklasse til fortsatt en god pris for entusiastene. Det er klart for et av årets virkelige høydepunkt – Spesiallanseringen av viner fra Tyskland og Chablis! 

Annonse

Annonse

Historien

Majestetiske Tyskland.

Tysk vinproduksjon har som mange andre vinområder spor tilbake til romertiden med de første tegn til vinproduksjon i Mosel-dalen noen få hundre år etter starten av vår tidsregning. Men også i Tyskland har kirken og klostrene hatt innflytelse i å utvikle og sette vinproduksjonen i et system, med spor tilbake til 1100-tallet for opprettelsen av Schloss Johannisberg og Kloster Eberbach. Riesling, Tysklands mest berømte drue, har historie tilbake til 1400-tallet, da den ble dyrket av munkene i de bratte skråningene i Rheingau.

Slutten av 1800-tallet var kanskje tysk vin sine største glansdager der vinene fra spesielt Rheingau ble solgt i samme prisklasse som de noble slottene i Bordeaux. To verdenskrigerog en vanskelig økonomi satte tysk vinindustri tilbake, og man ble heller ikke hjulpet av det vanskelig 1980-tallet da tysk vin ble forbundet med søtere viner av heller laber kvalitet. Den dag i dag er det mange av de voksne garde som rynker på nesen når tysk vin blir nevnt.

Områdene

Bildet viser plotten til Weingut Wittmann i vinmarken Kirschspiel – selvfølgelig med GG-status.

De 5 mest kjente vinområdene, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheinhessen og Rheingau ligger tett omkranset sør-vest i Tyskland. I tillegg ligger vinområdene Franken og Baden til øst og sør for disse indrefiletene i tysk vinproduksjon. Variasjonene på vinene fra de ulike områdene kan være store. Enkelte av vinene kan være fyldige og rike, mens andre viner er mer slanke og viser et elegant og forførende preg.

Druene og områdene

Modne druer hos Weingut Wittmann i Rheinhessen. Foto: Weingut Wittmann.

Tyskland er mest kjent for sin fantastiske Riesling-drue, men så mye som 75-80% av den totale vinproduksjonen inneholder andre druer. Ett eksempel på dette er den mer hverdagsvin-druen Müller-Thurgau, men det dyrkes også blant annet Silvaner, Weissburgunder, Traminer, Kerner, Bacchus og kjente franske druer som Chardonnay og Sauvignon Blanc. På den røde siden er det litt vanskeligere å lage kvalitetsviner, men i de siste årene har vinene på Spätburgunder (Pinot Noir) begynte å gå i positiv retning.

Klima

Vinmarker ved Mosel og Bernkastel. Foto: JJ Prüm.

De mest kjente vinregionene i Tyskland har relativt likt klima med en kjølig kontinental stil der været kan variere stort i de forskjellige årgangene. Klimaet gjør at druene modnes langsomt og sesongen er oppsiktsvekkende lang. Generelt er det relativt varme somre og kalde vintre, og regionene kan være hardt utsatt for både regn og frost. Allikevel har det nesten ikke vært en dårlig årgang i de seneste årene, dog har de varierende værforhold gitt tydelige forskjeller på vinenes uttrykk. Det er varierende jordsmonn i de mest kjente vinregionene i Tyskland med hovedvekt på sandstein, skifer, leire, og kalkholdig jord. I Rheinhessen finnes det også eksempler på rød leire som gir et ekstra sting til vinene herfra.

De mest kjente vinmarkene ligger nærmest en av elvene Mosel, Rhinen eller Nahe. Disse markene ligger gjerne i terrasserte skråninger som strekker seg fra 300-600 meter over havet og ned til elvenes bredder. Mange av vinmarkene ligger beskyttet til i skråningen slik at den kalde vinden som feier langs elveløpene ikke har en for stor påvirkning på vinproduksjonen. En del av vinmarkene ligger også på flatene innlands som kan gi et litt mer varmere påvirkning.

Kvalitetsheving

Elven Nahe renner majestetisk igjennom ved vinamarkene. Foto: Dönnhoff.

Heldigvis har Tysk vinindustri gjort mye riktig de siste 30 årene, og i dag skinner vinene som aldri før. Det har blitt et mer tydelig skille på hvilke viner som er tørre og hvilke viner som er laget i den mer søtere stilen. Det har også hjulpet at over 200 vinprodusenter, mer eller mindre motvillig, har blitt medlem av VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter), en interesse-organisasjon, som har innført et eget klassifiseringssystem der viner merket «Grosses Gewachs» (GG) kommer fra vinmarkene med øverste kvalitet.

Det er spesielt når det gjelder de tørre vinene at tysk vin har gjort et betydelig kvantesprang. Riesling-druen har relativt tynt skall og byr ofte mye på seg selv med sin rike innstilling og tidvis svært høye syre. Generelt kan vi si at de klassiske hvite tørre vinene på Riesling gir et flott snitt av sitrusfrukter, grønne og gule epler, lett tropisk preg, noe røyk og en flott mineralsk nerve. Mer modne utgaver kan også tilføre lett Petroleums-toner til vinene. Syren er ofte meget tilstedeværende i Riesling-vinene, men stort sett finner vinene en god balanse.

Men også de søte utgavene av Riesling er i verdensklasse. Det er noen ganger ubeskrivelig hvordan disse vinene greier å balansere et høyt nivå av restsødme med tydelig skarp syre og som sammen gir en fantastisk harmonisert vin. I disse vinene er det vanlig å finne mer moden sitrus og tropisk frukt med innslag av nøtter og honning. Syren er høy også her, men i de beste vinene vil kombinasjonen med høy restsødme lage unike og fantastiske balanserte søte viner.

Perfekt i kombinasjon med mat

Mosbachers flotte vinkjeller. Foto: Mosbacher

Tyske vinprodusenter har også to store markante fordeler. Med et bredt spekter av viner, fra den knusktørre siden til de søtere utgavene, er tysk vin meget matvennlig og vil passe et stort spekter av matretter fra enklere fiskeretter til asiatiske kjøttretter. Den andre fordelen, for øyeblikket, er at prisene på tysk vin er meget forbrukervennlige. Fortsatt finner du viner fra vinmarker med GG-status for godt under 500 kroner. Pr idag er det sannsynligvis ingen andre vinproduserende land som lager viner av såpass høy kvalitet til lavere pris.

2020-årgangen

Mosbacher lager ypperlige viner i 2020 årgangen. Foto: Mosbacher

Vinteren var som de siste årgangene varm og ganske så tørr med regionale ulikheter. Varmen fortsatte utover våren som førte til en tidlig knoppskyting i april. Frosten ble også en uvenn i 2020, men de store regionene slapp heldigvis unna, men f.eks i Franken  ble avlingene noe reduserte. Blomstringen var også tidlig, hele åtte til 10 dager tidligere enn normalen. Moder jord fulgte den siste utviklingen og gav god varme utover sommeren, men uten hetebølger. Utfordringen med tørke var derimot tilstede. Spesielt de unge vinstokkene opplevde stress. Derimot ser det ut til at vinmarker med gamle vinstokker tørken på en bedre måte.

Det var åpenbart at innhøstingen måtte starte tidlig, men det er viktig å presisere at vekstsesongen ikke ble forkortet da også sesongen startet tidligere, faktisk ble det en lang vekstsesong. Mye av innhøstingen i August foregikk på morgen eller på kveld for å ivareta friskheten i druene. Ellers var innhøstingen stort sett problemfri og foregikk raskt. Det var også temperatur-forskjeller mellom dag og natt i September som gav fin friskhet til vinene og dempet den varmere sesongen noe. Noe regn i september gjorde at enkelte produsenter måtte vente litt, men uten store tap.

Merk også at denne sesongen var preget av Covid-situasjonen. Etter at verden lukket ned i mars 2020 var det vanskelig å skaffe sesongarbeidere til å hjelpe til i markene. Heldigvis greide vinbøndene å tilpasse seg utover sommer og høst. De fleste produsentene led til slutt ikke av mannskapsmangel som gikk utover produksjonen.

Konklusjon 

Det er naturlig å sammenholde 2020-årgangen opp mot 2019-årgangen, som av mange vinskribenter er blitt trukket frem som en av de aller beste årgangene i Tyskland på mange år.

Selv om den nok ikke helt når opp til 2019-nivå, mener vi 2020-årgangen er en meget god årgang. Basert på inntrykket fra vinene presentert på pressesmakingen i forbindelse med Tyskland-lanseringen i spesialutvalget, kan vi slå fast at det i 2020-årgangen ble laget meget gode rieslingviner i alle større vinregioner i Tyskland. Vi mener man gjør lurt i å kjøpe viner i årgangen. Prisene fremstår fortsatt som meget fordelaktige hvis man sammenligner pris med kvalitet. Det er svært få, om noen, områder man får så mye valuta for pengene som tysk vin.

Produsenter som har lykkes med sine rieslingviner i 2020-årgangen har oppnådd viner som vi opplever at fremstår med utpreget syrefriskhet og bra konsentrasjon. Noen viner utpreger seg med spesiell dybde. Vi noterer også at det er en flott årgang for viner i kabinett- og spätlesestil – flere av vinene vi har smakt fremstår veldig fokuserte og med flott, krisp syre. I 2020 var det ingen problemer med råte (noe man slet med i 2019), hvilket også betyr at det utover auslese ble laget lite søte viner. Men flere av ausleseksemplene vi har smakt er virkelig overbevisende – dette er viner med nydelig konsentrasjon og lengde. De røde vinene fra 2019-årgangen fremstår som overveiende bra, men tildels i ganske ulike retninger – endel med fyldig, kjøttfull frukt og lett strukturerte tanniner, enkelte kraftigere og mer strukturerte. De sistnevnte vil trenge tid.

Vinene i 2020-årgangen er ferske og også i denne årgangen vil endel viner trenge tid på utvikle seg optimalt, men det må understrekes at mange av vinene fremstår som ganske tilgjengelige. Mange er delikate, balanserte og ikke minst syrefriske. Lagringspotensialet av årgangens viner er også meget bra.

Annonse

Annonse

Lansering

Vinene lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 2.juni kl 0800. Nettlansering foregår dagen etter, fredag 3.juni 2022.

Det blir lansert ca. 230 varelinjer og totalt ca. 26 000 flasker. Det er hovedvekt av Tysk Riesling, supplert med Chablis og enkelte Champagner. Merk at vinene fra Raveneau og Keller som ble holdt igjen i forbindelse med Covid-situasjonen blir lansert nå. Det medfører lansering av en rekke årganger med til sammen 19 varelinjer Raveneau og 18 ulike varelinjer Keller.

Merk også at det blir en testordning rundt lanseringen på Aker Brygge. Onsdag 1. juni kl. 1600 publiserer vinmonopolet en artikkel på forsiden på vinmonopolet.no. Artikkelen inneholder en QR-kode og en lenke. Kunden kan da trekke kølapp ved enten å klikke på lenken eller scanne QR-koden. På lanseringsdagen åpner butikken kl. 10.

Rett før kl. 10 torsdag 2.juni vil butikken lage en gruppe med de personene som har kønummer 1-50. Butikken vil verifisere kønummeret før du slippes inn i butikken. Kl. 10 vil gruppen slippe inn i butikken. Etter 5 minutter vil vi starte handel av de kvoterte varene.

Se mer om ordningen her.

60 SMAKSNOTATER KAN MEDLEMMER LESE VED Å TRYKKE PÅ BILDET

Legg igjen et svar