Skip to main content

Musserende viner

Leclerc Briant Blanc de Blancs Pure Cramant Grand Cru Brut Zèro 2012 – Bestillingsutvalget – 1400 kroner

Denne Champagnen er fra Cramant og følgelig laget på 100% Chardonnay. På nesen er den litt sky med sitrusfrukter, saftige grønne epler og med noe pirrende brødbakst som akkurat er ferdig i ovnen. Champagnen er herlig konsentrert, men utmerker seg med sin friskhet på paletten med flotte syrlige grønne epler, lime og noe gresstoner. En lang fin utgang. Champagnen trenger ikke lang lagringstid, så om 5-7 år vil denne være perfekt utviklet. En flott Champagne dette! 94 poeng.

 

Leclerc Briant Abyss Millèsime Brut Zero 2012 – Bestillingsutvalget – 1100 kroner

Denne sjeldne herremannen med base i 12-årgangen er modnet 15 måneder på havet. Ja, I sjøen ja. Drueblenden er likt delt på de tre kjente – Chardonnay, Pinot Noir, og Meunier.

Champagnen er rik på nesen med herlig preg av sitrusfrukter og pære. Det mineralske preget er meget flott og preger aromabildet på en bra måte. Champagnen er konsentrert, litt stor og pompøs med rik flott frukt der sitrus, gule epler, noe gjæret brødbakst og et fint mineralsk bitt preger paletten. Dette er en en spesiell, men meget bra laget Champagne. Absolutt noe å vise fram på fest. 93 poeng.

 

Bollinger La Grande Annèe 2007 – Bestillingsutvalget – 889 kroner

Bollinger leverer som alltid varene med en rik og intens Champagne på nesen der nesten ferdig brødbakst dominerer over lette sitrusfrukter. Champagnen oppleves som stor og rik på paletten med en vibrende syre som gir en fin nerve sammen med sitrus, lime og mineraler. Dette var godt levert i denne mellomårgangen det. 92 poeng.

 

Legras Saint-Vincent Brut 2008 – Bestillingsutvalget – 620 kroner

Denne Champagnen er litt sky og forsiktig ut av startblokken med en veldig fruktdreven stil med sitroner, lime og noe blomstrete preg på nesen. Champagnen er middels konsentrert med en kremete følelse med gule epler, litt smør samt et fint syrlig preg. Denne her trenger litt tid i kjelleren og har en meget god framtid i vente. 91 poeng. For nå.

 

Legras Champagne Brut Grand Cru Blanc de Blancs – Bestillingsutvalget – 365 kroner

Champagnen er rik på nesen og byr mye på seg selv med tropiske toner og med et tungt nybakt gjærbakst som sitter godt sammen med mineraler. Champagnen er middels konsentrert med litt kremete rund stil der gule epler, sitrus og et lite hint av nøtter preger paletten. Også en vel tydelig syrlig avslutning. Denne Champagnen har du gjerne til mat. 88 poeng.

 

Hvite viner

Domaine de Montille Puligny-Montrachet 1er Cru Le Cailleret 2014 – Bestillingsutvalget – 1239 kroner

Vinen viser tydelig intensitet på nesen med stor dyp frukt der gule frukter, nektar og et tydelig pirrende floralt preg sitter i. Også noe forsiktig mineralsk kommer fram. Vinen er umiddelbart delikat, nesten litt underkonsentrert på paletten, med herlige saftige gule epler som vokser godt i munnen og bunner ut i en lett bitter og syrlig sitrus-utgang. Også tydelige knuste steiner her. Syren er tydelig og holder et tydelig grep i vinen. Syren blir vel mye for noen kanskje, dog synes jeg den er akkurat innenfor. Denne trenger tid i kjelleren. 93 poeng.

 

Marc Morey Puligny-Montrachet 1.Cru Les Referts 2015 – Bestillingsutvalget – 620 kroner

Denne er typisk for årgangen sin med rik nese og lett pompøs med mer tropisk stil, samt smør og helt tydelig popcorn preg. Dette er en sjarmerende liten rakkar dette! Vinen er konsentrert på paletten med nektar, melon og et fint mineralsk bitt. Syren greier seg fint den i vinen. Dette var rikt, men godt! Bra levert. 92 poeng.

 

Lutum durell Chardonnay 2015 – Bestillingsutvalget – 480 kroner

Denne amerikaneren fra Santa Barbara viser en middels intensitet på nesen, men er allikevel herlig forførende med tropiske toner der melon, nøtter, og treverk gir et ekstra sting til vinen. Vinen er konsentrert og bred på paletten, med tropiske frukter der melon, sitrus, et fint nøttepreg og tydelig brent trevirke tar tak i vinen. For mye? Kanskje, men ikke for meg. Dette er en herlig amerikaner på sitt beste. Flott vin. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Lutum Sanford and Benedict Chardonnay 2015 – 480 kroner

Vinen er rik på nesen med tydelig tropiske toner med sitrusfrukter, noe florale toner og med et herlig smørpreg. På paletten er vinen stor og bred med herlig rund nektar og smørpreg, og i denne vinen får du et tydelig eikepreg som mange vil grine på nesen av. Men jeg liker det! Amerika på det beste! Herlig. 92 poengSpesielt anbefalt. 

 

Chanin Sanford and Benedict Chardonnay – Bestillingsutvalget – 470 kroner

Det er laget 9 tønner av sjeldenheten. Vinen viser en intens bred tropisk frukt som fanger nesen på en herlig måte. Noe sitroner leker her. På paletten er vinen konsentrert, bred med harmonisk gul tropisk frukt, et delikat smørpreg og noe eikefat. Totalt sett oppleves vinen i mer balanse enn Lutum sine hvite, men her er det plass til begge. Flott vin. 92 poengSpesielt anbefalt.

 

Domaine de Montille Meursault Narvaux 2014 – Bestillingsutvalget – 648 kroner

Denne burgunderen er litt sky på nesen enda, men har et fint underliggende preg av sitrusfrukter, smør, blomster og krydder. Vinen er middels konsentrert på paletten, men viser en delikat gul frukt med tydelig syrlige epler, jordsmonn, og knuste steiner. Denne trenger litt tid, men dette er en god Meursault. 91 poeng.

 

Schâfer-Frôlich Bockenauer Vulkangestein Riesling Trocken 2016 – 259 kroner

Riesling! Det er ingen tvil. Vinen er forførende rik på nesen med herlige modne gule epler, pærer og med et fint mineralsk preg. For en sjarmør! Middels konsentrert på paletten med deilig gul søtsyrlig frukt der epler, pærer og et lite limepreg preger vinen. Saftig og lett mineralsk på ugangen. Dette er en leken og relativt ukomplisert vin, men som vil passe til enklere fiskeretter eller som ren glede. Jeg synes dette var bedre enn 2015-årgangen faktisk! 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Samuel Billaud Chablis 1.Cru Sechet 2015 – Bestillingsutvalget – 345 kroner

Husker du familien i lett krangel? Samuel overtok etterhvert marker fra familien og startet opp for seg selv, og f.eks Blanchot 14`viste at det greier han helt utmerket. Denne her er rik og årgangsriktig med sitrus, tydelig floral og med et herlig lite smørpreg på nesen. Denne var leken og vibrant aromamessig! På paletten har også vinen en rikere stil, men mangler litt fylde. Epler, noe pærer, og med noen salte, litt bitre frukter også. En bra vin til forskjellige fiskeretter. Årgangsendring. 90 poeng.

 

Bichot Chablis Grand Cru Les Vaudeseirs 2015 – Bestillingsutvalget – 490 kroner

Til å være 15-årgangen er denne litt mer forsiktig opp av glasset med sitrusfrukter og et hint av floralt preg. Middels konsentrert på paletten med sødmefulle gule epler og knuste steiner som gir et fint mineralsk bitt. Også litt nøtt og eikepreg. Gir velbehag denne. Syren er bra, men vinen vil bli enda mer balansert etter litt tid i kjelleren. 90 poeng. For nå. 

 

Reyneke Natural Chenin Blanc 2016 – Bestillingsutvalget – 480 kroner

Denne biodynamiske sør-afrikaneren viser en rik og stor nese med moden tropisk preg på nesen sammen med et tiltalende lett honningpreg. Vinen er konsentrert med gule frukter, klementiner, noe grapefrukt og med gule blomster. Vinen mangler kanskje litt syre. Uansett har vinen en bra lengde, men vil trenge litt tid i kjelleren for å åpne seg enda mer. 90 poeng.

 

Siegfried Nelson Sweet Agnes Riesling 2016 – Bestillingsutvalget – 245 kroner

Denne søte rieslingen fra New Zeland gir moden sitrusfrukter på nesen med et tiltalende søtt preg. På paletten er den enda mer tiltalende med konsentrert moden herlig frukt med søte klementiner, noe sitrus og et bittelitt preg av pære. En fin moden utgang også. Bra søtvin med 193 restsødme og syrenivå på ca 10 g/l. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

AOTEA by Siegfried Nelson Sauvignon Blanc 2015 – Bestillingstuvalget – 240 kroner 

Denne hvite vinen fra New Zeland gir en flott intens tropisk nese med et fint mineralsk snitt. Vinen har en middels konsentrasjon men gir raskt et preg av delikate gule frukter, noe vanilje og med et lett stikk av stikkelsesbær, uten at det blir overdrevet katteaktig. Mangler kanskje den lille kompleksiteten, men dette gav absolutt mersmak! En god vin dette! 89 poeng.

 

Rall White – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Denne Sør-Afrikaneren er laget på 60% Chenin Blanc, noe Verdello, Viognier og en dæsj Chardonnay. Vinen er rik og floral på nesen med harmoniske toner av fersken og sitrus. På paletten er vinen middels fyldig med rund fin tropisk frukt sammen med lett smørpreg. Syren er beghagelig og alkoholnivået er kun på 13%. Bra vin dette. Årgangsendring. 89 poeng. 

 

Billaud Chablis 2015 – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Denne enklere vinen fra Billaud stiller meget prisgunstig opp med litt forsiktig sitrusfrukt på nesen. Litt enklere på paletten, men gir en saftigere sitrusfrukt og med noen steinpreg som forsåvidt gir en god vin uten de store kompliserte tankene. En fin entry level Chablis. Årgangsendring. 88 poeng.

 

Rabl Grüner Veltliner Käferber Kamptal Reserve 2016 – Basisutvalget – 230 kroner

Denne østerrikeren viser på nesen en middels + intensitet med litt varmere tropisk preg med meloner, banan, men også et karakteristisk mineralsk fint preg. Middels konsentrert med moden gul tropisk frukt samt en lett bitter undertone på utgangen. Dette er en fin balansert vin der syren kler vinen godt. Bra Grüner dette. 88 poeng. 

 

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015 – Basisutvalget – 230 kroner

Vinen er rik og gir et modent preg på nesen med gul tropisk frukt, smør og med et fint krydderpreg. Vinen er  middels konsentrert på paletten med et snev av litt varmere frukt med melon, papaya samt et herlig smørpreg. Dette er en vin mange vil like, dog mangler den litt kompleksitet. Vinen er allerede å finne på en del utsalg. 88 poeng.

 

AA Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2017 – Basisutvalget – 165 kroner

Denne Sør-Afrikaneren er laget på 100% Chenin Blanc fra 60 år gamle vinstokker. Vinen er rik og tydelig ny verden med sine tropiske toner. Middels konsentrert på paletten med bra sitrusfrukt, melon, nektar, og et lite vaniljepreg. Vinen mangler kanskje litt syre, men er tiltalende og har frisk frukt. Bra vin til fiskeretter dette. 85 poeng.

Smaksnotater på de røde vinene kan du lese her.