Skip to main content

Røde viner

Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2013 – Bestillingsutvalget – 2395 kroner

Vinen har en mørk tung lilla farge med brytning mot rødt. Krystallklar lyselilla-kant.

På nesen kommer den spisst opp, som en militær forpatrulje, før resten av armeen kommer tungt og konsentrert etter. Her er det de animalske tonene med blod, velhengt kjøtt og røyk som tar styringen,  der mørkere bær som bjørnebær og modne skogsbær ligger dypt under. Også et lite rødbærs-innslag merkes.

På paletten er vinen konsentrert og forførende dyp. Vinen brer seg rundt, legger ingen igjen på slagmarken denne. En bankmann jeg kjenner ville ha kalt den linær, den bare blir hengende. Lenge. Her finnes lilla skogsbærfrukt, tydelig tobakk og lær. Også et preg av granbar. Litt mer lysere rødbærspreg på utgangen fortsatt med pappas tobakk hengende tungt over vinen. Lang utgang, med høy syre og åpenbart faste tørrende tanniner. Vin for evigheten, men den av de tre søskene som er åpenbart er med forførende og åpen nå. Nydelig vin. 96 poeng. 

 

Guigal Côte-Rôtie La Turque 2013 – Bestillingsutvalget – 2395 kroner

Vinen har en dyp mørkere rødlilla farge, med klar lys lilla kant. Ikke så mørk som La Mouline.

Denne vinen vinen greier kunststykket med å være litt sky og lukket på nesen, men allikevel greier den å vise forførende toner med et tydelig floralt preg og mørke bær og et tiltalende spisst krydder. Ikke spesielt animalsk på nesen denne her.

Vinen er konsentrert og dyp, med stor kompleks kraftig maskulin frukt som gir en anelse av oljepreg. Selv om vinen er åpenbart mer lukket en La Mouline får en følelsen av at dette er et levende beist av en vin. Her får du et saftig preg av bjørnebær, skogsbær og lær. Et lite grønt innslag? Høy syre og faste tanniner, som det må være. En vin for evigheten dette også. 95 poeng. For nå.

 

Guigal Côte-Rôtie La Landonne 2013 – Bestillingsutvalget – 2395 kroner

Tung mørk lilla farge, litt oljepreg. Med en lysere lilla kant.

På nesen er vinen uhyre konsentrert, med litt våtere rødsorte bær, med et lett floralt preg, men også animalsk med sin spisse kjøtt og røykpreg. Følelsen av litt brent stein setter seg fast. Vinen er særdeles konsentert, og av de tre søskene som er vanskeligst å lese. Foreløpig. Litt våt mørkerød frukt, jordsmonn, brent treverk og litt sjokolade. Høy syre og faste tanniner. Dette er en vin som sitter i. Lenge. Denne er på kanten til å få NR (not rated), da den er vel lukket. En vin for pensjonstilværelsen dette. 95 poeng. For nå.

 

Dom. Rostaing Côte-Rôtie La Landonne 2015 – Bestillingsutvalget – 1049 kroner

En spennende vin fra en premium vinmark i en premium årgang. Vinen er rik og sødmefull på nesen med saftige plommer, litt fersk blodig kjøtt og lette røyktoner. På paletten er vinen rik og konsentrert med mye vin der plommer, bjørnebær, lær, kjøtt og særdeles tydelig rulletobakk fra pappas øverste hylle dominerer vinen sammen med faste tydelige tanniner. Kanskje mangler den litt syre og den oppleves kanskje vel sødmefull og ørlite varm. Men uansett, dette er en heftig vin som trenger 10-15 år i kjelleren før den nærmer seg balansepunktet. 93 poeng.

 

Arlaud Charmes-Chambertin Grand Cru 2015 – Bestillingsutvalget – 1288 kroner

Vinen er lett lilla i fargen med en markant lysere kant.

På nesen viser burgunderen en middels + intensitet der et dypt fint krydder preger vinen sammen med mørke lilla bær, jordsmonn, lakris, noe stalltoner, og trevirke. På paletten er vinen konsentrert, men viser allikevel en elegant og delikat frukt som overhodet ikke føles for varm. Vinen vokser fint i vinen med flotte bringebær, skogsbær, lakris og med litt vel brent eik. Dette er en flott vin som trenger minst 10 år i kjelleren. 93 poeng.

 

Domaine de Montille Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Thorey 2014 – 850 kroner

En rekke burgundere fra Domaine de Montille lanseres nå i 2014-årgangen. Denne viser litt våt krydrete bringebær på nesen med lett parfymepreg. På paletten er vinen herlig konsentrert med en bred flott frukt som viser vei. Dette er en flott blanding mellom finesse og kraft, og virkelig en vin til de som synes enkelte burgundere blir for puslete. Her er det tydelige rene bringebær, herlige lærtoner og et passende fatpreg som dominerer denne herligheten. Den mangler kanskje litt kompleksitet enda, men det får gå. Flott vin. 93 poengSpesielt anbefalt. 

 

Lutum Durell Vineyard Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 540 kroner

Klar rød farge med lysere kant på denne vinen som er rik og dominant på nesen med modne kirsebær, mørke bringebær og med et herlig varmt krydderpreg som forfører. Vinen er konsentrert, men gir mye saftig flott frukt med røde ferske kirsebær og lyse plommer. Litt steinpreg gir vinen en ekstra dimensjon på en lang utgang som også har et fint eikepreg. Syren er vibrende og tanninene vel integrerte i denne flotte vinen. Til rødt kjøtt. 46 flasker tilgjengelig i Norge. 93 poengSpesielt anbefalt.

 

Domaine de Montille Volnay 1er Cru Les Taillepedes 2014 – Bestillingsutvalget – 1050 koner

Vinen har en dyp forførende kirsebærnese, et fint floralt preg samt et fint mineralsk snitt. Vinen er middels konsentrert med forførende elegante Pinotfrukter som varer lenge. Noe lakris og mineraler på utgangen. Fine finkornede tanniner og bra syre i denne vinen som bare blir bedre med tid i kjelleren. 92 poeng. 

 

Domaine de Montille Corton Clos du Roi Grand Cru 2014 – Bestillingsutalget – 1400 kroner

Denne vinen fra Grand Cru marken i Beaune er forførende og bred opp av glasset med rene røde kirsebær og med et litt tungt jordlig preg på nesen. Vinen er middels + konsentrert på paletten med bra dybde i frukten med saftige forførende røde bær og denne litt jordlige skogstonen som nesen gir. Lang utgang og gir nå en mer mørk toffee, eik og et flott lærpreg. Tanninene er faste og gir en indikasjon på et langt liv da frukten vil vare. 92 poeng. For nå. 

 

Lutum Pinot Noir Sanford and Benedict 2015 – Bestillingsutvalgtet – 540 kroner

Santa Barbara og California er hovedsete for denne vinen som viser rik og moden frukt med krydrete kirsebær og lett lærpreg på nesen. Middels konsentrert på paletten med herlig delikat rødbærsfrukt, med litt jordlige toner, lær og et fint sjokoladepreg på en delikat utgang med et touch av eik. Tanninene er perfekt softe til denne vinen, som kanskje mangler litt syre. Men uansett en herlig vin. 92 poeng. Spesielt anbefalt

 

Roagna Barbaresco Paje 2012 – Betillingsutvalget – 600 kroner

Denne Barbarescoen finnes allerede på det norske markedet etter en årgangsendring, men begynner å få bein å gå på. På nesen er det klare sursøte bær, roser og mer behagelige utgave av stalltoner. Vinen er relativt konsentrert, men gir en fin delikat uttrykk med flott kirsebærfrukt og lær. Vokser etterhvert, strammer seg til i munnen og viser sine faste tanniner. Trenger en 7-10 års tid, men vil absolutt utvikle seg til å bli en god Barbaresco dette. 91 poeng.

 

Arlaud 1er Cru Morey-Saint-Denis Aux Chesenaux 2015 – Bestillingsutalget – 659 kroner

Vinen har innslag av bred mørk frukt på nesen med litt mørkerøde bær, blåbær, lær og et lite sjokoladepreg. Vinen er middels + konsentrert med et litt bløtt anslag, men som vokser godt etterhvert i munnen. Litt høstvåte saftige kirsebær, skogsbær, røyk og lær. Vinen har finkornede tanniner som kler vinen godt og ingenting som ligger utenpå her. Godt levert dette. Vil vokse mer. Bra vin. 91 poeng. For nå.

 

Arlaud 1er Cru Morey-Saint-Denis Les Ruchots 2015 – Bestillingsutvalget – 700 kroner

Vinen har en dyp forførende nese med litt mer maskulinitet med mørke modne bringebær, litt steinete mineralsk preg og noe røyk. Bra konsentrert på paletten med et mørkere anslag enn Aux Chesenaux med mørkerøde bær, modne bringebær og et touch av lær. Også her er tanninstrukturen flott til vinen. Trenger litt kjellertid, men dette er en god vin. 91 poeng.

 

Domaine de Montille Volnay 1er Cru Les Mitans 2014 – 990 kroner

Vinen kommer litt forsiktig opp av glasset med rød pinot frukt, noe krydder og med brent stein. Middels fylde med krydrete bringebær, litt jordsmonn og med et brent trepreg. Denne trenger mer tid i kjelleren, så vil dette bli en meget god vin det. 91 poeng. For nå. 

 

Claude Dugat Gevrey Chambertin 2014 – Bestillingsutvalget – 700 kroner

Vinen har hatt årgangsendring for en stund tilbake og på nesen viser landsbyvinen til Dugat en litt forsiktig og sky dame som allikevel viser noen forførende toner med røde bær, blomster og et lite lakrispreg. På paletten er vinen ren og delikat, og selv om konsentrasjonen er middels vokser den fint etterhvert og gir rene bringebærfrukter, litt røyk, og noe mineralske toner. Tanninene er finkornede og kler vinen supert. Dette er en vin for deg som liker det delikate preget i Burgund, selv om den mangler litt konsentrasjon egentlig. Men en fin vin dette. 91 poeng.

 

Hirsch Pinot Noir San Andreas Fault 2013 – Bestillingsutvalget – 520 kroner

Denne kjente amerikaneren har også hatt en årgangsendring og er ren og presis på nesen med kirsebær, bringebær og et fint lite floralt preg. Middels konsentrert på paletten med saftig og bærpreget pinot-frukt med mørkere modne bringebær, lærpreg og og et brent steinete preg. En god vin dette. 91 poeng.

 

Chanin Bien Sanford og Benedict Pinot Noir – Bestillingsutvalget – 500 kroner

Vinen er rik og relativt intens på nesen med mørkere kirsebærfrukt og et fint krydderpreg. Vinen er konsentrert på paletten med saftige bær med modne kirsebær, litt undermodne plommer, et fint lærpreg og tydelige tretroner. Trenger litt tid enda, men en flott amerikaner dette. 91 poeng. 

 

Colombier Crozes-Hermitage Cuvee Gaby 2015 – Bestillingsutvalget – 305 kroner

Colombier gir her en litt utypisk årgang på nesen med litt forsiktig frukt med lyse plommer, lær og et fint floralt snitt. Mer konsentrert og typisk årgangsrik på paletten med mørkere saftig bærpreg, mørk sjokolade og noe tørket lær. Syren greier seg fint sammen med relativt faste tanniner. Dette er mye vin for pengene og denne trenger fortsatt noen år i kjelleren. 90 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Jean-Paul Brun Moulin a Vent La Rochelle 2015 – Bestillingsutvalget – 320 kroner

Denne herremannen viser at en trenger ikke være bred og brutal, så lenge man er en vìs og har klasse. Vinen kommer forsiktig, men elegant inn på nesen med flotte bringebær, nesten med noe lys gulaktig frukt. Vinen er middels konsentrert men viser umiddelbart fløyelstendenser med nydelige presise fruktige røde bringebær  og med noe jordlig preg. Syren leker og flyr rundt og er alldeles nydelig. Også et spisst mineralsk preg på utgangen. En flott vin til lysere kjøttmåltider. Eller bare til å nyte da. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Fonterenza Rosso di Montalcino Albarello 2015 – Bestillingsutvalget – 370 kroner

Denne toscaneren er middels intens og litt forsiktig på nesen med kirsebær og et fint jordsmonn-preg. Vinen er middels konsentrert på paletten med kirsebær, jordlig preg og med noe tretoner. Syren greier seg greit, og tanninene står i stil til den sjarmerende, men forsiktige damen. Dette liker jeg, en vin som viser harmoni allerrede. 90 poeng.

 

Eduardo Torres Acosta Versante Pirrera Nerello Mascalese 2015 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Eduardo har aner fra ferieøya Tenerife, men har blitt kjæreste med den legendariske damen som driver Occhipinti på Sicilia. Da får han låne kjellereren til sitt eget prosjekt, og det var jo snilt gjort da.

Denne vinen kommer fra en enkeltparsell der vinstokkene er over 100 år gamle. Vinen gir en herlig fruktig, nesten litt volatil stil med ren bringebærfrukt, og noe lysere gulaktig frukt. Vinen har en mer fløyelsaktig preg med undermodne villjordbær, hakket mer modne bringebær og et snev av noen urter. Dette er en spesiell, men flott vin. 90 poeng.

 

Occhipinti Siccagno Nero d`Avola 2015 – Bestillingsutvalget – 320 kroner

Oppchipinti trenger ingen stor presentasjon, da dette er naturvinprodusenten nr 1 på Sicilia. Vinen viser en rik og fruktig stil med et godt floralt preg som er pirrende på nesen. De røde bærene kommer litt forsiktig etter. Vinen er middels konsentrert men gir et herlig silkeaktig preg med rene syrlige røde bær og noen lærtoner. Vinen leker, hopper og danser rundt i munnen. Morsom vin som kler årgangen ypperlig. 90 poeng.

 

A.A. Baadenhorst Raigrass Grenache Bestillingsutvalget – 400 kroner

Grenache fra Sør-Afrika med bare 12,5% alkohol? Forstå det den som kan. Druene er fottråkket i sementkar der de gjæres før overføring til fat.

Vinen mer middels intens på nese med røde delikate bær, noe jordlig preg med knuste steiner. Vinen er faktisk bare middels fyldig med tiltalende røde bær, noe steinpreg og med lette tretoner. Syren balanserer vinen fint, der tanninene ikke er for mye, men ligger kanskje enda litt utenpå vinen, som innebærer at dette kan du legge i kjelleren fint i 5-7 år til. Varmt preg? Overhodet ikke. Dette er en morsom vin med særpreg som bør prøves. 90 poeng.

 

Trimbach Pinot Noir Rèserve 2015 – Bestillingstuvalget – 250 kroner

Trimbach leverer alltid og denne viser en fin friskhet på nesen med  kirsebær, moreller, og et lite lærpreg. Vinen er middels konsentrert på paletten med friske rene røde bær og med et godt mineralsk preg. Som nesten alltid har vinen et herlig syrepreg med middels faste tanniner. Bra levert. Igjen. 89 poeng.

 

Devevey Rully Rouge La Chaume 2015 – Bestillingsutvalget – 325 kroner

Burgunderen overrasker med en fin intensitet med herlige bringebær og et fint steinaktig jordsmonn. En delikat nese, med et ekstra sting dette. Vinen er middels konsentrert med vokser fint i munnen med herlige saftige kirsebær, med noe jordsmonn, og med et fint treverk. Faste tanniner, men som absolutt ikke ligger utenpå. Dette er en flott vin dette. 89 poeng.

 

Matassa Coume de l`Olla Rouge 2016 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

Vinen er rik og meget fruktig på nesen med noe volatilt preg med modne bringebær som plukkes opp av jorden den har falt ned på. Dette er nesten noe helt særegent aromamessig. Vinen er middels konsentrert med leskende bringebær og moreller, og med et flott syrlig snitt som gir et lekent preg på vinen. Sært, men hvem sier sært ikke er bra? 89 poeng.

 

Roagna Dolcetto 2016 – Bestillingsutvalget – 215 kroner

Har du hørt om en Dolcetto som ligger på skall og steiner i 120 dager? Nei, da har du det nå. Halvparten av druene er fra Pàje, kjent vinmark til Barbarascoene deres. Vinen har en fruktig nese med røde parfymerte bær og roseblad. Gir også et syrlig preg. Middels fyldig på paletten med fin saftig skogsbær frukt og syrlige kirsebær. Flott Dolcetto som det sies bare Bartolo Mascarello lager bedre. Til deg som trodde Dolcetto var en enkel pizzavin. 89 poeng.

 

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 239 kroner

Vinen er middels intens på nesen med fine friske røde bær med kirsebær, moreller og med et lett fint krydderpreg. Vinen har en middels konsentrasjon på paletten med behagelige røde klare bringebær. Relativt bløte tanniner. Dette er en fin balansert vin. Fint til lyst kjøtt. 88 poeng.

Smaksnotater på de musserende og hvite vinene kan du lese her.