Skip to main content

Vinmonopolet smiler om kapp med solen og overrasker stort under Juli-lanseringen med et komplett sett med viner du trenger til sommerferien og late dager ved fjell og hytte. Her kan du lese 30 smaksnotater på viner du sannsynligvis vil like fra Vinmonopolets hyller.

Annonse

Annonse

Vinmonopolet har ikke tatt sommerferie 

Sommeren er her!

58 viner lanseres på basis, parti og testutvalget nå i sommer. Fokusområdene denne gang har typeriktig sesongknytninger. Vi finner musserende viner laget på tradisjonell metode fra Argentina, halvsøte perlende viner fra Loire, Soave Classico i øvre sjikt, Alto Adige, naturviner til den trendy vin entusiasten og røde viner fra Hellas laget på Xinomavro. I tillegg er det nok en gang overraskelser på den positive siden når det gjelder Testutvalget. Utmerkede viner fra Toscana og Barolo hjelper til å sette den siste standarden på lanseringen.

Vinene

Andrea Pieropan lager Soave Classicos aller beste viner. Pieropans Calvario er endelig å finne på basisutvalget. Foto: Botti.no

Vinene er generell av god kvalitet. Prisene er behagelige. Majoriteten av vinene ligger i underkant av 200 kroner. Både Domaine D´Orfeuilles og Gilet lager lett spesielle halvsøte Pet`Nater som faktisk fungerer til lette asiatiske retter. To Argentinske musserende laget på tradisjonell metode er også veldig godt priset. 150 kr og 194 kr for Dom. Bousquet og Alma 4 er veldig mye bobler for pengene.

Fra Soave lages det dessverre oftest kvantitetsviner av laber kvalitet. Det derimot fortsatt noen hus på Soave som tilstreber å lage høy kvalitet. Pieropan er selveste flaggskipet i Soave og lager områdets aller beste viner. Det er virkelig på tide å finnes deres Calvarino på Basisutvalget. Kudos til Vinmonopolet. I tillegg vil vi trekke fra Coffele som lager en god Soave Classico til en rimelig penge.

Oransjeviner er fortsatt trendy og Vinmonopolet sørger også for at vinentusiasten som liker denne nisjen også blir tilfredsstilt i Juli. Movia lager noen av Slovenias beste viner og deres Pinot Ambra med 21 dager skallmaserasjon på Pinot Grigio er en spesiell og god vin. Languedocs F.Lurton Janeil Cuvée no. 3 med samme dagers skallmaserasjon på Macabeo, Sauvignon blanc og Grenache blanc kan også anbefales.

De greske vinene fra NaoussaXinomavro-druen fikk kanskje sitt gjennombrudd i Norge i fjor. Nå kommer fire utmerkede representanter fra området på Basisutvalget. Tsantali enklere vin til 139,90 kr er en god entryvin, mens Kir-Yianni og 2 x Thymiopoulous imponerer veldig med høy fruktkvalitet til ca. 200 kroner.

På testutvalget finner vi de beste røde vinene under lanseringen. Castellare Chianti Classico Riserva i den gode 2018-årgangen var rett og slett imponerende og gir masse Sangiovese-frukt til 345 kroner. Blend-Baroloene til Veglio, G.Rosso og Fabio Oberto i 2016-årgangen (En av Piemontes aller beste årganger noensinne) gir en fin dimensjon til basishyllene til Vinmonopolet og det er store muligheter for at flere av disse vinene kan karre seg til fast plass med utsalgspris mellom 3-400 kroner.

Konlusjonen

Perfeksjon fra Vinmonopolet i Juli.

Konklusjonen er at dette er rett og slett en utmerket lansering på Basisutvalget. Her har Vinmonopolet gjort et godt forarbeide og funnet viner på ulike vintyper fra flere kvalitetsområder. I tillegg finner vi (endelig) gode testviner. Det gjør dette til en komplett lansering. 30 av disse vinene kan vi trygt anbefales til den som er glad i vin.

Fire utvalgte nyheter 

Varenr: 13109601
Vin: Domaine D’Orfeuilles Vouvray Pétillant Chorus Bulla Demi-Sec
Region: Loire, Frankrike
Pris: 179,90 kr (basis)
Importør: Fondberg
Produsent: Domaine D’Orfeuilles
Alkohol:12.50% Sukker:41.0 g/l Syre:8.0 g/l
Druer: Chenin blanc.
Beskrivelse: Frisk og leken PetNat på duft sommerblomst, som ligger behagelig brødbakst, nøtt, lett krydder og eple og sitrusfrukt. Middels fyldig, rik og saftig musserende fra Loire som greier å vise karakter med bra fedme i fruktbildet. God gul eplefølelse, brødskorpe, og med overraskende bra salthet. Mangler den spesielle syrekarakteren, da sødmen også er tilstede. Men til spicy matretter vil dette være en vinner til prisen. Veldig bra kjøp! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88

Varenr: 6337601
Vin: Pieropan Soave Classico Calvarino 2019
Region: Veneto, Italia
Pris: 255,– kr (basis)
Importør: Winetailor as
Produsent: Az. Vit. Leonildo Pieropan
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.3 g/l
Druer: garganega og trebbiano.
Beskrivelse: Frisk vin som virkelig greier å gi det rene sammen med god karakter i aromabildet med super frukt av konsentrert eple, sitrus, fyrrig sommerblomst, parfyme, nøtt, mot jordsmonn og med dette uttalte saltpreget som skaper glede. Bra vektig munnfølelse med denne gode brede, men uttalte friske frukten som på en delikat og fresh måte trykker deg inn til sitt bryst. Meget god frukt av saftig eple, modent sitrusskall, snev av pærekjøtt og pene saltmineraler. Nydelig syre er med på ferden og gir friskhet til den komplekse, men gode utgangen. Flott vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

Varenr: 13015901
Vin: Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2019
Region: Naoussa, Hellas
Pris: 209,– kr (basis)
Importør: Vinarius
Produsent: Thymiopoulos Vineyards
Alkohol:13.00% Sukker:3.7 g/l Syre:6.1 g/l
Druer: Xynomavro.
Beskrivelse: Dufter av kirsebær, røde plommer, sitrusfrukter og bringebær, samt urter, anis, blomster og mineraler. Snev av knust stein og røyk. Middels fyldig kropp med frisk munnfølelse. Saftig, frisk rød frukt på smak, med vekt på kirsebær og bringebær, samt sitrusfrukter, gule epler og fersken. Innslag av urter, litt krydder, samt en fin mineralitet. Frisk syre. Bra lengde med en tørr avslutning. Pen gresk rosé. (ESH) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87

Varenr: 5049201
Vin: Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016
Region: Piemonte, Italia
Pris: 399,90 kr (test)
Importør: Ekjord
Produsent: Giovanni Rosso
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.3 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Bra intensitet og trøkk på duft med bringebær, sommerlige roser, kraftfull te, lær, lett våt saltkant, krydder og balsamico. Bra fyldig og levende Barolo med uttalt god munnfølelse av friske kirsebær, lett moden fruktskall, moden nype, lakris, krydder. Pen syre og fast tanninstruktur, men på den nødvendige måten. Lang saltet utgang. Flott Barolo. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Dette er sesongens første artikkel rundt basis, parti og testutvalget. Her kan alle sammen lese smaksnotater på 30 viner som kan anbefales under sommerens varme. (Trykk på BILDET for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar