Skip to main content

Sommeren har ankommet med sedvanlig sol og varme. Vinene er stort lyse i fargen og med lettere preg. Det oppsummerer juli-lanseringen også. Det er god kvalitet på vinene som lanseres, men det er derimot et stykke mellom de virkelige store vinene for den uttalte vin-entusiasten. Her kan du allikevel lese omtale på 525 viner som er nyheter eller som har årgangsendring.

Annonse

Annonse

Tilbake til normalen

Norge åpner opp.

Pandemien har ført til at det unormale har blitt normalt. Vi har blitt vant til å verken klemme eller håndhilse, vi holder behørig avstand og vin entusiasten har endelig oppdaget bestillingsutvalget. Fravær av Horeca har også gjort at enda flere kvalitetsviner har vært tilgjengelig til vin entusiasten og fjorårets julilansering var den beste noensinne.

Nå er vi derimot, heldigvis, tilbake til en viss normalitet. Vi klemmer forsiktig, selv om hilsevariantene fortsetter å se rare ut. Restaurantene har begynt gjenpåpningen og vi er mer ute blant likesinnede. Nyhetslanseringen på bestillingsutvalget for juli er også tilbake til normalen. Færre viner lanseres og det de mest ettertraktede vinene er heller ikke finne.

Fortsatt kvalitet å finne

Det er kvalitet å finne også under Juli-lanseringen.

Selv om de store etikettvinene uteblir under denne lanseringen er det fortsatt kvalitetsviner å finne. De trenger nødvendigvis heller ikke å koste stort. Det er denne gang flere viner under 250 kroner som gir ultimat drikkeglede under sommerens soldager.

Nyheter som det er verdt å merke seg denne gang er de hvite Burgund-vinene fra Girardin, Chanson, Roche de Bellene, Grivault og Moreau. Dom. Leflaive, Fritz Haag, Keller og Kruger-Rumpfs  enklere viner kommer også til å få ben å gå på. De røde toppvinene til Aldo Conterno er også nyheter denne gang. Cicala og Colonello lanseres i 2016-årgangen og det kommer til å bli kamp om disse flaskene. Kanariøyevinene fra Borja skal man heller ikke kimse av hvis man liker det ekte i vinene. 

Det er også denne gang utmerkede viner som har hatt årgangsendringer og allerede er tilgjengelige på Vinmonopolets nettbutikk. Her må vi trekke fram Soaves aller beste vin – Pieropan La Rocca som stråler i 2019 årgangen. Chablis topp tre produsent Samuel Billaud gjør det igjen og alle Cru´ene hans er  fabelaktig i 2019 årgangen. Når det gjelder å stråle så er det ikke bare Sadie og Alheit som skinner i Sør-Afrika. I juli har det kommet inn noen flasker av Scions of Sinai Granitsteen Chenin Blanc som oser terroir og ekte håndverk. Merk også Loire produsenten Vacheron som endelig har hatt årgangsendring og alle cuveene er tilgjengelig. På de røde er det årgangsbytte på vinene fra amerikanske StormVega Sicilia Valbuena 5° og ikonvinen Tignanello spesielt verdt å merke seg.

 

Fire tilgjengelige stjerner under Juli-lanseringen

Fire utvalgte stjerner for Juli 2021.

Varenr: 13322201 (NYHET)
Vin: Delamotte Blanc De Blancs 2014
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 899,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Delamotte
Alkohol:12.00% Sukker:8.9 g/l Syre:4.4 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Velig sharp og intens på duft med denne nydelige friske våte sitrusskallen som ligger over sitruszest, lime, våt salt, kjeks og lett brødkant. Bra fyldig, frisk i munnfølelsen med god rund og kompleks frukt av stram sitrusfrukt, limeskall, voks, våt stein, litt tørrende brødbakst og lang utgang. Lett knytt enda, men dette var virkelig en meget strålende BdB!
Poeng: 93

 

Varenr: 8329001
Vin: Scions of Sinai Granitsteen Chenin Blanc 2019
Region: Coastal region, Sør-Afrika
Pris: 399,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Scions of Sinai
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.0 g/l
Druer: Chenin blanc.
Beskrivelse: Våt stein ligger over aromabildet med dette flotte fruktpreget av steinfrukter, sødmefull litt vått sitruskjøtt, snev av kinnet smør og blomst. Delikat! Bra fyldig, energisk og leken munnfølelse med saftig snitt av appelsinskall, sitrusskall, stramt sitronkjøtt som er på vei til fråde ut sine frukter og med bra flott tett salthet på en delikat utgang. Nydelig tørrhet. Dette er fantastisk vin! Terroir! Glede! Sør-Afrika på sitt beste!
Poeng: 93

 

Varenr: 10907301
Vin: Hiruzta Txakolina Rosé 2020
Region: Getariako txakolina, Spania
Pris: 185,90 kr (bestilling)
Importør: Excellars
Produsent: Bodega Hiruzta
Alkohol:12.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.2 g/l
Druer: hondarrabi beltza og hondarrbi zuri.
Beskrivelse: Dufter av frisk rød frukt, med vekt på jordbær, bringebær og sødmerike rips, samt fersken, blomster, knust stein og mineraler. Middels fyldig kropp med en delikat og god munnfølelse. Konsentrert myk og saftig frukt på smak, med vekt på røde bær og fersken, samt litt røde epler. Innslag av urter, en pen saltaktig mineralitet, samt hint av litt anis. Frisk syre. Lette tanniner. Bra lengde med en syrlig, tørrende avslutning. Pen saltpreget rosé.
Poeng: 87

@

Varenr: 7910101
Vin: Storm San Sebastiano Pinot Noir 2019
Region: California, Usa
Pris: 539,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Storm Wines
Alkohol:12.90% Sukker:3.0 g/l Syre:5.6 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Frisk og tiltalende pinotpreg på nesen med delikate aromaer av bringebær, jordbær, røde kirsebær og plommer, samt blomster, mineraler, pepper og litt fat. Nydelig dybde på nesen. Middels fyldig kropp med en utpreget god og litt rikere munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, delikat og frisk rød frukt på smak, med vekt på bringebær, jordbær, kirsebær og plommer. Meget flott mineralitet, samt innslag av urter, pepper, lakris, mineraler og litt fat. Pen struktur med fine tanniner og en frisk syre. Flott lengde med en tørr, syrlig avslutning. Fremragende vin. 
Poeng: 93

Annonse

Annonse

VOUCHER-KODE PÅ 20%

Enkelte har hatt utfordringer med å fornye sitt medlemsskap. Vi gir derfor en Voucher-kode på 20% som må benyttes innen 10. juli 2021. Voucher legges inn under bestillingsprosessen. Koden er: Sommer2021

525 SMAKSNOTATER FINNER DU HER

Her kan medlemmer av Botti.no lese 525 smaksnotater på viner som lanserer eller har årgangsendring i mai. (TRYKK PÅ BILDENE)

Musserende viner

Hvite viner

Rosé og røde viner

Legg igjen et svar