Skip to main content

De siste isflakene har tappert gitt opp og de gule løvetannene spretter opp og viser at våren endelig er her. En sen påske og enkelte vanskeligheter med logistikken gjør at lanseringen av viner på bestillingsutvalget er kvalitetsmessig midt på treet. Men som under mars-lanseringen er det for så vidt godt nytt – da kan vin-entusiasten bruke pengene sine på gode kvalitetsviner uten fokus på etikettene. Her kan du lese mer om rosevinene og de røde som lanseres. 

Det er nyhetene og vinene med årgangsendringene som føres av Fondberg, Winetailor, Pure Wine, Moestue Gripe Selections, LaMarc Wines, Autentico, Unico, Stenberg & Blom, Engelstad, Gaia Wines og Chaeos vinimport som er forsøkt denne gang.

Våren er klassisk rose-sesong og stjernen fra lanseringen i mars – Domaine Vacheron har lansert sin 2017-årgang som kanskje er en av verdens aller beste roseer. Men overraskende nok får den under lanseringen bra konkurranse av Etna og Sicilia-prodsuenten Alberto Graci som lager en strålende rose i 2018-årgangen.

Det er flott å se at kvalitetshevingen på roseviner er merkbar og produsentene ikke lengre betrakter vinene som et sideprosjekt. Det er også merkbart at det økte fokuset på kvalitet gjelder på tvers av landegrensene og uavhengig av de ulike druesortene. Rosevinene fra tyske Georg Breuer, østerrisske Weingut Rabl, spanske Bod.Muga og Ole-Martin Alfsens rose laget av Italienske Davide Rosso oser av friskhet og glede.

Flere gode baroloer lanseres nå i Mai. Foto: Botti.no

Når det gjelder de røde vinene har hele rekken av Etna-viner fra Frank Cornelissen fått årgangsendring eller blir lansert for første gang. Før var nok vinene merkbart tydelig naturvinaktig, men har i dag fått et mer balansert uttrykk og vinene oser av høy kvalitet til en fortsatt akseptabel penge. Fra Piemonte kommer vinene i 2014-årgangen fra en av Barolos aller beste produsenter – Aldo Conterno. Både Baroloene Colonello og spesielt Cicala levert meget bra i den vanskelige vekstsesongen 2014 med herlig tannin-struktur. I tillegg kommer kult-produsenten Cappellano med sine Baroloer. Disse vinene kom dessverre for sent inn til landet for at pressen fikk smake de. Burlotto vil også i løpet av et par uker bli lansert på det norske markedet, men er litt forsinket inn på lager.

Det er også verdt å trekke fram andre gode italienere. Brunelloen til Le Ragnaie viser klassiske Sangiovese-tendenser, Le Boncie di Giovanna Morganti likeså og viser at støttedruene Mammolo og Colorino funker like godt som å blande franske Merlot inn i sakene. Vinen til Foradori fra Trentino-Alto Adige100% Teroldego er virkelig saker for den nysgjerrige.

Flotte vinmarker i Montalcino. Foto: Botti.no

Noen absolutt samlings-burgundere lanseres også fra et par virkelige up´n coming produsenter i Domaine Heitz-Lochardet, Domaine Heresztyn-Mazzini og micro-negocianten Benjamin Leroux. Det lanseres også viner fra senere årganger fra Bordeaux, men disse er dessverre ikke forsøkt. Fra California derimot finner vi et utmerket kjøp fra Hobo Wine Company som lager en herlig vin på Cabernet Sauvignon til en strålende penge. Mange vil ha glede av vinen til sommerens grillretter.

Spanske Muga lanserer også sin Muga Aro som stråler i 2015-årgangen. Høy pris ja, men også høy kvalitet på vinen.

Utover vinene om er nevnt vil dere også finne andre godbiter av til sammen ca 50. andre rose og røde viner som ble testet denne gang.

Smaksnotatene finner dere her:

Smaksnotater – bestillingsutvalget mai 2019 – rosé og røde viner

Og de gikk du glipp av smaksnotatene på de musserende og hvite vinene? Smaksnotatene finner du her:

Smaksnotater bestillingsutvalget mai 2019 – musserende og hvite viner

Legg igjen et svar