Fremdeles Hot!
Restaurant Hot shop
Oslo
Københavngata 18, 0566 Oslo
🍷🍷🍷🍷🍷 Mat
🍷🍷🍷🍷 Vin
🍷🍷🍷🍷🍷 Atmosfære
🍷🍷🍷🍷🍷🍷 Service
🍷🍷🍷🍷🍷 Pris
Totalinntrykk: 25 av 30 poeng
Oslos fremste nabolagsrestaurant
Det var et lite slag for gourmet-entusiastene at Michelin-stjerne restauranten Fauna overraskende lukket dørene i 2016. De anerkjente kokkene og driverne Bjørn Svensson og Jo Bøe Klakegg gikk hver til sitt.
Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Svensson gikk videre til prosjektene Galt og etterhvert Schlägergården, mens Klakegg flyttet seg fra beste vest til et lite bortgjemt lokale langs Københavngata, et stenkast unna Ring 2.
Her så Restaurant Hot shop lyset og restauranten har blitt en av Oslos mest sjelfulle og beste nabolagsrestauranter.
En ettermiddag i hovedstadens første måned er ofte kald, mørk og lite gjestfull. Vest og Øst stod nå og trippet utenfor døren til Hot Shop. På innsiden var lyset på, varmen påtagende som en sommerdag i sydligere strøk og unge kokker og servitører hastet på innsiden for å gjøre lokalet klar for dagens gjester. Det er ellers lite å varme å finne i det lette asfaltjungelen i Københavngata. Hot Shop framstod som områdets åpenbare lyspunkt og et sted som alle bydeler trenger.
Intimt lokale og spennende matmeny
Noen få minutter senere ble Følget fulgt til sitt bord. Straks etter stod to glass av husets Champagne av den noe undervurderte Ar´Lenoble Intense MAG17. En utmerket Champagne som har nok fylde og kompleksitet til at Champagnen oppleves som et spesielt godt håndverk. Det fikk Følget til å sette seg til rette og følte seg raskt i sitt riktige element. Selve lokalet føles ganske intimt, kanskje litt enkelt og nakent, men allikevel med en god følelse av at mer trengs ikke for å ha det hyggelig.
Kjølig grønn farge og grå puter kledde Københavngatas grå dekke.
Stilfulle fotografier gav øynene noe å hvile seg på mens man kunne bivåne hva som skjedde på det åpne kjøkkenet.
Hos Hot Shop er det en fast meny som gjelder. Dette har blitt en regelen hos restauranter på dette nivået. Den svært hyggelige og kunnskapsrike restaurantsjefen Erlend Lehland kunne fortelle oss at i dag var det kamskjell, Sellerirot, torsk, reinsdyr og hasselnøtt som var dagens edle råvarer. Menyprisen har steget noe de i siste årene og koster nå 995 kroner. Prisen oppleves som advekat, men skal nok ikke økes ytterligere med det første.
Vinkart og vinmeny
Hot Shop hadde satt en god vinmeny til maten priset til akseptable 895 kroner. Også her bør ikke prisen økes. Vinene som var satt til var Lenoble Intense MAG17 (Champagne til Aperitif), Schloss Gobelsburg Riesling Urgestein 2019, Entre Vinyes Oniric Brisat 2020, Jean Paul Brun Beaujolais Blanc Classic Chardonnay 2020, Rene Lequin-Colin Santenay Vielles Vignes 2019 og Paolo Pizzorni Sognorosso Brachetto d´Acqui 2020.
Vinkartet er preget av at restauranten startet opp før Covid slo bein under restaurantbransjen i Oslo. Det er gjort et forsøk på å få et godt vintilbud, men det tar tar tid og det koster å bygge opp et tiltalende vinkart. Lehland kunne fortelle at Hot Shop ikke har bundet seg til en fast stil, verken naturvin eller klassisk vinkart. –
Vi vil ha vinkart med viner som er gode opplyser Lehland som er en forbilledlig tanke.
Champapgne-delen av kartet var kort, men med tiltalende produsenter å finne. Bouchard, Egly-Ouriet, Vouette et Sorbee, Ulysse Colin, Andre Beaufort og Leclerc Briant frister alltids. Få, men gode hvite burgundere gav fristelse. Domaine Pattes Loup, Jean-Marc Pillot, Ramonet Bourgogne Aligote var også godt priset. Det som ikke var godt priset var vinene fra Dom.Leflaive. De bør justeres ned. Leflaive & Associes Macon-Verze var dyrere priset enn Maaemo. Leflaive Puligny-Montrachet Village 2018 til 3000 kroner er dyrere enn hva f.eks Happolati tar for Premier Cru vinen Leflaive Pucelles 2012. De få vinene fra Loire og Jura-vinene fremstod som fristende med blant annet produsentene Ganevat og Robinot. Vinkartet kunne enkelt vært fylt opp med mer Riesling-viner som vil passe Hot Shops råvarer godt.
På den røde siden mangler det de helt spesielle vinene, selv om det var gode burgundere og sør-Afrikanere å finne. Det var kun tre Piemonte-produsenter å velge i mellom, derimot var produsentene de aller beste med Giacomo Conterno, Giuseppe Rinaldi og Roagna.
Kvelden starter
Stemningen begynte å tilta i lokalet. Vennegjenger og romantiske par kom inn i restauranten. En gjeng med norges fremste Fine wine entusiaster koste seg med legendeviner fra blant annet Raveneau og Keller på nabobordet. For følget startet kvelden med to utmerkede apetittvekkere for både syn og gane.
Teppeskjell servert i selve skjellet var vakkert. Selve kjøttet hadde utmerket tyggemotstand og litt cruncy følelse. Wasabikryddder gav litt spicy følelse som Champagnen fra Ar´Lenoble matchet fint med sin friske aromabilde med epler, sitrus og brødbakst. Rik og utadvendt i munnføelsen med dette pene saltpreget som stod godt til teppeskjellet sammen med epler, brødbakst og sitrusfrukter. God syre gav en levende og utmerket Champagne. (91 poeng) Også den andre appetittvekkeren med taskekrabbe som inviterte til sjø og fest var leken, frisk og med god håndverksfølelse.
Bouchard leverer til terningkast 7
Det var en god start på kvelden. Mer håndverksfølelse skulle nå komme i flytende form. Kveldens viner var allerede forhåndsbestilt. Champagnen til Cederic Bouchard Les Ursules 2016 er en sann juvel, dog fortsatt ungdommelig.
Derfor hadde Følget både bestilt tid i dekanter og helling i Burgunder-glass.
Dette ble selvfølgelig løst av den utmerkede betjeningen på en sømløs måte. Det litt eplekjekke uttrykket «Champagne passer til alt» skulle få teste seg da Bouchards Champagne skulle matche de tre neste rettene av kamskjell, sellerirot, en brødservering og torsk. Det ble aldri en utfordring for Bouchard da Champagnen ble sublim match til alt som ble kastet i mot den.
Skikkelig tighte aromaer av knust stein og våte salter som gir herlig mineralitetspreg, røde bær, bringebær, epler, lakris, kjeks, autolyse og saltet brød. Bra fyldig og tett munnfølelse som virkelig pirrer. Power og sjarme går hånd i hånd. Nydelig konsentrert frukt av sitrus, røde epler, grapefrukt, autolyse og stram saltet mineralsk preg som gir kompleksitet til Champagnen. Nydelig sitrende syre skaper energi og friskhet. Rett og slett en magisk Champagne med mange år i seg. (95 poeng)
Kamskjell
Første rett var kamskjell og hvit rips som hadde gjennomgått varmebehandling helt på merket. Rett og slett en flott tekstur på kjøttet. Sausen hadde denne optimale friskheten som kjennetegnes kanskje det nynordiske kjøkenet, men åpenbart på en positiv måte. Retten ropte friskhet og sjø i sann forening.
Av jord har du kommet
Neste rett var sellerirot og Pomelo, denne slektningen til grapefrukt som har en søtere og tørrere konsistens. Noe kraft fra piggvarhode var også å finne. Ah, dette var intenst! Øst både kjenner og smaker jordsmonn, denne gangen ikke fra Champagnen.
Enig, dette er virkelig autentisk rett sier Vest mens han nikker anerkjennende.
Tyggemotstanden er god. Vest satt med en liten følelse at grønnsaken kunne ha vært enda fastere men erkjenner fort at det er en smakssak. Helheten var uansett strålende og nok en gang hadde retten en fin friskhet i seg som Bouchard begjærlig matchet på en flott måte.
Brød
Stemningen i hullet i veggen hadde tatt seg ytterligere opp. Sømløs pop gikk over høytalerne. – Det er gode vibber her uttaler Vest mens de ytterligere inspiserer lokalet. Til og med de litt kjølige grå lufterørene i stål stod i stil med resten av lokalet. Hyggelig sted konkluderte Følget med da en utmerket brødrett ble severt badet i timian og annet grønt krydder. En solid og særegen brødrett som igjen gav følelse av autenisitet.
Sublim fiskekjøtt i for saltet kraft
Hot Shops kjøkken hadde så langt levert en seiersrekke av både drikke og mat. Det første skjæret i sjøen kom derfor som en overraskelse på Følget.
Det ble en liten grunnstøting.
Torsk, torskerogn, gressløk og saus på fennikel og pepperrot så svært innbydende ut i det hvite porselensfatet. Stekeskorpen så flott ut og fiskekjøttet glinset i kapp med porselenet. Sausens friskhet var åpenbar bare ved å se på retten. Fisk skal smake sitt element, med denne retten ble rett og slett for salt. Oh! Vest vrir seg i stolen. Øst skjønner tegningen. For salt? Hmm.. Vest forsøker. Fiskekjøttet er flott varmebehandlet, men sammen med kraften ble det svært salt. – For meg er dette å dyppe tungen i Helgelandskystens bølger. Det går ikke dessverre ikke konkluderte Vest litt brydd. Øst var derimot ikke like vár på saltpreget som Vest, men var enig at saltet var i overkant.
Vest informerte diskret betjeningen og fikk raskt en beklagelse og en ny rett. Øst var ferdig da Vest forsøkte på nytt uten nevneverdig hell. Fiskekjøttet er faktisk sublimt, helt herlig uttalte Vest, men konkluderte med at kraften var den samme og det måtte være her utfordringen lå. Dog, den treffer Champagnen som en kule da lo Følget.
Reinsdyr fra Røros og Freisa fra Langhe
Båten ble raskt tettet og kunne seile videre da Reinsdyr fra den anerkjennende Røros-produsenten Stensaas kom på bordet sammen med vintertrøfler og asparges. Litt røft utseende med det gode tilbehøret passet den herlige smaken.
Kjøttet var perfekt tilbredt og gav følelse av vidde, Røros gruver og annet autentisk i smaksbildet.
Herlig rett! Kjøkkenet gir akkurat det lille ekstra så kjøttet ikke blir for nakent, men heller ikke for overpowering, forsøkte Vest å billedgjøre med engelske uttrykk.
Vinen var derimot ikke perfekt match, men var Følgets eget valg og bestemt før menyen var kjent. Men helt galt var det ikke. Rinaldis Langhe Freisa 2018 hadde en fin attitude på aromaene med en fin floral og tiltalende overtone, bringebær, krekling og pepper mot Syrah-verden som faktisk ikke var galt til kjøttet. I munnfølelsen var vinen noe mer krevende. Middels fyldig med mørkere bringebærsfrukt, krekling, salter, men også mot det mer grønne og vegetale som sarte sjeler kan reagere på. Vinens alkoholprosent på 13,5% og smaksnfølelsen indikerer at druene var plukket på grensen til å ha oppnådd fenolisk modning. En særpreget og interessant utgave av Freisa som noen vil like og noen vil oppleve som mer utfordrende. (88p)
Søt avslutning
Kvelden ble avsluttet med gode norske oster og en rett av is, saus av hasselnøtt, et lite løvtre i form av sort kvede og plommer. Den lett urtete følelsen i kveden traff faktisk Freisa-vinen på en god måte selv om det åpenbart at vinmenyens vin på Brachetto eller kanskje en Recioto fra Valpolicella hadde vært en god match. Alt i alt en søt og samtidig en frisk avslutning på den flotte kvelden hos Hot Shop.
Regningen på ca. 5000 kroner for viner fra to anerkjente produsenter og utmerket måltid fremstod som adekvat og opplevdes som riktig.
Epilog
Restaurant Hot Shop er denne type restaurant som man bare har lyst å besøke hver uke. Dette er stedet du ikke trenger å ha på skjorte eller blazer, men bare komme som du er. Miljøet er intimt og koselig.
Råvarene blir herlig foredlet og alle rettene er friske, velsmakende og tiltalende presentert.
Følget opplevde et lite feilskjær, men tilbakemeldingen ble tatt godt i mot og utarbeidet. Servicen er oppmerksom og personlig. Vinkartet må derimot utvides noe i både dybde og bredde. Vinpairingen viser at Hot Shop har ansatte med engasjement og kunnskap. Vi håper de gis muligheten til tilføre Hot Shop det lille ekstra med gode viner på kartet. Konklusjonen er at Restaurant Hot Shop er en av Oslos aller beste og koseligste restauranter. Her er det bare å booke bord. Hvis man finner ledige bord da.