Skip to main content

Det går heldigvis mot lysere dager med vårdager i vente og forhåpentligvis en tid som nærmer seg normalen etter to harde Corona-år. Lanseringen for mars er moderat når det gjelder viner fra verdens mest ettertraktede produsenter, men det er allikevel gode viner å finne. Her kan våre medlemmer lese ca. 350 smaksnotater på viner som gir håp om varmere dager. 

Annonse

Annonse

Medlemskap 

Vi har svært mange kvalitetsbevisste lesere. Det forplikter. Vi vil også i 2022 ha fokus på å omtale nyhetslanseringene på en utvidet, bred og kvalitetsmessig høy måte. I første halvår av 2022 vil vi dekke nyhetslanseringene for:

  • 2 mars: Nyhetslansering på basis og bestillingsutvalget for mars
  • 31 mars: Spesiallansering av Champagne
  • 4 mai: Nyhetslansering på basis og bestillingsutvalget for mai
  • 2 juni: Spesiallansering av Tysk vin og Chablis

Vi vil i tillegg forsette med å følge de beste vinprodusentene, områdene og vinene i ukentlige artikler. Vi håper det gir inspirasjon til å følge gode produsenter og vinene. (Unntak kan forekomme)

Medlemspris – 199 kroner!

Medlemspris fra januar frem til juli 2022 er kun 199 kroner. Bestill medlemsskap her:

Botti medlemskap 21/22

Nyhetslanseringen for mars 2022

Snøen smelter, solen kommer.

Nyhetslanseringer for mars bruker å variere i kvalitet. I år fremstår det som en moderat lansering der toppene kanskje mangler.

Det er derimot åpenbart at vin-importørene tar fram de mer lette vinene som vil passe avslutningen på vintersesongen på en god måte. Vi ser også de små første tegningene av rose-viner og lansering av gode musserende viner. Her er det verdt å trekke fram en etterlengtet Champagne – Bruno Paillard Nec Plus Ultra 2008. Champagnen er produsentens topp-cuvee og er tidligere laget i årgangene 1995, 1996, 1999, 2002, 2003 og 2004. 2008 er forøvrig en av de beste Champagne-årgangene som er laget de siste to tiårene.

Det lanseres også gode hvite viner. Sør-Afrikanske Testalonga leverer godt til en fair pris. El Bandito Cortez 2021 fremheves med spesielt god kvalitet. Fra Tyskland får vi en av landets aller beste viner fra Schäfer-Frölichs Grosses Gewächs-marker Felsenberg og Felseneck. Kultprodusenten Schätzel leverer også godt i nye årganger. Fra Mosel kommer det også flotte viner fra Weingut Lothar Kettern. Merk også den hvite Chardonnay-vinen fra Rheinhessen-produsenten Weing. Knewitz som er et kanonkjøp i 2020-årgangen.

Det er ikke alt for spennende hvite burgundere som lanseres denne gang. Vinene fra Robert Denogent er derimot verdt å følge med på. Det er viner som fortsatt leverer godt med tanke på Burgunds prisnivå.

Angerville lanseres

Magiske Clos des Ducs. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Det er også gode røde viner som lanseres. De mest ettertraktede vinene kommer kanskje denne gang fra Burgund-produsenten Domaine Marquis d’Angerville som har et spesielt hjerte hos den norske vin-entusiasten. Angervilles strålende topp-cuvee Clos des Ducs leverer virkelig i 2019-årgangen og fremstår som mer tilgjengelig enn noen gang. Champans leverer også meget godt.

Gode viner fra Sicilia med blant annet legende Ariana Occhipinti og Cornelissen som imponerer. Fra ferieøya Tenerife finner vi gode viner fra Envinate, som har en reduktiv stil uten at det nevneverdig trekker ned. Nye årganger fra Vega-Sicilia og Contino leverer også veldig godt. Fra naboen Portugal vil vi trekke frem Antonio Madeira som lager en flott vin på druene baga, tinta amarela og jaen.

Elvio Cogno Barbera Pre-Phylloxera

Nadia Cogno og Valter Fissore. Foto: Botti.no

Påske er også sesong for spesielt Nebbiolo-druen. Denne gang finner vi spesielt gode viner fra blant annet Erbaluna, Reverdito, P.ScavinoBarale og Elvio Cogno som må trekkes frem i lyset. Cognos ettertraktede Barbera Pre-Phylloxera leverer fantastisk i 2019-årgangen og er kanskje den beste utgaven som er laget. De over 100 år gamle vinstokkene kommer fra 0,25 plott liggende på 520 meters høyde i Berri ved La Morra og er på 100% Vitis Vinifera-røtter. Jordsmonnet har sand-kritt og som gav naturlig beskyttelse mot Phylloxera som også herjet i området på tidlig 1900-tallet. Vinen får 12 måneder modning på store slavonske eikefat, altså Botti.

Fem gode kjøp (Ca. 350 smaksnotater finner medlemmer nederst i denne artikkelen)

Fem utvalgte stjerner for januar 2022.

Musserende viner

Varenr: 10824701
Vin: Pure & Naked Pet-nat 2021
Region: Franken, Tyskland
Pris: 274,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Weing. am Stein
Alkohol:12.00% Sukker:3.3 g/l Syre:7.2 g/l
Druer: cabernet blanc og sauvignon blanc.
Beskrivelse: Fersk og litt rikere på nesen med aromaer av sitrusfrukter, friske epler, litt pærer, samt fruktskall, gjær, strå, blomster og mineraler. Middels fyldig kropp med en frisk munnfølelse med krisp tekstur. Fin konsentrasjon av saftig, frisk kremet frukt på smak, med vekt på grønne epler, grapefrukt og syrlige sitrusfrukter. Innslag av kjeks, urter og saltmineraler. Frisk syre. Fin lengde med en frisk, lett tørrende utgang. Fin pet nat. 
Poeng: 87

Hvite viner

Varenr: 14149301 (NYHET)
Vin: Schäfer-Fröhlich Felsenberg Riesling GG 2020
Region: Nahe, Tyskland
Pris: 658,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Weing. Schäfer-Fröhlich
Alkohol:13.00%
Beskrivelse: Noe reduktiv på nesen. Dufter av sitrusfrukter, grønne epler og litt nektariner, samt knust stein og mineraler. Middels til fyldig kropp med en god og energisk munnfølelse med tett struktur. Nydelig nerve. Konsentrert, saftig, frisk og fersk frukt på smak, med vekt på epler og lime. Innslag av røyk og en strålende saltmineralitet. Hint av litt nøtter. Pen, livlig syre. Bra lengde med en tørr, mineralpreget og syrlig avslutning. Meget pen Felsenberg! Trenger tid. 
Poeng: 93

 

Varenr: 11169101 (NYHET)
Vin: Weing. Knewitz Chardonnay 2020
Region: Rheinhessen, Tyskland
Pris: 259,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Weingut Knewitz
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:7.5 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Bak et ferniss av reduktivitet finner man et forholdsvis komplekst aromabilde bestående av begynnende moden frukt, med vekt på sitrusfrukter, grønne og gule epler, aprikos, samt sitrusskall, sommerblomster, hasselnøtter, en røykaktig mineralitet og pent integrerte fattoner. Streif av litt smør og brioche på duft. Middels til fyldig vin med en utpreget god munnfølelse med strålende nerve. Pen konsentrasjon av saftig, frisk og fersk kremet frukt på smak, med vekt på fersken og stenfrukter, grønne og gule epler og sitrusfrukter. Lekker saltmineralitet, samt innslag av sitrusskall, litt nøtter, røyk, kremet vanilje og elegante tretoner. Krisp, frisk syre gir ryggrad til vinen. Syren fremstår nok noe bitende for øyeblikket, men vil balanseres med tid. Flott lengde med en tørr, limepreget avslutning. Meget flott vin med fremragende balanse! Denne blir bare bedre år for år.
Poeng: 92

 

Røde viner

Varenr: 10604501 (NYHET)
Vin: Occhipinti FL Vino di Contrada Frappato 2019
Region: Sicilia, Italia
Pris: 599,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Az. Agr. Arianna Occhipinti
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.0 g/l
Druer: Frappato.
Beskrivelse: 2700 flasker laget, ca. 90 flasker til Norge. Faktisk ganske så fremovervendt og leken i aromabildet med masse blomst som leker og hopper foran deg. Pen fruktkvalitet i bakkant med rødbærspreg, appelsinskall, stram krydder og urt. Middels fyldig vin med ganske så tettpakket følelse med dette jordsmonnet som legger sin hånd over den herlige  delikate og silkeaktige jordsbærsfrukten, salt, lær og pen porsjon urter. Fint bitt i tanninstrukturen gjør dette til en flott Occhipinti-vin.
Poeng: 93

 

Varenr: 7796601
Vin: Barale Langhe Nebbiolo 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 299,90 kr (bestilling)
Importør: Hand Picked Wines
Produsent: Barale Fratelli
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.0 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Frisk og leken i stilen med ungdommelige rødbærsfrukt, roser i fin prakt og salt. Middels fyldig og overraskende saftig Nebbiolo med god rødbærsfølelse, litt leire og tjære. Veldig utgang med dette kjente tanninbittet til Barale, uten at det går på bekostning av helheten. Fin syre gir en levende og tilgjengelig Langhe. Veldig fin vin!
Poeng: 90

Annonse

Annonse

Les omtale av ca. 350 viner her

Så til det som mange har gledet seg over. Her kan medlemmer lese over 350 smaksnotater på viner som lanseres i Mars 2022! (Trykk på bildene)

(NB: Vinene til importøren Red & White blir publisert tirsdag 1.mars på ettermiddagen pga senere pressesmaking)

Smaksnotater på musserende og hvite viner 

Smaksnotater på røde viner 

Legg igjen et svar