Skip to main content

Smaksnotater

Her finner du smaksnotater på viner som vil passe utmerket gaver. Alle vinene har hedersbetegnelsen SPESIELT ANBEFALT. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis medarbeider Rune Wasshaug. 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under botti_norge.

Musserende viner

Louis Roederer Cristal Champagne 2002 – Bestillingsutvalget – 2990 kr (10407501)

Champagne, Frankrike. Strøm as. Drueblenden er 60% Chardonnay og 40% Pinot Noir. Druene som brukes til Cristal er følgelig fra Grand-Cru marker og fra vinstokker som er minst 25 år gamle. De eldste stokkene er opp til 90 år gamle. Ingen maloaktisk gjæring. 17% er modnet på eikefat. 6 år på berme før 9 år flaskelagring før lansering.

Champagnen er fantastisk spiss og konsentrert med flott fruktbilde med mørke sitrusfrukter, gul eple, grønt fruktskall, touch av pene florale toner og god mineralitet på duft. Virkelig kompleks og herlig aromabilde. Meget pent fyldig og kompleks Champagne med herlig sitrusfrukt, kjeks og tiltalende sopppreg. Champagnen utvikler seg i munnen – her er det virkelig lag på lag. Lang heftig utgang der syren bidrar til en meget flott frisk følelse med tiltalende lyse grønne frukter og en lang herlig saltpreget utgang. Det er ingen hast med å nyte denne, til tross for at den allerede har 17 år på baken. Den greier minst det dobbelte. Fantastisk chamapgne. 97 poeng.

 

Bruno Paillard Blancs de Blanc 2006 – 846,10 kroner (9771001)

Champagne, Frankrike. Vininor. 100% Chardonnay.

Tiltalende på duft med bredere og mer uttalt gjæret brødbakst og autolyse som dominerer med moden sitrus og nøtt holder seg litt i bakgrunnen. Pen fyldig Champagne med bred mousse som forfører. Frisk sitrus, grønt epleskall og maskulin brødbakst som gir en klassisk god Champagne-følelse. Det har vært diskutert om kvaliteten på Paillards viner er på vei ned, men dette gir ingen grunn til bekymring. Meget god Champagne. 93 poeng. 

 

Ulysse Collin Blanc de Noirs Les Maillons Extra Brut – 759,90 kroner (1483801)

Champagne (Sezannes), Frankrike. Unico Real Wines AS. 100% Pinot Noir 2015 base og 60% reserve-vin fra 2014. min 36 måneder på bunnfall. 12,5 % alkohol. PN fra Barbonne-Fayel i Côte de Sézanne, plantet i 1971, fatfermentert, non malo på 2015 (reserve-vin har gjennomført malo) 3 år på bunnfall, 1,2 g/l dosage)

Stram og virkelig herlig mineralsk på duft sammen med pen frukt av sitrus, limekant og lett fersk kjeks. Middels fyldig og virkelig syrlig Champagne som gir en forfriskende munnfølelse av limekant og sitrus-zest. Dyp med herlig mineralitet som vises av en meget god saltkarakter. Pen utgang. Flott Champagne. 93 poeng. 

 

Dom. Vouette et Sorbée Clos d’Argile Extra Brut – 739,90 kroner (9645801)

Champagne (Aube), Frankrike. Autentico AS. 100% Chardonnay. 2015-base. Sertifisert økologisk og biodynamisk, 12 % alkohol. 2 parseller Biaunes og Fonnet Anselme Selosse’-Avize & Vincent Dauvissat’s Valmur Grand Cru. Jordsmonn av kimmeridge-leire og kalkstein. Spontangjæret og modnet på bunnfall i brukte fat i ca 10 måneder og litt amfora. Tappet på flaske for andre-gangsgjæring der den ligger på bunnfall i ca 26 måneder før degorgering. Ingen dosage.

Frisk og tiltalende Champagne som imponerer på duft med tiltalende grønn epler, salter og lett tørr kjeks. Pen fyldig og tydelig syrlig champagne som virkelig gir en frisk og stram munnfølelse. Pen strammere ungdommelige sitrus og epler. Pen utgang. Flott Champagne. 93 poeng. 

 

A.D Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut – 619 kroner (3570001)

Frankrike, Champagne. Winning Brands AS. 80% Chardonnay og 20% Pinot Noir. Uten malo. 2014-årgang.

Tiltalende og kompleks på duft med pirrende sitrus, stenfrukter og med et fint saltlag. Pen fyldig og virkelig frisk Champagne med flott sitrusfrukt og grønt fruktskall. Salt og lett brødbakst også. Imponerende dybde. Fortsatt et av de aller beste Champagne-kjøpene på Vinmonopolet. 93 poeng.

 

Hvite viner

Famille Perrin Château de Beaucastel Blanc Roussanne Vieilles Vignes 2017 – 1384,90 kroner (10958901)

Rhône, Frankrike. Moestue Grape Selections. 100 % roussanne med druer fra 100 år gamle vinstokker. Økologisk.

Herlig bred og maskulin på duft med heftig smørete følelse med virkelig konsentrert gul frukt, tyngre bjørkekvister, karamell og lett røyk som virkelig forfører. Pen fyldig vin med herlig svær fruktfølelse. Flyter maskulint og flott rundt. Kremete stil med kraftige konsentrerte gule frukter, lett bittert fruktskall og pen salthet. Gir virkelig nerve. Til svære fiskeretter. Super vin. 95 poeng.   

 

Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2017 – Bestillingsutvalget – 609,90 kroner (10972501)

Mosel, Tyskland. Record Vinimport AS. Riesling. Blå Devonskifer. Håndplukket, kurvpresset og spontangjæret. Lang modning på bunnfallet i store eikefat. Søtvin. 99,5 g/l restsødme. 

Virkelig konsentrert og med komplekse aromaer av herlig moden stenfrukt, honningmelon, nøtt og lett blomst som virkelig forfører. Pen fyldig og virkelig balansert vin med flott syre. Nydelig munnfølelse med frisk limeskall, honningmelon, aprikos og pen mineralsk utgang. Silke dette! 94 poeng. 

 

Dom.Marc Morey et Fils Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles 2017 – Bestillingsutvalget – 919,20 kroner (1250301)

Burgund, Frankrike. Red & White. 100% Chardonnay.

Mer maskulin og allikevel sjarmerende med pen konsentrasjon og dybde på duft. Tydelig røyk, stein-mineralitet, god stenfrukt og bittelitt smør som forfører. Nydelig spisst anslag som vokser til en pen fyldig vin. Virkelig fokusert og delikat vin. Pen stenfrukt, litt ristede nøtter og bra mineralitet. Litt uforløst i midtpartiet foreløpig, men smeller til i utgangen med fantastisk steinete utgang som virkelig sitter lenge i, her snakker vi minutter! Flott Pucelles som bare vil bli bedre med noen få år til i kjelleren. 93 poeng. For nå. (93-95 poeng)

 

Weingut Ökonomierat Rebholz Riesling Ganz Horn im Sonnenschein GG 2017 – 529,90 kroner (11193701)

Pfalz, Tyskland. 12,5% alkohol. Moestue Grape Selections. 100 % riesling. Biodynamisk.

Meget frisk og tiltalende på duft med smørete sitrus og saftige epler. Middels + fyldig vin med lett rik munnfølelse. Saftige epler og lett stenfruktskjøtt forfører. Bra saftig utgang med lett mineralsk preg. Dette er bra Riesling! 92 poeng.  

 

Sanford & Benedict Chardonnay 2017 – Bestillingsutvalget – 499,90 kroner (7159101) 

Santa Rita Hills, California, USA. 100% Chardonnay. LaMarc Wines.

Ganske lukket på duft, men litt syrlig gulfrukt og mineralitet slipper ut av glasset. Noe stum i munnen også, med rund og glatt munnfølelse og en syre som ligger litt utenpå frukten. Godt bitt i finish. Lovende vin men trenger tid for å åpne seg. 91 poeng. For nå. (91-93p) (RW)

 

Røde viner 

Vega Sicilia Unico 2006 – 2899,90 kroner (3187601)

Ribera del Duero, Spania. Winetailor. 94% Tinto Fino og 6% Cabernet Sauvignon. Ca. 35 år gamle vinstokker.

Ganske bred og massivt aromabilde, men allikevel så balansert med ytterst sjarmerende og delikate toner av ungdommelige bjørnebær, solbær, konsentrert kaffe og salter. Pen fyldig vin med fantastisk munnfølelse. Igjen dette preget av finesse og balanse med presise mørkere røde bær, salter og lakris. Pen syre og perfekte tanniner. Har et langt liv i kjelleren foran seg og tåler fint 15-20 år til, men sjarmerer allerede. Herlig vin og den beste Unico på lenge. 96 poeng.

 

Az. Agr. Roagna Barbaresco Montefico Vecchie Viti 2014 – 1499,90 kroner (10500101)

Piemonte, Italia. 14% alkohol. Unico Real Wines as. Nebbiolo. Druer fra kun en 0,24 hektar plott og med jordsmonn som er trolig minst 120 år gammelt. 80 dagers skallkontakt. 4,5 års lagring på fat. Vinen finnes kun på vinmonopolene Aker Brygge, Skøyen og Vinterbro.

Litt rå og vanvittig skarp og med dybde på duft med nydelige aromer kirsebær, bringebær, roser, nydeligste salter og lett krydder. Dette er kongen med kraft som møter dronningen med eleganse. Pent anslag på denne fyldige vinen. Stram, allikevel så delikat. Meget god frisk fruktfølelse med kirsebær, salter og tydeligere kryddertoner. Lang og flott utgang. Dette er en vin som skriker terroir og rett og slett et flott håndtverk. 95 poeng.

 

Antinori Tignanello 2016 – 729 kroner (5000601)

Toscana, Italia. Vinetum AS. 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc på denne toscanske legenden.

Virkelig kraftfull og sjarmerende vin på duft med herlig dybde. Vill kraftig rød frukt, pepper, blyantspiss og lær. Pen fyldig vin med et flott kraftig anslag som glir over i en perfekt maskulin munnfølelse. Herlig konsentrerte røde bær, fruktskall, kaffe, tyngre kaffe og tydelig hvit pepper. Ypperlig tanninstruktur som gir perfekt motstand. Lang og kompleks utgang. Den beste Tignanello som er testet. 95 poeng. 

 

Gaja Barbaresco 2016 – 1499,90 kroner (10580001)

Piemonte, Italia. Winetailor. 100% Nebbiolo fra 22 hektar vinmark fordelt på 14 ulike vinmarker. Vinstokkene er i gjennomsnitt 40 år gamle. Druene fra de 14 vinmarkene vinifiseres separert. Etter 12 måneder blendes vinen fra de forskjellige vinmarkene sammen og modnes videre på større eikefat i nye 12 måneder før tapping. Vinen finnes kun på vinmonopolene Skøyen og Lillehammer, utover dette er vinen tilgjengelig på Tilllegsutvalget og må bestilles av hver enkelt utsalg.

Stram, men allikevel så forførende på duft allerede med fabelaktige rose-eng, konsentrerte røde bær, hvit pepper, salter, lær og lett tjærekant som pirrer. Aromabildet vil bare utvikle seg i årene som kommer. Pen fyldig vin med perfekt balanse mellom å vise trøkk og allikevel være nær silke-tendenser. Nydelig fruktbilde av kirsebær, bringebær, lær, lakris og gode grønne kryddersorter. Faste, men allikevel så sømløse tanniner. Her er mye pakket inn som vil utfolde seg med tiden. Dette er en vin som tåler minst 20 år. Dette minner meg om den suverene 2001-årgangen og her potensialet skyhøyt. 94 poeng. For nå. (96p)

 

Castello dei Rampolla Sammarco 2014 – 595 kroner (9199601)

Toscana, Italia. Gaia-gruppen. 90% Cabernet Sauvignon, 5% Sangiovese og 5% Merlot.

Frisk på duft med mørkere fruktprofil med unge mørke plommer, fyrstikk, lær, lakris, søtt trevirke, og pene krydder. Pen fyldig og frisk vin som har et sylskarpt anslag og setter standard. Pen frukt med grovere fruktskall, plommer, bringebær, parfyme og krydder. Bra svalhet. Pen utgang, der kanskje årgangens litt svakhet kjennes på en litt mer energiløs utgang, men balansen er flott og tanninene perfekt modne vinen. Kjempevin! 93 poeng. 

 

Cornelissen Munjebel Rosso MC 2016 – 549,90 kroner (10868801)

Etna, Sicilia, Italia. Non Dos As. 100% Nerello Mascalese. Lett naturvinspreget.

Maskulin og allikevel forførende på duft med lett volatile toner, blomstereng, lett nøtt, kirsebær, moden bringebær og lakris. Pen fyldig vin med god munnfølelse. Konsentrerte kirsebær, lett lakris og salter. Lang utgang med pen syrlighet og faste, men allikevel med behagelig tanninstruktur. Mer i balanse. Dette er en flott kvalitetsvin til en glimrende penge. 93 poeng. 

Dette drikker du i Desember:

Smaksnotater – Desember – Gavene