Skip to main content

Hvite viner

Paolo Scavino Sorriso 2017 – Bestillingsutvalget (Foreløpig kun 2016-årgangen) – 220 kroner

Deres hvite alibi for uhøytidig nytelse er en blend bestående av 40% Sauvignon, 40% Chardonnay og 20% Viognier som har fått tid på ståltank før tapping.

Vinen har et friskt tropisk innslag på nesen med et hint av ananas og nesten noe nøtt. På paletten er vinen mer fetere og varmere enn forventet og gir mye av seg selv med moden sitrus, meloner og et snev av ananas. Den varme årgangen gjør nok at den mister den friskheten som var forventet, men jeg liker den lite fete stilen og jeg. Bra vin dette! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

Røde viner

Paolo Scavino Barolo D.O.C.G. Riserva Novantesimo 2011 – Ikke tilgjengelig i Norge 

Dette er Scavinos unike jubileumsvin for å feire deres 90 år som vinbønder i Castiglione Falletto. Det er brukt de beste druene fra Rocche di Castiglione, Cannubi og Bric dël Fiasc i denne vinen. Etiketten er den samme som Lorenzo og Paolo Scavino brukte de første årene fra 1921. I følge Enrica er det kanskje 10 år til neste gang de lager neste versjon av denne vinen, så ganske så unik sak dette.

Vinen er ekspressiv på duft og gir en mer rikere nese med varmere røde bær, kaffe, røyk og mørk sjokolade. Vinen har en massiv fylde som sømløst kombinerer styrke og eleganse samtidig. Nesten en lang silkektig masse med tanniner som tydelig med på ferden. Friske kirsebær, knuste markjordbær, stein og litt kaffe i undertonene. Et lite alkholstikk kjennes, uten at dette avslører spesielt varme. Dette er fantastisk flott vin av Scavino og den bør være et yndet samlerobjekt. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc 2014 – Bestillingsutvalget – 850 kroner

Denne vinen er som nevnt tappet som egen Cru allerede så langt tilbake som i 1978 og er en av Scavinos ypperste viner. Fiasco er vinmarken (Fiasc er dialekt) – og ligger i hjertet av Barolo-regionen. Bric betyr toppen av bakken. Fiasco-navnet kommer fra en bratt vinmark og arbeidet her var hardt. Arbeiderne måtte begynne tidlig på morgen og jobbe til langt ut på kvelden. Arbeiderne tok med en «Fiasc» under arbeidet, altså denne særpregede flasken som ofte kjennetegnes som bordviner i Toscana.

Ungdommelig og rå på duft med parfymerte røde bær, lær, røyk, krydder og sopp. Behagelig anslag og pen fylde med delikat rødbærsfrukt, lær og kraftig sjokolade. Vinen blir aldri for bred og maskulin i denne årgangen, men oppleves foreløpig kanskje litt hul på midtpartiet. Tanninene er faste, men igjen perfekt balansert til årgangens frukter. Forførende frisk syre også. Tett og lang utgang på denne flotte vinen med oppside i vente. 93 poeng. For Nå. Spesielt anbefalt. 

 

Paolo Scavino Barolo Bricco Ambrogio 2014 – Bestillingsutvalget (Foreløpig kun 2013-årgangen)  – 650 kroner 

Denne vinmarken i kommunen Roddi ble kjøpt av Enrico i 2002. Vinmarkene i denne kommunen ligger litt uventet flat og åpent som hjelper til at de ikke blir for kaldt eller varmt her. Jordsmonnet er leire og mergel.

Noe maskulin og intens på duft med parfymerte kirsebær, mørkere skogsbær, røyk, snev av eksotisk sjokolade og lette eiketoner. Middels + fylde med kirsebær, mørkere røde bær og et pent krydderpreg i smaksbildet. En overraskende balansert og god vin. Absolutt smakingens største overraskelse. 92 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Paolo Scavino Barolo Monvigliero 2014 (Foreløpig kun 2012-årgangen) – Bestillingsutvalget – 740 kroner 

Vimarken Monvigliero som ligger i kommunen Verduno har begynt å utmerke seg spesielt de siste årene med noen fantastiske delikate viner. Scavino har hatt sine parseller i marken siden 2000 og fram til 2007 brukte de druene som en blend til den klassiske Baroloen.  I 2007 fikk de kjøpe marken og de lanserte da denne som egen Cru. Vinplantene ligger i et ambifie-teater med sør / sør-øst beliggenhet. Spesielt er det høyere temperaturforskjell mellom dag og natt som gir en spesiell aroma på vinene. Vinstokkene mellom 35-40 år gamle og produksjonen er ganske liten.

På nesen kommer forståelsen av dette med nydelige friske roser, mørkere røde bær, noe velhengt kjøtt, krydder og mørkere toffee. På paletten har vinen et overraskende bra anslag som tar vinen opp til en pen fylde som varer igjennom med røde friske bær, lett kryddertoner og noe lær. Vinen mangler nok litt kompleksitet og en vin som utgangspunktet er elegant som møter en delikat årgang, kan kanskje oppleves som litt skrinn. Dog synes jeg denne klarer seg bra og utangen er lang og relativt harmonisk med tanniner som kler vinen godt. Nei, dette var godt utført dette! En fin vin med videre potensiale. 91 poeng. For nå.

 

Paolo Scavino Barolo 2014 – Bestillingsutvalget – 450 kroner

Druene kommer fra de syv for vinmarkene fra Barolo, Castiglione og Serralunga. Druene vinifiseres hver for seg og etter de første 10 månedene blir druene blendet sammen. Mer tradisjonell stil.

Paolo Scavinos entry vin viser også lovende takter i denne slanke årgangen med tydelige friske livsglade roser, lett syrlige kirsebær, noe lett røyk og med et herbalt touch på nesen. På paletten har vinen en middels fylde med halvmodne kirsebær og et sting av lær. Tanninene er forholdsvise softe og deler årgangens behagelige utrykk. Dette er et godt kjøp for å forstå Nebbiolos gleder, men mangler nok litt trøkk i denne årgangen. 89 poeng.

 

Paolo Scavino Langhe Nebbiolo 2016 – Ikke tilgjengelig i Norge

Druene kommer fra to vinmarker i La Morra og maserasjonstiden er litt kortere enn på deres Baroloer. Modning i 10 måneder på brukte fat. La Morra er mer sandrik og gir mer en delikat nerve.

Vinen har en frisk nerve av Nebbefrukt med roser, ferske bringebær og et pent lærpreg. På paletten er vinen middels fyldig med friske kirsebær, halvmodne bringebær og mørkere plommer. Dette er en fin introduksjon til Nebbioloens verden og med tanniner og syre som aldri blir for påtrengende eller grove. Bra vin! 88 poeng.

 

Paolo Scavino Barbera d´alba 2017 – Bestillingsutvalget – 244 kroner

Denne relativt ferske Barbera´en ble tappet så sent som i april og har fått modning på ståltank. Vinen har en mørkere lilla kjerne med lysere kant. Vinen er rik på nesen og gir klassisk Barbera-frukt med syrlige røde bær, solbær, og litt kjøtt. Overraskende frisk aromamessig! På paletten har vinen en middels fylde med freshe bær av kirsebær og solbær. Syren er overraskende bra i denne varme årgangen. Et fint eksemplar av en enkel, men vellaget Barbera. 87 poeng.