Det blir liksom ikke jul uten en tradisjonell Bordeaux / moden vin-lansering rett før høytiden setter inn. Selv om det i de siste år har vært varierende lengde på køen foran Vinmonopolet kl 1000 den første torsdagen i desember, er lanseringen et høydepunkt for mange. Nå har vi også et par knallårganger i vente, så køene vil nok være lange ved Bordeaux-lanseringene også i framtiden. I år er det ikke bare Bordeaux som lager kø, vinene fra Raveneau, Gaja og Angerville vil også gjøre at flere vil stå opp tidlig torsdag morgen. Men det er absolutt verdt å ta turen for å sikre seg 2014-årgangen av Bordeaux også, de leverer meget gode viner til en overkommelig penge. 

Her kan du ta en rask titt på vinene som er omtalt lengre ned i artikkelen med poengsum:  Bordeaux desember 2017 – testede viner med poengsum

Pichon Baron – Et av av slottene som gir deg gåsehud! Foto: Eget

Selv om arnestedet for vin sies å være i Armenia / Georgia for 6000 år siden, er det for meg Bordeaux som er vinens vugge. Ingen andre områder i verden utstråler så mye selvtillit og urkraft; det er nærmest selvsagt at viner fra Bordeaux er kongen av vin. Med sitt fantastiske og unike jordsmonn, verdens mest ettertraktede drue i Cabernet Sauvignon, flotte historiemajestetiske slott, en klassifisering fra 1855 som er verdensledende, og blant annet sitt  kløktige salgssystem – en-primeur systemet – er Bordeaux kompleksiteten selv, lenge før vi begynner å se på de forskjellige områdene og vinene.

Vinområdene i Bordeaux har et moderat maritimt klima der varmen fra havet bidrar til å varme opp området. Men som vi ofte ser er årgangsforskjellene i Bordeaux veldig store – fra å lage verdens beste viner ett år, til å lage grønne og plumpe eller overmodne og kokte viner året etter. Dette skyldes ofte de varierende værforholdene med mye nedbør som kommer inn fra Atlanterhavet med høy luftfuktighet og av og til vel mye varme.

Vinmarkene til Lych Bages ligger som et flott skue i Pauillac. Foto: Eget

Veldig forenklet – Bordeaux deles ofte enkelt i to – både område og druemessig. Øst eller vest for elva – Cabernet Sauvignon eller Merlot som hoveddrue. Våpenbrødrene til begge er oftest Cabernet Franc og Petit Verdot. Nå er det ikke Akerselva dette er snakk om, men elvemunningen Gironde som ligger mellom Dordogne og Garonne.

På vestsiden kan vi også dele området to – med Mèdoc i nord og Graves i sør. Det er spesielt verdt å utdype vinene fra Mèdoc ytterligere. Innenfor kvalitetsområdet Haut-Mèdoc finner vi noen av verdens beste områder for vin – blant annet de verdensberømte appellasjonene St.Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux og de to litt mindre kjente Moulis og Listrac. Innenfor Haut-Mèdoc som har 15 vinproduserende kommuner produseres det vanvittige 32 til 33 millioner flasker i året. Områdene er såpass store med blant annet spredt beliggenhet, forskjellig jordsmonn og nærhet til havet slik at det vanskelig gi spesifikke beskrivelser av jordsmonn eller stil på vinene. Men vi kan si at helt generelt sett består området av grus, leire og sand med noen forskjeller innenfor appelasjonene.

Også smaksmessig sett er det forskjeller men viner fra vestsiden av Bordeaux kjennetegnes ofte av mørke bjørnebær, solbær samt mørke plommer, og med lagring får du ofte kjennetegn som lær, sedertre, pappas tobakk og kaffetoner.

Ch.Pontet Canet – En strålende representant for Pauillac.

Pontet Canets flotte marker. Foto: Eget

I sør finner vi Graves der man finner den flotte kommunen Pessac-Lèognan som også gir noen av de beste røde vinene i Bordeaux, og de aller beste hvite vinene fra Bordeaux. På østsiden av elven er ting bittelitt enklere – to større appellasjoner leder an – Saint-Èmilion og Pomerol, som i eldre dager var mer kjent for simplere hverdagsviner, men som idag lager verdens beste Merlot-baserte viner.

Her følger en liten oversikt over de beste vinområdene i Bordeaux:

St.Estèphe

Denne appellasjonen er den nordligste og største kommunen av de fire store i Haut-Mèdoc. Her er det tyngre lag med grus som dominerer i jordsmonnet og vinene herfra er ofte kraftige og konsentrerte med faste tanniner. Vinene herfra opplever jeg ofte som en anelse stramme i ungdomsårene og vinene trenger ofte en god del år med lagring før de drikker godt. St.Estèphe er den eneste appellasjonen av de fire store som ikke har et 1.klassifisert slott.

Pauillac

Pauillac er for meg essensen av Bordeaux, med et jordsmonn med dypt lag av grus, men også med kalk og leire. Det er hele 155 slott som driver med vin i området med dens ca 1200 hektar med vinmark. Noen av verdens mest anerkjente vinslott som Ch.Lafite og Ch.Latour kommer herfra. Det som gjør at jeg liker disse vinene spesielt godt, er at Cabernet Sauvignon dominerer mer i drueblenden i Pauillac. Vinene er rike, konsentrerte og ofte tanninrike. Det som skiller de litt fra St.-Estèphe for meg er at vinene ofte greier å balansere konsentrasjonen og kompleksiteten med en flott eleganse. Her får du mørke bær med bjørnebær i spissen sammen med tobakk, krydder, blyantspiss og sedertre.

Saint-Julien

Saint-Julien er den minste appellasjonen i området med litt under 1000 hektar vinmark. Jordsmonnet i Saint-Julien er mer komplekst og ligger på et lag av steiner med mye sedimenter. Det er grus som er jordsmonnet her, men med litt mer leire enn i for eksempel nabokommunen Margaux. Det er ofte store forskjeller i viner fra denne appellasjonen, der enkelte viner kan være dypt konsentrerte og tanninrike mens andre er mer raffinerte og elegante. Årsaken er kanskje ikke så rar. For eksempel ligger Ch.Las Cases et stenkast unna grensa til Pauillac, mens slott som har vinmarker lengre sør kan ha likere karakteristika med Margaux.

Ch.Beychevelle i St.-Julien. foto: Eget

Margaux

De lærde strides nok hvor romerne plantet vinmarker først i Bordeaux, men det skal visstnok finnes spor etter vindyrking i Margaux fra over 2000 år tilbake. For mange er kanskje Margaux den mest kjente appellasjonen, men den får drahjelp av slottet Ch.Margaux som lager en av verdens beste viner. Selve appellasjonen er stor med over 1300 hektar vinmark og Margaux har hele 21 klassifiserte slott. Jordsmonnet er ganske varierende rundt i appellasjonens fem kommuner, med alt fra grus, kalkstein, mindre og større steiner og leire. Det er også noe høydeforskjell i Margaux. Helt generelt kan vi si at viner fra Margaux gir intense og elegante viner med tydelig frukt og noe floralt preg. Det er litt mer Merlot i vinene som gir sin sjarme, og flere slott har også en del Petit Verdot i vinene som gir krydder og fasthet i vinene.

Pessac-Leognan

Selv om det påstås at romerne dyrket druer tidligst i Graves-regionen også, var det kun slottet Ch.Haut Brion som ble klassifisert i 1855, og Pessac-Leognag har kanskje levd litt i skyggen av de fire store appellasjonene i nord. Men vinene i fra det litt varmere klima i Pessac er allikevel meget ettertraktede. Ikke minst, det unike jordsmonnet gjør at her kan også vinplanter til noen av Bordeauxs fremste hvite viner trives, og de er kanskje like kjent som de røde vinene herfra. I Pessac-Leognan er det grus og sand som gjelder, i flere komplekse lag før et leirelag ligger dypt ned i bakken. Vinene herfra er ikke generiske, det lages viner i forskjellige stiler og uttrykk. Enkelte av vinene kan du lagre i en mannsalder, mens andre er mer for et tidlig konsum. På viner herfra får du ofte røyk, tobakk, mørkere bær, og lær. Vinene kan også ha et mer elegant uttrykk.

Saint-Èmilion

Saint-Èmilion beskrives som det første området øst for elven som romerne plantet vinplanter og var tidligere kjent for å være en liten, men pålitelig leverandør av kvalitetsvin. I moderne tid har dette endret seg noe, og under appellasjonen Saint-Èmilion dyrkes det over 5000 hektar med vinmark og kvaliteten på vinene kan variere mye. I motsetning til klassifiseringen på vestsiden er ikke denne statisk, her kan slott rykke både opp og ned, som Ch.Pavie og Ch.Angelus gjorde i 2012.

Vinmarkene ligger spredt rundt den flotte landsbyen som er på UNESCO´s verdensarv-liste. I nord og vest ligger vinmarkene oppe på platået. Her får vinmarkene godt tilfang av sol, og det kan ofte bli litt varmt. Jordsmonnet består hovedsakelig av kalkstein, med noe leire, grus og jernrik jord. Vinmarkene i sør og til øst for landsbyen ligger i mer varierende terreng der både leire og kalkstein finnes i jordsmonnet. Nedenfor platået ligger det vinmarker med mer sandrikt jordsmonn og mindre kjente produsenter.

Fantastiske vinmarker i St.Emilion. Her markene til Ch.Troplong Mondot og Ch.Pavie Maqueen.

Flotte St.Emilion by. Foto:Eget

Pomerol

Med sine 800 hektar vinmark er Pomerol er ingen stor appellasjon i Bordeaux, men likevel er mange av vinene herfra meget ettertraktede, og den har kanskje det største flaggskipet i hele Bordeaux med Ch.Pètrus. I Pomerol finnes ingen klassifisering, men det ser ikke ut som det har dempet interessen blant de 150 vinprodusentene som finnes her. Det er Merlot som dominerer, men i området dyrkes det også ca 1/4 med Cabernet Franc og en mindre del med Cabernet Sauvignon.

Som hos naboen i sør kan Pomerol deles opp i tre – Oppe på platået, rundt høyden, og på flaten under platået. Jordsmonnet er derfor litt varierende, men generelt sett er det ulik grad av unik leire, grus og jernholdig jord samt et innslag av blå leire i bakken, som hos berømte Ch.Pètrus. I enkelte partier er det også noe sand, som gir viner som er litt lettere i stilen og mer syrerike. Vinene fra Pomerol varierer også i stil, men generelt sett er vinene interessante med blomster, kirsebær, plommer og flotte kryddertoner. Vinene kan være konsentrerte og store med flere komplekse lag.

Andre

Vi har også viner som kommer fra vinmarker innenfor Haut-Mèdoc samt mer generiske appellasjoner der vinene ofte merkes Bordeaux eller Bordeaux Supèrior. Vi har også viner fra Listrac og Moulis som blir representert under denne lanseringen.

Ch.Angelus – Dessverre ikke representert under denne lanseringen. Foto: eget

Klassifisering

Artikkelen vil først og fremst ta for seg den mest kjente klassifiseringen i Bordeaux – nemlig de 61 slottene på vestre del som ble klassifisert på midten av 1800-tallet.

Napoleon skulle vise fram sine flotte viner under verdensutstillingen i 1855. Men hvilke viner var best? Vinene ble delt inn fem klasser og tok som utgangspunkt for seg rådende vinpriser og omdømme på det tidspunkt. 1.crù Classe var den ypperste klassen og fire slott fikk den gjeveste utmerkelsen. (Mouton Rothschild kom etter i 1973) Lite visste slottene at denne klassifiseringen av Bordeaux-viner fra vestsiden av Bordeaux skulle bli en gullgruve av de sjeldne. Noen slott hadde ikke engang troen på denne klassifiseringen og valgte å avstå. Jeg tenker en del arvinger har irritert seg over dette. 60 slott fra Haut Mèdoc ble klassifisert og 1 slott fra Graves – Ch.Haut Brion.

Er listen like relevant i dag? Ja og Nei. Når det gjelder viner fra Graves mangler det mange gode slott som ble holdt utenom. Flere slott herfra ville i dag ha vært klassifisert som 2.Cru Classe. I tillegg eier slottene ulike parseller ofte spredt rundt i appellasjonen og mange parseller eller plotter har skiftet eiere på tvers av slottene. I tillegg har en del slott vært igjennom radikale forbedringer i både kjeller og vinmark, noe som har løftet kvaliteten på vinene siden 1800-tallet.

Når det gjelder de 5 vinene på topp – Ch.Lafite, Ch.Latour, Ch.Mouton-Rothschild og Ch.Margaux og Ch.Haut Brion så dominerer de fortsatt og ville nok ha ledet an i en ny klassifisering i dag også. Når det gjelder klassifiseringene fra 2-5 classe er det vanskelig å se at den gjelder like mye. Ett av slottene som har hatt en eventyrlig utvikling de siste 10-15 årene er Ch.Pontet Canet. I dag ville de ha vært en klar kandidat for toppen i 2.Cru Classe, istedenfor 1855-statusen som 5.cru klasse.

En fin liten liste som har en detaljert oversikt over prisene vinene har i dag og som gir en indikasjon på den klassifisering de antatt ville hatt i moderne tid er Livex sin side som har fått en helt ny oppdatering av 2017. Listen tar også med seg de mest kjente slottene i Pessac-appellasjonen. Siden kan du besøke her, men merk at dette er en kuriositet og ingen formell bedømmelse av kvalitet.

En liten geek-detalj fra 1855-klassifikasjonen er at det har vært gjort noen særdeles få endringer på listen fram til nå. Ch.Mouton Rothschild fikk et fortjent opprykk fra 2.cru klasse til 1.cru klasse i 1973, og er kanskje den mest kjente endringen. Men to mindre kjente endringer er at Ch.Cantemerle var for sent på perrongen, og fikk sin 5.klassifiseringen først året etter – i 1856. I tillegg overtok Château Malescot St. Exupéry den 3.Cru klassifiserte eiendommen Château Dubignon på 1870tallet og slottet ble en del av Ch.Malescot. Dubignon har senere skiftet flere eiere og navn, men har kun klassifisering som Bourgeois supérieurs under navnet Château Larruau.

Toppslott – den veien! Foto: Eget.

Vinene fra Graves og Pessac Leognan har siden 1959 også brukt Grand Cru classè som kvalitetsbetegnelse.

Når det gjelder klassifiseringen «Crus Bourgeouis» ble den stiftet i 1932 som et lite motsvar til de 1855-klassifiserte slottene. I overkant av 400 eiendommer ble da klassifisert og listen har blitt endret 5 ganger siden, senest i 2015. Den mest dramatiske endringen skjedde i 2003 da reduksjonen av antall klassifiserte slott til kun 247 ble klaget inn for fransk domstol. Og fikk medhold! Dette førte til at klassifiseringen ble suspendert fram til 2010, og har nå kommet i en annen form og markerer årlig vinen mer enn selve slottet som produserer den.

Det er også en klassifisering i St.Emilion som har skapt sine magesår og gleder. Den ble først introdusert i 1955 og har blitt oppdatert hvert 10-20 år. Men også her ble det søksmål og klager da noen eiendommer ble degradert slik at klassifiseringen som ble gjort i 2006 ble kjent ugyldig. En ny klassifisering ble gjort i 2012 som gjorde at to av produsentene kunne juble hele veien til banken da Ch.Angèlus og Ch.Pavie ble oppgradert til Premier Classe A der Ch.Ausone og Ch.Cheval Blanc hadde tronet alene i alle år. Det er i tillegg 14 produsenter som også er Premier Classe, mens 64 vinprodusenter kan smykke seg med Grands Crus Classès på etiketten.

Og hva med Pomerol? De trenger ingen klassifisering. De lager bare gode viner der.

Årgangen 2014

Årgangen 2014 for Bordeaux startet generelt med en våt vinter som gikk over i en litt mild vår uten at det gjorde skade på blomstringsperioden. I juni kom det litt varme men også fuktighet som førte til litt råte på enkelte steder. Pauillac fikk også en liten men ubehagelig overraskelse i form av hagl-byger i juni. Juli var preget av litt kjøligere klima enn normalt med regn og august fortsatt med en del overskyet vær. Dette førte med seg senere modning på druene og noe sykdom på vinplantene. Faktisk var ikke årgangen så ulik den svært vanskelige 2013-årgangen da en tidlig høst banket på døren. Men –  heldigvis var ikke sommeren helt over – sent i august kom det både solskinn, varme og enkelte regnskyll til rett tidspunkt. Disse nødvendige ukene med sol gjorde at plukkingen begynte relativt sent, men selve innhøstingen skjedde under perfekte forhold.

Det spesielle med 2014-årgangen er at dette er året for både hvit og rød Bordeaux, noe som ikke alltid er sammenfallende. Årgangen ble ikke for varm og stor, men heller ikke for kjølig, og dette passet meget godt både for de hvite og røde vinene.

Det skal også nevnes at avstandene mellom vinområdene i Bordeaux er ganske store samt at det er store forskjeller på blant annet jordsmonn, høyde over havet, beliggenhet på markene osv, slik at er vanskelig å generalisere påvirkningen været har i Bordeaux. For eksempel regnet det dobbelt så mye på østsiden av Bordeaux sammenlignet med den vestre fløyen.

Matfølge

Det er lite i verden som slår en fantastisk ung, litt vel tanninrik Bordeaux-vin, som matches til et stykke Entrecotè med enkel pommes. Da er i hvertfall jeg i himmelen. I tillegg vil viner fra Bordeaux som har ristet av seg de første unge år matche godt et lamme-måltid og mer modne eksemplarer der tanninene er vel integrerte og det mer elegante preget er i fokus vil passe fint til and. Viltkjøtt er også et alternativ, men jeg ville heller foretrukket en vin fra Nord-Rhòne til viltet.

Konklusjon 

Ofte blir bedømmingen av årgangene delt inn i tre – en svak årgang – en mellomårgang – og en topp årgang. Med 2014-årgangen er det fristende å døpe et fjerde alternativ. 2014-årgangen oppfatter jeg som nesten for god til å kalles en mellomårgang men den mangler akkurat det lille ekstra for å kalles en toppårgang.

Det er appellasjonene i Mèdoc som spesielt får skryt i 2014, men vinene fra Pessac-Leognan, som ofte kan bli tatt litt av varmen, leverer strålende også i denne årgangen. På østsiden er det nok litt mer trøblete og spesielt tanninene framstår som lett ubalanserte, særlig i St.-Emilion. Dog – de beste slottene ser ut til å lage gode viner uansett.

Jeg synes at årgangen viser gode kvaliteter og begynner å få et «må-kjøpe stempel.» Dette kommer selvfølgelig an på pris vs kvalitet, men også på hva framtiden bringer. Jeg har begynt å høre illevarslende priser på 2016-årgangen, som vil medføre at enda flere går glipp av muligheten til å forsøke disse vinene, og for samlere er det vanskelig å skape gode vertikaler da prisene rett og slett blir altfor høye i de særdeles gode årgangene.

Det ligger derfor an til at 2014-årgangen er en årgang som vil skape mye glede, med gode priser og viner som leverer nesten topp-klasse. Denne årgangen er et godt knepp opp fra de siste tre årgangene med mer konsentrasjon, dypere frukt, moden tanninstruktur og god balanse i vinene.

Jeg opplever at vinene i 14-årgangen stort sett har intense og forførende aromaer også, der tanninene er til stede, men ikke er så markante og ublide som for eksempel vinene fra 2006 og 2010-årgangen. Toppvinene fra 2014-årgangen lagrer du i 10-20 år mens du venter på å pensjonere deg, så du kan drikke 2010-årgangen og den ventende knall-årgangen 2016.

Ch.Latour! Foto: Eget

Vinene jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «SPESIELT ANBEFALT».

Fullstendig liste over viner som ble smakt og poengsummer gitt av botti.no kan lastes ned her: Bordeaux desember 2017 – testede viner med poengsum.

Fullstendig lanseringsliste finner du på Vinmonopolets artikkel du kan lese her.

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på Botti kan du like facebook-siden som du finner her.

Smaksnotater

Hvitvin

Domaine de Chevalier 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classè – 858,70 kroner

Denne hvite utgaven fra den flotte produsenten Domaine de Chevalier er modnet 18 måneder på barriques der drueblenden er 75% Sauvingon Blanc og 25% Sémillon.

Vinen er lys gyllen på farge med et slankere preg på nesen der lekende tropiske frukter, noe grønt gress og mineraler dominerer aromabildet. Vinen er middels + konsentrert med store runde frukter som vokser pent i munnen. Bra dybde i frukten med generisk lys gul, litt sursøt frukt, og fine fattoner som løfter vinen på en god måte. Meget flott balanserende syre også. Mineralene er nesten smattende, nesten litt følelse av Chablis akkurat på den biten. Dette er en elegant hvit Dom.Chevalier som tåler tiår i kjelleren! 120 flasker tilgjengelig. 94 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Malartic-Lagraviere  2014 – Pessac-Leognan – Cru Classè – 574,90 kroner

Det er Cabernet Sauvignon som dominerer vinen med 90% og resten er Sémillon-druer. Vinen modnes på barriques i 12 måneder der 60% av eikefatene er nye. Vinen er gyllen gul på farge med en vannete kant. Vinen er ganske så intens på nesen med forførende aromaer som kommer opp av glasset der melon, nektar og noe flotte mineraler dominerer. Vinen er middels konsentrert med gule runde generiske frukter som er i god balanse med en fin integrert syre. Noe eik og lett vanilje på en lang utgang. Denne vinen har allikevel godt av litt tid så gi den 8-10 år så vil vinen skinne voldsomt. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Ch. Latour-Martillac 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classè – 370,60 kroner

Denne vinen kommer fra et slott som ble bygd opp på 1700-tallet selv om de første spor er fra ca år 1200. Det er plantet 9 hektar vinmark med grønne druer og ca 33 hektar vinmark for røde druer. I 2014-årgangen er drueblenden 70% Sauvignon blanc og 30% Sémillon. Vinen lagres på eikefat i 11 måneder. På nesen er den rik og noe intens med gule tropiske frukter og et snev av det berømte sure preget Sauvignon Blanc kan gi. Vinen er middels + konsentrert med litt kjølig gul frukt med melon og noe sitrus. Dessverre blir det et ganske så surt preg etterhvert, men samler seg akkurat så utgangen med litt gresstoner oppfattes mer behagelig. En bra vin som må samle seg med årene.180 flasker tilgjengelig. 89 poeng. 

Rødvin

Ch. Lèoville-las-Cases 2000 – St.-Julien – 2.GCC – 3791,30 kroner

Dette sagnomsuste slottet var på slutten av 1700-tallet 1800-tallet en del av en stor eiendom som involverte både Ch.Lèoville Barton og Ch.Lèoville Poyferrè men den franske revolusjonen og andre årsaker delte etterhvert eiendommen i tre slott Idag eier Ch.Léoville-las-Cases i underkant av 100 hektar vinmark.

I 2000-årgangen var drueblenden 77% Cabernet Sauvignon, 14% Merlot og resten Cabernet Franc. Vinen har en dyp mørk rød kjerne og gir et tegn til hva som kan forventes  i glasset. Vinen er rik og presis på nesen med eksotisk krydder som forfører deg i kne mens den slipper til mørkere røde bær, bjørnebær og et fint tjærepreg. Vinen oppleves umiddelbart som konsentrert, tett og kompleks på paletten, og dette er en vin som bare tar tak i deg og løfter deg helt opp i en annen verden med sin brede og tunge frukt. Nervene bare spenner seg i kroppen og de store komplekse mørke bærene i flere lag briljerer sammen med krydder, lær og med en flott sigartone. Tanninene og syrenivået er høyt, og sånn må det være fordi denne lever i mange tiår til. Utgangen er så lang og kompleks at du kan leve på denne en hel dag. Jeg sitter igjen med en tåre i øyenkroken, dette var en fabelaktig vin og absolutt den beste vinen fra 2000-årgangen jeg har smakt. 98 poengSPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Mouton Rothschild 2014 – Pauillac – 1.GCC – 4053,40 kroner

Dette legendariske slottet som etter litt press og lobbyvirksomhet fra Rothschild-familien ble oppgradert til 1.cru classe i 1973 trenger vel ingen stor presentasjon. Philipine de Rotshchild gikk dessverre bort i 2014, men eiendommen vil bli godt ivaretatt av hennes familie framover.

Vinen har en meget høy andel av Cabernet Sauvignon med hele 81% og resterende av blenden er 16% Merlot og 3% Cabernet Franc. Andel nye fat er selvfølgelig – 100%. Vinen har en mørkere dyp rød farge med lilla kant. Også aromamessig er vinen dyp og bred med tydelige bjørnebær, et hint av florale toner, lær og pappas edlere rulletobakk. Vinen framstår som ganske så kompleks, men herlig forførende på nese. Vinen er virkelig konsentrert og tett. Vinen bare vokser og tar plass i munnen. Vinen er på ingen måte vulgær, det er bare med en naturlig autoritet og lederskap den tar seg fram. Mørke saftige pikante bær, med en nydelig dyp kryddertone. Vinen har engentlig ingen utgang, den bare fortsatter og overskygger det meste. Tanniner og syre er godt pakket inn i vinen, og gjør at vinen allerede framstår som komplett. Herlig vin som dessverre koster. 36 flasker tilgjengelig. 96 poeng. 

 

Ch. Lynch-Bages 2014 – Pauillac – 5.GCC – 1078,00 kroner

Ch.Lynch-Bages har opprinnelig røtter tilbake til 1700-tallet, men det var kjøpmannen Thomas Lynch som satt eiendommen på kartet på 1800-tallet. Idag er det den kjente Cazes-familien som eier slottet sammen med resten av det lille tettstedet Bages sør for Pauillac der de driver både et flott hotell, restaurant med et par Michelin-stjerner, en cafè, et bakeri og et lite utsalg av forskjellige varer. Andrè Cazes var forøvrig borgermester i Pauillac i over 40 år.

I 2014-årgangen stråler vinen skikkelig med en drueblend på 69% Cabernet sauvignon, 26% Merlot, 3% Cabernet Franc, og 2% Petit Verdot. Vinen er modnet på barriques i 18 måneder derav på 75% nye fat. Det er en tyngre maskulin Cabernet-frukt som kommer opp av glasset med intensitet og trøkk med solbær, et tungt røykpreg og et hint av vanilje. Selv med denne tøffheten oppleves vinen som veldig forførende! Dette er mann det!  Vinen er konsentrert, tung og kompleks med en tilstedeværende fin syre og faste tanniner. Bærene er nydelige med solbær, bjørnebær, pappas rulletobakk, tjære og har en fin og saftig lang utgang. Dette var en strålende vin fra Ch. Lynch-Bages som jeg synes kan variere litt fra årgang til årgang. Men i 14-årgangen leverer vinen strålende! 120 flasker tilgjengelig. 95 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Ducru-Beaucaillou 2014 – St.-Julien – 2.GCC – 1170,60 kroner

Ch.Ducru-Beaucaillou er en meget flott majestisk eiendom i St.-Julien som er en av de eldste vinproduserende eiendommene i Medoc med historie tilbake til 1200-tallet. Ch.Ducru-Beaucaillou har i mange år har laget noen av de flotteste vinene fra appellasjonen. Slottet har hatt sine problemer med kork og annet, men det er ikke noe stort problem lengre. Vinen har en svært høy andel med Cabernet Sauvignon med hele 90% og bare 10% Merlot-druer. Og andel nye fat? 100%. Selvfølgelig.

Vinen har et lite lillapreg med lysere kant på farge. På nese er vinen intens og kommer litt vilt opp av glasset med et sterkt krydderpreg som viser maskulinitet og nesten dytter de mørkere bærene og det lille vaniljepreget til side. Vinen er særdeles konsentrert på paletten og ikke overrraskende er den maskulin og tøff. Men bak det tøffe tunge ytre, lurer det også en noe mer raffinert og balansert herremann med dype saftige mørke kirsebær, litt undermodne plommer, lær, lakris og med en helt fantastisk brent kryddertone som virkelig er noe for seg selv. Tannin og syrenivået er tydelig, men såpass må det være på en slik power-vin som fint greier 30 år i kjelleren. Meget lang utgang med litt vel brente fat. Flott vin! 180 flasker tilgjengelig. 95 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Leoville-las-Cases 2014 – St.-Julien – 2.GCC – 1376,70 kroner

I 2014-årgangen er det hele 79% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc og med 10% Merlot-druer. 85% av fatene er nye.

Vinen har en mørkere dyp rød kjerne på farge. På nesen er vinen intens, dyp, kompleks og allikevel greier den å opptre forførende og elegant. Vinen har en skikkelig fin nerve med mørkere litt parfymerte kirsebær, noe kjølige plommer, et sting av lakris, noe vanilje og en kryddertone i flere lag. Vinen er konsentrert og dyp på paletten, men er mer som en feminin dronning som selvsikkert tar seg elegant fram og stiller seg fremst på balkongen uten å opptre for brutal og stor. Vinen har nesten en kremete tekstur med tanniner som er så softe og silkepreget at det er til å smile av. Her er det mørkere solbær, litt syrlige kirsebær, et nydelig hint av mint, noe urter og litt fattoner på en lang og mektig utgang. Dette var virkelig en kompleks og herlig vin som vil være helt strålende om 15-20 års tid. Flott vin! 180 flasker tilgjengelig. 95 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Leoville-Barton 2005 – St.-Julien – 2.GCC – 1390,70 kroner

Dette slottet, som egentlig ikke har noe slott, eier i underkant av 50 hektar vinmark og vinen vinifiseres hos Ch.Langoa Barton, et slott som har samme eiere.

Vinen er mørkere rød på farge. På nese er det intense og komplekse toner med mørke plommer, et eksotisk krydder, skikkelig pappas pipetobakk og flotte læraromaer. Selv om vinen er 9 år yngre enn 2014-årgangen merkes ikke dette i det hele tatt. Dette er en ungpjokk som er skikkelig fyldig og tett med tunge mørke bær med bjørnebær i spissen som er i selskap med herlige tobakks og lærtoner. Også et lite preg av lysere solbærtoner på en mektig lang utgang. Vinen har fortsatt heftige tanniner samtidig som syrenivået er høyt. Denne vinen vil leve lenger enn oss fleste. Flott vin! 120 flasker tilgjengelig. 95 poengSPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Montrose 2014 – St.-Estephe – 2.GCC – 1280,30 kroner

Ch.Montrose har vært lederstjernen i St.Estephe i de siste årene og har laget noe stramme, men særdeles lagringsdyktige viner. I 2014-årgangen er drueblenden 61% Cabernet sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet franc og 1% Petit Verdot. Vinen er modnet 18 månder på fat, derav på 60% nye franske eikefat.

Vinen har en mørk tyngre rød farge med lysere kant. Vinen er dyp og konsentrert på nese med aromaer som kommer tungt opp av glasset. Litt lilla frukt, kaffebønner, litt blodig steik og et uhyre herlig spisst krydder. Vinen er konsentrert på paletten, men har faktisk et snev av mer sødmefull frukt en forventet. Vinen er fortsatt bred, men ikke «Big & bold». Forførende solbær, bjørnebær som får selskap av tobakk, blyantspiss, sedertre som vokser lenge i munnen på en lang utgang. Vinen preges foreløpig av kraftige eiketoner på utgangen og vil trenge minst 15-20 år i kjelleren. Tanninene er faste, men er relativt modne og forholdsvis integrert. Fin syre i vinen også. 240 flasker tilgjengelig. 94 poeng. For nå. 

 

Ch. Pichon-Longueville Baron 2014 – Pauillac – 2.GCC – 1016,10 kroner

De to eiendommene med Pichon i fornavnet ligger flott til sør for Pauillac og grenser mot St.-Julien i sør. Herr Baron er vel en av de flotteste slottene se på i området. I 2014 årgangen er det et meget høyt innhold av Cabernet Sauvignon med hele 80% og resten er Merlot-druer. 80% av fatene er nye.

Vinen er litt sjy på nese, men har en dyp konsentrert lilla frukt, noe floralt og krydrete preg som ligger under overflaten og som venter på å komme fram. Også noe tobakk i bakkant. Kanskje litt uforløst aromamessig enda, men noe spennende er i vente. Medium + konsentrasjon med stor kompleks frukt i flere lag som kommer i mot deg på paletten. Krydrete bringebær, solbær, en herlig mineralitet og lett fatpreg. Alt er på plass – tanniner, syre og frukt. Bare den får litt tid. Fort minst 10-15 år på denne. En stor vin. Et poeng opp fra flasken som ble forsøkt i august. 120 flasker tilgjengelig. 94 poeng.

 

Ch. Pichon-Longueville Comtesse de Lalande 2014 – Pauillac – 2.GCC – 1137,20 kroner

Søsteren til baronen – fru Comtesse – har en drueblend på 65% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 7% Cabernet Franc og 6% Petit Verdot som er en historisk lav andel Merlot.

Vinen har en tung mørk rødfarge. På nesen viser vinen en intens, men parfymert og feminin karakter med cassis, tobakk, blyant, og et pirrende eksotisk krydder. Vinen er konsentrert, men også her mot den litt sødmefulle stilen med sin mørkere lilla saftige frukt med bjørnebær og skogsbær. Balansen i vinen er meget bra. Syren er herlig og tanninene framstår som modne og integreres godt i vinen allererde. På en lang utgang vokser vinen litt med mint og lett tobakk. En flott Comtesse som bare vil bli bedre med årene. 180 flasker tilgjengelig. 94 poeng. 

 

Ch. Pontet-Canet 2014 – Pauillac – 5.GCC – 935,50 kroner

Noe skjedde med Ch.Pontet-Canet på tidlig 2000-tallet da eier Alfred Tesseron fikk hjelp av Michel Rolland til å ta slottet inn i framtiden. Og hvordan løste de det? De gikk tilbake til fortiden. Ch.Pontet Canet er nå som første slott i Bordeaux sertifisert biodynamisk, de har hester i markene og etterhvert skal de bytte ut traktorene helt, og deler av vinen modnes på egen produserte amphora-tanker. Arbeidet har gitt Pontet Canet en økende stjernestatus. Og økende priser.

I 2014-årgangen modnes 50% av vinen i nye eikefat, 15% i ett års gamle fat og resten er modnet i amphora-tanker. Drueblenden er 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og med 5% Petit Verdot. Vinen er på farge dyp mørkere rød i midten med lysere kant. På nesen er vinen forførende og viser en ganske så leken og tilgjengelig frukt med solbær, noe mineraler og et herlig røykpreg. Vinen er konsentrert og vokser fint i munnen. Vinen har en litt slankere stil en forventet av en Pauillac-vin, nesten litt mer harmonisk preg som bare forblir igjennom hele vinen med solbær, bjørnebær, krydder og tobakk på en lang utgang. Tanninene og syren er godt integrert i denne vinen som oppleves som flott, men kanskje vel polert? 120 flasker tilgjengelig. 94 poeng. 

 

Ch. Leoville-Barton 2014 – St.-Julien – 2.GCC – 746,50 kroner

I 2014 årgangen består drueblenden av en rekordhøy andel av Cabernet Sauvignon med 83%, mens andel med Merlot-druer er 14% og med et lite tilskudd Cabernet Franc.

Vinen er mørkere rød/lilla på farge med en lysere kant. Vinen er intens og bred. Den markerer seg virkelig på nesen med parfymerte skogsbær, mørkere sjokolade og lakristoner. Vinen er konsentrert på paletten, men framstår allikvel noe slankere en hva en skulle tro. Frukten er sjarmerende med mørkere røde saftige bær der kirsebær og unge plommer dominerer fruktbildet. Vinen har bra syre og herlige finkornede tanniner. Vinen vokse utover utgangen og er en vin i god balanse. Den gir et fint lite mineralsk snitt også. Som alltid leverer Leoville-Barton. 360 flasker tilgjengelig. 94 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Palmer 2014 – Margaux – 3.GCC – 2148,50 kroner

Denne svært anerkjente Margaux-produsenten som gjør sin gamle 3.Cru Classe klassifisering til skamme hvert eneste år har en drueblend på 49% Cabernet Sauvignon, 45% merlot og med 6% Petit Verdot.

Vinen er litt rødlilla på kjernen og lys lilla på kantene. Vinen åpner herlig floral på nesen med intense forførende blå-lilla frukter og med et spisst krydder som virkelig fanger din interesse. Vinen har bra fylde, men blir ikke for tung. Vinen har ganske så tilgjengelige og saftige frukter med lekne bjørnebær, litt syrlig solbær og kirsebærspreg. Tydelig anis og lakrisbåt preg også. Tanninene framstår som modne og godt integrerte allerede. En flott vin, som kanskje mangler litt trøkk og tydelighet for å klatre mye høyere opp på skalaen foreløpig. 20 flasker tilgjengelig. 94 poeng.

 

Domaine de Chevalier 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classé – 557,80 kroner

En klassiker for mange vinentusiaster i Norge er denne flotte eiendommen som ligger ved en skog i Pessac. I 2014-årgangen har vinen en drueblend på 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Petit Verdot. Vinen er modnet 16-18 måneder på barriques.

Vinen har en mørkere rød kraftig farge med mørk kjerne. Intens, saftig frukt kommer opp av glasset, med modne mørke kirsebær, lett solbær og noe fatpreg på nese. Medium + konsentrasjon med herlig dybde i frukten med elegant frukt (til Bordeaux å være), med solbær, jordlige toner, cedertre, deilig sjokolade og et lite mint-preg på utgangen. Kompleksiteten synes jeg allerde har kommet seg med noen måneder lagring. Dette liker jeg! For en utvikling av Domaine Chevalier på den røde siden de siste årene, dette er en herlig vin! PS – Vinen kommer i tre forskjellige priser under denne lanseringen, men til ca 560 kroner er dette virkelig et røverkjøp! 240 flasker tilgjengelig. 94 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Haut-Bailly 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classé – 872,70 kroner

Dentte slottet har vært en gjenganger i kjelleren til vinentusiasten i mange år, og siden slutten på 90-tallet har det nesten ikke vært laget en dårlig årgang herfra. Slottet er faktisk i amerikansk eie, der en eldre amerikaner i 80-årene fortsatt får gode innspill fra familien som tidligere eide og drev vinproduksjon herfra. Drueblenden er i 2014 årgangen 66% Cabernet Sauvignon og 34% Merlot-duer.

Vinen har en mørkere rød farge og aromamessig finnes dypere mørke røde bær med dyp skogbunn og pirrende eksotisk spisst krydder. Vinen er konsentrert, men opptrer ikke for stor eller dominerende, men som den fødte leder med sine dype mørke røde bær som er ganske sødmefulle. Det kjennes også tydelig sedertre, lær og et fint lakrispreg i vinen. Tanninene er modne og blender seg flott med resten allerede. Vinen mangler kanskje litt komplekse lag, men dette kommer seg med tid i kjelleren det. Dette er en meget flott vin, som nesten når opp et poeng til. 180 flasker er tilgjengelig. 94 poengSPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Conseillante 2014 – Pomerol – 984,30 kroner

Denne Pomerol-produsenten med røtter tilbake til 1735 har levert meget gode viner i de siste årene fra sin 13 hektar vinmark. Vinmarkene ligger på platået øst i Pomerol som grenser mot St.-Èmilion. I 2014-årgangen er drueblenden 78% Merlot og resten Cabernet Franc. Vinen modnes i ca 18 til 20 måneder.

Vinen er mørkere rød på farge. På nesen er vinen dyp og kompleks med mørke røde bær som er meget forførende. En sitter liksom å leter etter tonene, og har ikke lyst å gi slipp. Et lite innslag av solbær merkes sammen med litt mørk sjokolade og lakris. Vinen er konsentrert og dyp med en herlig fruktmasse som vokser flott i munnen. Store komplekse frukter med kirsebær, undermodne plommer, lakris og lær. Noe urter på utgangen som er preget av tunge fattoner. Tanninene er faste og ligger litt på utsiden, men vil integreres fint med tid. Det er kanskje ikke Pomerol som trakk vinnerloddet i 2014, men Ch.Conseillante bryr seg ikke om det og lager en knallgod vin. 120 flasker tilgjengelig. 94 poeng.

 

Ch. Figeac 2014 – St.-Emilion – 1. GCC B – 1038,90 kroner

Ch. Figeac er en av de store produsentene i St.-Emilion og har ikke nødvendigvis fulgt trender eller nye hyper men som har trofast fulgt sin måte å lage vin på. I 2014-årgangen er drueblenden 40% Merlot, 32% Cabernet Sauvignon og 28 Cabernet Franc.

Vinen har en rød kjerne, med en lysere rød kant. På nese framstår vinen som intens med parfymerte krydrete kirsebær og med et lett lær preg. Også et fint eksotisk kryddertone. Herlige aromaer! Vinen er konsentrert, tett og med faste tanniner. I vinen kjennes lysere saftige plommer, litt syrlige pirrende kirsebær og met et herlig lærpreg. Fatpreget kjennes tydelig, men uansatt har denne kompakte vinen fra start av funnet sin balanse og denne her kan du legge i kjelleren og nyte om 20-30 års tid. 180 flasker tilgjengelig. 94 poeng for nå.

 

Ch. Calon-Segur 2014 – St.-Estephe – 3.GCC – 1171,50 kroner

Ch.Calon-Segur var den store eiendommen i St.-Estephe i gamle dager og kyrene deres beitet på det som idag er vinmarkene til Ch.Montrose. Vinene har hatt noe ujevn kvalitet opp igjennom de moderne år, men etter et eierskifte i 2008 der blant annet druemiksen ble endret med mindre bruk av Merlot-druer skal slottet visstnok ha hatt en kvalitetsheving.

I 2014-årgangen er drueblenden 53% Cabernet Sauvignon, 38% merlot, 7% Cabernet franc og 2% Petit Verdot. Vinen modnes på barriques i 20 måneder, derav 30% på nye fat. Vinens farge er mørkere lilla kjerne med en lysere kant. På nese finnes store parfymerte lilla bær, med et spisst krydder som sitter godt fast. Også noe anmimalske toner samt et tydelig røykpreg. Vinen er middels + konsentret med stor frukt som brer seg godt rundt i munnen. Vinen mangler kanskje litt på midtpartiet. Tanninene er tilsteværende, men de klær vinen gjort. I vinen finner du mørke bjørnebær, solbær, røyk, litt lær og noe krydder på en lang og flott utgang. Dette er en balansert og god vin. 84 flasker tilgjengelig. 93 poeng.

 

Ch. Leoville-Barton 1990 – St.-Julien – 2.GCC – 2001,30 kroner

Vinen er mørkere rød på farge med tegn til modning med lysere orange/brun kant. Vinen har på nese en tiltalende krydret rød frukt med en behagelig underliggende lakristone. Også litt tørket frukt. På paletten har vinen begynt å få modne toner med noe stall og moden frukt, men har absolutt fortsatt friske solbærfrukter, skogbunn og et lett mintpreg. Vinen har fortsatt bra fylde med tydelige tanniner og syre. Vinen viser fortsatt evne mange års lagring fortsatt. jeg synes vinen mangler litt kompleksitet og trenger fortsatt noe tid for å integrere tanninene, men dette er sjarmør dette. 108 flasker tilgjengelig. 93 poeng.

 

Ch. Clerc-Milon 2014 – Pauillac – 5.GCC – 764,80 kroner

Slottet eies sammen med Ch.d`Armailhac av folkene bak Ch.Mouton Rothschild og vil alltid ha en varm plass i mitt hjerte da dette var en av vinene som fikk meg til å åpne øynene for Bordeaux. Slottet eier parseller litt rundt i Pauillac, og eieren har arbeidet mye med både nytt vineri og med et krevende arbeid i markene for å øke kvaliteten i de siste årene.

I 2014-årgangen består vinen av 58% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 11% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot og 1% Carménère. Vinen er lys rød-lilla på farge med en lysere kant. Vinen er forførende intens på nese med store runde frukter som kommer opp av glasset med solbær, litt spicy krydder, anis og lette vanilje-toner. Litt sjy frukt på paletten, faktisk litt mer elegant fruktpreg enn jeg har opplevd tidligere med saftige lysere solbær, lær, og cedertre. Jeg synes dette var velgjort, Og denne flasken framstår som mer konsentrert enn flasken jeg forsøkte i august. Den er fortsatt leken og tilgjengelig også. Bra vin! 60 flasker tilgjengelig. 92  poeng.

 

Ch. Grand-Puy-Lacoste 2014 – Pauillac – 5.GCC – 643,70 kroner

På folkemunne skal visstnok denne klassikeren gå under klengenavnet «GPL» og er et samlerobjekt for mange nordmenn. Det er Cabernet Sauvignon som dominerer stort i denne vinen med 82% Cabernet Sauvignon og 18% Merlot. Hele 75% er nye eikefat, og vinen modnes på disse fatene i 16-18 måneder.

Vinen er litt lysere lilla på farge og på nesen er det maskuline og brede toner som kommer opp av glasset med herlige solbær et fint innslag av asiastisk krydder og en touch av forførende  lysere melkesjokolade. Også et tydelig røykpreg. Vinen er konsentrert og litt vill i anslaget, men det roer seg. Vinen gir saftige solbær og et fint røykpreg. Vinen har tydelige tanniner og en merkbar syre, men som i mange viner fra 2014-årgangen så ligger ikke dette utenpå og blir aldri sjenerende. Fin, litt smattende saftig utgang på vinen med et lite mintpreg. Vinen trenger nok minst 8-10 års tid i kjelleren for å samle seg, men det er absolutt verdt investeringen. 360 flasker tilgjengelig. 92 poeng. 

 

Ch. Talbot 2014 – St.-Julien – 4.GCC – 558,70 kroner

Ch.Talbot har alltid hatt en stor fanskare i Norge og eier en god del vinmark med sine 100 hektar. Vinstokkene er ganske gamle med  gjennomsitt 50 år gamle vinstokker. Drueblenden i 2014-årgangen er 62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot og 6% Petit Verdot.

Vinen er ganske så rik på nese med fine elegante mørke parfymerte skogsbær som sitter godt i. Også lette røykaromaer. På paletten er den noe mer avslappet med middels konsentrasjon, men med fin dybde i frukten. Skogsbær, solbær, litt tyngre eksotisk krydder som leker og et snev av noe kjøttpreg.  Tanninene er faste, men selv om vinen ikke har den store kraften, blir det en super balanse i vinen der alt er på plass. Dette vil være helt strålende vin om 5-10 års tid. Dette var virkelig en overraskende god Ch.Talbot! Faktisk den beste årgangen jeg har drukket fra dette slottet. Milevis foran fjorårets utgave. Per Mæleng spekulerer i om dette er den beste Ch.Talbot siden 1986-årgangen. 180 flasker tilgjengelig. 92 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Rauzan-Segla 2014 – Margaux – 2.GCC – 715,70 kroner

Denne Margaux-produsenten har i 2014-årgangen en drueblend på 56% Cabernet Sauvignon, 42% merlot, og med 1% Petit Verdot og Cabernet Franc.

Vinen har et stort floralt preg på nese, med litt kjøttfull frukt med kirsebær, litt undermodne plommer og en strøk av blyant. Også litt trepreg på nese. Middels + konsentrasjon med store brede frukter som nesten kommer litt syrlig til uttrykk med sursøte kirsebær, litt parfymerte skogsbær, og med et vaniljepreg. Tanninene er tørrende på en lang utgang, men blir ikke altfor markant. Syren er ganske så tilstedeværende. Denne vinen trenger mer tid, og framstår som i noe ubalanse foreløpig. 120 flasker tilgjengelig. 92 poeng. For nå.

 

Ch. Brane-Cantenac 2014 – Margaux – 2.GCC – 529,20 kroner

Slottet eide i gamle dager også vinmarkene til Ch.Mouton Rothschild, men fant ut at det var lurt å selge dette. Tja. Uansett, flere eiere har hatt slottet, men siden 70-tallet er det den kjente Lurton-familien som har styrt skuta. Vinen har i 2014-årgangen en drueblend på 77% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot og 2% Cabernet Franc. 70% av fatene er nye.

Vinen er intens på nese med dypere og forførende mørke bær med bjørnebær, litt undermodne plommer, og med et lite stikk av mørk sjokolade. Også noe fiol-preg faktisk. Vinen er konsentret, men med litt sødmefulle bær som gjør vinen ganske så forførende med herlige skogsbærtoner og med et dypere lærpreg. Finkornede tanninene er tilstede sammen en fin syre som gir en smattende utgang sammen med noe fatpreg som vil integreres med tiden. Meget bra vin dette. 360 flasker tilgjengelig. 92 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Palmer Alter Ego 2014 – Margaux – 3.GCC – 645,00 kroner

2.vinen Ch.Palmer lever sitt eget liv og leverer nesten alltid i hver årgang.Vinen har ganske så lenge modning på fat med hele 21 måneder. Drueblenden er 52% merlot, 33% Cabernet Sauvignon og 13% Petit Verdot.

Vinen er relativ intens og tilstedeværende på nesen med mørkere bær, florale toner og med et pirrende kjøttpreg. Også et fint snitt av anis her. Bra konsentrasjon på paletten med lekne bær der bjørnebær, solbær, lette mineraler, lær og lakris dominerer. Også en herlig fin syrlig utgang. Tanninene er som silke i disse vinene. Meget bra utført for en 2.vin og vinen har en flott pris også! 120 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Ch. Carmes Haut-Brion 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classè – 675,40 kroner

Slottet var opprinnelig en del av Haut-Brion eiendommen som ble eid av noble Jean de Pontac og hans 15 barn, men eiendommen ble konsfiskert etter den franske revolusjonen og delt fra Haut-Brion. For noen hundre millioner ble Ch. Carmes Haut-Brion solgt i 2010 til en fransk eiendoms-magnat.

Drueblenden på denne vinen er faktisk 54% Cabernet Franc, 32 Merlot, og 14% Cabernet Sauvignon. Vinen er rik og stor på nese med  forførende skogsbær, mørke plommer, tobakk og grønn paprika på nese. Vinen er middels + konsentrert med litt store saftige røde bær der noe skogbunn, våt lær og et fint mintpreg gir vinen et bra særpreg. Fine integrerte tanniner. Vinen manger kanskje litt syre, men er ellers en bra laget vin som trenger litt tid i kjelleren. 60 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Ch. Cantemerle 2014 – Haut-Medoc – 5.GCC – 325,90 kroner

Ch.Cantemerle ligger sør for Margaux og eier en stor eiendom med over 100% hektar vinmark som er spredt litt rundt innenfor appellasjonen. Også her er det det gjort omfattende renoveringer både på eiendom og i vinmarker. Vinene har spesielt etter 2009 fått en kvalitetsøkning. Mange av de gamle vinstokken er repodet, men etter replantingene finnes det også noen yngre vinstokker i markene deres.

I 2014 årgangen er drueblenden 47% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 9% Cabernet Franc og 6% Petit Verdot. Vinen er modnet i 12 måneder på barriques, derav 40% nye fat. Vinen har en dyp mørkere rød farge og en intens deilig nese med krydrete skogsbær. Litt mindre konsentrasjon på paletten, men vinen har allikevel en fin kompleksitet med litt saftige bjørnebær, skogsbær, en god del spicy asiatisk krydder samt en fin utgang med mørk sjokoladepreg og et godt urtepreg. Vinen mangler nok litt dybde, spesielt på mellompartiet, men jeg tror vinen vil legge litt på seg jeg. En meget bra vin dette. 360 flasker tilgjengelig. 91 poeng. For nå. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Sociando-Mallet 2014 – Haut-Medoc – 356,10 kroner

Eiendommen ligger sørvendt ved Gironde ved et relativt kjølig sted i Medoc. Eieren, som er i 90-årene, tar fortsatt ivrig tak i det daglige livet på eiendommen. Drueblenden i 2014 er 50% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot og 5% Cabernet Franc. Vinen er modnet i 100% nye Barriques.

I 2014-årgangen er vinen medium + intens på nesen, nesten med litt kjemikalsk preg som blåser raskt over. Mørke plommer, solbær og et tydelig preg av blyant. Vinen løfter seg godt opp på paletten med en middels konsentrasjon der flotte frukter av bjørnebær, litt mint, urter og blyantspiss dominerer. En lang og fin utgang. En bedre flaske enn den jeg forsøkte i august og øker et poeng. 360 flasker tilgjengelig. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Montrose Dame de Montrose 2014 – St.-Estephe – 2.GCC – 407,70 kroner

Her får du 2.vinen til Ch.Montrose til en ypperlig penge med en drueblend på 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon og 5% Petit Verdot. Vinen er modnet 12 månder på barriques, derav 30% nye fat.

Lettere intense, men saftige og fruktige bær tar i mot deg på nesen, med modne solbærtoner, lær og et fiffig mintpreg. Vinen er middels konsentret med fin saftig frukt og noen grovkornede tanniner. Det er solbær, skogsbær, og noe våt lær og ikke minst noen pirrende blyanttoner som kjennes på paletten. Dette er en veldig behagelig og flott introduksjon til en av Bordeauxs ypperlige vinslott. Meget vellaget og en vin til super pris. 240 flasker tilgjengelig. 91 poengSPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Branaire-Ducru 2014 – St.-Julien – 4.GCC –  500,70 kroner

Eieren av dette kjente slottet i St.-Julien døde dessverre i november og familien vil nå overta driften videre. Vinen består av 65% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 6% Petit Verdot og 2 % Cabernet Franc.

Vinen er lysere lilla på farge med en mørk kjerne. På nese har vinen parfymerte kirsebær, solbær, og med et fint mineralsk preg. På paletten er vinen middels konsentert med noe slankere frukt som gir en behagelig tone med solbær og med et fint mintpreg. Vinen er ikke voldsom dyp eller kompleks, men rett og slett bare en liten sjarmør allikevel. Vinen er vin i fin balanse med tanniner og syre som integreres på en god måte. 240 flasker tilgjengelig. 91 poeng. 

 

Ch.Langoa Barton 2014 – St.-Julien – 3.GCC – 521 kroner

Langoa Barton har ca 15 hektar vinmark og historien startet med Iren Hugh Barton som kjøpte eiendommen tidlig på 1800-tallet. Eiendommen er fortsatt i Barton-familiens eie som også driver flotte Leoville Barton.

Denne vinen har en drueblend på 54% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot og 12% Cabernet Franc derav 60% modning på nye fat i 18 måneder. Vinen er sjarmerende på nese med litt tyngre parfymerte mørkerøde bær med et litt fiffig lakrispreg. Vinen er middels konsentrert, men er absolutt behagelig med saftige solbær, noe mint og lakrispreg på paletten. Tanninene er modne og står fint i stil til vinen. Dette er en god vin! 91 poeng.

 

Ch. St.-Pierre 2014 – St.-Julien – 4.GCC – 531,30 kroner

Ch. St.-Pierre er en liten eiendom i St.-Julien med sine 17 hektar vinmark. St.-Pierre fermenterer vinen i ståltanker før den modnes i barriques i 14-16 måneder. 50% av fatene er nye og i 2014-årgangen er drueblenden 78% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot og 6% Cabernet Franc. Vinstokkene er forøvrig i snitt 50 år gamle.

Vinen er intens og saftig på nese, med litt parfymerte solbær og noe lakris. Vinen oppleves som ganske så fyldig og tett og er ikke akkurat en stor-sjarmør. Men kraften er meget bra og noe jeg personlig liker i disse vinene. På paletten gjenkjennes mørke modne solbær, litt plommer og noe animalsk også. Vinen har en bra utgang med tørrende tanniner. Denne vinen vil passe utmerket til kjøttmåltidene. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Ch. D´Issan 2014 – Margaux – 3.GCC – 528,00 kroner

Ch. d’Issan er en av de eldste vinproduserende eiendommene i Médoc og har hatt flere eiere igjennom historien. Cruse-familien med opprinnelse fra Danmark kjøpte d´Issan i 1945 og drev slottet sammen med flere andre eiendommer, blant annet Pontet Canet som familien eide i over 100 år. Etter en aldri så liten vinskandale på 70-tallet måtte Cruse-familien skape kapital og solgte blant annet Pontet Canet. Ch. d’Issan ble beholdt og de lager gode viner fra deres i overkant 50 hektar med vinmark. Det er Emmanuel Cruse som leder ferden videre og har gjort dette siden på slutten av 90-tallet.

The Grand Vin av d`Issan har en drueblend på 77% Cabernet Sauvignon og 23% Merlot. 50% av fatene er nye og vinen er modnet 16-18 måneder på fat. På nesen er vinen middels intens med ganske så forførende florale toner og med livlig frukt der skogsbær, mørke kirsebær, noe skogbunn og lakris dominerer. Medium konsentrert på paletten med forholdsvis saftige mørke bær med en liten sødmefølelse fra vaniljen og noen brente kaffetoner. Tanninene er tilstedeværende, men løfter bare vinen. Vinen trenger mer tid for å vokse litt, men viser lovende takter. Vil nok skinne mer om 5-10 år. 240 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Ch. Angludet 2014 – Margaux – Cru Bourgeois –  500,50 kroner

Ch.Angludet fra Margaux har fått en voksende fanskare i Norge, spesielt på grunn av forholdsvis gode priser vs kvalitet. De neste årgangene er det bare å sikre seg hvis du liker denne vinen, for 2017-årgangen blir det dessverre ingenting av. Frost ødela nesten hele avlingen og resterende druemateriale er solgt videre!

I 2014-årgangen er vinen modnet 12 måneder på fat og har en drueblend på 56% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot og 11% Petit Verdot. Vinen har en mørkere dyp rød farge og følger opp tendensen på nesen med dypere mørke røde bær, plommer, litt våt løv og med et lite spisst krydder som er ganske så pirrende. Vinen framstår som konsentrert med tyngre mørke røde bær, noe skogbunn, lær og kryddertoner på paletten. Tanninene framstår her som litt grove og vinen trenger nok litt tid for å finne balansen, men allikvel er dette en meget god vin. 360 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Ch. Latour-Martillac 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classè – 367,00 kroner

En husfavoritt som leverer nesten hvert eneste år og som fortsatt greier å tilby vinene til en fornuftig penge. Vinen har en drueblend på 66% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, og 7% Verdot og modnes 16 måneder på fat. Vinen er litt rød-lilla på farge med en mørkere kjerne. På nesen er det litt kjøligere frukter, men som fortsatt leker med mørkere kirsebær, eksotisk krydret mørk sjokolade, og med et lett fint røykpreg. Vinen er konsentrert og gir en herlig frukt på paletten med lilla skogsbærsfrukt, noe urter, og med et fint tiltalende røykpreg. Tanninene er faste og strammer litt, men såpass må det være når resten av vinen er i så god balanse. Bra syre også. Dette er som alltid en knakende god vin! 180 flasker tilgjengelig. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Malartic-Lagraviere 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classè – 429,00 kroner

Slottet har aner fra tidlig 1800-tallet og eier idag ca 40 hektar med vinmark. Drueblenden på denne vinen fra Pessac-Leognan er 52% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot.

Vinen har en mørkere rød farge med en lysere kant. På nesen er vinen intens, nesten litt pompøs og gir mye av seg selv med mørke røde saftige bær, litt parfymerte toner, noe vanilje, røyk og med pirrende krydder. Gode komplekse aromaer dette. Middels + konsentrasjon på paletten med dypere røde bær, skogbunn og med noe mineralsk preg. Faste tanniner og et høyt syre-nivå trenges i denne vinen. Lang og tiltalende utgang. En flott vin i 2014-årgangen fra Malartic-Lagraviere. 240 flasker tilgjengelig. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Gazin 2014 – Pomerol – 638,70 kroner

Slottet ligger i Pomerol og eier ca 26 hektar med vinmark. Drueblenden på denne vinen fra Pomerol er hele 95% Merlot og med 5% Cabernet Franc.

Vinen er litt forsiktig og sjy opp av glasset med solbær og mørke kirsebær på nesen. Et underliggende fint mørkt sjokoladepreg kjennes også. Vinen er middels konsentrert, men gir ganske så forførende frukter med saftige kirsebær, noe mørkt generisk bærpreg. Vinen har en lang utgang med preg av lær og noe mørk sjokolade. Dette er en meget god vin dette, og faktisk bedre enn den sagnomsuste årgangen 2010! Ikke værst. 91 poeng.

 

Ch. Poujeaux 2014 – Moulis-en-Medoc – 337,60 kroner

Ch.Poujeaux er sammen med Ch.Chasse Spleen den kanskje aller beste produsenten fra Moulis idag. Slottet eier ca 50 hektar med vinmark og i 2014-årgangen har vinen 12 måneder modning på franske barriques.

Drueblenden i 2014-årgangen er 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot. Vinen er medium intens på nese, med litt myke runde bjørnebær og med et godt mokka-preg. Fin medium konsentrasjon med elegante runde bjørnebær, skogsbær, krydder og jordlige toner. Litt kort, men med en fin saftig utgang. Vinen har faste tanniner, men mangler nok litt syre. Uansett, dette er en god vin. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Ch. les Ormes de Pez 2014 – St.-Estephe – Cru Bourgeois – 348,70 kroner

Denne eiendommen eies av Cazes-familien som er kjent for å stå bak Ch.Lych Bages Ch.Les Ormes de Pez har hatt en stor utvikling og eier en rekke plotter, over 100 stykker, som ligger rundt i appellasjonen. Før var slottet veldig parsell-avhengig, men i de siste år har det vært byttet plotter slottene i mellom og har Ch.Les Ormes de Pez har begynt med parsellvis innhøsting.

I 2014-årgangen er drueblenden 47% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 7% Cabernet franc, og 2% Petit Verdot. 45% av eikefatene er nye. Vinen har en mørkere rød-lilla farge og er intens på nesen med litt saftige plommer, lær, litt steinpreg og et snev av kjøtt. Litt vel tøff på nesen egentlig. Middels+ konsentrasjon med saftige mørke røde bær, mye urter, et lite brent tre preg, røyk samt en god del blyant. Mange synes kanskje vinen blir litt stor, men dette er absolutt en vellaget vin som trenger tid. 180 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Ch. Lafon-Rochet 2014 – St.-Estephe – 4.GCC – 386,80 kroner

Det er faktisk Broren til Alfred Tesseron, eieren av flotte Pontet Canet som holder tak i denne eiendommen nå og har endret stilen på vinene til det bedre i de siste årene. Ch.Lafon-Rochet forsøker å drive økologisk og startet forsøket med noen utvalgte parseller. I 2014-årgangen er det faktisk for første gang i slottets historie en vin som 100% er laget etter økologiske prinsipper. Drueblenden i 2014 er 66% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 4% Petit Verdot og 4% Cabernet Franc.

Vinen er stor på nesen med mørkere bjørnebærsfrukt sammen med et lysere litt pirrende rødbærs-frukt. Vinen har fine mineraler og et tydelig preg av krydder. På paletten er vinen middels konsentrert, nesten med litt slankere stil. Solbær, bjørnebær, et fint lærpreg, noe urter og et hint av vanilje preger vinen. Dette er en god vin. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng. 

 

Ch. Leoville-las-Cases Le Petit Lion de Leoville-las-Cases 2014 – St.-Julien – 2.GCC – 406,00 kroner

I denne 2.vinen til det berømte slottet Ch.Leoville-las-Cases er det brukt druer fra gamle Merlot-stokker med en så stor andel som 57%. Cabernet Sauvignon står for 38% og 5% er Cabernet Franc druer.

Vinen er merkbart forførende og lettere til sinns enn storebror med sødmefulle røde bær på nesen. Vinen er middels konsentrert med mer forførende og lekne frukter med et lett saftig preg. Kirsebær, litt skogsbær og et lite innlag av grønn paprika på paletten. Dette er en meget god 2.vin til en meget god pris. 180 flasker tilgjengelig. Meget god vin. 90 poeng.

 

Ch. Issan Blason de Issan – 2014 – Margaux – 3.GCC – 289,20 kroner

Lillebror til Ch. d’Issan har en drueblend på 53% Merlot og 47% Cabernet Sauvignon. Vinen er medium intens på nese med sjarmerende skogsbær, noe sedertre, og med et fint urte og vaniljepreg. Middels konsentrert på paletten med bjørnebær, skogsbær og med et ganske klart trepreg. Vinen framstår som litt rustikk og fatene trenger nok litt tid for å integreres, men dette blir veldig bra. Sjelden seriøs 2.vin som går opp et poeng siden august. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Gazin-Rocquencourt 2014 – Pessac-Leognan – 379,20 kroner

Nytt bekjentskap i det norske markedet, der eiere og teamet bak vinen er de samme som bak slottet Ch. Malartic-Lagraviere. De kjøpte eiendommen i 2006. Både slottet og vinmarkene var da i dårlig forfatning. Mye har blitt gjort siden i 2010 og nå begynner både eiendom og viner formentlig å skinne. Eiendommen ligger ganske nære Domaine de Chevalier og har nå ca 22 hektar vinmark.

Drueblenden er diplomatisk delt med 50% Merlot og 50% Cabernet Sauvignon. Vinen er forførende på nesen med litt mørkere skogsbær, noe våt skogbunn og med et fint lite tobakkspreg. Middels + konsentrasjon med runde sødmefulle røde bær, lærtoner og sedertre. God lengde på en litt ukomplisert utgang. En bra vin dette! 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Ch. Fieuzal 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classè – 381,40 kroner

Slottet lager både hvite og røde viner fra deres 48 hektar med vinmark. Drueblenden i 2014 er 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, og 10% Cabernet Franc.

Vinen gir litt mørkere frukt med våt kant på nese der bjørnebær, røyk og tydelige trøffelaromaer dominerer. På paletten er vinen middels + konsentrert og har en overraskende fin dybde i frukten. Vinen framstår med litt vannete mellomparti, men allikvel med flotte saftige skogsbær, litt urtepreg og med forførende lakrisbåter på en bra utgang. Et lite alkohostikk kjennes også. Du merker tanninene, men såpass kreves for å holde resten av vinen i sjakk. 120 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Ch. de Rochemorin 2001 – Pessac-Leognan – 324,90 kroner

Modne viner fra dette slottet har vært å finne på det norske markedet og har vært meget gunstig priset.

Vinen har en mørk moden rødfarge, mot mursteinsrød. Vinen viser modenhet på nese, men er absolutt levende og vibrant med halvtørket rød frukt, modne plommer og flotte røyktoner. Vinen er middels konsentrert og er i meget god balanse med fin tilgjengelig frukt med bjørnebær, lakris og tobakk på paletten. Også fine tørrende tanniner. Denne vinen lever fortsatt i noen år til, men drikker flott nå. 496 flasker tilgjengelig. 90 poengSPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. la Gaffeliere 2014 – St.-Emilion – 1.GCCB – 565,40 kroner

I artikkelen blir det nevnt at romerne har vært i St.-Emilion. Det kan Ch. la Gaffeliere skrive under på. Rett ved vineriet er det nå funnet rester av en romersk villa som er 100 meter lang og 30 meter bred. Forhåpentligvis vil ikke vinmarkene i St.-Emilion blir en arkeologisk graveplass, men det er artig med historie allikevel. 85% Merlot og 15% Cabernet Franc er drueblenden på 2014-årgangen.

Vinen har en mørk rød farge og på nesen er vinen intens med mer spisse aromaer som kommer i mot deg opp av glasset. Mørkere skogsbær, noe plommer, og et flott herlig spicy preg på sjokolade dominerer paletten. Vinen er ganske så konsentrert med mer saftige røde bær samt noe lilla frukt. Lærpreget er også behagelig i vinen. Noe fattoner også. Tilstedeværende tanniner som ligger noe utenpå. Vinen trenger tid i kjelleren for å finne balansen, men dette er absolutt en god vin. 120 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Ch. Barde-Haut 2014 – St.-Emilion – Grand Cru Classè – 363,60 kroner

Denne eiendommen ligger i St.-Emilion og har gjennomgått store renoveringer i de siste årene med en god del replantinger i deres 16 hektar vinmark. Deres nye bygg er bygget så miljøvennlig og bærekraftig som mulig med blant annet solarpanel på taket. Vinen har i 2014-årgangen en drueblend på 87% Merlot og resten er Cabernet Franc.

Vinen er rik på nese med litt saftige røde bær, tobakk og litt våt skogbunn. Vinen er overraskende konsentrert med store mørke kirsebær, plommer, lær og lakris. Tanninene er sjef her og er idag alt for tilstedeværende. Dette var en god vin, men som trenger tid. Bør absolutt vurderes for kjelleren. 240 flasker tilgjengelig. 90 poeng. For .

 

Ch. Jean Faux 2015 – Castillon Cotes de Bordeaux – 290,20 kroner

Eiendommen ble i gamle dager eid av tempelridderne og har en spesiell historie. Denne vinen er populær i Norge er modnet i 12-14 måneder på 1-2 år gamle eikefat.

Vinen har en mørkere rød kjerne på farge. På nesen er vinen rik og kommer bredt opp av glasset med mørkere kirsebær, mineralske toner og med sjokoladetoner. Vinen er middels konsentrert med mørkere rød parfymerte bær der lær og urtetoner gir et delikat preg på vinen. Parfymen blir vel distraherende. Dog er tanninene fint integrerte i vinen. 600 flasker tilgjengelig. 89 poeng.

 

Ch. Chasse-Spleen 2014 – Moulis-en-Médoc – 358,70 kroner

Ch.Chasse-Spleen er som nevnt kanskje en av de to beste produsentene fra Moulis. Denne vinen er laget på 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon og 5% Petit Verdot-druer.

Vinen er ganske så intens på nese med dypere toner av skogsbær, lær, krydder og noe parfymepreg. Litt slankere stil på paletten med litt enklere bjørnebær, skogsbær og urter. Faste tanniner. Mangler litt kompleksitet, ikke sikkert at dette vokser seg til heller. Mulig tanninene blir for heftige for frukten. En god vin for de neste 5 årene. 240 flasker tilgjengelig. 89 poeng.

 

Ch. Pedesclaux 2014 – Pauillac – 5.GCC – 432,80 kroner

Jacky Lorenzetti som kjøpte halvparten av d´Issan i 2009 eier idag Ch.Pedesclaux som har historie tilbake til 1810. Drueblenden i 2014-årgangen er 47% Merlot, 47% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot 3% og 2% Cabernet Franc.

Vinen har en forholdsvis rik nese med solbær, lakris og lette toner av brent kaffe. Medium konsentrert på paletten med litt saftige skogsbær, urter, og en touch av vanilje. Tanninene er modne og ganske så softe. Vinen er ikke alt for kompleks, men er i en fin balanse og vil utvikle seg bra. En god vin dette. 240 flasker tilgjengelig. 89 poeng.

 

Ch. Haut-Bailly Parde de Haut-Bailly 2014 – Pessac-Leognan – Cru Classè – 316,90 kroner

Dette er 2.vinen til anerkjente Ch.Haut-Bailly som i 2014-årgangen har en drueblend på 56% Merlot, 30% Cab og 14% Cabernet Franc. 30% av fatene er nye.

Vinen er lysere rød på kanten med mørkere kjerne. På nese gir vinen saftige og lekne røde parfymerte bær med våt skog og et lite urtepreg. Middels konsentrert på paletten med leken saftig rød frukt med tiltalende kirsebær, skogsbær og lette urtepreg. En bra, men litt ukomplisert vin. 240 flasker tilgjengelig. 89 poeng.

 

Ch. Soutard 1985 – St.-Emilion – Grand Cru Classè – 521,60 kroner

Vinmonopolet har sporet opp en ladning til av denne modne vinen som ble utsolgt i fjor. Vinen har en rød-orange farge med forsiktige tegn til modning. Vinen er ren, nesten litt fruktig på nese med lysere røde bær, noe tørket rød frukt og litt stall. Vinen er middels konsentrert med behagelige frukter med modne kirsebær, noe tørket frukt og med litt trøffelpreg. Men tidens tann har ikke tatt denne, dette var en ren og levende flaske som er et godt kjøp! Merk – flaskevariasjoner må regnes med, men dette eksemplet var meget bra. 480 flasker tilgjengelig. 89 poengSPESIELT ANBEFALT. 

 

Ch. Mauvesin-Barton 2014 – Moulis-en-Médoc – 244,30 kroner

I en norsk bok fra 1800-tallet blir denne eiendommen omtalt som kanskje den beste eiendommen i Moulis. Etter den tid forfalt eiendommen betraktelig, helt fram til 2011 da nye eiere overtok og renoverte både eiendom og vinmarker. Så, hvem vet? Kanskje kan det bli den beste vinen i Moulis igjen?

I 2014-årgangen er drueblenden 46% Merlot, 36% Cabernet Sauvignon, 16% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot. Vinen modnes 12 måneder på barriques der 33% av fatene er nye.

Vinen er rikere i aromabildet, men har dog ikke dyp nese med noen parfymerte solbær og skogsbær. På paletten er vinen middels konsentrert med noe mørkere solbærfrukt, noe gress, og med et lite appelsinskallspreg. Vinen viser også fine mineraler. Har vinen litt puslete tanniner? Det kan virke så, denne drikker du de neste 5 årene. En bra vin dette. 244 flasker tilgjengelig. 88 poeng.

 

Ch. Fourcas-Dupre 2010 – Listrac – 314,30 kroner

Ch.Fourcas-Dupre eier 44% hektar med vinmark og ligger litt innlands til.

Vinen består av 44% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 10% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot. Vinen er middels intens på nesen med skogsbær, bjørnebær, røyk og litt kjøtt. Vinen er middels konsentrert på paletten med litt sursøte mørke kirsebær og mer et markant urtepreg. Det er en fin syre i vinen og tørrende tanniner på en grei utgang. 516 flasker tilgjengelig. 88 poeng.

 

Ch. le Pape 2015 – Pessac-Leognan – 326,10 kroner

Denne eiendommen har historie tilbake til 1700-tallet og ble i 2011 kjøpt av det anerkjente slottet Haut Bailly.  Med sine 9 hektar vinmark ligger eiendommen fint plassert ikke langt unna Smith-Haut-Lafite og Domaine de Chevalier i Pessac-området. I 2015-årgangen er drueblenden hele 75% Merlot og 25% Cabernet Sauvignon.

Vinen har en rød klar farge og på nese er vinen leken og frampå i skoene med fine røde saftige bær og med en herlig utenpåliggende kryddertone. På paletten er vinen middels konsentrert også her med røde generiske varmere bær. Vinen har en kraftig fatpreg og med litt bitre toner på utgangen blir den ubalansert. Men dette er jo en meget ung Pessac som kan vokse seg litt til. 480 flasker tilgjengelig. 87 poeng. For nå. 

 

Ch. Chapelle d’Alienor 2015 – Bordeaux Supérieur – 229,30 kroner

Denne eiendommen ligger ca 5 km fra selve St.-Emilion og har et fint kalksteinspreg i jordsmonnet. Eiendommen eies av menneskene bak Ch.Gaffliere. Eiendommen består av 17 hektar vinmark derav 3 hektar med grønne druer.

På nese viser vinen litt søtladne plommer, kirsebær og fioler. Fin, men litt enklere aromabilde. På paletten er vinen middels konsentrert med litt varmere rød søtladen frukt med modne skogsbær, blyant, mineraler, og lett lær preg. Dette er mye Bordeaux for pengene det. 229 flasker tilgjengelig. 87 poeng. 

 

Klassifiseringer og forkortelser brukt under smaksnotatene er:

Bordeaux vest

Klassifiseringen av 1855 er brukt – Grand Cru Classè 1 til 5.

Vinene fra Graves fikk også et eget system i 1953/1959 og bruker betegnelsen Grand Cru Classè.

Slott og eiendommer som ikke ble klassifisert kan ha betegnelsen Cru Classè eller bare ha området vinene kommer fra i overskriften.

Bordeaux øst

St.Emilion har klassifisering Crand cru Classe A og B, samt Cru Classè.

Pomerol har ingen offisiell klassifisering. Pr idag.

En kommentar

Legg igjen et svar