Skip to main content

Det ville være utenkelig å se for seg en verden uten fransk vinproduksjon. Ikke bare har Frankrike verdens nest største vinproduksjon i volum, men for mange er de kjente franske vinregionene selve hjertet av hva vin handler om. Torsdag 29.august lanseres det en rekke kvalitetsviner fra Frankrike, Hellas, Spania og Portugal på Vinmonopolets spesialbutikker. 

Historie

Det er historisk sus over vinområdet Bordeaux. Foto: Botti.no

Den franske vinhistorien startet antakeligvis flere hundre år før Kristus med greske immigranter som bosatte seg rundt om i Frankrike. Etruskere og romerne hadde også følgelig stor innflytelse på den fransk vinproduksjonen. Det er også verdt å trekke fram munkene og kirkens rolle i å opparbeide områder for kvalitetsproduksjon av vin. Her kan vi blant annet nevne kvalitets-regionene Burgund og Rhône. Det har også igjennom historien vært utenlandsk påvirkning som har skapt progresjon og framdrift i ulike aspekter innenfor den franske vinproduksjonen. Samhandlingen med det britiske kongedømme på 1200-tallet har ført med seg tette bånd når det gjelder eksport av kvalitetsviner over den britiske kanal.

I tillegg kan hollendernes påvirkning i Bordeaux trekkes fram. Hollendere, naturlig nok kjent for sin erfaring med diker, kom til regionen og planerte store landområder og tettet igjen myrsumpene nord for byen Bordeaux. Dette området er i dag relativt kjent – nemlig Mèdoc. Her finner du kanskje verdens beste jordsmonn og klima for produksjon av topp Bordeaux-vin basert på den flotte Cabernet Sauvignon druen. Det er også verdt å nevne at Tyskere har hatt påvirkningskraft i Frankrike, med blant annet investeringer og eksport av arbeidskraft fra Sekt-industrien (Betegnelse på produksjon av tysk musserende) til Champagne-regionen.

Det lages i dag ca. 42 millioner hektoliter vin i Frankrike og produksjonen strekker seg mellom 42 – 49,5 breddegrad. Variert landskap, jordsmonn og ulike klimatiske forhold gir gode vekstforhold til en rekke av verdens druer. Det gjør Frankrike til verdens nest største vinproduserende land og hele 17% av verdens viner lages i dette majestetiske landet.

Geografi – Variert landskap, jordsmonn og ulike klimatiske forhold

Bordeaux og Loire 

Flotte St.Emilion i Bordeaux. Foto: Botti.no

Det er verdt å trekke fram den franske vinregionenes store ulikheter. Vest i Frankrike finner vi et moderat maritimt klima som skyller varme strømmer inn fra Atlanterhavet og treffer regioner som Bordeaux og vestre del av Loire. Denne ekstra varmen gir mindre forskjeller mellom sommer og vintertemperatur. Det gir mulighet til tidlig start på vekstsesongen og sikrer en lang vekstsesong. Frostutfordringer er sjelden et problem her. Kysttilhørigheten gir derimot også utfordringer, som vi  kjenner til fra det norske kystklimaet, med muligheter for store nedbørsmengder. Det gir potensiale for råte og sykdomsutvikling i vinmarkene. Det kan igjen redusere både kvalitet og kvantitet på druene. Heldigvis tåler de mest kjente røde druene i Bordeaux Cabernet Sauvignon og Merlot – en støyt.

Champagne

Flotte vinmarker i Champagne. Foto: Pol Roger

Lengre nordøst, rundt 49 breddegrad, finner vi et annet klimatisk uttrykk og jordsmonn. Champagne verdens beste appellasjon for musserende vinproduksjon ligger her. De grusaktige fordelene i Bordeaux er byttet ut med et virkelig kalkrik jordsmonn som skaper flotte mineralske og kraftige musserende viner på Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. I Champagne er det mer kontinentalt klima med lavere gjennomsnittstemperatur og kalde vintre.

Alsace

Alsace. Foto:Botti.no

Det er også kjølig til moderat kontinentalt klima i Alsace, vinregionen som flere ganger har skiftet fra å være i Tysk eller i franske hender. Det er derfor naturlig å se tysk innflytelse og de tre mest kjente druene herfra er Riesling, Gewürsttraminer og Pinot Gris. Vosges-fjellene vokter de flotte vinområdene med all sin makt og hindrer at kjølig regn slår ned over området. Det gjør faktisk overraskende varmt og tørt, spesielt om sommeren. Allikevel lages det høy kvalitet her. Vinstokkene er plantet langs ulike mikroklima og i ulik jordsmonn. Det imponerende flotte viner og stiler på de nevnte druene.

Burgund

Burugnd. Ingen vin i verden er så ettertraktet som denne – DRC. Foto: Botti.no

Sør for Champagne og Alsace finner vi en vinregion med spesielt likheter til Champagne.  Vinregionen Burgund er den hellige gral for de fleste fine wine entusiaster. Det er svært få viner som kan sjarmere som viner laget på Chardonnay og Pinot Noir herfra. Det er derimot vanskelig å kategorisere Burgund som ensformig region.

I Chablis, den nordligste regionen i Burgund, er det mer kjølig kontinentalt klima med flott kalkholdig jord. Vinene herfra oppleves kjølige og med flott mineralske karakter. Dog merkes klimaendringene og i varme årganger begynner vinene å få mistenkelig kjennetegn til vinene fra  Sentralburgund.

Heldigvis er det ikke dårlige viner som lages sentralt i Burgund heller. Sentralburgund med regionene Côte de Nuits og Côte de Beaune er kanskje hjertet for verdens vinproduksjon. Her finnes vi fløyeslignende hvite viner fra kjente marker rundt landsbyene Meursault, Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet. Rundt landsbyer som Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny dyrkes derimot verdens mest ettertraktede røde viner. Ingen vin i verden kan være så skjør og transparent, men allikevel så mektig og monumental som vinene fra disse kommunene. Merk at det også kan være vanskelige vekstsesonger i dette klimaet, men f.eks vårfrost og mildvær.

Rhône

Magiske og bratte Cornas i Nord-Rhône. Foto: Botti.no

Et par timer sør for Burgund finner vi Rhône-dalen som med sine nesten 20 mil lange vei langs Rhône-elven overhodet ikke har lik karakter. Vanligvis deler vi dalen i to deler – Sør og Nord-Rhône.  I Nord har vi fortatt mer moderat og kontinental klimapåvirkning. Det er dog vanskelig å være bestemt. Sørligste del i Nord-Rhône begynner å merke blant annet meget varme somre og tørke om vinteren. Heldigvis kjøles dalen ned av den beryktede mistral-vinden som feier igjennom området. Her er det typisk granitt som er jordsmonnet, med innslag av kalk og leire. Det er Syrah som majesteten her.

I Sør-Rhône er det merkbart varmere og de bratte skråningene i nord er byttet ut med mer slettelignende vinområder der varmen fra middelhavet begynner å bli mer merkbar. Det er derfor ofte Grenache som er hovedruen i sør, selv om vinene ofte er en blend av forskjellige druer. Grenache liker seg i varme og druene dyrkes gjerne fra gamle «Bush-vines», vinstokker som ikke blir oppbundet. De svære vinbladene dekker til druene for solvarmen.

Spesiallanseringen torsdag 29. august 2024

Vinene lanseres i butikkene torsdag 29.august 2024 kl 1000. Nettlansering foregår dagen etter fredag 30.august 2024 kl 0800.

Lanseringen består av i underkant av 40 000 flasker og har 194 varelinjer, fordelt på 132 røde viner, 59 hvite viner, 1 musserende vin, og 2 forsterket vin.

Det er hovedvekt av franske viner supplert med viner fra Spania, Portugal og Hellas.

77 smaksnotater finner du HER (Trykk på bildet)

Legg igjen et svar