Skip to main content

Barolo-vinene har hatt noen magiske årganger i de siste 20 årganger. Det skyldes blant annet varmere vekstsesonger som har gitt mer tilgjengelige Barolo-viner med mer tilgivende tanniner. kvalitetsbevisste bønder er en annen viktig suksessfaktor. 

Barolo – magiske tiår 

Barolo-sonen i soloppgang. Foto: Botti.no

Barolo-vinene har hatt noen magiske årganger i de siste 20 årganger. Det skyldes blant annet varmere vekstsesonger som har gitt mer tilgjengelige viner, tilgivende tanniner og mer kvalitetsbevisste vin-bønder med fokus på bedre vitikultur. Interessen for Barolo har også økt og og Barolo har blitt oppdaget som en av verdens beste vinområder.

Klimaendringene 

Cannubi med Barolo i bakgrunnen. Foto: Botti.no

Historiske klassiske årganger i Barolo har vært kjent for å være kjøligere med konsentrert frukt og faste, til dels vel faste, tanniner med dette karakteristiske snerpen som river i munnhulen. Den siste erketypiske klassiske årgangen er 2010 og til dels 2013. 2019 kan også nevnes.

I de siste 20 årene har det derimot også i Barolo-sonen skjedd drastiske klimaendringer. Det var i 1997 at mange av vinbøndene merket de første tegn til et noe annerledes klima. Været har blitt generelt varmere og tørke ser vi også tegn til i denne regionen. Derimot ser vi at varmen har bidratt positivt til modning av Nebbiolo-druen. Vinene har mer juicy frukt og med mer modning på tanninene. Heldigvis ser vi også tydelig årgangsforskjeller. Ingen årgang er lik. Vi har fortsatt relativt kjølige årganger og noen med mer varme. I de siste år så er det 2011, 2015 og 2017 som ligger i den varmere delen i vinene. 2022 og 2023 vil også bli nevnt i denne delen av skalaen.

Årgangene 2013, 2014 og 2016 

Vinmarker så langt øye kan se med Barolo i bakgrunnen. Foto: Botti.no

Tre ulike årganger ble denne gang testet med hovedlinje i Burlottos flotte viner fra Verdunos Monivigliero-mark. Sammenlignbare produsenter var Cappellano, Bartolo Mascarello og Chiara Boschs.

2013-årgangen er kanskje den siste klassiske årgangen før 2019 kom. Første del av sesongen var problematisk. Ujevn vær med mye nedbør medførte en del sykdommer i markene. Varmere sommer fikk avlingen på rett spor igjen og et spesielt godt høstvær gjorde til at vinene ble utmerkede med fasteog intense. Årgangen krever lang tid i kjelleren, spesielt for de beste vinene.

2014 er et år med vanskelig vekstsesong, men viser hver eneste gang at vinene ble flotte. En spesielt våt juli lage store komplikasjoner. Flere produsenter laget ikke Barolo i dette året, mens andre var på nippet til å gi opp. En flott høst reddet sesongen og for de produsentene som gamblet og ventet med innhøsting til slutten av oktober ble virkelig belønnet med viner med en perfekt tanninstruktur. Drikker godt nå, men har også lagringskapasitet.

2016 var gudbenådet årgang. Ingen store utfordringer. Både varme og kjølige dager. Få værutfordringer. Vinene ble kraftfulle, allikevel delikate og raffinerte. En årgang jeg tidligere har beskrevet som neo-klassisk. Sånn vil en klassisk årgang bli definert som om 20 år.Drikk gjerne en flaske nå og lagre de andre i 30 år. Denne årgangen er unik i så måte.

Vinene

Topp Barolo. Foto: Botti.no

Et panel på fire personer forsøkte vinene. De hadde fått til dels lufting i forkant av smakingen. Her er mine smaksnotater i rekkefølge jfr poeng.

Cappellano Barolo Otin Fiorin Pie Franco 2013

Herlig intens, skarp og bergtakende på duft. Denne bare inspirerer deg. Kraftfull, allikevel så elegant. Kirsebær, morell, roser, veistøv, lær. Alt er bare der. Fyldig vin som fyrer på alle sylinderne. Utrolig distinktiv! Kraft møter silke. Kirsebær, urtehage, sopp. Faste, men utmerkede tanniner. Dette er vinen som beskriver ordet x-faktor! 98 poeng.

Burlotto Barolo Monivigliero 2013

Sensuell som alltids med de nydeligste roser på kanten av sesongen, jordbær. bringebær, einer, fersk sopp og jordlige toner. Dette er sjarme i et luktbilde! Fyldig, dog så delikat og ekstremt forførende. Røde konsentrerte bær med jordbær og kirsebær, noe anis og lakris. Balansert. Faste tanniner, men myke for årgangen. Sitter igjen med lengsel også denne gangen. 97 poeng

Burlotto Barolo Monvigliero 2016 

Herlig stram og raffinert aromabilde som vil frem i lyset og ta all din oppmerksomhet. Røde bær, appelsinskall, te, roser og dyp mineralsk preg. Perfekt anslag som bergtar. Ren og raffinert. Røde bær, oransje snev, lakris og et hint av tjære. Saftig og juicy stil, men med lagringsdyktige tanniner. Syren er virkelig tilstede. Bravissimo! 96 poeng.

Pira Boschs Barolo Cannubi 2016

Herlig intens, forførende og konsentrert aromamessig med sommerroser, røde bær, noe slukket bål og krydder. Herlig anslag. Dette er en levende vin med energi! Frukten er juicy og raffinert, allikevel konsentrert med stramhet i seg. Kirsebær, balsamico og sopp. Faste, men riktige tanniner. Flott syre. Monumental Cannubi. 96 poeng.

Bartolo Mascarello Barolo 2014

Kveldens overraskelse? Hvem sier 2014-årgangen var dårlig? Glem det. Kjøligere, friskere og forførende stil på aromaene med konsentrerte kirsebær, roser, lær og sopp. Herlig anslag som tar deg ned i friskhetens hovedkvarter på en umiddelbar energisk måte. Nydelig fruktbilde! Kraftige. men friske kirsebær, lær, krydder og herlige mineraler. Flott fylde, syre og perfekte tanniner. Dette er bare essensen av tradisjonsrik sjarme i Barolo-verden. En av årgangens store viner som tåler minst 15-20 år. 96 poeng.

Burlotto Barolo Monivigliero 2014

Forførende fra første stund med de lysere sidene av bærene som jordbær, roser og einer. Middels fyldig Barolo med et hav av sjarme. Røde bær, sopp og krydder. Balansert med integrerte tanniner. Ikke en blockbuster, men sjarme i flaske! 94 poeng. 

Legg igjen et svar