Skip to main content

UNDEROMRÅDER I LOIRE OG VINANBEFALINGER

Underområde Nantes

Jean-Jacques og Remi Bonnet lager gode viner fra Muscadet i Nantes som kan anbefales. Foto: Bonnet-Huteau

Vinproduksjonen ved Nantes og Atlanterhavet har et maritimt klima og merkes med tydelige  årgangsforskjeller der ujevn temperatur og regnfall fra havet spiller inn. Det er fem hovedapellasjoner i Nantes – Muscadet, Muscadet Coteaux de la Loire, Coteaux d’Ancenis, Muscadet Côtes de Grandlieu og Muscadet de Sevre et Maine. Jordsmonnet består av leire, granitt og gneis. Vinproduksjonen foregår i hovedsak på sørsiden av Loire-elven.

Det er Melon de Bourgogne (Også kalt Muscadet eller Melon Blanc) som har hovedrollen her. Vinene er tørre, enkle til middels konsentrasjon, middels alkoholnivå og ofte med litt grønne frukter. Tradisjonelt er vinene fermentert i store gamle eikeliggere, men nå er også fermentering på temperaturkontrollerte ståltanker blitt normalt.

Muscadet (Sèvre et Maine) Sur Lie er viner som utmerker seg fra området. Vinen er flasketappet uten filtrering våren etter innhøsting og har tilbragt vinteren på berme (døde gjærceller) som gir rikere tekstur og mer kompleksitet i vinene.

Noe rødvinsproduksjon kan også finnes, blant annet på Gamay og Côt, mer kjent som Malbec-druen.

Vintips

Hvite viner 

9864001
Pépière Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Clos Briords VV 2019
Fra Nantes, Loire, Frankrike
259,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Dom. de la Pépière
Alkohol: 12.00%. Syre: 5.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Melon de bourgogne (Muscadet)

60 år gamle vinstokker og oppover. Lys strågul. Tiltalende aromabilde med blomstertoner over kjølig tropisk frukt. Middels fyldig vin med god munnfølelse. Saftige, men kjølige gule frukter og grønt fruktskall. Bra frukt. Lett parfyme. God tiltalende utgang. Til enklere fiskeretter. Bra kjøp. 87 poeng.

7617101
Bonnet-Huteau Muscadet Sèvre et Maine sur lie Les Dabinières 2018

Fra Loire, Frankrike
196,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Domaine Bonnet Huteau
Alkohol: 12.50%. Syre: 7.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Melon de bourgogne (Muscadet)

Tiltalende på duft med litt forsiktig blomsterpreg over parfymert grønn og gul frukt. Middels fyldig vin med bra kraft i munnfølelsen. Lett parfymert lys gul frukt og lette kryddertoner. Bra tørrende utgang. Dette er en bra matvin til billig penge. 86 poeng. 

 

Røde viner


6993901
La Paonnerie Simplement Gamay 2018
Fra Anjou, Loire, Frankrike
259,– kr (bestilling)
Importør: Tramontane
Produsent: Dom. La Paonnerie
Alkohol: 12.50%. Syre: 4.2 gram per liter. Sukker: u/3.0 gram per liter.
Druer: Gamay
Lys lilla. Fersk og saftig duft av søte lyse bær, tutti frutti og lett funk. Lett og saftig på smak, med middels rødfrukt og god syre. Saftig og lett utgang med innsettende tanniner. Ukomplisert men tiltalende vin. 87 poeng. (Vinen er smakt av RW / Rune Wasshaug)

 

11710201
Vincent Caillé La part du Colibri Côt 2018
Fra Muscadet, Loire, Frankrike
189,90,– kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines AS
Produsent: Vincent Caille
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 100% Côt (Malbec)

Enkel, men frisk og tiltalende på duft med lekne rød/blå bær og krydder. Middels fyldig vin med relativt enkel munnfølelse og kanskje litt skrinn frukt, men allikevel oppleves vinen frisk og leken med fin energi. God frukt av røde bær, mot sursøt blåbær, ungdommelig plommeskall og lett kjølige kryddertoner. Bra syrlig finish med tanniner som kjærlig småbiter. Enkelt uttrykk og er til den vinglade som ikke ønsker for hard tanninstruktur. Vil passe til enkel tallerken med skinke og lett ost eller f.eks til retter av hvitt kjøtt. Kul vin som drikker veldig godt, selv uten for mye substans. 86 poeng.

 

Underområde Anjou & Saumur

Jean-Pierre Robinot lager kanskje områdets mest særpregede viner på Chenin Blanc. Foto: Robinot

Det er 18 ulike appellasjoner i Anjou og åtte appellasjoner i Saumur. Jordsmonnet består av skiferskifer, sandstein og karbonholdige skifer og vulkanske bergarter. Vinproduksjonen foregår i hovedsak på sørsiden av Loire-elven.

I Anjou produseres det både søte og tørre viner laget på Chenin Blanc, men hele 45% av Anjous produksjon er roséviner, gjerne viner dominert av Grolleau-druer (Rosé d`Anjou) med lav alkohol og høy syre. Det finnes også Rosé-vinproduksjon laget på Cabernet Sauvignon og en større andel Cabernet Franc («Cabernet d`Anjou). Det lages også tørre røde viner oftest på Cabernet Franc med noe sødme.

Vinområdene ved Anjou ligger til vest rundt byen Angers og har maritimt innflytelse, mens vinområdene lenger øst mot Saumur har et mer kontinental klima. Begge områdene beskyttes av blant annet Mauges fjellkjeden og skogene ved Vendée for overdrevent regnfall og det er noe varmere og tørrere klima enn hva som kunne forventes. Enkelte vinmarker får også hjelp av varme steiner som reflekterer sollys og varmer opp jordsmonnet.

Dom. du Closel lager meget gode viner fra Savennières. Foto: Dom.du Closel.

Til vest for Anjou finner vi Savennières og Coteaux du Layon. Her er klimaet noe varmere og tørrere. Det gir viner med mer kropp. I Savenniéres er det ofte å finne kraftige hvite viner på Chenin Blanc, mens i Coteaux du Layon lages noen av Loires aller beste søte viner. Det er spesielt områdene ved Quarts de Chaume og Bonnezeaux der vilkårene for å utvikle edel råte er de beste i Loire. Selv om de søte vinene kan være kraftfulle har de ofte herlig syre som frisker opp og bistår med å finne balansen opp mot sødmen.

«Saumur Mousseux», musserende hvite på Chenin Blanc og Rosé-viner laget på tradisjonell metode, den viktigste typen vin for området. De hvite tørre vinene fra Saumur (Saumur Blanc) er også kjent for kvalitet med høy syrestruktur og evne til å lagre. Det lages også tørre røde viner i Saumur og i Saumur-Champigny. «Saumur Rouge» lages på minst 70% Cabernet Franc med oftest Cabernet Sauvignon som partner. Vinene er ofte lette i stilen med enklere tanninstruktur, røde bær og noe blomsterpreg.

Vintips

7767501
Robinot L’iris 2015
Fra Coteaux du Loire, Loire, Frankrike
499,90 kr (bestilling)
Importør: NON DOS
Produsent: Jean-Pierre Robinot
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chenin blanc

Vinmarken ligger innenfor appellasjonen Coteaux du Loire, vest for byen Angers. Jordsmonn av kalkholdig leire med innslag av gammel sjøbunn. Vinplantene er meget gamle. Plantet fra 1930 til 1990. Uklaret og ufiltrert.

Mer oransjepreget i fargen. Litt mer uren og litt mer kantede i aromabilde. Sursøt gul, grønn frukt, småtørket appelsinskall, urt, krydder og uttalt saltmineralitet. Middels til fyldig vin med fetaktig munnfølelse som pirrer. Herlig grapefrukt, moden sitrus og stenfrukt. Imponerende bra saltmineralitet i finishen. Trøkk til å være Chenin Blanc med bra syre. Dette er for den uttalte vin-entusiasten. Dette er en ekstrem-sport, men vin av meget høy kvalitet. 92 poeng. 

 

11860701
Dom. Belargus Ronceray Anjou Blanc 2018
Fra Anjou, Loire, Frankrike
379,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines AS
Produsent: Dom. Belargus
Alkohol: 13.50%. Syre: 6 gram per liter. Sukker: U/ 3.0 gram per liter.
Druer: Chenin blanc.

Vinen er aromatisk veldig tydelig i sitt budskap uten at den er voldsom eller bred, bare presis og med flott frukt av stenfrukter, stramt sitrusskall, nøtt og gule sommerblomster som ligger i underkant og lurer. Bra konsentrert vin som balanserer det fine fedmepreget på en flott måte med frisk og tiltalende frukt av konsentrerte stenfrukter, sitrusskall, gult eple, flott saltpreg og dette litt begjærende bitre følelsen på en ganske så tight utgang. Dette er en meget god vin til lett fet fisk og skalldyr. Vil bare utvikle seg de neste tre til fem årene. 91 poeng. 

 

10069301
Lambert Saumur Clos David 2017
Fra Saumur, Loire, Frankrike
336,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Arnaud Lambert
Alkohol: 13.00%. Syre: 8.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chenin blanc.

Tiltalende og lett aromatisk på duft med dyp salthet som ligger over strammere gul eplefrukt, blomst og nøtt. Bra fyldig og energisk vin som skaper glede. Frisk sursøt frukt som roper og skriker. Kjølig sitrus, eple, stenfrukt og salter på en god og juicy utgang. Denne får deg til å leve! 91 poeng. 

 

11285201
Dom. du Closel Savennières Les Caillardières 2018
Fra Savennières, Loire, Frankrike
398,– kr (basis)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Domaine du Closel
Alkohol: 14.50%. Syre: 6.2 gram per liter. Sukker: 5.7 gram per liter. 
Druer: Chenin blanc.

Tyngre og kraftfulle toner av tykk oljeaktig gul frukt, salter, blomster, nøtt og krydder. Pen fyldig og lett fet vin som breier seg ut og krever sin plass. Ikke på en dominant måte, men mer på en raffinert tanke. Fet gul frukt, salter, nøtt og med en flott friskere syrlig fruktkant som frisker opp vinen som begynner å få problemer med å skjule alkoholnivået på slutten. Men balansen er der – til fete fiskeretter vil denne rocke! 90 poeng.

 

Røde viner

11007701
Arnaud Lambert Clos Mazurique Saumur Rouge 2019
Fra Saumur, Loire, Frankrike
226,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Arnaud Lambert
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Cabernet franc.

Rik og kraftfull på duft med friske lilla bær, lær, lakris, lett rennende blod og kaffe. Dette stråler aromamessig. Middels fyldig og litt stram munnfølelse, som allikevel skaper glede. Saftig lilla frukt, fruktskall og lær. Litt paprika. God utgang, med lett jordsmonnspreg. Lett tørrende tanniner. Dette er en særpreget og ypperlig vin fra Loire til lette kjøttretter. 87 poeng. 

 

Søte viner

10718001 (0,5l)
Dom. Patrick Baudouin Coteaux du Layon 1896 2015
Fra Coteaux du Layon, Loire, Frankrike
349,90,– kr (bestillingsutvalget)
Importør: Plus Vini AS
Produsent: Dom. Patrick Baudouin
Alkohol: 12.50%. Syre: 8.6 gram per liter. Sukker: 108 gram per liter.
Druer: Chenin blanc.

Frisk og tiltalende på duft med lys honning over epleskrott, salter, nøtt  og snev av karamellisert frukt. Bra fyldig og balansert søtvin med utmerket munnfølelse av sødme og friskhet i god harmoni. Pen frukt av stenfrukt, soltørkede sitruser, epler og litt kaffeaktige toner på en god utgang. Meget god søtvin til ulike ostetallerken. 91 poeng.

 

Underområde Touraine

Dom.Huet har nydelige beliggende vinmarker i Vouvray. Foto: Dom.Huet

Det er 13 ulike appellasjoner i underområde Touraine og vinene herfra er noen av de fremste i Loire. Vinmarkene ligger enkelt forklart til vest, sør og øst for byen Tours. Klimaforholdene varierer innenfor området. Områdene til vest har mer maritim innflytelse, mens områdene nærmere sentral-Loire og innlandet har mer kontinental innflytelse med for eksempel mer eksponering til kjølige vintre. Vinproduksjonen foregår på begge sider av Loire-elven.

Det er spesielt de røde vinene på Cabernet Franc fra appellasjonene Bourgueil, St.Nicolas-de-Bourgueil og Chinon som representerer kvalitet i Touraine. Vinmarkene ligger gjerne konsentrert ned mot selve elven. Fra jordsmonn med mer sand finner vi viner som er lettdrikkelige og fruktige, mens fra sørvendte vinmarker med kalk og leire er vinene gjerne mer konsentrerte, komplekse, lagringsdyktige med tydelig tanninstruktur. Viner fra sistnevnte vinmarker får ofte modning på eikefat.

Familien Breton driver med godt håndverk i Bourgueil. Foto: Domaine Breton.

Hvite, halvsøte eller søte viner finner vi også i Touraine, og de beste områdene for slike viner er Vouvray og Montlouis. Kjølig klima og jordsmonn av leire gjør at vinene på Chenin Blanc herfra ofte er middels fyldige, friske og med denne florale karakteren som imponerer. Modning kan foregå på ståltanker til gamle eikefat.

Gamle eikefat brukes til modningen hos Dom. Huet. Foto: Dom. Huet.

Det lages også viner under appellasjonen Touraine og her kan åpenbart druene komme fra et svært spekter av vinmarker, jordsmonn og områder med klimaulikheter. De røde er i hovedsak på Cabernet Franc, Gamay, eller Malbec (Côt), mens de hvite kommer på Sauvignon Blanc (Minst 80%) med Pinot Gris som støttedrue. Noe Rosé-vinproduksjon finnes også på en variasjon av ulike mørke druer.

Vintips

Musserende viner

3721901
Champalou Vouvray Brut
Fra Loire, Frankrike
236,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Champalou
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.9 gram per liter. Sukker: 4.2 gram per liter.
Druer: Chenin blanc

Rik og tiltalende på duft med kremete nese med epler, lett krydder, blomster og kjeks i bakkant. Middels fyldig musserende vin med god og svær kremete mousse. Saftige epler, kjeks og lette mineraler. Litt tørrende og enklere utgang. Pent selskap til enkle skalldyrsretter. 86 poeng.

Hvite viner

7939201
Dom. Huet Vouvray Le Mont Sec 2017
Fra Touraine, Loire, Frankrike
375,– kr (bestilling)
Importør: Vinarius
Produsent: Dom. Huet
Alkohol: 13.00%. Syre: 5 gram per liter. Sukker: 6 gram per liter.
Druer: Chenin blanc

Lys gyllen gul, lett uklar. Rik og forførende på duft med våt saltstein med damplag og voks som ligger over saftig nektar, lett tørket appelsinskall, snev av saftig sitrus, lett smeltet smør og lette krydderier. Bra fyldig og uttalt frisk vin som tar grep og virkelig fester til seg den saftige og noe fetladne og kremete munnfølelsen. Allikevel har vinen en virkelig fresh framtoning med flott frukt av sursøt appelsinskall, epleskall, snev av smeltet smør og denne dype salttoningen som viser seg på den gode utgangen. Huttemegtu – for en Vouvray! Perfekt til kveite eller annen lett fetlaten fisk. 92 poeng.

 

Røde viner

7673101
Pascal Lambert Chinon Perruches 2016
Fra Loire, Frankrike
249,– kr (bestilling)
Importør: Tramontane
Produsent: Pascal Lambert
Alkohol: 12.50%. Syre: 4.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Cabernet franc.

Fyrrig og givende på duft med mørk kraftig frukt, kaffe, skog, mørk sensuell parfyme og lett volatile toner. Middels fyldig og frisk Chinon med mørk saftig frukt, paprika, urter, hint av stall og med fruktskallsyre på utgangen som frisker opp. Lett faste tanniner, men dette kler vinen. Dette er veldig særpreget sak som den nyfikende må prøve. Super til lammeretter med litt fett eller til en Entrecotê. Kvalitetsvin. 87 poeng.

12156001
Dom. Breton Bourgueil Nuits d’Ivresse 2018
Fra Loire, Frankrike
269,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Produsent: Pierre et Catherine Breton
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.1 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Cabernet franc.

Vinmark med leire og kalkstein, 50 år gamle planter, spontanfermentert, lavt svovlet.

Pent aromabilde med meget bra frukttoner av tydeligere solbær, plommer og krydderier som forfører. Middels fyldig og saftig Loire-vin som skaper glede. Pen rødbærsfrukt, tørkede fruktskall og lette salter som skaper akkurat nok kompleksitet. God vin. 87 poeng.

 

Underområde Sentrale Loire

Sébastien Riffault lager noen av Sancerres aller beste viner. Foto: Etienne Riffault.

De sentrale vinmarkene består av syv appellasjoner som ligger lengst øst i Loire. Her finner vi de kjente appellasjonene Sancerre, Pouilly-Fumè og Mentou Salon. Vinene herfra, til tross for at sentral-Loire produserer minst vin av de nevnte underområdene, er kanskje de mest berømte og anerkjente for den norske vin-entusiasten. Vinproduksjonen foregår på begge sider av Loire-elven, men de beste appellasjonene ligger på sørsiden.

Her er klimaet generelt sett kjølig og kontinentalt og spesielt vinmarker i veldrenerte skråninger med god tilgang til sol og varme og med jordsmonn av tydelig kalkstein og grove steiner gir de beste druene til vinproduksjon. Dette er noe vi kjenner igjen fra blant annet både Champagne og Chablis. I tillegg finner vi i de østlige vinmarkene Silex (Flint) som skaper ytterligere karakter og saltpreg i vinene. Noen av de dyreste vinene kommer derfor fra Silex-jordsmonn.

Det er en stjerne-drue i det sentrale Loire, nemlig Sauvignon Blanc. Vinene er generelt tørre med høy syre, frukter mot grønne eple, stikkelsbær, hylleblomst, asparges og gress. Fra Pouilly-Fumè er det heller ikke ukjent med noe mer uttalt stein-mineralitet og tydelig røykkarakter i vinene. Det er ikke dog ikke alle vinene som er ment for lagring. Viner modnet på ståltank er ment for tidlig konsum med enkel, men god fruktkjerne. Andre viner kan være modnet på gamle fat og berme for å skape mer dybde til vinene. Maloaktisk gjæring varierer.

Det er åpenbart at Sancerre-produsentene setter pris på å være populær hos den norske vin-entusiasten. Foto: Etienne Riffault.

Hvis du leter kan du også finne noe vin på Pinot Noir fra sentral-Loire, som er laget i den friske og lettdrikkelige stilen.

Vintips

Hvite viner

9751801
Etienne Riffault Sancerre Quarterons 2018
Fra Loire, Frankrike
289,90 kr (bestilling)
Importør: NON DOS
Produsent: Etienne Riffault
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sauvignon blanc.
Veldig fersk i uttrykket men framstår som frisk og veldig tiltalende på duft med snev appelsinskall, sitrus og tydelig mineralitet som pirrer. Pen salthet også. Middels fyldig og uttalt frisk vin med syre som skaper nerve og freshness. Pen frukt av saftig eple og sitrus. Lang og syrlig utgang på denne meget gode vinen. 91 poeng. 

 

12100601
Dom. du Nozay Sancerre Blanc Le Clos du Nozay 2018
Fra Loire, Frankrike
529,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Dom. de Nozay
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sauvignon blanc.

Presis og tiltalende på duft med gule fruktkjøtt og pæreskinn. Bra dybde. Bra fyldig og saftig vin med meget god munnfølelse. Her er det god fruktkonsentrasjon og pene grove saltmineraler som løfter opp vinen og gir kompleksitet. Mangler bittelitt syre, men gir dette er en meget flott Sauv. Blanc. 91 poeng.

 

9596501
Domaine Fouassier Sancerre Les Grands Champs 2018
Fra Sancerre, Øvre Loire, Loire, Frankrike
289,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Dom. Fouassier
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sauvignon blanc.

Meget frisk og forførende på duft med kjølige gule frukter, strå, hint av voks og saltaktig jordsmonn. Middels fyldig og frisk vin med god delikat munnfølelse. Pen kremete midtparti med god frukt av stram kjølig sitrus, frisk fruktskall og med dyp og pent saltlag. Fresh utgang. Dette er en meget særpreget og god Sancerre. 90 poeng.

 

3487701
Serge Dagueneau Clos de Chaudoux Pouilly-Fumé 2018
Fra Pouilly-Fumé, Loire, Frankrike
319,90 kr (bestilling)
Importør: Best Cellars
Alkohol: 14.00%. Syre: 7.7 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sauvignon Blanc

Skarp og litt uvillig på duft, men her er det bra saltmineral som ligger og fører aromabildet over sitrus og saftige epler. Middels fyldig vin med pen lett femdepreget midtparti. Prøver å være ganske så seriøs. Saftige gule frukter, litt bittert fruktkant og saltmineraler i bakkant. Bra syre og kompleksitet. Særpreget sak! Meget godt kjøp. 90 poeng.

 

752501
Millet Sancerre 2019
Fra Loire, Frankrike
229,90 kr (bestilling)
Importør: Einar A Engelstad
Produsent: Dom. Franck Millet
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sauvignon blanc.

Lys strågul. Lett aromatisk, frisk og tiltalende på duft med delikat preg av saftige epler, snev av pærer og nøtt. Middels fyldig vin med tiltalende munnfølelse. Denne er frisk og leker. Kjøligere gule frukter, pærekjøtt og lett saltmineralitet. Ikke for dyp, men gir masse vin for pengene. Kvalitetsvin! 87 poeng.

 


1195501
Crochet Sancerre 2018
Fra Loire, Frankrike
239,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Dom. Lucien Crochet
Alkohol: 13.00%. Syre: 7.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sauvignon blanc.

Middels intens og tiltalende på duft med lett smørete og blomstertoner som ligger over eple og stenfrukt. Middels fyldig og framovervendt vin med saftigere munnfølelse av epler og smørete stenfrukt. Bra substans på utgangen gir vinen muligheten til være et fint selskap til høstens fiskeretter. 86 poeng.

 

Røde viner 

11857001
Boulay Sancerre Oriane Rouge 2017
Fra Sancerre, Øvre Loire, Loire, Frankrike
406,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Gérard Boulay
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Pinot noir.

Lett stram og klassisk på duft med konsentrert lys rødbærsfrukt, mot orange skall, svalt krydder, tørkende skogblader og med pen saltmineralitet. Middels fyldig vin med god saftig munnfølelse av røde bær, lær og lett lakris. Bra saftighet. Lett stramhet på utgangen. Bra og fint særpreget vin. 88 poeng.