Skip to main content

Artikkelen tar for seg situasjonen rundt vinbransjen i disse usikre tider med Korona-viruset. Det anbefales at vin-entusiasten kjøper kvalitetsviner. Her kan du derfor finne 20 smaksnotater på viner laget av kvalitetsprodusenter importert av kvalitetsimportører. 

Tilværelsen er for oss alle blitt snudd på hodet. Utryggheten rundt framtiden har blitt større. Mange tanker går; – Kan familie og venner bli syke, hva skjer med arbeidsplassene våre, boligmarkedet, ferieplanene og hva skjer med bevegelsesfriheten vår i månedene framover. Det er fullt forståelig at mange er redde og usikre. Allikevel går samfunnet vårt rundt, kanskje på et ekstra lavt gir. Matbutikker og andre næringsvirksomhet som Vinmonopolet holder fortsatt åpent.

Michelin-stjerne restauranten Credo er en av topp-restaurantene som nå holder stengt. Foto: Botti.no

Bak fasaden er det også tøft vinbransjen, helt fra vinprodusenten til vin-importøren. Flere vinprodusenter både i Frankrike og Italia har stanset salg og frakt av vin for å unngå mulig smitte. Frykten er også stor for at mangel på arbeidskraft blir stor når arbeidene i vinmarkene tar til i vår og sommer. Og den største frykten rundt arbeidskraft – hvordan er situasjonen når druene skal plukkes til høsten? Transportleddet er også rammet med færre arbeidere og transporter som går nasjonalt og internasjonalt. Det meldes blant annet om 6 km lange køer med lastebiler på enkelte grenseoverganger i Europa.

Tunge stunder også for vinbøndene i Piemonte som følgelig kansellerer all besøksvirksomhet. Foto: Botti.no

I Norge rammes også vinbransjen selv om Vinmonopolet melder om økning i det totale salget. Økningen i salget skyldes trolig blant annet stans i taxfree og utenlandshandel, stengt uteliv og generell mer tid i hjemmet. Kundene kjøper også mer pr. handel som kan skyldes at de fleste ønskes å begrense antall turer til butikker og kjøpesentre etter råd fra myndighetene. Det er bag-in-box vinene som har størst økning etter koronautbruddet. På en uke har for eksempel  økningen for BiB i rødvinskategorien økt ca. 10,4% og rødvin på flaske har i samme periode hatt et redusert salg på -4,8%. 

Selv om enkelte importører vil på kort sikt profitere på det økte BiB-salget vil hele bransjen merke de vanskelige tidene. Det vil trolig føre til permitteringer av ansatte og enkelte konkurser. Dette skyldes at Hotell, restaurant og Cafe-kundene (HoReCa) er tilnærmet borte, det kan bli vanskeligheter med å få transportert vin til Norge og vin-bransjen merker også det massive kronefallet vs utenlandsk valuta. 

Hva skjer med arbeiderne som reiser Europa rundt for å arbeide i vinmarkene som her hos Wiston i England? Foto: Botti.no

Det er store forskjeller hvor viktig Horeca-markedet er for de ulike importørene, men de aller fleste vil mer eller mindre merke fraværet av Horeca-kundene. Det som er spesielt urovekkende er at spesielt de kvalitetsbevisste vin-importørene vil slite i tiden framover. Det er gjerne importører som har lagt det lille ekstra i å selge kvalitetsviner i istedenfor å finne markedstilpassede volumviner med høyst diskutabel kvalitet. Dette tross for at disse «vinene»  gir mest klingende mynt i kassen.

Vi som driver Botti.no vil derfor oppfordre alle vin-entusiaster til å kjøpe kvalitetsvin i tiden framover under slagordet #support-Quality.

Det oppfordres også til å følge Vinmonopolets anbefalinger rundt opptreden i utsalgene med blant annet råd om 1 meters avstand. Det anbefales at det gjøre større handel for å begrense antall turer til butikk og kjøpesenteret, men det frarådes sterkt enhver for hamstring. Vinmonopolet, grossister og importører forteller om god tilgang til viner selv om det kunne oppstå enkelte begrensninger.

Her finner du derfor 20 smaksnotater på kvalitetsviner fra vin-importører som er kjent for kvalitetprodukter. 

Smaksnotater

Smaksnotater – Support Quality – #1

Legg igjen et svar